Τελείωσε ένας θεσμός που φέτος έφερε στο βουνό νέους ανθρώπους, έδιωξε την σκουριά από τους παλαιότερους και το σημαντικότερο απ’ όλα διαφήμισε το άθλημα. Το Attika enduro Cup 2006 ήταν ότι καλύτερο συνέβη την φετινή χρονιά. Μόνο τα νούμερα τρομοκρατούν όσους προσπαθούν να συγκρίνουν με οτιδήποτε άλλο…

Περισσότερες από 500 συμμετοχές σε 4 αγώνες με μέσο όρο 110 συμμετοχές ανά αγώνα, αρκετούς θεατές στο πιο δύσκολο άθλημα για να παρακολουθήσει κανείς, έντυπα αγώνων με ενημέρωση θεατών που έγιναν must για όλους τους διοργανωτές, κέντρα αγώνων (park ferme) για την διαφήμιση του αγώνα και άλλα πολλά.

Μένουμε με την ελπίδα η προσπάθεια της Motor & Nature να μην είναι … φωτοβολίδα … αλλά να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι, ανθρώπινοι και μη για να συνεχιστεί ο υπέροχος αυτός θεσμός.

Και βέβαια για να αποδίδουμε τα εύσημα η Motor & Nature ήταν μακράν ο καλύτερος διοργανωτής αγώνων enduro στην Ελλάδα για το 2006.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ATTIKA ENDURO CUP 06
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΧΡΟΝΙΑΣ MOTOR & NATURE

Πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, μαζευτήκαν κάποιοι φίλοι και συμφώνησαν στο καταστατικό ενός συλλόγου, ο οποίος θα είχε σαν κύριο του σκοπό την προβολή της εκτός δρόμου οδήγησης ως ασφαλή και οικονομικό τρόπο μηχανοκίνητου αθλητισμού, προσαρμοσμένου στα μέτρα και σταθμά της πατρίδας μας. Επιλέξαμε το enduro για αρχή και το χρησιμοποιήσαμε σαν έμβλημα, σαν την βασίλισσα όλων.

Φανταστείτε το Acropolis σε δύο τροχούς, λέγαμε στους Δήμους που ούτε καν το είχαν ακούσει, μέχρι το Motocross έφθαναν –και όχι με τις καλύτερες εντυπώσεις. Έτσι γεννήθηκε αυτό που όλοι ζήσαμε. Το Attika Enduro Cup θα είχε και είχε σαν σκοπό να ικανοποιήσει την πλειοψηφία των αναβατών, ενώ παράλληλα θα λειτουργούσε και σαν φυτώριο νέων και όλα αυτά μέσα στον πιο ανομοιόμορφο πληθυσμό και στους χωρίς χαρακτήρα και κουλτούρα οικισμούς. Το πιο δύσκολο στοίχημα. Τέσσερις αγώνες στην Αττική, στον πιο αφιλόξενο για το άθλημα, λόγω της ανοικοδόμησης του, νομό. Τα υπόλοιπα σας είναι πια γνωστά. Και η πρώτη αγωνιστική χρονιά του συλλόγου μας, έφθασε αισίως στο τέλος της.

Εσείς είστε οι κριτές μας. Ένα χρόνο τώρα, ακούμε τις φωνές σας και ενεργούμε ανάλογα, εκμεταλλευόμενοι και την αγωνιστική μας πείρα. Τα έχουμε ακούσει όλα εφέτος και όσο και να μην το θέλουμε ή να μην πρέπει, μερικά από αυτά μας έχουν ενοχλήσει. Νομίζουμε ότι κάπου μπλέξαμε, δεν συνεννοηθήκαμε καλά, δεν σας ενημερώσαμε επαρκώς για τις προθέσεις μας. «Πειραματιστήκαμε» αφουγκραζόμενοι την αγορά. Όσους ενοχλεί αυτή η λέξη, να τους ξαναπούμε ότι η αρχική μας δέσμευση ήταν πρωτίστως η προβολή του αθλήματος σε όσον το δυνατόν περισσότερο Αττικό και μη πληθυσμό και η δυνατότητα ανάδειξης νέων αθλητών.

Το μέσον ήταν το enduro στην Αττική. Σύμμαχοι μας εσείς όλοι, που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα μας. Οι 189 που συμμετείχαν τουλάχιστον μια φορά είναι μεγάλος αριθμός και ο μέσος όρος των 110 για όλους τους αγώνες κορυφαίος, αλλά και αναλογικά μικρός μπροστά στους 1000+ εν δυνάμει αγωνιζομένους από άποψη μοτοσυκλετας-εξοπλισμού τουλάχιστον, μόνο στην Αττική.

