Μετά την ανακοίνωση της Ελληνικής συμμετοχής στο φετινό αγώνα International Six Days Enduro, απορήσαμε και εμείς με την μη συμμετοχή ενός από τους καλύτερους αθλητές Enduro αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα (βρίσκεται στην δεύτερη θέση της κατηγορίας γενικής), του Γιάννη Παυλίδη. Μιλήσαμε μαζί του για το isde και το φετινό πρωτάθλημα, διαβάστε τι είχε να πει μετά την φετινή του επανεμφάνιση στους αγώνες Enduro. 

pavlidis-25012Αν πίστευες πως βάση της φετινής απόδοσης θα συμπεριληφθείς στην ομάδα trophy για το isde;
Θεωρητικά ναι, βάση των επιδόσεων μου. Βέβαια αυτό δεν καθίσταται σαφές σε δυο επίπεδα:

Το πρώτο και σημαντικότερο επίπεδο είναι αυτό του γενικού κανονισμού της ΑΜΟΤΟΕ στον οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται τα κριτήρια επιλογής των αθλητών που θα εκπροσωπούν το Ελληνικό Enduro σε διεθνείς αγώνες και άρα γίνονται προβληματικά στην περίπτωση που κάποιος διαμαρτυρηθεί ή αποκλειστεί για διαφόρους λόγους. Για την ώρα αυτό που ξέρουμε είναι πως επιλέγουν την πρώτη εξάδα της γενικής κατάταξης (η ομάδα Trophy για το Isde αποτελείται από 6 αθλητές) κι εγώ βρίσκομαι μέσα σε αυτή.

Το δεύτερο κριτήριο αξιολόγησης είναι το γνωστό μοντέλο του προπονητή που παρακολουθεί τους αθλητές και επιλέγει τους καλύτερα φορμαρισμένους, όπως δηλαδή γίνεται η επιλογή στα περισσότερα αθλήματα. Αυτό θα ήταν ωραίο να εφαρμοστεί εφόσον το επιτρέψουν και οι συνθήκες που επικρατούν στη χώρα. Αν μελλοντικά προχωρήσει θα έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη βάση για την επιλογή των αθλητών σε διεθνείς αγώνες.

0349_ENKA290315

Κατά την διάρκεια της χρονιάς, στην διάρκεια των αγώνων για το πρωτάθλημα έγιναν διερευνητικές κουβέντες από τα στελέχη της ΑΜΟΤΟΕ με αθλητές για την στελέχωση της ομάδας. Ρωτήθηκες αν θέλεις ή μπορείς να συμμετέχεις σε μια τέτοια ομάδα;

Δεν γνωρίζω τις κουβέντες που έγιναν μεταξύ των στελεχών της ΑΜΟΤΟΕ και των συναθλητών μου και με ποια επισημότητα αυτές έλαβαν χώρα. Βασισμένοι στον τρόπο επιλογής των αθλητών που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια, ξέραμε ποιοι θα είμαστε στην εξάδα. Όμως, από την βασική εξάδα ήταν ενήμεροι οι πέντε αθλητές περίπου 2 μήνες πριν κι έμενε να αποφασίσουν για το έκτο μέλος της ομάδας. Προσωπικά έδειξα το ενδιαφέρον μου για τη συμμετοχή μου στο Isde σε συζητήσεις με τον αντιπρόεδρο κ.Σιούλη. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος κ.Κορέλης, δυσαρεστημένος όπως μου ανακοίνωσε τηλεφωνικά από την στάση μου (και όχι από τις επιδόσεις μου) στους αγώνες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Enduro, παραδέχτηκε αφελώς πως άσκησε πιέσεις προκειμένου να μην συμπεριληφθώ στην αποστολή, επικαλούμενος την -κατά τη γνώμη του- κακή συμπεριφορά μου. Στάθηκε μάταιη η παρέμβαση του γιατί δεν μπορούσε να στηριχθεί πουθενά, όμως αυτό καθυστέρησε την διαδικασία τόσο που εγώ ενημερώθηκα την ημέρα που έληγε η προθεσμία δήλωσης συμμετοχών. Ζήτησα και μου δόθηκε μια παράταση 2 ημερών στην οποία και δεν πρόλαβα να κάνω τις απαραίτητες διεργασίες, τις επαφές με τους χορηγούς μου, το χρονοδιάγραμμα της δουλειάς μου και τον προϋπολογισμό των εξόδων μου ώστε να δω αν τελικά μπορώ να αντεπεξέλθω στην ενίσχυση που απαιτεί ένα 15ήμερο ταξίδι.

