Ήδη βρισκόμαστε στην έκτη αγωνιστική ημέρα του χωμάτινου αγώνα Λισσαβόνα – Ντακάρ και πολλά έχουν γίνει. Το κυριότερο ήταν ο θάνατος του 29χρνου Νότιοαφρικανού, Elmer Symons (#107-KTM), που συμμετείχε πρώτη φορά με μοτοσικλέτα, μιας και είχε στο βιογραφικό του άλλες δυο συμμετοχές ως πλήρωμα συνοδείας. Το Dakar δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο. Είναι σίγουρα θλιβερό. Κάθε χρόνο όμως η οργάνωση κατεκλύζεται από συμμετοχές.

Στον αγωνιστικό κομμάτι, ο αριθμός των εγκαταλείψεων έχει αυξηθεί στους 59 αναβάτες. Οι έμπειροι αναβάτες έκαναν την διαφορά στο Μαρόκο με τον Ισπανό Isidre Esteve Pujol (#4-ΚΤΜ Gauloises) να είναι στην κορυφή της γενικής την τρίτη ημέρα από το Nador προς το Er Rachidia μετά από συνολικά 648 χιλιόμετρα. Ο περσινός νικητής Mark Coma (#1-ΚΤΜ Repsol) και David Casteu (#8- ΚΤΜ Gauloises) συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα.

Προβλήματα αντιμετωπίζει ο Cyril Despres (#2-ΚΤΜ Gauloises) που τον φέρνουν 25 λεπτά πίσω και στην 16η θέση. Οι δυο Πορτογάλοι που είχαν ξεκινήσει δυναμικά στις δυο πρώτες ειδικές χάνουν έδαφος, με τον Helder Rodrigues (#10-Yamaha) να πέφτει στην 6η θέση και τον Ruben Faria (#37-Yamaha) λόγω μηχανικών βλαβών στην 204η θέση.

4 ημέρα Er Rachidia – Quarzazate. Συνολικά 679 χιλιόμετρα με 405 ειδικής.

Ο Ισπανός Marc Coma είχε ξεφύγει από τους διώκτες του από το ΣΕΧ 1, όπου ήταν και ο ανεφοδιασμός μετά από 230 χιλιόμετρα και αναγκαστικό διάλειμμα 15 λεπτών. Ο Coma βγαίνει τελικά νικητής της ειδικής και σκαρφαλώνει στην πρώτη θέση της γενικής.

Όπως δήλωσε ο Coma: «Ήταν μια σημαντική από πλευράς γενικής, νίκη. Εκκίνησα χωρίς να πάρω κάποια ρίσκα. Όταν έφτασα όμως στον ανεφοδιασμό, κατάλαβα ότι είχα κάνει μια μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους, μιας και είδα μόνο τον Isidre. Αποφάσισα λοιπόν να αυξήσω ρυθμό για να αυξήσω περισσότερο την διαφορά. Αυτό που με ικανοποιεί είναι ότι άνοιξα την διαδρομή, πλοηγώντας την ειδική χωρίς να κάνω λάθη.»

Παρά ένα χάσιμο που είχε μετά το 80ο χιλιόμετρο, πρόβλημα με το road book στο 360 χλμ. (ακολούθησε τα ίχνη του Coma) ο Esteve Pujol τερμάτισε 12 λεπτά πίσω από τον πρώτο. Επιπλέον παρατήρησε ότι είχε τρεις σπασμένες ακτίνες και μια σπασμένη δισκόπλακα. Τρίτος τερματίζει ο Cyril Despres ο οποίος ταλαιπωρήθηκε αρκετά με την σκόνη των προπορευόμενων αναβατών που χρειάστηκε να προσπεράσει κατά την διάρκεια της ημέρας.

Στην γενική της 4η ημέρας ο Coma προηγείται κατά 12 λεπτά του Esteve Pujol, με τον Casteu να είναι 24 λεπτά πίσω. Τέταρτος ο Chris Blais (#9- KTM Red Bull), πέμπτος ο Pal anders Ullevalseter (#6-KTM) και έκτος ο Cyril Despres.

