15η ημέρα Tambacounda – Dakar
Απλή 108 χλμ – Ειδική 225 χλμ – Απλή 236 χλμ = Σύνολο 569 χλμ

Οι συμμετέχοντες έφτασαν στη πρωτεύουσα της Σενεγάλης, το Dakar, μετά από 15 ημέρες περιπέτειας. Στα συνολικά 569 χιλιόμετρα στην Σενεγάλη, η χρονομετρημένη διαδρομή ήταν 225 χιλιόμετρα απαιτητικής πλοήγησης. Ο Cyril Despres πετυχαίνει μια σημαντική δεύτερη νίκη σε ειδική και παραμένει πρώτος στη γενική κατάταξη. Ο Βασίλης Ορφανός τερματίζει 67ος στη ειδική και καταφέρνει να είναι ένας από τους 104 υποψήφιους αναβάτες που θα τερματίσουν, αύριο, το 27o rally Barcelona Dakar 2005.

Η διαδρομή χρειαζόταν προσοχή στη πλοήγηση, ειδικά βγαίνοντας από τα χωριά, όπου είχες να διαλέξεις, μεταξύ δέκα δρόμων. Αρκετοί αναβάτες έκαναν το λάθος.

Ο Cyril Despres (#2 – KTM Gauloises) οδηγεί από την αρχή επιθετικά, καλύπτει τους έξη προπορευόμενους αναβάτες και χρονομετρείται ως ο γρηγορότερος στο ΣΕΔ 1 (Σταθμός Ελέγχου Διέλευσης). Στο τερματισμό μετά από 2ώρες και 27λεπτά και 37δευτερόλεπτα, έχει καταφέρνει να μεγαλώσει κατά έξι λεπτά την διαφορά από τον Marc Coma (#6 – KTM Repsol Red Bull) ο οποίος τερματίζει όγδοος ειδικής με 6:29λεπτά διαφορά, έχασε χρόνο, διαλέγοντας λάθος κατεύθυνση μετά από χωριό.

Δεύτερος τερμάτισε ο Γάλλος Alain Duclos (#26 – ΚΤΜ Toni Togo) με διαφορά 1:24 λεπτά, κάνοντας μια εκπληκτική εμφάνιση. Είναι ο πρώτος έγχρωμος αναβάτης που παραλίγο να κέρδιζε ειδική. Και να σκεφτεί κανείς ότι πριν δύο χρόνια ήταν σε αναπηρική καρέκλα. Ο Αυστραλός Andy Caldecott (#23 KTM Team Australia) πρωταγωνιστεί πάλι και τερματίζει τρίτος με διαφορά 1:54λεπτά από τον πρώτο Despres. Ο Caldecott στεναχωριέται όπως δήλωσε, που δεν μπορούσε να έρθει η οικογένειά του από Αυστραλία για να γιορτάσουν μαζί την επιτυχία του.

Στη γενική κατάταξη, ο Cyril Despres (#2 – KTM Gauloises) είναι πλέον 9:45 λεπτά μπροστά από τον δεύτερο Marc Coma (#6 KTM Repsol Red Bull). Ακολουθεί ο αθόρυβος Alfie Cox (#3 – Gauloises KTM) με 12:09λεπτά διαφορά, που τερμάτισε ένατος ειδικής ακολουθώντας αγώνα τακτικής προς όφελος του συναθλητή της ίδιας ομάδας, Despres. Ο Ισπανός Esteve Pujol (#7 – KTM Repsol Red Bull) τερματίζει τέταρτος ειδικής, φτάνει τον Cox στο 1:30 λεπτό διαφορά. Αύριο θα υπάρξει ωραίος συναγωνισμός μεταξύ τους.

Ο Βασίλης Ορφανός (#54 – ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ – HONDA ΣΑΡΑΚΑΚΗΣ) ξεκίνησε την ειδική 08:39 το πρωί. Φτάνοντας στο ΣΕΔ 1 μετά από 2 1/2 ώρες, χρονομετρείται 66ος. Στον τερματισμό φτάνει μετά από 3ώρες 29λεπτα και 58δευτερόλεπτα και κατατάσσεται 67ος. Μια ακόμα καλή εμφάνιση.
Τον Έλληνα αναβάτη βλέπουμε να παραμένει στη 49η θέση και σήμερα, με συνολικό χρόνο ειδικών 70ώρες 42λεπτά 29δευτερόλεπτα, χωρίς να έχει δεχτεί ούτε ένα λεπτό ποινής. Στην κατηγορία του κρατάει και σήμερα την 5η θέση. Χαιρόμαστε για αυτή τη εκπληκτική εμφάνιση που κάνει ως τώρα.

Φωτογραφίες : maindruphoto.com, Gauloises Racing