7η ημέρα Zouerat – Atar
Απλή 4 χλμ – Ειδική 542 χλμ – Απλή 34 χλμ = Σύνολο 580 χλμ

Το τέλος της 6ης ημέρας έβγαλε άλλες 21 συνολικές εγκαταλείψεις, από τις οποίες 12 ήταν αναβάτες μοτοσικλέτας, 7 πληρώματα αυτοκινήτων και 2 φορτηγών. Πρώτη νίκη για τον Cyril Despres στην «κουτσή» ειδική. Ο Γάλλος είχε μια καλή ημέρα και οδηγώντας γρήγορα κατάφερε να αποσπαστεί από τους υπόλοιπους διώκτες του και να κάνει μια διαφορά δέκα λεπτών μέχρι το 408 χιλιόμετρο. Εκεί και ενώ υπολείπονταν άλλα 135 χιλιόμετρα, οι αγωνοδίκες αποφάσισαν να διακόψουν την ειδική και να στείλουν του αγωνιζόμενους από άσφαλτο για το Atar. Ο λόγος ήταν τα άσχημα καιρικά φαινόμενα που επικρατούσαν ενώ επίσης δεν υπήρχε δυνατότητα να πετάξουν τα ελικόπτερα της οργάνωσης. Έτσι τα αποτελέσματα βγήκαν μέχρι εκείνο το σημείο της ειδικής. Ο Despres είπε μετά: «Είχα την ευκαιρία να μεγαλώσω την διαφορά, εάν γινότανε όλη η διαδρομή. Η διαδρομή χρειαζόταν καλή πλοήγηση και νομίζω ότι οι Marc και Isidre έκαναν λάθη. Επίσης δεν νομίζω ότι υπήρχε κάποιο όφελος που ξεκίνησα αργότερα, γιατί τα ίχνη από τον πολύ δυνατό αέρα εξαφανιζόντουσαν μετά από λίγο και δεν μπορούσες να τα ακολουθήσεις. Διάλεξα να πλοηγήσω μόνος μου και φαίνετε ότι δούλεψε πολύ καλά. Οι κορυφές των αμμόλοφων, είχαν πολύ μαλακιά άμμος με αποτέλεσμα να κολλήσω τρεις φορές. Στην κατάταξη κατάφερα να πλησιάσω λίγο.»

Δεύτερος στην ειδική αναδείχτηκε ο Νορβηγός Pal-Anders Ullevalseter (#6-KTM) με 2,46 λεπτά διαφορά. Τρίτος ο David Casteu (#8-ΚΤΜ). Οι Sala, Esteve Pujol και Coma έκλεισαν την πρώτη εξάδα.
Στην γενική κατάταξη o Marc Coma (#1-KTM Repsol) θα παραμείνει στην κορυφή με συνολικό χρόνο 22.38.34 ώρες. Δεύτερος πλησίασε ο Esteve Pujol (#4-KTM Gauloises) στα 10 λεπτά. Τρίτος πάλι ο David Casteu (#8-KTM Gauloises) που πλησίασε και αυτός τον πρώτο και έχει 36 λεπτά διαφορά. Ο Cyril Despres (#2 KTM Gauloises) περνάει στην 4η θέση γενικής, αφήνοντας τον Chris Blais (#9-KTM Red Bull) πέμπτο. Ο Giovanni Sala (#3-KTM Repsol) κάνει ένα άλμα πέντε θέσεων και καταλήγει στην 6η θέση της γενικής. Το καραβάνι θα παραμείνει μια μέρα στο Atar για το προγραμματισμένο διάλειμμα ξεκούρασης.

 

8η ημέρα Atar – Tichit
Απλή 35 χλμ – Ειδική 589 χλμ – Απλή 2 χλμ = Σύνολο 626 χλμ

Μετά από την ημέρα ξεκούρασης οι αναβάτες είχαν να αντιμετωπίσουν μια από της πιο μεγάλες ειδικές του αγώνα. Κατά την διάρκεια της ημέρας η σειρά άλλαζε συνέχεια. Σχεδόν οχτώ ώρες πάνω στην μοτοσικλέτα ο πρώτος, με τον τελευταίο να φτάνει τις δεκαεπτά ώρες.
Ο Coma έπιασε τον Despres και μαζί οδηγήσανε αρκετά χιλιόμετρα μαζί όταν στο ΣΕΧ 2 έμαθαν τα μηχανικά προβλήματα που είχε ο Esteve Pujol. Στον τερματισμό ο Coma είχε κάνει μια διαφορά δέκα λεπτών του Despres.

Τρίτος τερμάτισε ο Pal Anders Ullevalseter (#6-KTM) που δήλωσε: «Κατά το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής οδήγησα μόνος. Δεν μπορούσα να κρατηθώ δίπλα στον Coma μετά το 150 χλμ. Είναι πραγματικά απίστευτος οδηγός. Έχω να αλλάξω τα ελαστικά μου, γιατί υπήρχαν αρκετά κομμάτια με πέτρα και βράχια. Μπήκα στους πέντε καλύτερους της γενικής και τις επόμενες ημέρες θα αρχίσω να κάνω οδήγηση τακτικής.»

Στην γενική τα πράγματα γίνανε πιο άνετα για τον πρώτο Marc Coma, μιας και η πίεση που είχε από τον Esteve Pujol δεν υπάρχει πια. Ο συμπατριώτης του είχε ένα σπασμένο κιβώτιο ταχυτήτων στο 230 χιλιόμετρο και οδήγησε με 1η ταχύτητα το υπόλοιπο κομμάτι τερματίζοντας στην 34η θέση. Έτσι έπεσε στην 8η θέση της γενικής. Ο Despres ανέβηκε δεύτερος με 55 λεπτά μακριά από τον πρώτο Coma, αφήνοντας στην τρίτη θέση τον Casteu. O Blais ανεβαίνει μια θέση, στην τέταρτη. Ο Ullevalseter είναι μετά την 8η ημέρα του 29ου Dakar στην πέμπτη θέση της γενικής με τον Frans Verhoeven (#14-KTM) να κάνει την έκπληξη και να κλείνει την πρώτη εξάδα της γενικής.

Άλλοι 20 αναβάτες μπήκαν στην λίστα των εγκαταλείψεων.

photo: van Oers J.