7 Ιανουαρίου
8η ημέρα Tichit – Tidjikja
Ειδική 520 χλμ – Απλή 18 χλμ = Σύνολο 538 χλμ

Η ειδική διαδρομή της 8ης ημέρας του rally Dakar ακυρώθηκε τελικά, επειδή έφτασαν μόνο 90 μοτοσικλέτες, 53 αυτοκίνητα και 25 φορτηγά στην εκκίνηση για την σημερινή διαδρομή. Ήδη από χθες (6/1) η οργάνωση είχε αποφασίσει να κόψει την ειδική των 520 χμ σε 130 χμ, γιατί πολλοί συμμετέχοντες τερμάτισαν πολύ αργά το βράδυ στο Tichit.

Η κατάσταση ήταν δραματική. Ο τερματισμός στη όαση Tichit συνεχίζεται και σήμερα το πρωί (7/1). Πολύ διανυκτέρευσαν στο σκοτάδι της Μαυριτανικής ερήμου. Οι αναβάτες καλύπτονται με προμήθειες από τα ελικόπτερα της οργάνωσης. Αυτό που χρειάζονται οι περισσότεροι είναι βενζίνη.

Η οργάνωση χαράζοντας αυτή την καινούργια διαδρομή των 660 χμ, υπέπεσε σε ένα λάθος. Όπως λέει η Team manager της KTM Gauloises: «Αυτοί που τερμάτισαν χθες, έφτασαν με σταγόνες βενζίνης στο ντεπόζιτο. Η κάλυψη του ανεφοδιασμού με βενζίνη, ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα. Στο ΣΕΔ 2 υπήρχαν για κάθε αναβάτη μόνο 20 λίτρα βενζίνης. Η A.S.O. στη χθεσινή ενημέρωση αναβατών δεν το είχε ανακοινώσει. Έτσι οι οδηγοί μας προμηθεύτηκαν στο ΣΕΔ 1 την απαραίτητη ποσότητα, για να είναι ελαφριά η μοτοσικλέτα μέχρι το ΣΕΔ2. Αυτοκίνητα και φορτηγά είχαν επίσης προβλήματα βενζίνης. Πολύ συμμετέχοντες έμειναν έξω στη έρημο.»

Η εργοστασιακή ομάδα της ΚΤΜ είχε στήσει μια μεγάλη σκηνή, η οποία φιλοξένησε όλους τους αναβάτες που τερμάτιζαν το βράδυ. Έτσι δεν χρειάστηκε να στήσουν την δικιά τους σκηνή μέσα στη θύελλα.
Σήμερα οι μοτοσικλετιστές σχημάτισαν ένα κομβόι για να φτάσουν στην Tidjikja. Η πρόβλεψη του καιρού δεν είναι καθόλου καλή. Στην Tidjikja επικρατεί για τη ώρα (13:50) δυνατή ανεμοθύελλα και τα αεροπλάνα των οργανωτών, με τους Manager, τους Δημοσιογράφους κλπ. δεν μπορούνε να προσγειωθούν. Κατευθύνονται κατευθείαν για το Atar.
Στην ειδική αυτή παρέδωσαν κάρτα 37 αναβάτες ανεβάζοντας τον αριθμό των εγκαταλείψεων στους 68.

Από Ελληνικό ενδιαφέρον, έχουμε τον Βασίλη Ορφανό (#54 – ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ – HONDA ΣΑΡΑΚΑΚΗΣ), να προχωράει στο δύσκολο αγώνα και να είναι για την ώρα στη 54η θέση της γενικής κατάταξης. Στην κατηγορία του, Super Production 251-450cc, βρίσκεται στη 6η θέση, έχοντας στην πέμπτη θέση, τον Ιταλό αναβάτη Benetti (#181 – Picco Franco Racing), 16 λεπτά μπροστά του. Από τον πρώτο David Fretigne (#12 – Yamaha France – Gauloises) απέχει 10h 32′ 52″

Φωτογραφίες : maindruphoto.com, Gauloises Racing