6 Ιανουαρίου
7η ημέρα Zouerat – Tichit
Απλή 9 χλμ – Ειδική 660 χλμ = Σύνολο 669 χλμ

Μεγάλη επιτυχία για τον Γάλλο αναβάτη David Fretigne (#12 – Yamaha France – Gauloises) που τερματίζει πρώτος τα δύσκολα 660χλμ ειδικής. Έτσι καταφέρνει την τρίτη νίκη σε ειδική του φετινού Dakar 2005 και στον τερματισμό έχει καταφέρει προβάδισμα 4:31 λεπτά από τον Coma, 5:22 λεπτά από τον Despres, 7:25 λεπτά από τον Cox und 7:35 λεπτά από τον Caldecott.

Ο Giovanni Sala (#14 – KTM Repsol Red Bull) τερματίζει έκτος και βελτιώνει τη θέση του στη γενική 9ος . Ο Βασίλης Ορφανός (#54 – ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ – HONDA ΣΑΡΑΚΑΚΗΣ) είναι ένας από τους ήρωες που τερματίζουν αυτή δύσκολη ειδική το βράδυ στης 23:07 (ώρα GMT), μετά από οδήγηση 14h 41′ 15″, στην 48η θέση. Ανεβαίνει στην γενική στην 53η θέση. Μπράβο του.

Στη γενική βαθμολογία στην πρώτη θέση ξανά ανεβαίνει ο Marc Coma (#6 – KTM Repsol Red Bull), έχοντας μια διαφορά μόλις 16 δευτερολέπτων από τον Cyril Despres (#2 – KTM Gauloises).
Προβλήματα με τον κακό καιρό στη Μαυριτανία, ταλαιπωρούν τους αναβάτες από χθες. Ο αέρας καλύπτει τα ίχνη του προπορευόμενου αναβάτη, και έτσι δυσκολεύει περισσότερο την πλοήγηση και τον προσανατολισμό. Χθες το βράδυ στο Βivouac πήρε φωτιά η σκηνή των μαγειρείων. Ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί αλλά και δεύτερη σκηνή για την κάλυψη του κόσμου με φαγητό. Πόσο μεγάλη είναι η ζημιά και πόσο θα επηρεάσει στη συνέχεια το Dakar, είναι άγνωστο.
Οι αναβάτες ξεκίνησαν από ZOUERAT, ξεκινώντας μετά από 9 χμ τα 660 χιλιόμετρα ειδικής, για να φτάσουν στην όαση TICHIT. Το πρώτο κομμάτι υπέρ μαραθώνιας ειδικής. Αναβάτες και μοτοσικλέτες θα περάσουν από μεγάλη δοκιμασία, μιας και τα οχήματα υποστήριξης δεν θα υπάρχουν στον τερματισμό σήμερα. Οι μοτοσικλέτες μόλις περάσουν τον τερματισμό, παραμένουν το βράδυ σε Park Ferme. Επιτρέπεται μόνο ο ανεφοδιασμός.

Ήταν πραγματικά μια πολύ δύσκολη ειδική ανάμεσα από αμμόλοφους, γρασίδι ερήμου και δυνατό αέρα. Ήταν πραγματικά μια αληθινή ημέρα Dakar. Ο Αμερικανός Kellon Walch (#21 – Red Bull USA KTM) έκανε την επίθεσή του σήμερα και προηγήθηκε μέχρι το ΣΕΔ2 κατά 3:12 λεπτά του Gio Sala και 5:22 λεπτά του Cyril Despres. Στην συνέχεια όμως στο 500 χλμ, εμφανίστηκε μια ομάδα πέντε αναβατών. Fabrizio Meoni, Pal-Anders Ullevalseter, Marc Coma, Cyril Despres και Alfie Cox οδηγούν μαζί, λόγο της πολύς άσχημης ορατότητας που επικρατεί. Οι Meoni και Despres αναλαμβάνουν την πλοήγηση.

O David Fretigne με την σπουδαία νίκη του ανεβαίνει στη 6η θέση και βρίσκεται 8:09 λεπτά πίσω από τον πρώτο γενικής Marc Coma. Ο δεύτερος Cyril Despres έχει πίσω του για σήμερα δύο αναβάτες από διαφορετική ήπειρο. Τον Αυστραλό Andy Caldecott (#23 – KTM Team Australia) και τον Νότιο Αφρικανό Alfie Cox (#3 – KTM Gauloises) που έχουν τον ίδιο χρόνο διαφοράς, από την κορυφή, 5:40 λεπτά.

Ο Βασίλης Ορφανός (#54-ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ – HONDA ΣΑΡΑΚΑΚΗΣ ) φτάνει στο πρώτο Σταθμό Ελέγχου Διέλευσης (ΣΕΔ) μετά από 4 ώρες και 35 λεπτά και στη συνέχεια στο ΣΕΔ 2 μετά από συνολικό χρόνο 7 ώρες 24 λεπτά, και καταφέρνει να περάσει κάνοντας τον 63ο και 64ο χρόνο αντίστοιχα. Οδηγεί ως το τέρμα μέσα στο σκοτάδι με φως από το Honda XR 400 SPR και τερματίζει μετά από 14h 41′ 15″ κάνοντας τον 48ο χρόνο στη ειδική.

Οι αναβάτες και οι μοτοσικλέτες φτάνουν στα όριά τους, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν τον αγώνα. Χθες στην 6η ημέρα, εγκατέλειψαν 19 αναβάτες. Σήμερα και ως την στιγμή που γράφω έχουν εγκαταλείψει 17 ακόμη αναβάτες, φτάνοντας το σύνολο 48. Μεταξύ αυτόν και οι δύο εκπληκτικοί Ελβετοί Sandro LANARO και Rudolf HOWALD (#250 – Aprilia 92), με το μοναδικό Side car. Για αυτούς, όπως και για όλους τους άλλους, θα έχει μείνει χαραγμένο μέσα τους, ότι το όνειρό τους έγινε πραγματικότητα συμμετέχοντας στον σκληρότερο αγώνα Rally του κόσμου.

Αλλαγή της διαδρομής στην 8η ημέρα TICHIT – TIDJIKJA

Εξαιτίας της πάρα πολύς κακής κατάστασης της ορατότητας στη διαδρομή της 7ης ημέρας (Zouerat προς Tichit), που είχε ως αποτέλεσμα να καθηλωθούν επτά από τα εννέα ελικόπτερα της οργάνωσης που ελέγχουν την διαδρομή, αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:
-Η ενημέρωση για το βράδυ (6/1) στη 21:00, ακυρώνεται.
-Η ενημέρωση μετατίθεται για αύριο (7/1) το πρωί 08:30.
-Η χιλιομετρική απόσταση της ειδικής διαδρομής της 8ης ημέρας, TICHIT – TIDJIKJA, μειώνεται από 520 χμ σε 130 χμ.
-Η εκκίνηση της πρώτης μοτοσικλέτας θα γίνει στης 10:00 (12:30 για τα αυτοκίνητα).

Φωτογραφίες : maindruphoto.com, Gauloises Racing
Περισσότερες φωτογραφίες