10 Ιανουαρίου 2005
11η ημέρα Atar – Kiffa
Απλή 34 χλμ – Ειδική 400 χλμ – Απλή 261 χλμ = Σύνολο 695 χλμ

Η τραγωδία συνεχίζεται στο Dakar. Σαν ψέμα ακούγεται ο θάνατος του μεγάλου σύγχρονου ήρωα των rally Fabrizio Meoni, που συντάραξε τον αγώνα σήμερα. Ο 47χρονος Ιταλός εργοστασιακός οδηγός της ΚΤΜ συμμετείχε φέτος για 13η φορά στο rally Dakar, είχε κερδίσει 14 ειδικές ενώ είχε στεφτεί πρωταθλητής το 2001 και το 2002.

Μετά το ΣΕΔ 1 (CP1) όπου είχε φτάσει μαζί με άλλους τέσσερις οδηγούς, συνέχισε φεύγοντας μπροστά και σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των 15 λεπτών συνέβη το ατύχημα που έμελλε να του κοστίσει την ζωή. Μετά από σφοδρό ατύχημα ο Fabrizio Meoni έχασε την ζωή του (σπασμένο αυχένα). Τον άτυχο αναβάτη βρήκε ο David Fretigne ο οποίος και ενεργοποίησε τον επείγον πομπό που μεταφέρει κάθε αναβάτης. Οι γιατροί που έφτασαν με ελικόπτερο μετά από 20 λεπτά προσπάθησαν αλλά δεν κατάφεραν να επαναφέρουν τον Ιταλό αναβάτη και απλά ανέφεραν την επίσημη ώρα θανάτου του ως την 11:11 GMT.

Να σκεφτεί κανείς πως ο Fabrizio Meoni είχε δηλώσει πως θα σταματήσει να αγωνίζεται στους αγώνες rally μετά τις εξαντλητικές ειδικές του rally Dakar της περσινής χρονιάς. Η αγάπη του όμως για το Dakar ήταν μεγαλύτερη και τον έφερε πίσω στην αφετηρία και του φετινού αγώνα που έμελλε να είναι ο τελευταίος της ζωής του.

Έτσι γίνεται το 45ο μοιραίο θύμα, ο 11ος μοτοσικλετιστής του rally Dakar στις 27 διοργανώσεις.

H εργοστασιακή ομάδας της KTM μετά και τον θάνατο του Fabrizio Meoni ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εγκαταλείψει τον φετινό αγώνα. Άφησε όμως την απόφαση στις ομάδες, στους σπόνσορες αλλά και στους ιδιώτες οδηγούς και τους καλεί να πράξουν αυτοβούλως. Όπως αναφέρει σε δελτίο τύπου μετά και τον χαμό των δυο πιο σημαντικών οδηγών της (Fabrizio Meoni και Richard Sainct) σε διάστημα τεσσάρων μηνών δεν υπάρχουν περιθώρια για εορτασμούς.

Στο αγωνιστικό κομμάτι θα πρέπει να τονίσουμε πως κανένας αναβάτης δεν ενημερώθηκε κατά την διάρκεια του αγώνα για το θάνατο του Fabrizio Meoni και έτσι όλοι τους συνέχισαν κανονικά τον αγώνα τους. Νικητής της ειδική αναδείχθηκε ο Marc Coma (KTM Repsol Red Bull), δεύτερος ο Cyril Despres (KTM Gauloises) και τρίτος o Esteve Pujol (KTM Repsol Red Bull).
Ο Βασίλης Ορφανός (ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ HONDA ΣΑΡΑΚΑΚΗΣ) τερμάτισε στην 52η θέση 2 ώρες 37 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρώτο αναβάτη.

Στην γενική κατάταξη προηγείται ο Cyril Despres (KTM Gauloises) με διαφορά 14 λεπτών και 50 δευτερολέπτων από τον Marc Coma (KTM Repsol Red Bull) ενώ τρίτος βρίσκεται πλέον ο Esteve Pujol (KTM Repsol Red Bull) με διαφορά 22 λεπτών και 23 δευτερολέπτων. Ο Βασίλης Ορφανός ανεβαίνει δυο θέσεις και βρίσκεται πλέον στην 47η θέση της γενικής. Στην κατηγορία του παραμένει στην 5η θέση μειώνοντας την διαφορά του από το βάθρο.

Φωτογραφίες : maindruphoto.com, Gauloises Racing