Απολαυστικό το θέαμα που πρόσφεραν στο Kegums της Λετονίας οι αναβάτες της ΜΧ1 και ΜΧ2 κατηγορίας του παγκοσμίου πρωταθλήματος Motocross.

Στην ΜΧ2 κατηγορία ο “Ιπτάμενος Ολλανδός” Jeffrey Herlings κατάφερε να πραγματοποιήσει εξαιρετική εμφάνιση και να πάρει την νίκη, ενώ στην κατηγορία της ΜΧ1 ο Clemente Dessale θέλησε να βάλει φωτιά στο πρωτάθλημα και κέρδισε στα ίσα τον πρωταθλητή του 2009 Antonio Cairoli με τον τελευταίο να κάνει παράπονα για την οδηγική συμπεριφορά του Βέλγου αναβάτη. MVP του ένατου αγώνα της χρονιάς όμως ήταν ο Ρώσος Evgeny Bobryshev ο οποίος οδήγησε για 17 ολόκληρους γύρους ως επικεφαλής του πρώτου σκέλους και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις όχι μόνο με τις αγωνιστικές του επιδόσεις αλλά και με τον τρόπο συμπεριφοράς του και το πάθος του για το Μοtocross.

MX2 race1
Στην εκκίνηση του πρώτου σκέλους ο Marvin Musquin έκανε ένα πολύ δυνατό ξεκίνημα μαζί με τον Jeffrey Herlings και πήραν τα ηνία της κούρσας. Frossard & Charlier τους ακολούθησαν και λίγο πιο πίσω ο poleman της ημέρας Ken Roczen ο οποίος πραγματοποίησε μια κακή και χωρίς ενέργεια εκκίνηση.
Με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου ο Jeffrey Herlings βρέθηκε επικεφαλής, με τον Marvin Musquin και τους Ken Roczen & Cristophie Charlier να τον καταδιώκουν. Κullas, Roelants & Steve Frossard συμπληρώνουν την πρώτη εξάδα στη συμπλήρωση του τέταρτου γύρου της αναμέτρησης. Herligns προπορεύεται με Marvin Musquin  να ακολουθεί και να ετοιμάζεται να επιτεθεί την κατάλληλη στιγμή. Κάτι, που έχουμε δει να συμβαίνει αρκετές φορές φέτος με τους δύο αναβάτες της ΚΤΜ. Πιο έμπειρος ο Γάλλος αναβάτης μετράει τις κινήσεις του 15χρονου Ολλανδού και όταν δει ότι αρχίζει να κουράζεται τον προσπερνάει. Στον 5ο γύρο ο Herlings φαίνεται να αντέχει το μαρκάρισμα του Marvin Musquin ενώ εντυπωσιακή συνεχίζεται να είναι η μάχη μεταξύ Ken Roczen & Steven Frossard για την τρίτη θέση.
Ο οικοδεσπότης της αναμέτρησης Matiss Karro βρίσκεται στην 12η θέση ανάμεσα στους Paulin & Tonkov. Στον ένατο γύρο συνέβη το αναμενόμενο, με τον Marvin Musquin να προσπερνά τον Jeffrey Herlings και να ανεβαίνει στην πρώτη θέση και να οδηγεί την κούρσα. Ο Ken Roczen απέκτησε μια διαφορά ασφαλείας από τον Steven Frossard και πλησίασε τον δεύτερο Jeffrey Herlings. Η διαφορά μεταξύ Μusquin & Herlings στη συμπλήρωση του 16ου γύρου στα 2”, ενώ μεταξύ Herlings και Roczen στα 1,2”. Στους δύο τελευταίους γύρους Ken Roczen έκανε την τελευταία του επίθεση στον Ολλανδό Jeffrey Herlings για να βρεθεί στην δεύτερη θέση.
Στον τελευταίο γύρο ο Γερμανός αναβάτης κατάφερε να προσπεράσει τον 15χρονο Ολλανδό αναβάτη αλλά δεν σταμάτησε να προσπαθεί και έκανε μια  εντυπωσιακή έφοδο στον πρωτοπόρο και άνετο μέχρι τον τελευταίο γύρο Marvin Musquin. Προσπάθησε αλλά δεν τα κατάφερε να νικήσει τον Γάλλο αναβάτη και τερμάτισε δεύτερος  με διαφορά 0.7” από τον πρώτο Musquin. Tρίτος ο Herlings και στις θέσεις 4,5 & 6 οι Frossard, Roelands και Kullas αντίστοιχα.


