Ayoun – Kayes
Απλή 110 χλμ – Ειδική 257 χλμ – Απλή 117 χλμ = Σύνολο 484 χλμ

Ο Isidre Esteve Pujol νικάει στην 12η διαδρομή του 29ου Rally Dakar και ριζώνει στην 6η θέση της γενικής. Οι αντίπαλοί του δεν τα πήγαν καλά σε αυτή την ειδική. Τα λάθη στην πλοήγηση είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν πολύτιμο χρόνο οι Despres (13ος) και Coma(16ος) και Rodrigues (22ος). Η σειρά κατάταξης στην γενική, εκτός από τον Esteve Pujol, δεν αλλάζει και η πρωτιά παραμένει στον Marc Coma.

«Το κυριότερο ήταν η πλοήγηση, γιατί η ειδική διαδρομή είχε πολλά μονοπάτια. Η εκτεταμένη σκόνη δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο την ορατότητα» δήλωσε ο νικητής της ημέρας που εκμεταλλεύτηκε άριστα τα λάθη των υπολοίπων και συνεχίζει «η νίκη αυτή σημαίνει πολλά για εμένα, γιατί άμα βρίσκεσαι δυο και πλέον ώρες πίσω στην γενική, δεν είναι εύκολο να επιτεθείς».

Δεύτερος στην ειδική αναδείχτηκε ο Ισπανός Paulo Goncalves (#33-Honda) που ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος. «Αυτή η δεύτερη θέση είναι πολύ σημαντική για εμένα προσωπικά. Είναι η καλύτερη θέση που έχω πετύχει σε Dakar και Αφρική. Είναι μια ανταμοιβή, γιατί όλα πηγαίνανε στραβά από την αρχή. Είχα κρυώσει κατά την εκκίνηση στην Λισσαβόνα, έσπασε η αλυσίδα μου στην υπέρ μαραθώνια ειδική στο Μαρόκο. Ήταν δύσκολο να κάνεις κάτι στην συνέχεια. Τώρα όμως με αυτό το αποτέλεσμα θα εκκινήσω αύριο στην σωστή σειρά. Θα με βοηθήσει να ανεβώ στην κατάταξη».

Τρίτος τερμάτισε την 12η ειδική, ο Πολωνός Jacek Czachor (#16-KTM) που καταφέρνει και αυτός να κάνει τον καλύτερο τερματισμό στον αγώνα. Καλύπτει πλέον την 11η θέση της γενικής κατάταξης.

Ο Coma παραμένει στην κορυφή της γενικής κατάταξης και δεν κινδύνεψε από τον δεύτερο Despres που είναι κοντά στα 53 λεπτά πίσω του. Τρίτος ο Casteu που δεν είχε προβλήματα στην πλοήγηση, αλλά οδήγησε με ασφάλεια και χωρίς ρίσκα. Προβλήματα με το εμπρός φρένο στην διαδρομή (μετά από πτώση) είχε ο Blais, αλλά παραμένει με 1 ώρα 41 λεπτά διαφορά, τέταρτος στην γενική. Παρά την περιπέτεια και την λάθος πλοήγηση που είχε στην ειδική, ο Ullevalseter παραμένει ακλόνητος στην πέμπτη θέση με 2 ώρες και πέντε λεπτά διαφορά από τον πρώτο.

Kayes – Tambacounda
Απλή 180 χλμ – Ειδική 260 χλμ – Απλή 18 χλμ = Σύνολο 458 χλμ

Παρασκευή και 13, η ειδική αποδείχτηκε άτυχη για τον πρωτοπόρο της γενικής Marc Coma. Μετά από γερή πτώση στο 57 χιλιόμετρο της ειδικής εγκαταλείπει τον αγώνα και κάθε ελπίδα να νικήσει για δεύτερη συνεχόμενη σειρά το Dakar. Ο Ισπανός μεταφέρθηκε με το ελικόπτερο της οργάνωσης στο νοσοκομείο του Dakar για ιατρικές εξετάσεις. Όπως δήλωσε ο manager της ομάδας KTM Repsol, Jordi Arcarons, ο Marc πονάει παντού αλλά είναι καλά και θα μεταφερθεί στην Βαρκελώνη για περαιτέρω εξετάσεις. Είναι καλά ψυχολογικά. Χτύπησε πάνω σε δέντρο. Δεν θυμάται πως έγινε το ατύχημα.

Άλλος ένας εργοστασιακός αναβάτης της ΚΤΜ κινδύνεψε μετά από πτώση να βρεθεί εκτός αγώνα. Ο επίσης Ισπανός Isidre Esteve Pujol βρέθηκε ξαπλωμένος δίπλα στη τρακαρισμένη μοτοσικλέτα του από τον Γάλλο David Casteu. Ο Pujol είχε τις αισθήσεις του, αλλά παρουσίαζε κενά μνήμης. Με τον Casteu πήγανε δικάβαλο ως το κοντινό ΣΕΧ όπου υπήρχε γιατρός της οργάνωσης. Ο Pujol συνήλθε και περίμενε την ομάδα υποστήριξης για να επισκευάσει την μοτοσικλέτα του. Τερμάτισε προτελευταίος (134ος) στην ειδική και γλίστρησε από την 6η στην 12η θέση της γενικής.

Ο Αμερικανός Chris Blais τερματίζει δεύτερος, έχοντας εκκινήσει αρκετά πίσω το πρωί και χρειάστηκε να οδηγήσει προσεκτικά και γρήγορα, για να κρατήσει διαφορά από τους αντιπάλους στην γενική. Τρίτος τερμάτισε ο Michel Marchini (#20-Yamaha) καταφέρνοντας μαζί με τον τέταρτο Thierry Bethys (#85-Honda) πανηγυρίσουν την καλύτερη ως τώρα θέση στον αγώνα.

Έτσι ο Γάλλος Cyril Despres, μετά την νίκη και στην ειδική, ανεβαίνει δυο ημέρες πριν τον τερματισμό στο Dakar, στην πρώτη θέση της γενικής. Όπως δήλωσε ο Cyril, στα τελευταία 20 χιλιόμετρα άρχιζε κάτι να υποψιάζεται ότι κάτι κακό είχε συμβεί. Όταν έμαθε για τον φίλο του ήταν ευτυχής που δεν είχε πάθει τίποτα το σοβαρό.

Ο δεύτερος David Casteu βρίσκεται τώρα 32 λεπτά πίσω του στην γενική κατάταξη με τον Chris Blais τρίτο και με την διαφορά να φτάνει τα 54 λεπτά. Οι Ullevalseter, Rodrigues και Vinters κλείνουν την πρώτη εξάδα.

Στον αγώνα συνεχίζουν 135 μοτοσικλέτες που βρίσκεται στην Σενεγάλη και όλοι απέχουν δυο ημέρες για τον τερματισμό στην παραλία Lac Rose.

ατάταξη γενικής μετά και την 13η ημέρα
Photo: van Oers J.