Τέλος, θεωρώ πως δεν είχα τον απαραίτητο χρόνο να διαχειριστώ την εχθρική ατμόσφαιρα που πυροδοτήθηκε από τον πρόεδρο της ομοσπονδίας. Με λίγα λόγια μια χυδαία προβοκάτσια εις βάρος μου, χωρίς να έχω ούτε μια αθλητική παράβαση και ενώ βρίσκομαι στην κορυφή της βαθμολογίας, κι όλη αυτή η σύγχυση από έναν άνθρωπο που εκλέχθηκε δημοκρατικά προκειμένου να γίνει εκπρόσωπος μας. Εδώ καταλαβαίνεις πως οι προσωπικές μας αντιπαραθέσεις με τα στελέχη της ΑΜΟΤΟΕ περνάνε στο ρόλο του αξιώματος που κατέχουν και επιβάλλονται αγνοώντας τον κανονισμό, αφού αποφασίζουν με το έτσι θέλω, κι αυτό στο όνομα της διαμαρτυρίας που ασκώ από τον πρώτο κιόλας αγώνα με έναν τρόπο ιδιαίτερο (αρνούμαι την απονομή του επάθλου) και κάποια κείμενα που δημοσιεύω κατά καιρούς προκειμένου να εξηγήσω τη στάση μου και να καταδείξω το δυσανάλογο της προσπάθειας και του μόχθου των συναθλητών και τη δική μου σε σχέση με αυτή των διοργανωτών και της ομοσπονδίας.

Είμαι πολύ δυσαρεστημένος με αυτή την εξέλιξη. Θα ήθελα να μου είχε δοθεί ο χρόνος να προετοιμαστώ ώστε να είμαι μέλος της εθνικής ομάδας γιατί πιστεύω πως είμαι στην καλύτερη αγωνιστική μου φόρμα και πως θα μπορούσα να συμβάλλω σε ένα καλύτερο συλλογικό αποτέλεσμα με τους συναθλητές μου, για τους οποίους ξέρω πως δούλεψαν σκληρά το καλοκαίρι και θα πάνε για την καλύτερη εμφάνιση που πέτυχε ποτέ Ελληνική αποστολή στο International Six Days Enduro που θα διεξαχθεί στη Σλοβακία τον Σεπτέμβριο.

4033_ENME150315

Θέλεις να μας εξηγήσεις περισσότερα σχετικά με την στάση διαμαρτυρίας που κρατάς κατά την διάρκεια του φετινού πρωταθλήματος;

Δεν εμφανίζομαι στην τελετή απονομής επάθλου του αγώνα, το αρνούμαι. Με αυτό τον τρόπο θέλω να περάσω ένα ηχηρό μήνυμα τόσο στην ομοσπονδία όσο και στους διοργανωτές, τους αθλητές, τους χορηγούς και τους θεατές που παρακολουθούν. Αυτή η στάση αφορά κυρίως το διοργανωτικό κομμάτι. Έχω την πεποίθηση πως οι αγώνες μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο αν αντιμετωπιστούν πιο σοβαρά. Οι διοργανώσεις στην Ελλάδα κάποιες φορές αγγίζουν την προσβολή. Δεν θα περίμενα βέβαια επενδύσεις σε φανταχτερές υποδομές και καλοπληρωμένους επαγγελματίες διοργανωτές αγώνων, ζω στην Ελλάδα και γνωρίζω καλά ποια είναι η κατάσταση. Λίγη προσοχή όμως στο αγωνιστικό κομμάτι, έμφαση στους αθλητές, στους χορηγούς (που στην πλειοψηφία τους είναι ιδιώτες με μικρά καταστήματα) και στην καλή ενημέρωση των θεατών θα συνέβαλλαν στην ανάπτυξη του αθλήματος. Σίγουρα, αμφισβητείται η ποιότητα των διοργανώσεων και σ’αυτό ακριβώς αντιστέκομαι. Θα ήταν επίσης ωραίο, μέσα από μια συλλογική παρέμβαση, να κατατεθούν προτάσεις από τους αθλητές προς την ομοσπονδία που θα αφορούν σε αλλαγές που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη των αγώνων και θα ικανοποιούν τις ανάγκες τους. Θεωρητικά αυτή η πρωτοβουλία ανήκει στην ομοσπονδία κι όχι στους αθλητές. Χρειάζεται διοικητική και οργανωτική αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα για την καλλιέργεια και τη διάδοση του αθλήματος κι αυτός πρέπει να είναι ο σκοπός.

