Την Κυριακή 2.12.2012 πραγματοποιήθηκε στην γενέτειρα πόλη του αξέχαστου και αδικοχαμένου Mika Ahola, στην Hämeenlinna, ο παραδοσιακός extreme αγώνας enduro με ομάδες τριών ατόμων. Φέτος ο αγώνας είχε ειδική βαρύτητα μιας και έγινε προς τιμή του Mika λίγο πριν κλείσει ένας χρόνος από τον χαμό του.

Ο συγκεκριμένος αγώνας γίνεται κάθε χρόνο στην ίδια περιοχή πάνω στη μέρα που γιορτάζεται η ανεξαρτησία από την Ρωσία ή λίγο πριν. Προσωπικά ”καιγόμουν” για την πρώτη μου συμμετοχή σε αυτόν τον αγώνα αλλά λόγω του ότι δεν έχει έρθει ακόμη από την Ιταλία το καινούργιο μου Beta RR250 2T, ήμουν απλά θεατής αψηφώντας το πολικό κρύο με -12 βαθμούς. Το ίδιο έκαναν και άλλοι παγκόσμιοι αστέρες αλλά και άλλα μεγάλα ονόματα και βρέθηκαν στην εκκίνηση. Είχαν ειδικό λόγο για την συμμετοχή. Συγκεκριμένα ο κολλητός του Mika, Juha Salminen, δήλωσε ότι ”ειδικά φέτος, πρέπει να είμαι/είμαστε εκεί…”

Συνολικά δήλωσαν συμμετοχή 300 οδηγοί. Οι κατηγορίες είναι πάντα τρεις, η 1 όπου μπορούν να τρέξουν ομάδες και με οδηγούς της Α κατηγορίας, η 2 όπου μπορεί να συμμετέχουν όλοι οι υπόλοιποι και η Business όπου συμμετέχουν άνθρωποι του εμπορικού χώρου αναμειγμένοι με αγωνιζόμενους. Να σημειωθεί ότι η κάθε ομάδα Business δίνει και ένα έξτρα ποσό, εκτός του παράβολου συμμετοχής, το οποίο χρησιμοποιείται για τα έξοδα της ομάδας Trophy Junior στο International Six Days Enduro.

Οι χιονοπτώσεις των προηγούμενων ημερών βοήθησαν λίγο ώστε να ”ισιώσουν” οι ατέλειωτοι βραχόκηποι στην μία και μοναδική ειδική των 20 περίπου χιλιομέτρων που οδηγιέται δύο φορές αλλά δυσκόλεψε λίγο τα πράγματα στα πολλά βαλτώδη σημεία όπου ήθελε τύχη και εμπειρία για πρόβλεψη των τρυπών μια και οι παγωνιές των δύο τελευταίων ημερών δεν πρόλαβαν να παγώσουν τη γη κάτω από το χιόνι…

Εδώ όλα τα αποτελέσματα

Παρακάτω υπάρχουν πολλές φωτογραφίες (εδώ και εδώ) και βίντεο ώστε να πάρετε μία ιδέα για τις συνθήκες.

kusta-ahola-2 kusta-ahola-3 kusta-ahola-4