12/01/2011 10η αγωνιστική ημέρα

Copiapo – Chilecito

Απλή διαδρομή , 504 km

Ειδική διαδρομή, 176 km

Απλή διαδρομή , 183 km
Επιστροφή για Αργεντινή

Δύο λάθη του Γάλλου και ο Ισπανός την έκανε 18’10’’ την διαφορά μετά την 10η ημέρα, πλέον με το αγώνα να έχει μεταφερθεί στην Αργεντινή. Μετά την πολύ μεγάλη απλή διαδρομή των 504 χιλιομέτρων, με τους αναβάτες να εκκινούν στις 04:30 το πρωί από το Copiapo της Χιλής, η χρονομετρημένη ειδική των 176 χιλιομέτρων έμελλε να προκαλέσει με την δυσκολία της.
Ο περσινός νικητής Marc Coma (1-KTM) τελείωσε την ειδική σε 3ώρες06’35’’ με τον Cyril Despres (2-KTM) να ακολουθεί μετά από 9’56’’ λεπτά και τον ομόσταυλό του Ruben Faria (11-KTM) να ακολουθεί τρίτος με 13’22’’ λεπτά. Μεγάλος χαμένος της σημερινής ημέρας είναι ίσως ο Helder Rodrigues (4-Yamaha) που προηγούταν 10 χιλιόμετρα κατά 2 λεπτά του Coma και ένα πλοηγικό λάθος του στέρησε όχι μόνο μια κατά πάσα πιθανότητα νίκη, αλλά και μεγάλωσε η διαφορά του, στην γενική, στην μιάμιση ώρα, με τον τρίτο Χιλιανό Francesco Lopez (3-Aprilia) που τερμάτισε 5ος στην ειδική.

Ο Mark Coma δηλώνει: «Ήταν λίγο πολύ μια δύσκολη ειδική διαδρομή. Ξέρουμε ότι η (περιοχή) Fiambala ανήκει στις σκληρές ημέρες του Rallye. Χρειάστηκε αρκετή πλοήγηση, ένα κομμάτι σε λεπτούς αμμόλοφους. Μετά ήταν περίπλοκη η πλοήγηση σε ένα φαράγγι. Χάσαμε για λίγο την σωστή διαδρομή, αλλά βρήκαμε την σωστή έξοδο. Μένουν ακόμα δύο σκληρές ημέρες. Είναι ωραία να νικάς, αλλά μένουν άλλες δυο ημέρες. Από την αρχή της ημέρες όλα κυλήσανε καλά. Ήμουν πίσω στην σειρά και στο τέλος ο γρηγορότερος.»

Ο Cyril Despres δήλωσε: «Έκανα ένα τεράστιο λάθος στο 120ο χλμ , ενώ πήγαινα καλά. Διάβασα λάθος το σημείο κατεύθυνσης , 17 αντί 117 και μαζί με τον Verhoeven μπήκαμε σε πετρώδη περιοχή. Εκεί χάσαμε πολύ χρόνο. Στα τελευταία χιλιόμετρα ήρθε άλλο ένα λάθος. Έπεσα σε μια τρύπα με λάσπη και δεν μπορούσα να φύγω. Πρέπει να έχασα εκεί δέκα λεπτά παλεύοντας. Πίστευα ότι θα μου έπαιρνε περισσότερα λεπτά. Αυτή ήταν μια άσχημη ημέρα. Έτσι είναι τα Rallye-Raid, με καλές και άσχημες ημέρες.»

Ο Σίμος Ταμπαξής (101-Sherco) τερματίζει στην 55η θέση ολοκληρώνοντας την διαδρομή σε 04ώρες52’44’’. O Βασίλης Ορφανός (97-Aprilia) δεν φάνηκε στα αποτελέσματα του οργανωτή και ούτε στην λίστα των 96 αναβατών της εκκίνησης για την 11η ημέρα. Η εγκατάληψη

Στα Quad είχαμε την πρώτη νίκη ειδικής του Αργεντινού Jorge Santamarina (273-Honda) στο φετινό Rallye Dakar 2011. Με συνολικό χρόνο 4ώρες14’49’’ ήρθε πρώτος για μόλις 8 δευτερόλεπτα του συμπατριώτη του Sebastian Halpern (255-Yamaha) που τερμάτισε δεύτερος. Τρίτος ο Πολωνός Loukasz Laskawiec (269-Yamaha). Στην γενική προηγείται ο Alejandro Patronelli (252-Yamaha) σταθερά και με ασφάλεια.

Φωτογραφίες: dakar.com DPPI