Το motocross είναι ήδη ένας πολύ σημαντικός άθλημα, και γίνεται ισχυρότερος χρόνο με το χρόνο. Μια τέτοια σημαντική αύξηση φέρνει νέες ανάγκες και νέες ιδέες, τις οποίες η FIM, η AMA και η Youthstream θα προσπαθήσουν να αναπτύξουν από κοινού στο κοντινό μέλλον. Μερικοί αντιπρόσωποι του τύπου συνάντησαν τους εκπροσώπους της FIM, της AMA και της Youthstream αυτό το Σαββατοκύριακο στην Ισπανία.

Η ιδέα της αλλαγής είναι μέρος αυτής της αύξησης, αλλά τώρα είναι χρόνος να ενεργήσει και να γίνουν τα όνειρα αληθινά. Για αυτόν τον λόγο, τα τρία συμβαλλόμενα μέρη εργάζονται πολύ στενά. Εστιάζουν στους ίδιους στόχους, και έχουν τις ίδιες ιδέες για τον τρόπο που το motocross πρέπει να αναπτυχθεί. Στη συνεδρίασή τους με τους εκπροσώπους του τύπου, ο πρόεδρος της CMS/FIM Wolfgang Srb, πρόεδρος της AMA Pro Racing Steve Whitelock, και o πρόεδρος της Youthstream Giuseppe Luongo εξήγησαν τις κοινές ιδέες τους σχετικά με το μέλλον του motocross.


Το μοτοκρός πρέπει να είναι ένας πολύ προσιτό άθλημα. Οι δίχρονες μοτοσυκλέτες μπορούν να μειώσουν τις δαπάνες εντυπωσιακά για τους νέους και μη επαγγελματικούς αναβάτες, οι οποίοι μπορούν εύκολα να συναγωνιστούν το motocross ακόμη και με έναν χαμηλό προϋπολογισμό.

Πρέπει να υπάρξει λιγότερο χάσμα μεταξύ των κατηγοριών. Ένας αναβάτης πρέπει εύκολα να περάσει από μια κατηγορία σε άλλη, μόλις συγκεντρώσει αρκετή εμπειρία σε εκείνη την κατηγορία. Αυτή η δομή κατηγοριών θα επιτρέψει στους αναβάτες να ακολουθήσουν μια προοδευτική αύξηση.

Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα motocross UEM είναι ένα τέλειο παράδειγμα και για τα δύο παραπάνω σημεία. Η ηπειρωτικοί αγώνες εστιάζουν στις δίχρονες μοτοσυκλέτες και είναι μια καλή προετοιμασία για τους αναβάτες που στοχεύουν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Η δύναμη των μοτοσυκλετών πρέπει να μειωθεί ελαφρώς, με τη χρησιμοποίηση μικρότερων κινητήρων.

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα motocross FIM MX3 θα έχει τους αγώνες στην Αμερικανική ήπειρο από το 2008.
Η FIM, η AMA και η Youthstream εξήγησαν ότι η συμμετοχή των κατασκευαστών είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του αθλητισμού. Οι κατασκευαστές – που αντιπροσωπεύονται από MSMA (ένωση αθλητικών κατασκευαστών μοτοσικλετών) – θα αναμιχθούν περισσότερο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, μαζί με την FIM, την AMA και την Youthstream. Θα υπάρξει περισσότερη συνεργασία στο κοντινό μέλλον.

Μια πολύ σημαντική συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 13 Απριλίου, μεταξύ MSMA, FIM, AMA και Youthstream. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης, οι συμμετέχοντες μίλησαν για τις ιδέες που εξηγήθηκαν ανωτέρω. Ακολουθήθηκε από μια άλλη συνεδρίαση της Επιτροπής GP motocross – αποτελούμενη από τον Πρόεδρο CMS/FIM Wolfgang Srb, αντιπροσώπους της MSMA Takanao Tsubouchi και Winfried Kerschhaggl, και τον πρόεδρο της Youthstream Giuseppe Luongo, το Σάββατο πρωί. Προσκεκλημένος στην συνάντηση ήταν και ο διευθυντής της ΑΜΑ Pro Steve Whitelock.

H MSMA θα αναγγείλει μια συγκεκριμένη πρόταση μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Από αριστερά προς δεξιά: Ο αντιπρόσωπος MSMA Takanao Tsubouchi, ο διευθυντής  AMA Pro Steve Whitelock, o πρόεδρος της Youthstream Giuseppe Luongo, ο πρόεδρος της CMS/FIM Wolfgang Srb και o αντιπρόσωπος της MSMA Winfried Kerschhaggl.

Το φετινό motocross FIM των εθνών είναι ένα άλλο σημαντικό πρόγραμμα της FIM, AMA και Youthstream. Η 61η έκδοση των «Ολυμπιακών Αγώνων του motocross» θα πραγματοποιηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Budds Creek, την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος της CMS/FIM Wolfgang Srb δήλωσε: «Ήταν μια άριστη συνεδρίαση. Για πρώτη φορά μετά από πολλά έτη, είχαμε την FIM, την AMA, και τον υποστηρικτή μας την Youthstream συνολικά στο ίδιο τραπέζι, πηγαίνοντας προς την ίδια κατεύθυνση, μιλώντας για το μέλλον και μιλώντας για την εναρμόνιση των κανονισμών. Είμαι απολύτως ευχαριστημένος από αυτήν την συνεδρίαση, και είμαι ευτυχής που θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε τις ιδέες μας στους εκπροσώπους του τύπου. Είναι μια ισχυρή δύναμη και συγκεντρώνεται σε μια κατεύθυνση.»

Ο διευθυντής της AMA Pro Steve Whitelock είπε: «Σήμερα φθάσαμε σε μια αμοιβαία κατανόηση μεταξύ FIM, AMA και Youthstream. Η οργάνωση του Giuseppe Luongo είναι καλός συνεργάτης της FIM, όπως και η ομάδα μου είναι καλός συνεργάτης στην  AMA. Πρέπει να απασχοληθούμε μαζί, και να φέρουμε την αρμονία στον κόσμο του motocross για να το κάνουμε να αυξηθεί ακόμα μεγαλύτερο.»

Ο πρόεδρος της Youthstream Giuseppe Luongo είπε: «Θέλω να ευχαριστήσω την FIM και τον Wolfgang Srb, την AMA και τον Steve Whitelock, για αυτό το φανταστικό Σαββατοκύριακο εργασίας. Κάναμε πολλά πράγματα, και σκέφτομαι ότι αυτή είναι μια ιστορική ημέρα για τον αθλητισμό μας: είμαστε όλοι στην ίδια γραμμή, παλεύοντας για τα ίδια ενδιαφέροντα, και ότι επιτύχαμε σήμερα είναι τεράστιο. Θα συνεχίσουμε όπως αυτό! Έχω ένα τελικό μήνυμα: μην χάστε το motocross των εθνών, θα δείτε όλα να γίνονται αληθινά εκεί!»