24-25/11/2007 – Πανελλήνιο πρωτάθλημα ΜΧ ΟΜΕ – 8ος αγώνας
Τοποθεσία: Πρίνος Τρικάλων
Διοργάνωση: ΣΥ.Μ.Α.Κ.
Συμμετοχές: 64 (ΜΧ1: 11, ΜΧ2: 20, OPEN: 15, JUNIOR: 9, MINI: 9)
Καιρός: Ηλιοφάνεια, 16-18οC
Θεατές: 600-800

Ή αλλιώς … η επέλαση του Μεγάλου Αδερφού.

Με επιτυχία διεξήχθη ο 8ος και τελευταίος γύρος του πανελληνίου πρωταθλήματος ΜΧ της ΟΜΕ, στην δημοτική πίστα του Δήμου Κόζιακα λίγο έξω από το χωριό Πρίνος Τρικάλων. Οι άνθρωποι του ΣΥΜΑΚ απέδωσαν τα μέγιστα, προσφέροντας μια πολύ καλή οργάνωση για το κλείσιμο του πανελληνίου. Δεν περίμενα φυσικά τίποτα λιγότερο, λαμβάνοντας υπ’όψιν την κυριολεκτικά τελευταίας στιγμής διοργάνωση του 7ου αγώνα κυπέλου Β.Ελλάδος δύο μήνες πριν…

Το πρόγραμμα κύλησε κανονικά και χωρίς τα παρατράγουδα της προαναφερθείσας διοργάνωσης (όπου και ο αλυτάρχης του αγώνα οδηγήθηκε στο τμήμα για… εξηγήσεις), καθώς αυτή τη φορά η αστυνομία έδωσε το παρόν για την σωστή διεξαγωγή του αγώνα. Ευχάριστη ήταν φυσικά και η παρουσία αρκετών θεατών, όπως επίσης και ο ιδανικός καιρός που βοήθησε αναβάτες και διοργανωτές.

Κάποια πράγματα βέβαια δεν έχουν θέση στον χώρο της μοτοσυκλέτας και ένα από αυτά είναι σίγουρα ο φανατισμός που οδηγεί μερικούς σε γνωστά (εκ της κερκίδας του ποδοσφαίρου) συνθήματα, ειδικά μπροστά σε αγωνιζόμενους και θεατές ηλικιών 6 – 10 ετών κατά τις απονομές. Ας προχωρήσουμε στα καθέκαστα βεβαίως…

ΜΧ1
Πολύ θέαμα είχαμε και στα 2 σκέλη της MX1, με αποκορύφωμα το δεύτερο σκέλος. Στην εκκίνηση του πρώτου σκέλους, ξεχύθηκαν μπροστά και έστριψαν πρώτοι οι Ράπτης Βασίλης με CRF450, Boncho Avramof με YZF450 και Λιάκος Ανδρέας με RMZ450 με αυτή τη σειρά. Πολύ γρήγορα βέβαια άλλαξαν τα πράγματα και ο Avramof βρέθηκε να ηγείται του σκέλους, με τον Τζιώρα Κωνσταντίνο να τον ακολουθεί στενά. Νικητής τελικά αναδείχθηκε ο Avramof, έχοντας μόλις 1,5 δευτερόλεπτο πίσω του τον Τζιώρα. Ο Ράπτης στο πρώτο μισό του σκέλους παρακολουθούσε στενά τους πρώτους, για να χάσει τελικά την τρίτη θέση από τον Ζώρα Αλέξη, ο οποίος με γρήγορους και σταθερούς ρυθμούς κάλυψε τις θέσεις που έχασε από την εκκίνηση. Χωρίς όμως να προλάβει τους 2 πρώτους, τερματίζοντας με λίγο πάνω από 1 λεπτό διαφορά από τον προπορευόμενό του. Στο δεύτερο σκέλος όμως, ο Ζώρας πήρε το αίμα του πίσω, οδηγώντας πραγματικά πολύ γρήγορα και παραμένοντας από την αρχή στην πρώτη θέση όπου και τερμάτισε. Τα αίματα όμως “ανάψανε” ανάμεσα σε Avramof και Τζιώρα για την δεύτερη θέση με το ανελέητο κυνηγητό του πρώτου από τον δεύτερο, για να τερματίσουν τελικά στην κυριολεξία με τα… μαρσπιέ τους μπλεγμένα, και τον Βούλγαρο να κερδίζει την δεύτερη θέση με διαφορά τριών δεκάτων του δευτερολέπτου (ή αλλιώς… με διαφορά μιας ρόδας!!!). Υπερ-πολύτιμα βέβαια αυτά τα  δέκατα για τον Τζιώρα, καθώς έχασε την 2η θέση του πρωταθλήματος από τον Avramof για μόλις 1 βαθμό (283 έναντι 284 αντίστοιχα)!!!

