Juha Salminen photo:Janne Harala

Η 6η Δεκεμβρίου (1917) είναι η μέρα ανεξαρτησίας της Φινλανδίας από την Ρωσία. Εδώ και 31 χρόνια, κάθε χρόνο την ίδια ημέρα, διοργανώνεται από τους φινλανδούς extreme enduro αγώνας με ομάδες των τριών ατόμων. Είναι ο τελευταίος αγώνας κάθε σεζόν και κάθε φινλανδός εντουράς, γνωρίζοντας την σημασία αυτού του αγώνα, θέλει να συμμετάσχει. Την συμμετοχή την ήθελα κι εγώ από πέρυσι, αλλά ο ώμος τότε όπως και η κλοπή του gas gas μου τον Σεπτέμβρη φέτος (κάποιος να με ξορκίσει!), δεν έχουν επιτρέψει την συμμετοχή μου. Καινούργιο gas gas έχω αποκτήσει εδώ και δυο βδομάδες αλλά δεν ήταν αρκετές για προετοιμασία. Ετσι βοήθησα σαν support την μία από τις 4 ομάδες της λέσχης μας που δήλωσαν συμμετοχή σε διαφορετικές κατηγορίες. Οι κατηγορίες είναι: 1 (οδηγοί Α και Β κατηγοριών), 2 (Β και C κατηγοριών), Army (φαντάροι από ειδικό σώμα εξάμηνης εξάσκησης με καθαρόαιμα…!) και Business. Στην Business μπορεί να συμμετάσχει οποιαδήποτε εταιρία ή κατάστημα χωρίς απαραίτητη σύνδεση με μοτοσυκλέτα. Οι δυο τελευταίες κατηγορίες οδηγούν λίγο ευκολότερη διαδρομή χωρίς το πολύ δύσκολο ανέβασμα σε απότομη πλαγιά 100 μέτρων και στις δυο συνολικά ειδικές.

Κάτι που μ’ έκανε να βγάλω το καπέλο στους Φινλανδούς για άλλη μια φορά μέσα σ’ ένα χρόνο, ήταν η εφαρμογή μιας καινούργιας ιδέας μετά από συζητήσεις μεταξύ της μίας και μοναδικής (και αρκετής!) κύριας εντουρολέσχης της χώρας και των πρώην και νυν παγκόσμιων εντουροαστέρων αμέσως μετά τη λήξη του ISDE της Χιλής. Βλέπετε, δεν τους ήταν αρκετό ότι είχαν το χρυσό στα χέρια τους με σχεδόν δεύτερη world trophy ομάδα (Ahola και Αro απώντες) μέχρι να αρχίσουν οι ατυχίες, ούτε και το ότι οι junior κατάφεραν να ανεβούν στο βάθρο μετά την τελευταία ημέρα. Ξέρουν ότι οι 30άρηδες νυν παγκόσμιοι πρωταθλητές κάποια στιγμή θα σταματήσουν τις μάχες τους για την απόλυτη πρωτιά και θέλουν να συνεχίσουν να έχουν τα πρωτεία που έχουν εδώ και δεκαετίες στον χώρο. Ετσι, βγαίνουν προς πώληση για τις Business ομάδες, για 200 ευρώ ανά κεφάλι, όλοι οι γνωστοί αστέρες. Αυτά, συν το παράβολο των 210 ευρώ ανά business ομάδα μπαίνουν στην άκρη για την ενίσχυση της world junior team στο ISDE των Σερρών του χρόνου! Αμέσως αμέσως μαζεύτηκαν μερικές χιλιάδες ευρώ. Και έχουν υποσχεθεί να κάνουν κάτι παρόμοιο με τα παράβολα άλλων επόμενων αγώνων για να ”σπρώξουν” junior αναβάτες να βγουν για εμπειρίες σε αγώνες του παγκοσμίου πρωταθλήματος και πιθανό ψάρεμα από μεγάλες ομάδες!

Κατάφερα να δω το τελευταίο τρίτο του αγώνα παρακολουθώντας τον πανζουρλισμό των διακοσίων νοματέων (1 και 2) στον βραχώδη λόφο όταν κατάφερναν να περάσουν τους βάλτους. Το κερασάκι στην τούρτα μπήκε όταν Salminen, Ahola και οι λοιποί αστέρες έχοντας ξεμπερδέψει από την δουλειά τους στις Business ομάδες έκαναν το δικό τους σκαρφάλωμα προσφέροντας θέαμα στους εκατοντάδες θεατές. Οι πολλές φωτογραφίες και τα βίντεο περιγράφουν τον αγώνα.

Καλές εντουράδες!

Λεωνίδας Τσιόπουλος (Ελπίζοντας σε πολλές εντουροβελτιώσεις στην πατρίδα μας)

Τα αποτελέσματα βρίσκονται εδώ: http://www.fin-enduro.com/tulokset/hlmk07/

Φωτογραφίες:
http://www.kolumbus.fi/markku.laukka/k%E4rmes_07/index.html (Markku Laukka)
http://www.urheilukuvat.net/main.php?g2_view=core.ShowItem&g2_itemId=22160&g2_navId=xda737c4e
http://www.fotohana.fi/2007/index.php?action=showgal&cat=1781
http://www.fotohana.fi/2007/index.php?action=showgal&cat=1782

Video


http://www.teamvirkki.1g.fi/kuvat/Kisat/2007+06+12+K%E4rme+Kustaa/video+k%E4rme+07.wmv