Φτιάξαμε ένα είδος αγώνα enduro οικονομικά προσιτό για όλους. Φθηνότερη συμμετοχή και licence, λιγότερα χιλιόμετρα με δύο κύκλους, κοντά στα σπίτια μας, μονοήμερο, πραγματικό enduro σε διαδρομή αλλά χωρίς τις ανυπέρβλητες για πολλούς δυσκολίες του πρωταθλήματος και με χρόνους που δεν αποκαρδιώνουν.. Και με παροχές, σίγουρα άνω του Πανελληνίου Πρωταθλήματος και πιο κοντά στα Πανευρωπαϊκά πρότυπα της IRON TEAM. Και μας φαίνεται λίγο…

Για την πραγματοποίηση του διακοσμήσαμε την φύση με περίπου 5300 σήματα αγώνα, καρφώσαμε 30000+ συρραπτικά και 4000 πασαλάκια, απλώσαμε πάνω από 36 χιλιόμετρα κορδέλας, μοιράσαμε 3000 αφίσες και άλλα 3000 έντυπα κοινού, εσείς τρέξατε 240 χιλιόμετρα διαδρομής επί δύο φορές, ενώ χρονομετρηθήκατε σε εννιά διαφορετικές ειδικές διαδρομές με όλες τις δυνατές εδαφικές εναλλαγές και εμπόδια. Ανακατέψαμε επτά Δήμους και τέσσερις Κοινότητες, όπου άλλοι μας περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες ξανά και άλλοι τσακώνονταν πίσω από την πλάτη μας επειδή δεν επιλέξαμε τον δικό τους Δήμο για εκκίνηση (βλέπε Βίλλια-Κερατέα-Ωρωπός). Γίναμε περιζήτητοι. Στείλαμε 5700 δελτία τύπου σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και προβάλαμε ένα άθλημα με τέτοιο τρόπο όπως δεν έχει επαναληφθεί στο παρελθόν. Ο μόνος που δεν παρουσίασε εναλλαγές ήταν ο καιρός, ο μέγας χορηγός της φετινής χρονιάς (φανταστείτε τον τελευταίο αγώνα των Ερυθρών με χιόνια και πάγο ή και τους εύκολους Αγ. Θεοδώρους με την ασπριά που γίνεται σαν γλίτσα με το νερό). Όμως αυτό είναι το enduro.
Χρειάζεται πρόβλεψη, σύνεση αλλά και λίγη τύχη τόσο για τον αγωνιζόμενο όσο και για τον διοργανωτή. Δεκτά και τα θαύματα και οι προσευχές. Κι όσον αφορά τον καιρό οι δεήσεις έπιασαν…

Για να το πετύχουμε εργαστήκαμε χιλιάδες εργατοώρες, όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας, εις βάρος της προσωπικής και οικογενειακής μας ζωής, ξοδεύοντας τα χρήματα των χορηγιών και των πολλών συμμετοχών, συμπληρώνοντας ανάλογα με την φορά, περισσότερα ή λιγότερα χρήματα από το ατομικό μας εισόδημα. Εγώ προσωπικά έλειψα 84 εργάσιμες ημέρες από την εργασία μου το 2006, όσο για τα οικονομικά ότι και να σας πω δεν θα το πιστέψετε, ειδικά όσοι πιστεύουν ότι τα οικονομήσαμε, ας έρθουν να μοιραστούμε τα … κέρδη. Μιλάμε για καταστροφή. Σπάσαμε μοτοσικλέτες, ευτυχώς μόνο ραγίσαμε κόκαλα και τσακίσαμε μύες και συνδέσμους, τσαλακώσαμε αυτοκίνητα, σκίσαμε στολές (και καλσόν κάποιοι), κλαδέψαμε χιλιάδες δέντρα για να φαίνονται τα σήματα καλύτερα, σηκώσαμε ή κόψαμε δεν θυμάμαι πόσους πεσμένους κορμούς, ανοίξαμε μονοπάτια, ενώ για τον τελευταίο αγώνα σπάσαμε και δύο βράχους με σφυρί και καλέμι. Ισοπεδωθήκαμε κανονικά για να σας ευχαριστήσουμε και ας μην κρυβόμαστε, μας άρεσε. Δύναμη μας –αρχικά- το πάθος σας για συναγωνισμό και οι πολλές συμμετοχές.

Δεν ξέρουμε ακόμη αν θα συνεχίσουμε και του χρόνου. Είναι πρακτικά αδύνατο να επαναληφθεί για δεύτερη φορά, με αυτές τις παράδοξες συνθήκες. Εμάς θα μας πονέσει περισσότερο -σαν να χάνουμε ένα παιδί, ένα όνειρο. Εσάς θα σας λείψει μια εκτόνωση την οποία κάπως θα βρείτε να αντικαταστήσετε. Και να συνεχίσουμε όμως, δύσκολα θα δείτε το ίδιο έργο δεύτερη φορά. Ή που θα κληθείτε να πληρώσετε τα σπασμένα ή που οι παροχές σας θα πέσουν πολύ κάτω του σημερινού minimum για εμάς ή που θα πρέπει να εφεύρουμε ένα νέο άθλημα που να γίνεται με enduro μοτοσικλέτες (κάτι σαν trail ride με μια ειδική και ένα εύκολο μονοπάτι για τους φωτογράφους) ή να ελπίζουμε όλοι σε μια καλή χορηγία – ή και περισσότερες.

Πήρατε πολλά, δίνοντας λίγα. Τώρα το βάρος θα πέσει σε χορηγούς και αγωνιζομένους. Εμείς σας δείξαμε ένα δείγμα των δυνατοτήτων μας. Δείτε το Attika του 06 σαν ένα σύνολο αγώνων και όχι σαν ένα μεμονωμένο γεγονός. Αν το θέλετε ζητήστε το ξανά!

Για τον Σύλλογο
Σταθούλιας Γ. Βασίλειος