06/01/2011 5η αγωνιστική ημέρα

Calama – Iquique

Απλή, 36 km

Ειδική διαδρομή, 423 km

Η πτώση για τον Marc Coma (1-KTM) δεν επέφερε κάποια αλλαγή και ο Cyril Despres (2-KTM) παραμένει δεύτερος στην γενική κατάταξη στις μοτοσικλέτες. Μεγάλος νικητής της 5ης ειδικής διαδρομής αποδείχτηκε ο Πορτογάλος Paulo Goncalves (17-BMW) που κατάφερε να «κλέψει» την ειδική από τον επίσης σημερινό γρήγορο Χιλιανό Lopez (3-Aprilia) και να γράψει ιστορία για αυτόν και για την εταιρία BMW που είχε να πάρει νίκες από εποχή του Richard Saint (1999-2000). Ένα δευτερόλεπτο χώρισε τον Lopez από τον τρίτο της ειδικής Βέλγο Frans Verhoeven (16-BMW) που κράτησε τον γρήγορο ρυθμό και τον φέρνουν στην πρώτη δεκάδα της γενικής.

Ο Francisco Lopez είχε έναν πολύ καλό ρυθμό στην ειδική των 423 χλμ. και πέρασε πρώτος το χρονόμετρο του τερματισμού. Όμως η πτώση (και εγκατάλειψη) που είχε ο Olivier Pain (9-Yamaha) στο 231 χλμ. ενώ πρωταγωνιστούσε, έφερε δυο συναθλητές του να του προσφέρουν βοήθεια. Οι Marc Coma και Paulo Goncalves σταμάτησαν και ο χρόνος αφαιρέθηκε από τα συνολικά της ημέρας με αποτέλεσμα ο Paulo να κερδίσει την ειδική και ο Marc να κρατήσει την διαφορά του (+10’14) από τον Despres.

Δύσκολη ημέρα για όλους, με την πλοήγηση να παίζει σημαντικό ρόλο για την ολοκλήρωση της ειδικής. Ο νικητής της ειδικής Paulo Goncalves δήλωσε: «Ήταν μια πολύ δύσκολη ειδική διαδρομή, πολύ μεγάλη, αλλά παράλληλα όμορφη. Πιστεύω ότι οδήγησα καλά. Μετά το σημείο ανεφοδιασμού, σταμάτησα για να βοηθήσω τον Olivier Pain που είχε πτώση. Οι κανονισμοί γράφουν ότι πρέπει να σταματάμε. Περίμενα 4 με 5 λεπτά. Το κυριότερο είναι ότι είναι καλά. Έτσι θα έχω πίσω το χαμένο χρόνο στα τελικά αποτελέσματα. Η μοτοσικλέτα δούλεψε πολύ καλά στα γρήγορα όσο και στα τεχνικά κομμάτια»

Ο Marc Coma : «Ήταν μια δύσκολη ημέρα. Μετά την πτώση  μου είχα πρόβλημα με το ψυγείο. Το έφτιαξα και συνέχισα. Μετά τον ανεφοδιασμό, σταμάτησα για τον Olivier Pain που είχε μόλις πέσει. Ήταν αναίσθητος και ενεργοποίησα τον συναγερμό (σ.σ. ενεργοποιείται αμέσως ελικόπτερο) και έμεινα μαζί του μέχρι να έρθει ο Joan Pedrero (10-KTM). Ήταν μια αυθεντική Dakar ειδική που συνέβησαν τα πάντα. Έχασα χρόνο από τον Despres, αλλά θα διορθωθούν  μετά το σταμάτημά μου για την βοήθεια στον Pain»

Cyril Despres: «Με ενημερώσανε τα ξημερώματα ότι δέχτηκα ποινή. Απλά είχα ξεχάσει τα (ζεστά) γάντια μου και έτσι πήγα να τα πάρω. Δεν είδα όμως τα σήματα κατεύθυνσης για την έξοδο. Δυστυχώς για εμένα, έτσι είναι οι κανονισμοί, αλλά το έχω ξεχάσει ήδη με αυτό που έζησα σήμερα. Αυτός είναι ο λόγος που οδηγάω rally-raids: 423 χλμ πλοήγησης και διασκέδασης. Έπρεπε να βρούμε τα στίγματα στο GPS, το οποίο ήταν σαν να ψάχναμε βελόνα στα άχυρα. Ξεχνώντας την ποινή που δέχτηκα, το σημαντικότερο είναι να αισθάνομαι καλά και να διασκεδάζω. Είδα το Marc Coma να φτιάχνει την μοτοσικλέτα του γύρο στο 70 χλμ. Δεν χαίρομαι με προβλήματα άλλων. Το σημαντικότερο για εμένα ο αγώνας που τρέχω.»

Στα Quad ο Alejandro Patronelli (252-Yamaha) ανέβηκε μετά την επιτυχία του στην ειδική στην κορυφή της γενικής κατάταξης των quads με τον Tomas Maffei (280-Yamaha) να ακολουθεί στην γενική. Ο Sebastian Halpern (255-Yamaha) ακολουθεί στην κατάταξη.