OPEN
Αρκετό συναγωνισμό είχαμε και στα 2 σκέλη της OPEN, αν και στον αγώνα της Κυριακής ήταν από τις ελάχιστες (ίσως) φορές κατά την οποία η κατηγορία έχασε τα σκήπτρα της πολυπληθέστερης από την MX2, με 5 αναβάτες λιγότερους! Νικητής και των 2 σκελών ήταν ο Μαρίνης Κώστας, εδραιώνοντας τον εαυτό του ως πρωταθλητή της κατηγορίας. Κακαϊτσας Αρτέμης και Μπαλατσός Ευάγγελος αντίστοιχα συμπλήρωσαν το βάθρο του πρώτου σκέλους, ενώ άλλαξαν μεταξύ τους θέσεις στο δεύτερο σκέλος (Μπαλατσός δεύτερος και Κακαϊτσας τρίτος). Την πρώτη τριάδα της βαθμολογίας συμπλήρωσαν οι Κριμπούνης Νίκος και Πιλάλας Γιάννης, με τον πρώτο να μην αγωνίζεται στο δεύτερο σκέλος της Κυριακής και τον δεύτερο να τερματίζει στην 7η και 4η θέση αντίστοιχα στα 2 σκέλη.

JUNIOR-MINI
Ο Κοντολέτας Δημήτρης κυριάρχησε και στα 2 σκέλη της JUNIOR, κατακτώντας τελικά την 2η θέση στην βαθμολογία. Στο πρώτο σκέλος δεύτερος είδε την καρώ σημαία ο Μόσιος Γιάννης με λίγο πάνω από 16 δευτερόλεπτα διαφορά από τον πρώτο. Τρίτος τερμάτισε ο Γεωργαντάς Αλέξανδρος, όπως και στο δεύτερο σκέλος, ενώ ο Παπίλας Παναγιώτης τερμάτισε δεύτερος στο δεύτερο σκέλος, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στην βαθμολογία. Πρωταθλητής της κατηγορίας ο Μόσιος Γιάννης με 342 βαθμούς, όντας και ο μοναδικός αναβάτης της κατηγορίας που βαθμολογήθηκε σε όλους τους αγώνες. Μόλις για 2 βαθμούς (331) έχασε τον τίτλο του πρωταθλητή της ΜΙΝΙ ο Κρητικός Μανώλης, και με μία συμμετοχή λιγότερη λόγω τραυματισμού, τερματίζοντας βέβαια πρώτος και δεύτερος αντίστοιχα στα 2 σκέλη. Με 333 βαθμούς, πρωταθλητής της κατηγορίας ο μικροσκοπικός Ράδος Ανέστης, λαμβάνοντας μια δεύτερη και μια πρώτη θέση το Σάββατο και την Κυριακή αντίστοιχα. Τρίτος και στα 2 σκέλη ήρθε ο Αρβανίτης Γιώργος ενώ ο τρίτος στην βαθμολογία Τουρατζίδης Γιάννης έφυγε από τα Τρίκαλα με δύο τέταρτες θέσεις.

