9 Ιανουαρίου 2005
10η ημέρα Atar – Atar
Απλή 8 χλμ – Ειδική 483 χλμ – Απλή 8 χλμ = Σύνολο 499 χλμ

Η σημερινή μέρα σκιάζεται από τον θλιβερό θάνατο του Ισπανού Juan Manuel Perez, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματα του σε νοσοκομείο της πατρίδα του, μετά από πτώση που είχε στις 6 Ιανουαρίου.

O Cyril Despres (#2 – Gauloises KTM) καταφέρνει την πρώτη του νίκη σε ειδική και μεγαλώνει το προβάδισμα από τον δεύτερο Fabrizio Meoni (#4) κατά 9:13, ο οποίος τερμάτισε , δεύτερος, δέκα λεπτά πίσω από τον Despres στην ειδική.

Ο Βασίλης Ορφανός (#54 – ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ – HONDA ΣΑΡΑΚΑΚΗΣ ) τερματίζει 68ος στη κυκλική, γύρω από την Atar, ειδική οδηγώντας 9ώρες 36λεπτά και 40δευτερόλεπτα κατατάσσεται στη 49η θέση της γενικής (από τους 103 που συνεχίζουν), ανεβάζει άλλες δύο θέσεις την ελληνική σημαία. Στην κατηγορία του βρίσκεται στην 5η θέση (από τους 15 αναβάτες) και έχει πολλές ελπίδες μέχρι το τέλος του αγώνα.

Στην ειδική ο Cyril Despres ξεκίνησε έβδομος, οδηγώντας γρήγορα κατάφερε να πιάσει τους Alfie Cox και Pal-Anders Ullevalseter. Έκατσε μαζί τους για ένα κομμάτι της διαδρομής έως ότου αποσπάσθηκε πάλι και να φτάσει τους δυο αναβάτες Meoni και Esteve Pujol, που είχαν εκκινήσει πρώτος και δεύτερος αντίστοιχα την ειδική. Μετά τους Despres, Meoni τρίτος τερματίζει ο Esteve Pujol (διαφορά 12:24) , έχοντας πολύ κοντά του τον Γάλλο David Fretigne (#12 – Yamaha France – Gauloises) που τερματίζει τέταρτος με διαφορά 12:51.

Ο νορβηγός Ullevalseter δυστυχώς τερματίζει το φετινό Dakar στο 410 χμ της σημερινής ειδικής, με έναν σπασμένο ώμο.
Στη γενική κατάταξη ο Γάλλος Cyril Despres (#2 – Gauloises KTM) έχει σύνολο χρόνου 29h 12′ 53″ ωρών με δεύτερο τον Meoni και τρίτο τον Coma, που τερμάτισε πέμπτος σήμερα, τον έσωσε ο Gio Sala όταν του έδωσε βενζίνη 4χμ πριν τον ανεφοδιασμό.
Ο μοναδικός αναβάτης με Quad, MOREL Antoine με το BAJA X 650, BOMBARDIER συνεχίζει ακάθεκτος στη 84η θέση.
Όλα τα είχε η ειδική σήμερα. Αμμόλοφους, camel grass, πέτρα και άμμο, άμμο, άμμο.
Σήμερα είχαμε δέκα εγκαταλείψεις αναβατών.

Φωτογραφίες : maindruphoto.com, Gauloises Racing