Grand Prix Γαλλίας
27-28 Μαΐου Villars-Sous-Ecot

Καιρός: βροχερός
Θερμοκρασία: 12ο C στον αέρα
Μήκος της πίστας: 1520 μέτρα (1175μ. άσφαλτο και 345μ. χώμα)

Ο βροχερός καιρός δεν στάθηκε εμπόδιο 9000 θεατές να επισκεφτούν τον δεύτερο γύρο του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Η διεξαγωγή στην πίστα της Villars sous Ecot άφησε σε οργανωτές, αναβάτες και θεατές, πολύ καλές εντυπώσεις. Χαρακτηριστική η δήλωσε του προέδρου Wolfgang Srb, «Για πρώτη φορά στην νεότερη ιστορία αυτού του αθλήματος, διοργανώθηκε ένα Grand Prix, πάνω σε μια πραγματική supermoto πίστα και όχι σε μια πίστα κάρτ, όπως συνηθιζόταν. Επιτεύχθηκε άλλο ένα βήμα, για την καλυτέρευση του αθλήματος.»

Η βροχή δεν φόβισε ούτε τους αναβάτες που οδήγησαν στα όρια, κάτω από τέτοιες συνθήκες. Οι αναβάτες της κατηγορίας S2 είχαν να οδηγήσουν με σλικ λάστιχα κάτω από βροχή, μιας και η βροχή άρχισε την ώρα που στεκόντουσαν στην γραμμή της εκκίνησης. Η άσφαλτος πρόσφερε παρόλα αυτά τέλειο κράτημα και το χωμάτινο κομμάτι δεν υπέστη προβλήματα.

Αγωνιστικά ήταν η μέρα της Husqvarna, που πανηγύρισε την πρωτιά και στις δυο κατηγορίες. Στην κατηγορία S1 ο Gerald Delepine (#1-Husqvarna) είχε ένα επιτυχημένο Σαββατοκύριακο. Κατάφερε να πάρει την superpole, μπροστά από τους Goetz, Hiemer και Lazzarini, και στην συνέχεια νίκες στα δυο σκέλη. Έτσι εμφανίζεται τέταρτος στην βαθμολογία και σίγουρος για το μέλλον. «Κάναμε μια πολύ καλή δουλειά με την ομάδα μου πάνω στη μοτοσικλέτα και μετά το πρώτο σκέλος, ήξερα ότι μπορούσα να πάω πιο γρήγορα στο δεύτερο. Κάναμε κάποιες νέες ρυθμίσεις και ένιωσα πιο άνετος στο να περιμένω την κατάλληλη στιγμή, όπου θα κάνω την προσπέραση στον Marcel Goetz, που είχε πάρει την holeshot (εκκίνηση). Ήταν απαραίτητο να νικήσω και να πάρω τους 50 βαθμούς, μιας και είχα μια εγκατάλειψη στην Ιταλία. Είμαι σίγουρος ότι για τους επόμενους αγώνες θα είμαι έτοιμος να παλέψω για την νίκη»

Τρίτος και δεύτερος (δεύτερο σκέλος) τερματίζει ο Ελβετός Marcel Goetz (#9-ΚΤΜ) που ανεβαίνει στην δεύτερη θέση του βάθρου, πετυχαίνοντας μια από τις καλύτερες εμφανίσεις του. Ο Βρετανός Christian Iddon (#6-Aprilia) τερματίσει το Aprilia στην τρίτη θέση του βάθρου, τερματίζοντας τρίτος και δεύτερος στα σκέλη. Ο νεαρός Bernd Hiemer (#12-ΚΤΜ) έχασε την ευκαιρία, μετά από την καλή εμφάνιση στο πρώτο σκέλος (2ος), να πρωταγωνιστήσει στο δεύτερο, όταν δυο πτώσεις τον άφησαν πίσω. Δεν πτοείται όμως, μιας και στον επόμενο αγώνα στην Αυστρία θα εμφανιστεί ως πρωτοπόρος στην βαθμολογία με 86 βαθμούς.

S2
Οδηγώντας μπροστά στο κοινό τους, οι αδελφοί Chareyre ήταν εντυπωσιακοί, με τον Adrien να είναι ανίκητος την Κυριακή. Την superpole την πήρε ο Eddy Seel (#3-Suzuki) με τους Thierry van den Bosch (#101-Aprilia), Adrien Chareyre (#2- Husqvarna) και Frederic Bolley να κλείνουν την πρώτη γραμμή εκκίνησης. Στο πρώτο σκέλος ο Adrien Chareyre πέρασε δεύτερος στον αγώνα και πίεζε τον πρωτοπόρο Eddy Seel. Κατάφερε να τον προσπεράσει και να τερματίσει πρώτος. Στο δεύτερο σκέλος πήρε την εκκίνηση (Holeshot) και πέρασε πάλι πρώτος την γραμμή τερματισμού, μετά από 13 γύρους. Όπως δήλωσε μετά: «Ήταν μια τέλεια ημέρα για εμένα, δεν ξέρω εάν πρέπει να περιμένω κάτι περισσότερο μετά την νίκη και την κόκκινη πινακίδα (ως 1ος της βαθμολογίας) μέσα στην Γαλλία. Στο πρώτο σκέλος, το κυριότερο ήταν να κρατάς τις γραμμές σου. Όταν είδα ότι ο Seel άρχιζε να τις χάνει, αποφάσισα να τον πιέσω περισσότερο. Έκανε ένα μικρό λάθος στο off road κομμάτι και το εκμεταλλεύτηκα. Στο δεύτερο σκέλος ο αγώνας ήταν πιο εύκολος, μιας και πήρα την holeshot. Επιπλέον οι VDB και Seel βγήκαν στην πρώτη στροφή και δεν πιέσθηκα στην συνέχεια. Νομίζω ότι η βροχή μας βοήθησε, μιας και έχουμε λιγότερη δύναμη από τους ανταγωνιστές μας». Δεύτερος τερμάτισε πολύ κοντά, ο αδελφός του Thomas Chareyre (#12-Husqvarna) που σε συνδιασμό με την έκτη θέση στο πρώτο σκέλος, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην καριέρα του σε βάθρο, ως τρίτος. Δεύτερος στο βάθρο ανεβαίνει ο Eddy Seel. O περσινός παγκόσμιος πρωταθλητής Boris Chambon (#1-Yamaha) τερματίζει τέταρτος στο πρώτο και εγκαταλείπει στο δεύτερο λόγο πτώσης.

Στην βαθμολογία 1ος με 78 βαθμούς ο Γάλλος Adrien Chareyre (#2- Husqvarna), με τους Thierry van den Bosch (#101-Aprilia) και Eddy Seel (#3-Suzuki) να ακολουθούν με 71 και 70 βαθμούς αντίστοιχα.

Επόμενος αγώνας στη πόλη Melk της Αυστρίας, στις 24 Ιουνίου 2006. (www.oeamtc.at/motorsport)

Φωτογραφίες: Pascal Haudiquert