16η ημέρα Dakar – Dakar
Απλή 37 χλμ – Ειδική 31 χλμ = Σύνολο 68 χλμ

Dakar. Η τελευταία ημέρα πάνω στην φημισμένη παραλία για τον τελικό τερματισμό στην λίμνη Lac Rose, είναι το αποκορύφωμα του κάθε συμμετέχοντα. Μετά από περίπου 8000 χιλιόμετρα σκληρής και κουραστικής οδήγησης, οι οδηγοί των 104 μοτοσικλετών, 75 αυτοκινήτων και 37 φορτηγών ξεκίνησαν την ειδική δίπλα στον Ατλαντικό Ωκεανό. Μεγάλη επιτυχία από Ελληνικής πλευράς ο τερματισμός του Βασίλη Ορφανού στο φετινό 27ο rally Barcelona-Dakar 2005. Ο Γάλλος Cyril Despres ανακηρύσσεται νικητής του σκληρότερου rally ερήμου.

Ο έξι φορές νικητής στο Dakar με μοτοσικλέτα, Γάλλος Stephane Peterhansel (#306 – Mitsubishi Motor Sports) κερδίζει στην κατηγορία των αυτοκινήτων. Στα τέρατα της ερήμου, φορτηγά, ο Ρώσος Firdaus Kabirov με Kamaz γιορτάζει την νίκη του.

Η σημερινή μέρα είναι μια γιορτή για όλους. Πλήθος κόσμου σε ολόκληρη την διαδρομή. Οι αναβάτες ξεκινούσαν ανά 20αδες την ειδική των 31 χιλιομέτρων (τα αυτοκίνητα και φορτηγά ανά δύο).

Ο Αμερικανός Walch (#21-Red Bull-USA KTM) καταφέρνει μετά από 17:17 λεπτά να είναι ο νικητής της σημερινής ειδικής. Δεύτερος ο Ισπανός Esteve Pujol (#7-KTM Repsol-Red Bull) με 52 δευτερόλεπτα διαφορά. Ο Ολλανδός Verhoef (#29-Club Dakar.com) που κατατάχτηκε 23ος γενικής, καταφέρνει να τερματίσει τρίτος μόλις με 55 δευτερόλεπτα διαφορά. Άλλα δύο νέα πρόσωπα ανεβαίνουν στην κορυφή. Πρόκειται για τους Ολλανδούς Brouwer (#153-Dutch Orange Team) 28ος γενικής και Franssen (#222-www.flyingdakar.com) 58ος γενικής που ακολούθησαν με 57 δευτερόλεπτα και 1:04 διαφορά αντίστοιχα.

Ο Βασίλης Ορφανός (#54 – ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ – HONDA ΣΑΡΑΚΑΚΗΣ ) οδηγάει το XR 400 SPR στην 54η θέση της ειδικής, αποδεικνύοντας ότι μάχεται μέχρι τελευταία στιγμή και βρίσκεται στους πρώτους εξήντα κάθε ειδικής ως τώρα.

Ο Βασίλης Ορφανός για την 16η ημέρα

Στην κατηγορία του, Super Production 251-450cc, κατατάσσεται τελικά στην 5η θέση έχοντας τον Γάλλο David Fretigne (#12-Yamaha Motor France-Gauloises) πρώτο της κατηγορίας.

Στην γενική κατάταξη, ο Βασίλης Ορφανός, φιγουράρει ανάμεσα στους πενήντα καλύτερους αναβάτες. Με τελικό χρόνο ειδικών 71ώρες 06λεπτά 01δευτερόλεπτα βρίσκεται στη τελική 49η θέση με διαφορά από τη κορυφή 23h 38′ 30″. Η χαρά του είναι φυσικά απερίγραπτη και την γιορτάζει μαζί με φίλους, που ταξίδεψαν από Ελλάδα. Η αξία του ως σκληρός αναβάτης αποδεικνύεται για άλλη μια φορά και πρέπει να μας κάνει υπερήφανους ως Έλληνες.

Στη γενική Κατάταξη ο Cyril Despres (#2 – Gauloises KTM) καταφέρνει να ανέβει στο πρώτο σκαλί, αφιερώνοντας την νίκη, στους αδικοχαμένους φίλους του Richard Sainct και Fabrizio Meoni.

Δεύτερος, ο Marc Coma (#6-KTM Repsol-Red Bull) με διαφορά 09′ 17″ λεπτών. Η αναμενόμενη μάχη για την τρίτη θέση της γενικής, μεταξύ του Alfie Cox (#3-Gauloises KTM) και του Esteve Pujol (#7-KTM Repsol-Red Bull) κρίθηκε στα δευτερόλεπτα. Ο Alfie Cox παρά την δέκατη θέση στη ειδική, μπόρεσε να υπερασπίσει την τρίτη θέση, αφήνοντας τον Esteve Pujol 22 δευτερόλεπτα πίσω του και στη 4η θέση γενικής.

Στη ράμπα του τερματισμού στο Lac Rose έχει την τιμή να ανέβει πρώτος ο Franck Perigaud(#148) με το ΚΤΜ 660 του, που κατατάγει104ος και τελευταίος αυτού του Rally. Η σειρά παρουσίασης γίνετε από το τέλος προς την αρχή.

Φωτογραφίες : maindruphoto.com, Gauloises Racing