Στην Πορτογαλική πόλη της Αgueda, πραγματοποιήθηκε ο τέταρτος αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Βαριά η ατμόσφαιρα του αγώνα από τις απώλειες δύο ανθρώπων της οικογένειας του motocross, του Αυστραλού Andrew McFarland και του Αμερικανού Danny Chandler. Από αγωνιστικής πλευράς ο Γάλλος αναβάτης Marvin Musquin επέστρεψε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα κερδίζοντας και τα δύο σκέλη του αγώνα. Στη μεγάλη κατηγορία της ΜΧ1 ο Βέλγος αναβάτης Clemente Desalle ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρο πραγματοποιώντας εξαιρετική εμφάνιση.

MX 2 RACE 1
Ο Marvin Musquin έχοντας το πλεονέκτημα της pole position φαινόταν το φαβορί για την κατάκτηση της πρώτης στροφής, αλλά ο Oλλανδός αναβάτης Jeffrey Herlings είχε διαφορετική άποψη. Ξεκίνησε πολύ δυνατά και με οδηγό την αυτοπεποίθηση των προηγούμενων εκκινήσεων στο παγκόσμιο πρωτάθλημα έγινε ο επικεφαλής της πρώτης μάχης στον τέταρτο αγώνα της χρονιάς. Μusquin, Roczen, Simpson και ο Αμερικανός Zach Osbourne ακολούθησαν τον πολύ γρήγορο Jeffrey Herlings. Οι διαφορές των έξι πρώτων αναβατών είναι λιγότερο από 2 δευτερόλεπτα αλλά οι προσπεράσεις είναι ελάχιστες αφού η πίστα της πορτογαλίας έχει ελάχιστα περάσματα και η κατάσταση της λόγω της συνεχόμενης και της έντονης βροχόπτωσης του σαββάτου κρύβει αρκετές παγίδες.

Χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης κατάστασης κατά την διάρκεια της ΜΧ2 κατηγορίας η μη εναλλαγή θέσεων για 16 ολόκληρους γύρους με τους Herlings, Musquin, Roczen, Simpson και Osbourne να βρίσκονται στις πρώτες πέντε θέσεις. Τρεις γύρους πριν το πέσιμο της καρό σημαίας ο Ολλανδός αναβάτης φάνηκε να μείνει από δυνάμεις, κάτι που το εκμεταλεύτηκε δεόντος ο έμπειρος παγκόσμιος πρωταθλητής του 2009 Marvin Musquin o οποίος τερμάτισε και στην πρώτη θέση. Την αντεπίθεσή του έκανε και ο Γερμανός αναβάτης Ken Roczen που 2 γύρους πριν το τέλος του σκέλους προσπέρασε τη σχετική ευκολία τον Jeffrey Herlings κατακτώντας την δεύτερη θέση. Στην τρίτη θέση ο Jeffrey Herlings, ενώ την εξάδα συμπλήρωσαν ο σταθερός για φέτος Shaun Simpson, o ανανεωμένος Αμερικανός αναβάτης Zach Osbourne και ο Γάλλος Christophe Charlier.

MX2 RACE 2
O Marvin Musquin εκμεταλευόμενος την κατοχή της pole position ξεκίνησε επικεφαλής του δεύτερου αγώνα. Από κοντά και οι Ken Roczen, Jeffrey Herlings. Σταθερή έμεινε η πρώτη τριάδα μέχρι τον όγδοο γύρο όπου ο Αμερικανός Zack Osbourne έκανε την επιθεσή του στον Ολλανδό αναβάτη Jeffrey Herlings. Δεν άντεξε όμως και πολύ ο Αμερικανός και είδε τον Ολλανδό αναβάτη στον δέκατο τρίτο γύρο να τον προσπερνάει. Με λίγες ευκαιρίες για προσπεράσματα οι θέσεις παρέμειναν στους ίφιους αναβάτες και όλα φαινόντουσαν πως η τελική κατάταξη θα παρέμενε ίδια. Ο Ρώσος όμως αναβάτης Aleksandr Tonkov είχε διαφορετική άποψη. Για την τελική έκβαση του αγώνα. Επιδικνύοντας αναίτια την αδιαφορία του για τις μπλε σημαίες την στιγμή που ο Γερμανός Ken Roczen ετοιμαζόταν να τον προσπεράσει, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με τον Ken Roczen και να πέσουν και οι δύο. Τυχερός μεσ’ την ατυχία του ο Ken Roczen πρόλαβε να ξανακαβαλήσει την μοτοσυκλέτα του πριν να σβήσει αλλά έχασε τέσσερις ολόκληρες θέσεις και τερμάτισε στην έκτη θέση του σκέλους χάνοντας την δεύτερη θέση του αγώνα της Πορτογαλίας από τον Ολλανδό Jeffrey Herlings. Καρό σημαία για τον Γάλλο Marvin Musquin και ξανά πρωτοπόρος στην βαθμολογία των αναβατών. Στις θέσεις 4, 5 και 6 οι αναβάτες Zack Osbourne, Jeremy Van Horebeek και Steven Frossard αντίστοιχα.

