14η ημέρα Kayes – Tambacounda
Απλή 93 χλμ – Ειδική 529 χλμ – Απλή 8 χλμ = Σύνολο 630 χλμ

Το καραβάνι έφτασε στη Tambacounda της Σενεγάλης, μετά από 630χμ σκληρής οδήγησης στη πέτρα. Δύο μέρες πριν τον τερματισμό στο Dakar και η σημερινή διαδρομή γνωρίζει έναν καινούργιο νικητή. Τον Βραζιλιάνο Jean De Azevedo. Ο Γάλλος Cyril Despres παραμένει πρώτος της γενικής κατάταξης. Ο δικός μας, Βασίλης Ορφανός, 49ος στη γενική και συνεχίζει υγιής για τον τερματισμό στη φημισμένη παραλία (Lac Rose) του Ατλαντικού.

Μετά από μια απίστευτη γκρίζα εβδομάδα στη Μαυριτανία και στο Μάλι, ο καιρός στη Σενεγάλη επιτέλους αλλάζει, και ο ήλιος αγκαλιάζει τους συμμετέχοντες.

Στον αγώνα, o Βραζιλιάνος Jean De Azevedo (#25 – Petrobras – Lubrax) πάλευε και κατάφερνε να βρίσκεται κοντά στις πρώτες θέσεις. Σήμερα επιτυγχάνει την πρώτη νίκη ειδικής στην καριέρα του, τερματίζοντας την μήκους 529χλμ ειδική στο δευτερόλεπτο. Η διαφορά με τον δεύτερο, David Fretigne (#12 – Yamaha France – Gauloises) είναι μόλις 10 δευτερόλεπτα. Και σήμερα ο Γάλλος χάνει μέσα από τα χέρια του την ειδική, λόγω «τελικής ταχύτητας», ακριβώς πριν από τον τερματισμό. Αποδεικνύει και πάλι όμως ότι μπορεί να τα βάλει με την μεγάλη κατηγορία. Τρίτος και τέταρτος ακολουθούν οι Chris Blais (#22 – Red Bull USA KTM) και Alfie Cox (#3 – ΚΤΜ Gauloises) έχοντας μια διαφορά 23 και 34 δευτερολέπτων αντίστοιχα.

«Είμαι πανευτυχής! Για πρώτη φορά κέρδισα ειδική σε Dakar. Ένα όνειρο. Είναι επίσης μια νίκη για την ομάδα υποστήριξής μου. Οι μηχανικοί μου μαστορεύανε πολλές νύχτες τη μοτοσικλέτα μου. Επιτέλους επιβραβεύεται και οι δική τους δουλειά» δήλωσε μετά την ειδική, ο 30χρονος Βραζιλιάνος Jean De Azevedo.
Ο Cyril Despres (#2 – Gauloises KTM) κοντρολάρισε την οδήγησή του (7ος ειδικής με διαφορά 7λεπτών), διασφαλίζοντας της πρωτιά στην γενική κατάταξη και τη διαφορά από τον δεύτερο Marc Coma (#6 – KTM Repsol Red Bull) κατά 12:16 λεπτών. Τρίτος ακολουθεί ο Alfie Cox (#3 – ΚΤΜ Gauloises) με 14:13 λεπτά διαφορά.

*** Μετά από ανακοίνωση της οργάνωσης, ποινές επιβλήθηκαν σε πολλούς αναβάτες λόγω υπέρβασης ορίου ταχύτητας μέσα από τα χωριά. Οι αναβάτες αυτοί είναι:
– Despres (2), 9′
– Fretigne (12), 12’30
– Algay (32), 11′
– Puy (35), 11’30
– Rivera (39), 12′
– Vigneron (56), 4′
– Ramos Martinez (68), 21′
– Gorla (84), 14’30
– Ciscar Chisbert (109), 14′
– Quinonero (131), 6′
– Verhoeven (145), 19′
– Ausina (156), 5′
– Hansson (198), 3′
– Varga (220), 15’30
– Franssen (222), 8’30

Η κυριότερη αλλαγή έρχεται στην διαφορά του πρώτου Cyril Despres από τον δεύτερο Marc Coma όπου τώρα μετά τις ποινές η διαφορά τους μειώνεται σε 3 λεπτά και 16 δευτερόλεπτα με μόνο δυο ημέρες να μένουν για το τέλος του αγώνα.

Ο Βασίλης Ορφανός (#54 – ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ – HONDA ΣΑΡΑΚΑΚΗΣ ) οδήγησε σε σταθερό ρυθμό ως το ΣΕΔ 2, από όπου εξαπέλυσε επίθεση τερματίζοντας μετά από 7ώρες 10λεπτά και 56δευτερόλεπτα 52ος στη ειδική και κατατάσσεται στη 49η θέση της γενικής, με συνολικό χρόνο ειδικών 67ώρες 12λεπτά 31δευτερόλεπτα, χάνοντας από εχτές, μια θέση από τον Άγγλο EXTANCE (#53). Στην κατηγορία του κρατάει και σήμερα στην 5η θέση, καλύπτοντας την διαφορά από τον τέταρτο Ιταλό Benetti σε 50 λεπτά.

«Ήταν πραγματικά μια εντουράδικη ειδική σήμερα» μας λέει ο Βασίλης Ορφανός από το Tambacounda της Σενεγάλης και συνεχίζει «σήμερα περάσαμε έναν πολύ μεγάλο ποταμό και μετά από αυτό σταμάτησα να βοηθήσω τον Ιρλανδό Ennis (#206), που είχε σπάσει το πόδι του. Έφτασα καλά στον τερματισμό και εγώ και η μοτοσικλέτα μου». Ο Βασίλης Ορφανός καταφέρνει όπως δείχνει να τερματίσει το δυσκολότερο rally στον κόσμο και το σημαντικότερο είναι να γυρίσει υγιής πίσω στην πατρίδα.

Μπορεί αύριο να απομένουν 225 χιλιόμετρα μέχρι το Dakar, όμως οι αναβάτες χρειάζεται να κινητοποιήσουν όλες τις δυνάμεις τους. Η διαδρομή περνάει μέσα από σαβάνα, απ’όπου χρειάζεται καλή πλοήγηση

Φωτογραφίες : maindruphoto.com, Gauloises Racing