ΜΧ2
Τελευταία άφησα αυτή τη φορά την περιγραφή της ΜΧ2. Θα προσέξατε ίσως ότι κάποιο όνομα έλειπε από την MX1. Και αυτό δεν είναι άλλο από αυτό του πρωταθλητή της MX1, Παπανικολάκη Λευτέρη ο οποίος, προς έκπληξη πολλών αγωνίσθηκε στην ΜΧ2. Ο λόγος προφανής, ειδικά στο δεύτερο σκέλος όπου και ηγήθηκε από την αρχή, αφήνοντας τελικά την πρώτη θέση για τον αδερφό του, Παπανικολάκη Αλέξανδρο. Να θυμίσω βεβαίως ότι ο τίτλος του πρωταθλητή της κατηγορίας ήταν ακόμη ανοιχτός πριν τον αγώνα, με τον Παπανικολάκη Αλέξανδρο να ηγείται με 9 βαθμούς του Γαλατιανού (301 ο πρώτος έναντι 292 του δεύτερου). Οπότε, “χρειάστηκε” η αρωγή του Μεγάλου Αδερφού για να διασφαλίσει ο Αλέξανδρος τον τίτλο. (;) Και… για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του ίδιου του Αλέξανδρου στον 3ο αγώνα του πανελληνίου στην Καρδίτσα στις 27 Μαϊου αναφερόμενος στον Γαλατιανό, δεν έκρινε ο ίδιος τον εαυτό του “ΠΑΝ-άξιο” αναβάτη; Οι υπόλοιποι αναβάτες που αγωνίστηκαν όλη τη χρονιά, που μπορεί να μην “έβλεπαν” τίτλο, γιατί να δούνε λιγότερους βαθμούς από την “σφήνα” του πρεσβύτερου Παπανικολάκη στον τελευταίο αγώνα; Και αν με τα λόγια του αυτά ο jr στην Καρδίτσα υπονοούσε δόλο εναντίον του από τον Γαλατιανό, αυτή ήταν η λύση; Ο τίτλος, από μόνος του, ορίζει τον ΠΑΝ-άξιο αναβάτη; Ή το πως θα τον κατακτήσει;

Στο πρώτο σκέλος ο Κουζής Παναγιώτης έκανε διαφορά από την αρχή, οδηγώντας εκπληκτικά γρήγορα και τερματίζοντας τελικά στην πρώτη θέση. Δεύτερος τερμάτισε ο Παπανικολάκης Λευτέρης, εκκινώντας από πιο πίσω θέσεις και περνώντας πολύ γρήγορα στην δεύτερη θέση, με 1,5” διαφορά από τον πρώτο. Τρίτος ήρθε ο Γαλατιανός Στέλιος με περισσότερη από 23” διαφορά. Μία παραλίγο σύγκρουση του Παπανικολάκη Αλέξανδρου με τον Ζαχαρίου Βασίλη στην εκκίνηση, του κόστισε πολλές θέσεις, αφήνοντάς τον τελικά στην 7η θέση.

Τα στροφόμετρα της έντασης χτύπησαν κόκκινο στο δεύτερο σκέλος, με τον Παπανικολάκη Αλέξανδρο να προηγείται κατά 3 μόλις βαθμούς του Γαλατιανού (315 έναντι 312). Από την εκκίνηση ξεκίνησε η… μάχη του σκέλους (αλλά και του τίτλου), με τον Γαλατιανό να βρίσκεται δεύτερος ανάμεσα σε Αλέξανδρο και Λευτέρη Παπανικολάκη και τον Κοσμά Σπύρο να ακολουθεί. Πολύ σύντομα ο Λευτέρης πέρασε μπροστά, μεγαλώνοντας την διαφορά του γύρο με τον γύρο για να κλείσει το γκάζι μόλις 20 μέτρα πριν τον τερματισμό πανηγυρίζοντας και αφήνοντας τον Αλέξανδρο να τερματίσει στην πρώτη θέση και τον Γαλατιανό στην τρίτη, ο οποίος παρ’ όλα αυτά δεν μπόρεσε να απειλήσει σε όλο το σκέλος τον Αλέξανδρο. Πρωταθλητής λοιπόν της ΜΧ2 της ΟΜΕ ο Παπανικολάκης Αλέξανδρος με 340 βαθμούς και δεύτερος ο Γαλατιανός με 332. Τρίτος στη βαθμολογία ο φανερά “πεσμένος” την Κυριακή Κόττης Κυριάκος με 233 βαθμούς.

Έτσι λοιπόν έκλεισε το φετινό πρωτάθλημα ΜΧ της ΟΜΕ. Καλό χειμώνα να έχουμε…!

Δείτε σε video τα σκέλη των αγώνων από την HK TV Video