12 Ιανουαρίου 2005
13η ημέρα Bamako – Kayes
Απλή 205 χλμ – Ειδική 370 χλμ – Απλή 93 χλμ = Σύνολο 668 χλμ

Μετά την χθεσινή ημέρα πένθους στην μνήμη του Fabrizio Meoni, οι αναβάτες συνέχισαν των δύσκολό τους αγώνα για το KAYES, οδηγώντας συνολικά 668 χιλιόμετρα. Με ένα μαύρο περιβραχιόνιο δεμένο στο μπράτσο, οι 108 μοτοσικλετιστές , απέδωσαν φόρο τιμής σε έναν μεγάλο ήρωα του rally Dakar.

Εκκίνηση πολύ νωρίς το πρωί (5:00) για μια απλή των 205χλμ, που έφερε πριν την ανατολή του ήλιου τους αναβάτες στην εκκίνηση της ειδικής. Πρώτος ξεκίνησε την ειδική ο Marc Coma (νικητής της προηγούμενης ημέρας). Γρήγορα διαπιστώθηκε ότι οι εργοστασιακή αναβάτες είχαν συμφωνήσει να οδηγήσουν πιο σιγά σήμερα. Ο Andy Caldecott μετά το πρώτο Σταθμό Ελέγχου Διέλευσης (ΣΕΔ 1), στο χιλιόμετρο 152, προηγείται του Chris Blais, έχοντας κάνει τον καλύτερο χρόνο στη αρκετά δύσκολο τεχνικό κομμάτι.

Ο David Fretigne αντέδρασε στο δεύτερο κομμάτι και κάνει μέχρι το ΣΕΔ 2 τον καλύτερο χρόνο. Ο πρώτος της γενικής, Cyril Despres, χρειάστηκε να σταματήσει, για να επιδιορθώσει τη εξάτμιση του, μετά από πτώση που είχε πέφτοντας πάνω σε πέτρες. Ο Γάλλος έχασε αρκετά λεπτά, αλλά κέρδισε χρόνο στο τελευταίο γρήγορο κομμάτι.

Τελικά, καλύτερος αναβάτης της ημέρας χρονομετρήθηκε ο Αυστραλός Andy Caldecott (#23 – KTM TEAM AUSTRALIA), ο οποίος πετυχαίνει την δεύτερή του νίκη στο φετινό Dakar, έχοντας αφήσει πίσω του τον David Fretigne (#12 – Yamaha France Gauloises) κατά 2:06 λεπτά και 3:32 λεπτά από τον Chris Blais (#22 – Red Bull USA KTM), που τερματίζει στην καλύτερη ως τώρα θέση.

Ο Cyril Despres (#2 – Gauloises KTM) κρατάει γερά την πρωτιά στη γενική κατάταξη, έχοντας κτίσει κι άλλη διαφορά από τον δεύτερο, Ισπανό Marc Coma (#6-KTM Repsol – Red Bull). Ο Γάλλος βρίσκεται 16:06 λεπτά μπροστά από τον Coma, ο οποίος σήμερα κατέλαβε την 9η θέση (διαφορά 9:34 λεπτά από τον πρώτο) στη ειδική. Ο Despres από την άλλη κατέλαβε τη 8η θέση έχοντας διαφορά από την κορυφή 8:36 λεπτά. Ο Νότιο Αφρικανός Alfie Cox (#3-Gauloises KTM) είναι στη τρίτη θέση, έχοντας διαφορά 20′ 39″.

Ο Βασίλης Ορφανός (#54 – ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ – HONDA ΣΑΡΑΚΑΚΗΣ) τερματίζει 61ος στη ειδική, οδηγώντας 5ώρες 28λεπτα και 39δευτ και κατατάσσεται στην 48η θέση της γενικής, με συνολικό χρόνο ειδικών 61ώρες 50λεπτά 15δευτερόλεπτα, πλησιάζοντας όλο και περισσότερο τον τερματισμό στο Dakar. Στην κατηγορία του κρατάει και σήμερα την 5η θέση, χωρίς να κινδυνεύει από τον έκτο GORLA που βρίσκεται δυο ώρες πίσω του.

Φωτογραφίες : maindruphoto.com, Gauloises Racing