ΜΧ2 race2

O Ολλανδός Jeffrey Herlings έκανε εντυπωσιακή εκκίνηση στο δεύτερο σκέλος. Καλό ξεκίνημα και για τους Steven Frossard & Ken Roczen, ενώ ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2009 Marvin Musquin είχε πτώση στην πρώτη στροφή η οποία τον ανάγκασε να ξεκινήσει την προσπάθεια του από την τελευταία θέση αφού χρειάστηκε σχεδόν ένα ολόκληρο λεπτό για να ξαναβάλει μπροστά την μοτοσυκλέτα του. Καλή εκκίνηση πραγματοποίησαν και Roelants, Nicholls και ο Gautier Paulin ακολουθώντας τους τρεις πρώτους αναβάτες. Κατά την διάρκεια  του δεύτερου γύρου η μόνη αλλαγή στην πρώτη εξάδα του αγώνα αφορά την  πέμπτη θέση με καινούριο κάτοχο τον Γάλλο Gautier Paulin. Στον αμέσως επόμενο γύρο ο Steven Frossard απέδειξε ότι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και πέρασε στην πρώτη θέση αφήνοντας τον Jeffrey Herlings στην δεύτερη και να καταδιώκεται από τον Ken Roczen. Στο πέμπτο γύρο ο Paulin κέρδισε άλλη μια μάχη με αντίπαλο τον Roelants και βρέθηκε στην τέταρτη θέση. Ο Κen Roczen ροκανίζει γύρο με το γύρο την διαφορά που τον χωρίζει με τον Jeffrey Herlings, ενώ στην κορυφή της κούρσας συνεχίζει να βρίσκεται ο Steven Frossard. Στο δωδέκατο γύρο η κατάταξη παρέμεινε η ίδια  για την πρώτη τριάδα.
O Aμερικανός Zack Osbourne ανέβηκε στην έκτη θέση πίσω από τον Roelants. Στον 14ο γύρο αποφάσισε ο Jeffrey Herlings να κάνει την κίνηση του για να προσπεράσει τον πρωτοπόρο Steven Frossard, η οποία εκτελέστηκε με έναν πολύ εντυπωσιακό τρόπο. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2009 Marvin Musquin μπορεί να βρέθηκε στην τελευταία θέση λόγω της πτώσης του στην πρώτη στροφή του αγώνα, αλλά κατά την διάρκεια του 15ου γύρου μάχεται απότην 8η θέση δείχνοντας τρομερά στοιχεία δύναμης και αυτοσυγκέντρωσης στην προσπάθεια να πλησιάσει όσο πιο γρήγορα και ασφαλέστερα τους πρωτοπόρους του αγώνα. Τρεις γύρους πριν το τέλος και οι συγκλονιστικές μάχες μεταξύ των τριών πρώτων αναβατών συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση και ίσες πιθανότητες για την νίκη.
Σειρά για τον Steven Frossard να κάνει την επίθεση του στον Ken Roczen με θετικό αποτέλεσμα γι αυτόν. O Herlings συνεχίζει να προηγείται αλλά η διαφορά και των τριών αναβατών είναι μόλις 1,4”. Άλλη μια θέση κατάφερε να κερδίσει και ο Marvin Musquin και δύο γύρους πριν το τέλος βρίσκεται στην 7η θέση. Απολαυστικός ο τελευταίος γύρος με νικητή τον 15χρονο Oλλανδό Jeffrey Herlings να κάνει σπουδαίο αγώνα, όπως επίσης και ο Steven Frossard o oποίος αρκετές φορές επιτέθηκε για την νίκη χωρίς όμως ο “Ιπτάμενος Ολλανδός” να τον αφήσει να τα καταφέρει. Τρίτος και απογοητευμένος o Ken Roczen που δεν μπόρεσε να εκμεταλευτεί την απουσία του Marvin Musquin από τις πολύτιμες πέντε πρώτες θέσης του αγώνα (τερμάτισε στην έβδομη θέση) και να τον πλησιάσει ακόμα περισσότερο στην βαθμολογία των αναβατών. Τέρτατος ο Gautier Paulin και στις θέσεις 5 & 6 οι Zack Osbourne και Joel Roelants αντίστοιχα.


