Είσαι στο τελικό στάδιο προετοιμασίας για τον πρώτο αγώνα Dakar στην νότιο Αμερική. Πως πήγε η περίοδος testing στη Γαλλία;

Το τελικό στάδιο προετοιμασίας στη Γαλλία πήγε καλά. Χρησιμοποιούμε την ίδια μοτοσυκλέτα από την αρχή της χρονιάς, με μικρές αλλαγές στην ανάρτηση και στις αλλαγές για τους νέους κανονισμούς περί θορύβου. Μέχρι στιγμής όλα πάνε καλά.

Περίγραψέ μας ποια είναι η ακριβής προετοιμασία σου για το φετινό Dakar 2009. Τόσο στην προπόνηση με μοτοσυκλέτα όσο και για τη διατροφή. Κάποιο ειδικό πρόγραμμα ψυχικής προετοιμασίας;

Η δουλειά έχει μεγαλώσει τους τελευταίους μήνες. Περνάω πολλές ώρες στο γυμναστήριο αλλά και πάνω στην μοτοσυκλέτα με σκοπό να είμαι σε καλή φυσική κατάσταση τον Ιανουάριο. Όσο για την ψυχική προετοιμασία, δουλεύω με έναν αθλητικό ψυχολόγο τα τελευταία 10 χρόνια. Τις ημέρες μας είναι φυσιολογικό να δουλεύει κανείς με ένα ψυχολόγο.

Το Dakar 2009 ανοίγει νέους δρόμους και φέρνει καινούργιες δυσκολίες. Ποιες είναι οι προσδοκίες σου από τον αγώνα φέτος;

Έχουμε ένα νέο Dakar το 2009 και αυτό σημαίνει νέες ερήμους. Αλλά είμαι αισιόδοξος πως θα είναι ωραίο και θα διατηρήσει το ίδιο πνεύμα του Dakar. Αυτό σημαίνει πως θα είναι δύσκολο και θα υπάρχει μεγάλο ρίσκο.

To Dakar 2009 εκτείνεται σε πάνω από 6000 χλμ και μέσα από μεγάλο μέρος της Αργεντινής και της Χιλής, αλλά και σε διαφορετικό τερραίν. Έχεις καθόλου εμπειρία αγώνων σε αυτές τις χώρες και ποιες νομίζεις θα είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις;

Ξέρω την Αργεντινή και τη Χιλή από το προηγούμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα Rally στην Παταγονία. Το πρώτο μέρος θα είναι αρκετό γνώριμο αλλά το δεύτερο μέρος πλήρες άγνωστο σε εμένα. Η ζέστη και το υψόμετρο θα είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις.

Πως αισθάνεσαι με την ιδέα της διοργάνωσης του Dakar στην νότια Αμερική και την επαφή με διαφορετικές κουλτούρες;

Η διοργάνωση του Dakar στη νότια Αμερική είναι δραματική αλλαγή. Είναι τελείως διαφορετική από την Αφρική αλλά η γλώσσα θα είναι ευκολότερη για εμάς τους Ισπανούς!

Θα σου λείψει η Αφρική;

Όχι αλλά δεν θα την ξεχάσω. Είναι σημείο αναφοράς για εμένα και ένα μέρος που θα ήθελα να επιστρέψω.

Πριν φύγεις για το Dakar 2009, πως ετοιμάζεσαι να γιορτάσεις τα Χριστούγεννα;

Θα γιορτάσω τα Χριστούγεννα με την οικογένειά μου. Είναι πολύ αγαπητοί και το απαιτεί η περίσταση.

Βλέποντας μετά το Dakar 2009, ποια είναι τα σχέδιά σου για την νέα σαιζόν και ποιοι είναι οι στόχοι σου;

Οι στόχοι μας για το 2009 είναι πολύ φιλόδοξοι. Ελπίζουμε να έχουμε νίκες στους αγώνες που θα συμμετέχουμε, στο Dakar και σε άλλους.

Ιστοσελίδα Marc Coma

Δείτε επίσης τις συμμετοχές του φετινού αγώνα που έχουν χρώμα Ελληνικό (Ορφανός Βασίλης #106, Honda).

Φωτογραφίες: Jonty Edmunds/KTM