9η ημέρα Tichit – Nema
Ειδική 494 χλμ – Απλή 3 χλμ = Σύνολο 497 χλμ

Ο Marc Coma άνοιξε την διαδρομή της ημέρας και ακολούθησαν οι υπόλοιποι. Την έκπληξη όμως την έκανε ο Λετονός Janis Vinters (#23-KTM) που κατέκτησε για πρώτη φορά ειδική σε αγώνα Dakar. Ο Vinters εκκίνησε 23ος την ειδική και άρχισε από την αρχή να ανοίγει το γκάζι, για να τερματίσει πρώτος με 7:31 λεπτά διαφορά από τον δεύτερο Cyril Despres (#2-KTM Gauloises) και 7:53 από τον τρίτο Marc Coma (#1-KTM Repsol).

Ο Λετονός Janis Vinters βρίσκεται στην 8η θέση της γενικής και αποδεικνύει ότι δεν πέτυχε τυχαία αυτή την νίκη. Όπως δήλωσε στο τέλος: «Ήταν μια πολύ γρήγορη διαδρομή, όπου μπόρεσα να δείξω τις ικανότητες μου πάνω σε αμμώδης έδαφος. Είναι σίγουρα αυτό που μου αρέσει περισσότερο. Οδήγησα την διαδρομή μόνος κατά την περισσότερη ώρα. Γρήγορα έφτασα τους Casteu και de Azevedo, και τους προσπέρασα. Τα τελευταία 15 χιλιόμετρα έμεινα μαζί με τον Blais. Είναι πρώτη φορά που νικάω σε ειδική και είμαι κατενθουσιασμένος. Έχω εντυπωσιαστεί από την διαφορά που έκανα. Εάν μου το είχανε πει θα είχα ελαττώσει λίγο, για έναν πιο ασφαλής τερματισμό. Όχι πανηγυρισμούς απόψε. Στο Dakar θα πανηγυρίσω σίγουρα.»

Στην γενική δεν αλλάζει κάτι, με τον Coma να συνεχίζει να είναι πρώτος στην κατάταξη. «Ήταν μια δύσκολη τεχνική διαδρομή» δηλώνει ο Coma και συνεχίζει «όπου χρειαζόταν προσοχή και αντοχή. Τερματίζοντας στη Nema, ολοκληρώσαμε δυο βασικές διαδρομές. Δεν νομίζω ότι έχω νικήσει ακόμα. Πολλά μπορούν να συμβούν μέχρι το τέλος. Ετοιμάζομαι για κάθε ημέρα ξεχωριστά.».

Ο Γάλλος Despres ακολουθεί με αρκετή και σταθερή διαφορά. Σήμερα είχε πάλι περιπέτειες. Μετά από πρόβλημα με το road book του, χρειάστηκε να το προωθεί το χαρτί με το χέρι. Για επτά ώρες έπρεπε να δείξει περισσότερη προσοχή σε οδήγηση και πλοήγηση, κάτι που τον κούρασε φυσικά. Πιστεύει όμως ότι πολλά μπορούν να συμβούν μέχρι την παραλία του Dakar. Στις θέσεις τρία, τέσσερα και πέντε της γενικής παραμένουν οι Casteu, Blais και Ullevalseter αντίστοιχα. Ο Esteve Pujol ανέβηκε δυο θέσεις, στην τελική έκτη θέση. Η ομάδα της KTM Repsol δέχεται κι άλλο πλήγμα. Μετά την εγκατάλειψη του Jordi Viladoms (#21) την 7η ημέρα, ο Giovanni Sala (#3) αποχαιρετά το 29ο αγώνα Lisboa-Dakar και αφήνει χωρίς υποστήριξη τον Coma (#1).

 

 

10η ημέρα Nema – Nema
Απλή 10 χλμ -Ειδική 366 χλμ – Απλή 24 χλμ = Σύνολο 400 χλμ

Ο Helder Rodrigues (#10-Yamaha) πετυχαίνει μια άξια νίκη στο Μαυριτανικό έδαφος αυτή την φορά. Είναι η δεύτερη νίκη ειδικής σε αυτό το Dakar του ιδιώτη αναβάτη από την Πορτογαλία. Μετά την νίκη στην κατηγορία του (450cc) την προηγούμενη ημέρα, σήμερα πανηγύρισε μια ολοκληρωτική επιτυχία, απέναντι στα μεγαθήρια. Κατάφερε να ανέβει μια θέση στη γενική και να ρίξει, για οχτώ δευτερόλεπτα, τον Esteve Pujol στην έβδομη θέση.

Ο Coma παραμένει πρώτος στην γενική, τερματίζοντας ως δεύτερος στην ειδική των 366 χιλιομέτρων. Κοντά του τερμάτισε ο Despres που δεν κατάφερε να πλησιάσει πάλι τον Coma στην κατάταξη. Ο χθεσινός νικητής της ειδικής, Λετονός Vinters, ήρθε τέταρτος, με τον Casteu πέμπτο. Την πρώτη εξάδα έκλεισε ο Thierry Bethys (#85-Honda).

Ο νικητής της ειδικής H. Rodrigues δήλωσε στο τέλος της ημέρας: «Ήταν μια πολύ τεχνική ειδική διαδρομή, η οποία με βοήθησε να κερδίσω την μάχη από τις άλλες κατηγορίες. Με τα 450 κυβικά μου, έχανα στις ανοιχτές ευθείες, αλλά κατάφερνα να επανορθώνω στα τεχνικά κομμάτια. Είχα μια πολύ καλή ημέρα και η νίκη ήταν πολύ σημαντική για την ομάδα μου και για εμένα προσωπικά, γιατί είναι πρώτη φορά που κερδίζω ειδική στην Αφρική.»

Ο πρωτοπόρος της γενικής M. Coma δήλωσε: «Η ειδική ήταν σκληρότερη απ’ όσο την περίμενα. Η διαδρομή απαιτούσε πολύ τεχνική. Εκκίνησα τρίτος το πρωί και ήταν πιο εύκολο να ελέγχεις τους υπόλοιπους, από το να ξεκινάς πρώτος. Όταν κατάφερα να πιάσω τον Despres, παρέμεινα κοντά του. Είμαι ικανοποιημένος, γιατί αφήσαμε πίσω μας την Μαυριτανία και εξελιχτήκαμε σωστά στο Rally. Ένα άλλο θέμα ήταν η νίκη του Helder. Ξεκινήσαμε την καριέρα μας μαζί στο enduro και είμαι πολύ χαρούμενος για αυτόν. Μιας και η ειδική ήταν πολύ τεχνική, τα 450αρια είχαν το προβάδισμα.»

11η ημέρα Nema – Ayoun
Απλή 280 χλμ = Σύνολο 280 χλμ

Αυτή την ημέρα δεν θα υπάρξει χρονομετρημένο κομμάτι. Μετά την εκκίνηση της πρώτης μοτοσικλέτας στις 11 ώρα, οι αγωνιζόμενοι θα μετακινηθούν προς το Ayoun El’Atrous της Μαυριτανίας πάνω σε άσφαλτο, οδηγώντας 280 χιλιόμετρα. Η κατάταξη παραμένει ως έχει. Στον αγώνα συνεχίζουν 141 μοτοσικλέτες, 110 αυτοκίνητα και 48 φορτηγά.

Κατάταξη γενικής 10ης ημέρας
Photo: van Oers J.