14/01/2011 12η αγωνιστική ημέρα

San Juan – Cordoba

Απλή Διαδρομή, 123 km

Ειδική Διαδρομή, 555 km

 

Ο Marc Coma (1-KTM) αναδείχτηκε νικητής της 12ης ημέρας αφήνοντας 37 δευτερόλεπτα πίσω τον Cyril Despres (2-KTM) με τον Helder Rodrigues (4-Yamaha) να ακολουθεί τρίτος με 7’21 διαφορά. Πλέον ο Marc Coma είναι με την μισή ρόδα στο βάθρο με την τελευταία ειδική του Rallye Dakar 2011 το Σαββάτου να είναι μόνο 181 χλμ.

Η 12η ειδική διαδρομή  αποδείχτηκε για άλλη μια φορά μια σκληρή δοκιμασία. Όλοι είχαν ετοιμαστεί για σκόνη και την ψιλή άμμο. Όμως οι δυνατές βραδινές βροχές μετέτρεψαν το τοπίο και το επίπεδο δυσκολίας της διαδρομής. Έτσι το χώμα μετατράπηκε σε λάσπη και μεγάλες λακκούβες με νερό δημιουργήθηκαν. Επιπλέον τα φορτηγά, που είχαν πάρει πρώτη εκκίνηση, άφησαν πίσω τους βαθιά λούκια. Καμία ευχάριστη οδήγηση για τους αναβάτες σε δυο τροχούς.

Η τιτανομαχία συνεχίστηκε και σε αυτή την 555 χιλιομέτρων ειδική, με τον Despres να παλεύει σαν λιοντάρι και βρίσκεται μπροστά κατά 2’30 λεπτά μέχρι το 240ο χλμ. αλλά να βρίσκεται στο τέλος πίσω με 37’’ από τον Coma (6ώρες42’’42’’), που κερδίζει την πέμπτη του νίκη σε ειδική στο φετινό Dakar και την 16η στην καριέρα του, μια περισσότερη του θανόντος και αξέχαστου Richard Saint. Ο Καταλανός συνεχίζει να προηγείται στην γενική του Γάλλου με 16’36’’ λεπτά.

Πίσω από τους δύο άντρες στην ειδική ακολούθησε ο Helder Rodrigues (4-Yamaha), με τον Francisco Lopez (3-Aprilia) να ακολουθεί στην τέταρτη και τον πρωτάρη στο Dakar Quinn Cody (14-Honda) να καταλήγει από την πέμτη στην όγδοοι θέση μετά από ποινή. Την θέση του πήρε ο Ruben Faria (11-KTM) με τον Frans Verhoeven (16-BMW) να κλείνει την πρώτη εξάδα.

Ο Σίμος Ταμπαξής (101-Sherco) τερμάτισε την δύσκολη και αυτή ημέρα στην 72η θέση  (χρόνο ειδικής 10ώρες34’58’’) και σκαρφαλώνει ακόμα τέσσερις θέσεις στην γενική όπου είναι στην 82η θέση.

Marc Coma δηλώνει: «Η σημερινή ειδική ήταν πολύ δύσκολη, γιατί έβρεξε πολύ εχτές το βράδυ. Συνεπώς έγινε ξαφνικά αρκετά τεχνική, τύπου enduro. Μένουν ακόμα 190 χρονομετρημένης ειδικής. Φυσιολογικά δεν θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες επιπλοκές, αλλά θα πρέπει να την ολοκληρώσω πρώτα. Ξέρουμε ότι έχει σχεδιαστή έτσι ώστε να υπάρχει αδρεναλίνη μέχρι το τέλος. Για να δούμε αύριο.»

Στις εγκαταλείψεις, άλλοι δυο προστέθηκαν στην λίστα και στο τέλος του ονείρου κάνοντας το σύνολο στις μοτοσικλέτες 68 αναβάτες.

Στα Quad δεν άλλαξε κάτι στην σειρά της γενικής με τους Alejandro Patronelli (252-Yamaha) να προηγείται σταθερά και να προχωράει για τον τίτλο στα Quad του φετινού Dakar. Ο Sebastian Halpern (255-Yamaha) ακολουθεί σε 58’ λεπτά απόσταση. Ο τρίτος Christoph Declerck (253-Polaris) (χρόνος 8ώρες30’07’) πανηγύρισε την πρώτη νίκη ειδικής και θα παλέψει για την θέση του βάθρου με τον Lukasz Laskawiec (269-Yamaha) που τον ακολουθεί με τρία λεπτά απόσταση.

φωτογραφίες: dakar.com DPPI, redbull, speedbrain, simon-tampaxis.com