2399_ENME150315

Αν και δεν αγωνίστηκες τα τελευταία 3 χρόνια, φέτος συμμετέχεις με μεγάλη επιτυχία έχοντας κερδίσει αγώνες. Που το αποδίδεις αυτό;

Τις χρονιές που προηγήθηκαν η οικονομική κρίση που επινοήθηκε στην Ελλάδα από μια σειρά πραξικοπηματικών κυβερνήσεων όπως αυτή του Γιώργου Παπανδρέου, η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, του Αντώνη Σαμαρά και του τώρα συνεχιστή τους Αλέξη Τσίπρα, οδήγησαν μια ολόκληρη χώρα στην εξαθλίωση, τον εξευτελισμό, την ταπείνωση και σε μερικές χιλιάδες περιπτώσεις το θάνατο. Από εδώ μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι τα ενδεχόμενα υποστήριξης αθλητών από τα αγωνιστικά μπάτζετ των εταιριών έπαψαν να υπάρχουν καθώς ο αθλητισμός είναι το μικρότερο πλήγμα από τις πολύ σοβαρές πληγές που έχει υποστεί και εξακολουθεί η χώρα λόγω των συνθηκών που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω επιστρέφω στο θέμα της συζήτησης μας: Τα 3 χρόνια που πέρασαν δεν είχα αγωνιστική μοτοσυκλέτα, παρά μόνο ένα scooter χαμηλού κυβισμού που ικανοποιεί τις ανάγκες μετακίνησης μου στην πόλη. Αυτό που χάθηκε είναι η πιθανή εξέλιξη που ενδεχομένως θα είχα αυτά τα χρόνια αν δεν είχα σταματήσει τους αγώνες και τις προπονήσεις μου. Θεωρώ όμως πως η ταχύτητα ενός αναβάτη δεν χάνεται και πριν σταματήσω είχα αντίστοιχα αποτελέσματα με τα φετινά. Από την άλλη το σώμα μου είναι ξεκούραστο κι έμεινα μακριά από τραυματισμούς για αρκετό καιρό. Όλα αυτά συμβάλλουν κατά κάποιο τρόπο στις καλές μου επιδόσεις και φέρνει σε ισορροπία τη σχέση επιδόσεων έναντι των συναθλητών μου και βασικών ανταγωνιστών μου στο πρωτάθλημα που είναι σίγουρα πιο ταλαιπωρημένοι από εμένα γιατί δεν σταμάτησαν να αγωνίζονται.

Τα φετινά μου αποτελέσματα είναι αποτέλεσμα δουλειάς κι αυτό εύκολα φαίνεται. Δούλεψα αρκετά με την φυσική μου κατάσταση κάνοντας ποδηλασία (το συνιστώ σε όλους τους αθλητές που έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν) και οδηγώ μια μοτοσυκλέτα που έχει όλα όσα απαιτούνται για κορυφαίες επιδόσεις. Το διαδίκτυο και οι αγώνες παγκοσμίου που διοργανώνονται κατά καιρούς στην Ελλάδα επίσης βοηθούν. Εκτός από την ευκαιρία να δοκιμαστούμε ή να παρακολουθήσουμε τους κορυφαίους αναβάτες του κόσμου, μας δίνεται η δυνατότητα να δούμε και πράγματα που αφορούν στην εξέλιξη της μοτοσυκλέτας, έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί τους και να μάθουμε πως προπονούνται, αλλά και άλλες χρήσιμες πληροφορίες από τις οποίες ευνοούνται οι Έλληνες αθλητές.

0983_ENME150315

Ποιοι σε βοηθούν στην προσπάθειά σου φέτος, ποιους θα ήθελες να ευχαριστήσεις;

Οφείλω να ευχαριστήσω τον Βασίλη Σιαφαρίκα και την ομάδα Red Riders για την παραχώρηση της μοτοσυκλέτας με πολύ ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής αλλά και για την υποστήριξη τους στους αγώνες του πανελλήνιου πρωταθλήματος Enduro. Οφείλω να ευχαριστήσω το κατάστημα Sixdays Service Point και τον κύριο Σταύρο Τσολερίδη για τον έλεγχο, τη συντήρηση/ρύθμιση των αναρτήσεων αλλά και την κάλυψη αναγκαίων ανταλλακτικών για τη σωστή λειτουργία της μοτοσυκλέτας. Οφείλω να ευχαριστήσω τον κύριο Σωτήρη Λάμπρου ο οποίος φροντίζει για τη λίπανση της μοτοσυκλέτας μου με λιπαντικά NILS. Τέλος, οφείλω να ευχαριστήσω την οικογένεια μου.

0768_ENKA290315