MX 1 RACE 1
Eκκίνηση για το πρώτο σκέλος της ΜΧ1 κατηγορίας και ο poleman Ιταλός αναβάτης David Philippaerts δεν κάνει την καλύτερη δυνατή εκκίνηση με αποτέλεσμα να βρεθεί στην Τρίτη θέση στους πρώτους γύρους. Αντίθετα με τον Ιταλό αναβάτη, ο Γερμανός Μax Nagl & ο Βέλγος Clemente Dessale γίνονται επικεφαλής της κούρσας. Άσχημο ξεκίνημα και για τον παγκόσμιο πρωταθλητή του 2009 Antonio Cairoli o οποίος για τους πρώτους τρεις γύρους βρισκόταν στην 13η θέση. Σταθερός για τους επόμενους γύρους ο Γερμανός αναβάτης Max Nagl φαίνεται να μην έχει αντίπαλο κατά την διάρκεια του πρώτου σκέλους. Επίσης σταθερός και γρήορος ο Βέλγος Clemente Dessale, ενώ ο David Philippaerts παραμένει στην τρίτη θέση. Πέντε γύρους πριν το τέλος του πρώτου σκέλους την πρώτη εξάδα συμπληρώνουν ο Xavier Boog, o Tanel Leok και Steve Ramon, ενώ ο Αntonio Cairoli βρίσκεται στην 6η θέση. Δεν άλλαξαν και πολλά μέχρι το πέσιμο της καρό σημαίας με νικητή τον Γερμανό αναβάτη Max Nagl,τον Clemente Dessale δεύτερο και τον Ιταλό David Philippaerts τρίτο.

ΜΧ1 RACE 2
Ο Antonio Cairoli βγήκε νικητής από την μάχη της εκκίνησης  και μαζί με τους Xavier Boog, Clemente Dessale και τον Evgeny Bobryshev να συμπληρώνουν την πρώτη τετράδα στους τέσσερις πρώτους γύρους. Κακή ξανά εκκίνηση για τον poleman του τέταρτου αγώνα της χρονιάς David Philippaerts και βρέθηκε στην έκτη θέση. Στον ένατο γύρο ο Antonio Cairoli ηγείται της κούρσας με τους Βέλγους αναβάτες Clemente Dessale & Ken De Dycker να τον ακολουθούν. Xavier Boog & Evgeny Bobryshev συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Στον 16ο γύρο ο Ken De Dycker κάνει την επίθεση του στον συμπατριώτη του Clemente Dessale και περνάει στην δεύτερη θέση. O Max Nagl από την όγδοη θέση που βρισκόταν στους πρώτους τρεις γύρους έχει ανέβει στην τέταρτη θέση. Δύο γύρους πριν το πέσιμο της καρό σημαίας o Clemente Dessale κάνει την αντεπίθεση του στον Ken De Dycker και τερματίζει στην δεύτερη θέση, η οποία του εξασφαλίζει κιόλας την νίκη στον τέταρτο αγώνα της χρονιάς.  Πρώτος αντίκρισε την καρό σημαία ο Ιταλός αναβάτης Antonio Cairoli τερματίζοντας δεύτερος στον αγώνα της Πορτογαλικής πίστας και παραμείνει πρωτοπόρος στην βαθμολογία των αναβατών στην μεγάλη κατηγορία. Τρίτος τερμάτισε ο Ken De Dycker και στις θέσεις 4 & 5 o Xavier Boog & ο Max Nagl αντίστοιχα, με τον Max Nagl να κατακτά την τρίτη θέση του βάθρου.

Aποτελέσματα MX2
1. Marvin Musquin,  KTM
2. Jeffrey Herlings, KTM
3. Ken Roczen, Suzuki
4. Zach Osborne, Yamaha
5. Steve Frossard, Kawasaki
6. Arnaud Tonus, Suzuki
7. Joel Roelants, KTM
8. Harri Kullas, Yamaha
9. Jeremy Van Horebeek, Kawasaki
10. Christophe Charlier, Yamaha
11. Matiss Karro, Suzuki
12. Shaun Simpson, KTM
13. Jake Nicholls, KTM
14. Alex Lupino, Yamaha
15. Dennis Verbruggen, KTM

Αποτελέσματα MX1
1. Clement Desalle , Suzuki
2. Antonio Cairoli, KTM
3. Max Nagl,  KTM
4. Xavier Boog, Kawasaki
5. David Philippaerts, Yamaha
6. Tanel Leok,  Honda
7. Evgeny Bobryshev, Honda
8. Sebastien Pourcel, Kawasaki
9. Steve Ramon, Suzuki
10. Ken De Dycker, Yamaha
11. Rui Goncalves, KTM
12. Davide Guarneri,  Honda
13. Kevin Strijbos, Suzuki
14. Josh Coppins,  Aprilia
15. Anthony Boissiere, TM

Βαθμολογίες
MX1
1. Antonio Cairoli 179
2. Max Nagl 161
3. David Philippaerts 133
4. Steve Ramon 124
5. Clement Desalle 123
6. Ken De Dycker 114
7. Xavier Boog 106
8. Tanel Leok 96
9. E. Bobryshev 79
10. Seb Pourcel 75
11. Davide Guarneri 73
12. Josh Coppins 63
13. Jimmy Albertson 59
14. Gareth Swanepoel 57
15. Jonathan Barragan 56

MX2
1. Marvin Musquin 179
2. Ken Roczen 167
3. Jeffrey Herlings 164
4. Steven Frossard 133
5. Arnaud Tonus 116
6. Zach Osborne 114
7. Shaun Simpson 105
8. Jeremy Van Horebeek 101
9. Harri Kullas 83
10. Christophe Charlier 81
11. Joel Roelants 80
12. Jake Nicholls 76
13. Dennis Verbruggen 60
14. Alex Lupino 45
15. Matiss Karro 40

Φωτογραφίες & Kείμενο : Γιώργος Λεγάκης