11/01/2011 9η αγωνιστική ημέρα

Copiapo – Copiapo

Απλή διαδρομή, 35 km

Ειδική διαδρομή, 235 km

Η 9η ημέρα στο Rally Dakar 2011 επεφύλαξε εκπλήξεις. Μετά από την εκκίνηση ειδικής σε κύματα δέκα αναβατών και ο χρονομετρημένος γύρος των 235 χιλιομέτρων έβγαλε νικητή τον Αμερικάνο Jonah Street (7-Yamaha) με χρόνο 03ώρες06’56. Το πρώτο κύμα εκκίνησε και να ανοίγει διαδρομή και εννέα από αυτούς να στρίβουν λάθος μετά από είκοσι χιλιόμετρα… με τον Helder Rodrigues (4-Yamaha) βρίσκει την σωστή κατεύθυνση και οδηγώντας προς την νίκη. Δεν είχε υπολογίσει τα καύσιμά του και 10 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό μένει και να δέχεται βενζίνη χάνοντας χρόνο και τερματίζοντας 32ος.

Πίσω από τον νικητή της ειδικής, τερμάτισαν μετά από τρία λεπτά οι Frans Verhoeven (16-BMW) και David Casteu (5-Sherco) με δυο λεπτά διαφορά. Την πρώτη εξάδα έκλεισαν οι Gerard Farres (18-Aprilia) στην τέταρτη θέση, ο Jordi Viladoms (8-Yamaha) στην πέμπτη θέση και ο Daniel Gout (148-Honda) στην έκτη θέση. Και οι τρεις είχαν τους καλύτερους τερματισμούς στο φετινό αγώνα.

Η αγώνας μέσα στην έρημο για τους πρώτους τις γενικής εξελίχτηκε διαφορετικά, λόγω του χασίματος και την οδήγηση μετά σε συνεχή σκόνη. Ο Cyril Despres (2-ΚΤΜ) έκοψε λίγο χρόνο από την κορυφή, αλλά ο Mark Coma (1-ΚΤΜ) δεν διακινδύνευε σε αυτό το “scramble”. Ο Francisco Lopez (3-Aprilia) ακολούθησε τον Coma στον τερματισμό και κρατάει σε απόσταση 38 λεπτών τον Helder Rodrigues (4-Yamaha) που ακολουθεί τέταρτος στην γενική.

Ο νικητής Jonah Street δήλωσε: «Ήταν φανταστικά. Είχαμε σε αυτό το Rally δύσκολες στιγμές. Τα πράγματα δεν πηγαίνανε όπως θέλαμε. Ήρθαμε να δώσουμε το 100%. Κάτι καλύτερο από πρώτος δεν υπάρχει. Το να κερδίζεις μια ειδική είναι κάτι το ιδιαίτερο. Εκκίνησα με το τρίτο κύμα, το οποίο ήταν καλό και κακό. Οι πρώτοι αναβάτες έπρεπε να προσέχουν, εγώ οδηγούσα επιθετικά. Τελικά κατάφερα να τους φτάσω. Στους πρώτους αμμόλοφους είχα μια δυνατή πτώση. Έφυγα πάνω από το τιμόνι, αλλά όλα καλά. Σήμερα δεν είχα κάποιο μηχανικό πρόβλημα. Είμαι ευτυχισμένος»

Ο Βασίλης Ορφανός (97-Aprilia) τερματίζει 68ος στην ειδική σε 4ώρες18’04, αλλά οι οχτώ ώρες ποινής τον έριξαν από την 74η στην 93η θέση. Αμέσως μετά ακολουθεί ο Σίμος Ταμπαξής (101-Sherco) στην 94η θέση της γενικής (ανέβηκε τρεις θέσεις), τερματίζοντας 73ος στην ειδική σε 4ώρες30’32.

Στα Quad o Alejandro Patronelli (252-Yamaha) χρειάστηκε 3ώρες43’27 για να τερματίσει την ειδική και να ξεφύγει κι άλλο στην γενική από τον Sebastian Halpern (255-Yamaha) που τερμάτισε τέταρτος. Ο Josef Machacek (251-Yamaha) τερματίζει τρίτος και κλειδώνει την ίδια θέση στην γενική των Quads.

φωτογραφίες: dakar.com, Maragni M. KTM Images, speedbrain