5 ημέρα Quarzazate – Tan-Tan : Απλή 164 χλμ -ειδική 325 χλμ – απλή 279 χλμ = Συνολικά 768 χλμ

Η ώρα 08:00 το πρωί. Ακόμα υπάρχουν 60 συμμετέχοντες μέσα στην διαδρομή της προηγούμενης ημέρας. Είκοσι από αυτούς περιμένουν στο ΣΕΧ 2 να τους φορτώσει το φορτηγό της οργάνωσης. Ο Esteve Pujol ανασυγκροτείται και κρατάει σε όλο το μήκος των 325 χιλιομέτρων την πρωτοπορία. Μόλις στα πρώτα 60 χιλιόμετρα έπιασε τον Coma και τερμάτισε κοντά στα δυο λεπτά διαφορά με τον δεύτερο τελικά Coma. Μετά τους δυο Ισπανούς και πέντε λεπτά διαφορά από την κορυφή, ο Γάλλος Cyril Despres που δήλωσε ότι οι δυο συναθλητές του πήγαιναν πραγματικά γρήγορα, χωρίς να μπορεί να τους φτάσει.

Έτσι το καραβάνι οδηγώντας μια δύσκολη και τεχνική διαδρομή περνώντας από το όρος Άτλας έφτασε στη πόλη Tan-Tan, με θέα τον Ατλαντικό ωκεανό. Η γενική βρίσκει τον Coma να παραμένει στην κορυφή, με τον Esteve Pujol να έχει πλησιάζει κοντά στα δέκα λεπτά. Ο Casteu από την τρίτη θέση πρόσθεσε κι άλλη διαφορά και τα έκανε 38 λεπτά. Τέταρτος ο Γάλλος Despres που ανέβηκε δύο θέσεις στην κατάταξη, αλλά πρόσθεσε άλλα τρία λεπτά διαφοράς στον συνολικό χρόνο του (47 λεπτά) από τον Coma. Ο Αμερικάνος Blais πέφτει μια θέση και ακολουθεί για μόλις τρία δευτερόλεπτα στην πέμπτη θέση. Έκτος ο Ισπανός Jordi Viladoms (#21-KTM Repsol).

6η ημέρα Tan-Tan – Zouerat : Απλή 414 χλμ ειδική 394 χλμ Απλή 9 km = Σύνολο 817 χλμ

Η πρώτη μοτοσικλέτα εκκινούσε 4:30 το πρωί για τα Μαυριτανικά σύνορα, όπου μετά τα 414 χιλιόμετρα ξεκινούσε η ειδική. Νικητής της γρήγορης όπως αποδείχτηκε ειδικής, αναδείχτηκε ο Jordi Viladoms(#21-KTM Repsol). Είναι η πρώτη του νίκη σε αγώνα Dakar και ο ομόσταυλός και δεύτερος της ημέρας Marc Coma ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος για τον νεαρό. Τρίτος τερμάτισε ο Chris Blais, που έφτασε τα 168 χιλιόμετρα στο κοντέρ του και ταξίδεψε την περισσότερη ώρα μόνος του. Τέταρτος ο Esteve Pujol, που οδήγησε ήρεμα και χωρίς λάθη, επισημαίνοντας ότι η αυριανή ημέρα θα είναι κρίσιμη για το τελικό αποτέλεσμα.

Τα περίεργα της ημέρας ήταν η φοβερή πρωινή αμμοθύελλα στο bivouac κατά την εκκίνηση, η καταιγίδα κατά την διέλευση των συνόρων και ότι οι υπολογιστές στο ΣΕΧ 1 «παράδωσαν» πνεύμα.

Στην γενική οι τρεις πρώτες θέσεις δεν άλλαξαν και η σειρά παραμένει Coma, Esteve Pujol, Casteu. Ο Blais κέρδισε ξανά την τέταρτη θέση με τον Despres να πέφτει και να μεγαλώνει κοντά στα 57 λεπτά την διαφορά του από τον πρώτο. Όπως δήλωσε στον τερματισμό, η ατυχία τον χτύπησε μέσα σε τρεις μέρες πάλι. Το πρόβλημα με το κιβώτιο ταχυτήτων τον ανάγκασε να οδηγήσει τα τελευταία χιλιόμετρα με 1η ταχύτητα. Την πρώτη εξάδα κλείνει πάλι ο Viladoms.

Photo: van Oers J.

Αποτελέσματα γενικής 6ης ημέρας