04/01/2011  3η αγωνιστική ημέρα
San Miguel de Tucumon – San Salvador de Jujuy
Road section, 231 km
Special, 521 km

Η 3η αγωνιστική ημέρα βρίσκει το μεγάλο χωμάτινο καραβάνι στα ορεινά της Αργεντινής και να κατευθύνεται βόρεια για τα σύνορα με την Χιλή. Η ημέρα είχε μια μεγάλη ειδική των 521 χιλιομέτρων, χωρισμένη στα δυο, που την ένωνε μια απλή διαδρομή. Κατά την διάρκεια του αγώνα πολλές ανακατατάξεις διαδραματίζονταν, με τον Cyril Despres (2-KTM) να κάνει λάθος στην πλοήγηση, ο Πορτογάλος Paulo Goncalves (17-BMW) να φτάνει πρώτος στο πρώτο σημείο διέλευσης, αλλά με τον Marc Coma (1-KTM) είναι ο πιο γρήγορος της ειδικής και τον Cyril Despres να καταφέρνει να σώσει την ημέρα του τερματίζοντας δεύτερος και παραμένοντας πρώτος στην γενική κατάταξη. Δεύτερος ανέβηκε ο Marc Coma που πλησιάζει στα 14 δευτερόλεπτα και όλα είναι ανοιχτά για τους δυο αναβάτες. Τρίτος στην γενική κατάταξη παραμένει ο Ruben Faria (11-KTM) τον οποίο ακολουθούν τα δυο BMW των Paulo Goncalves (17) και Jose Helio Rodricues Filho (12), ενώ ο Γάλλος Olivier Pain (9-Yamaha) με την πολύ καλή σημερινή επίδοσή, βάση των προβλημάτων με το roadbook του, είναι στην έκτη θέση της γενική.

Πλέον στο παιχνίδι έχουν μπει και οι ποινές από τους αγωνοδίκες, μετά το πέρας κάθε ημέρας. Το όριο ταχύτητας είναι ο μεγαλύτερος «κίνδυνος» για κάθε αγωνιζόμενο, γιατί δεν ξεφεύγεις με τίποτα και καθορίζουν στο τέλος την τελική σου θέση στην γενική κατάταξη.

O Mark Coma δήλωσε: «Ήταν μια κλασική ημέρα του Dakar. Στο πρώτο μέρος συμπεριέλαβε πολύ πλοήγηση, στο δεύτερο πιο πολύ ικανότητα στην οδήγηση. Είμαι πολύ ικανοποιημένος. Είχα προβλέψει για πλοηγικό λάθος του Cyril Despres. Μια νίκη σε ειδική είναι φυσικά σημαντική, αλλά ο στόχος μου είναι να κερδίσω το rallye»

Ο Cyril Despres δήλωσε: «Ο Marc Coma γρήγορα με έφτασε. Στην αρχή της ειδικής υπήρχαν πολλοί θεατές. Στα πρώτα δέκα χιλιόμετρα πρόσεχα πολύ και στο ενδέκατο χιλιόμετρο κατευθύνθηκα προς τα δυτικά. Δεν έχασα φυσικά ώρες, αλλά έχασα πολύτιμα λεπτά. Μπόρεσα και το χειρίστηκα στα όρια, τερμάτισα δεύτερος πίσω από το Marc, αλλά είναι πολλά τα 2:20 λεπτά που μου πήρε.»

Στο ελληνικό ενδιαφέρον, ο Βασίλης Ορφανός (97-Aprilia) τερματίζει στην ειδική στην 66η θέση και μαζί με το ενός λεπτού ποινής καταλήγει στην 76η θέση.

Ο Σίμος Ταμπαξής (101-Sherco) τερμάτισε 87ος στην ειδική, δέχτηκε δέκα λεπτά ποινή και είναι στην γενική στην 89η θέση.

Στα Quads είχαμε ανακατατάξεις στους πρωταγωνιστές. Ο μέχρι πρότινος πρωτοπόρος Josef Machacek (251-Yamaha) πέφτει με 11 λεπτά ποινής στην πέμπτη θέση, με τον Αργεντινό Sebastian Halpern (255-Yamaha) να ανεβαίνει πρώτος στον πίνακα των Quad. Νικητής των 521 χιλιομέτρων αναδείχτηκε ο Tomas Maffei (255-Yamaha), με δεύτερο τον Sebastian Halpern και τρίτο τον Alejandro Patronelli (252-Yamaha) που απέχει μόλις 12 δευτερόλεπτα από την κορυφή της γενικής των quads.

Φωτογραφίες: dakar.com