MX1 race1
Steve Ramon το όνομα του αναβάτη που κατάφερε να βγει πρώτος και αλώβητος από την μάχη της εκκίνησης στην κατηγορίας της ΜΧ1. Από κοντά και οι Evgeny Bobryshev, Albertson & Philippaerts να σχηματίζουν την πρώτη τετράδα του πρώτου γύρου. Αntonio Cairoli, Clemente Dessale και ο Xavier Boog στις θέσεις 4,5 και 6 αντίστοιχα. Πριν να συμπληρωθεί ο πρώτος γύρος ο Ρώσος αναβάτης Evgeny Bobryshev προσπερνάει τον Βέλγο Steve Ramon και οδηγεί την κούρσα. Στον δεύτερο γύρο οι διαφορά των πρώτων έξι αναβατών βρίσκεται στα 9,6” ενώ ο Ρώσος αναβάτης Bobryshev εξακολουθεί να προηγείται και να οδηγεί γεμάτος ενέργεια και πάθος. Σκληρή η μάχη μεταξύ Antonio Cairoli & David Philippaerts που αγωνίζονται για την 4η θέση. Στην τρίτη θέση παραμένει ο Clemente Dessale, ενώ ο Steve Ramon προσπαθεί να πλησιάσει τον πρωτοπόρο Evgeny Bobryshev.
Στον ένατο γύρο ο Clemente Dessale προσπέρασε τον Steve Ramon και έβαλε πλώρη για τον πρωτοπόρο Bobryshev ενώ τους χωρίζουν 8,7”. Xavier Boog, Albertson  & Ma Nagl μάχονται για τις θέσεις 5,6 & 7 και να τους ακολουθούν οι Guarneri, Leok και ο Ken De Dycker. Στον 16ο γύρο η απόσταση του Evgeny Bobryshenv και του Clemente Dessale εξατμίστηκε στα 1,6” από τα 8,7”, ενώ ο David Philippaerts αντέχει την συνεχόμενη πίεση από τον πρώτο κιόλας γύρω του Antonio Cairoli. Δύο γύρους πριν το τέλος θετική κατάληξη είχε για τον Clemente Dessale η πίεση που ασκούσε στον πρωτοπόρο Bobryshev και βρέθηκε στην πρώτη θέση της κούρσας και την οδηγεί σχεδόν χωρίς αντίπαλο.
Τερματισμός και νίκη για τον Βέλγο αναβάτη, δεύτερος ο εντυπωσιακός Evgeny Bobryshev και με τρίτο τον Steve Ramon. Τέταρτος ο Ιταλός Antonio Cairoli και στην πέμπτη & έκτη θέση οι αναβάτες David Philippaerts & Χavier Boog αντίστοιχα.


ΜΧ1 race2

O Max Nagl κέρδισε την μάχη της εκκίνησης και με τους Clemente Dessale και Antonio Cairoli πρωπορεύονται στην αρχή του δεύτερου σκέλους. Steve Ramon, David Philippaerts & Xavier Boog συμπληρώνουν την πρώτη εξάδα με συνολική χρονική απόσταση 6,1”. Κατά την διάρκεια του τρίτου γύρου Dessale και Cairoli προσπέρασαν τον Γερμανό αναβάτη Max Nagl και οδήγησαν την κούρσα με επικεφαλή τον Ιταλό αναβάτη. Μax Nagl & Xavier Boog προσπέρασαν τον Ιταλό David Philippaerts ο οποίος έπεσε στην έβδομη θέση. Σταθερές παρέμειναν οι θέσεις των αναβατών σχεδόν για τους επόμενους 8 γύρους ενώ μεγάλες ήταν και οι χρονικές αποστάσεις που τους χώριζαν. Χαρακτηριστικό παραδείγμα η διαφορά Antonio Cairoli και Clemente Dessale στα 18”. Στους τελευταίους δύο γύρους η μόνη εναλαγή θέσεων ήταν αυτή του David Philippaerts ο οποίος κατάφερε να προσπεράσει τον Max Nagl o οποίος ακόμα αγωνίζεται τραυματίας και αποδεικνύεται πραγματικά πολύ σκληρός αναβάτης.
Η καρό σημαία συναντά πρώτο τον Ιταλό αναβάτη Antonio Cairoli, με δεύτερο τον Βέλγο Clemente Dessale και τον Steve Ramon στην τρίτη θέση. Evgeny Bobryshev, Xavier Boog & David Philippaerts στις θέσεις 4,5 και 6 αντίστοιχα.

MX2 Overall
1. Jeffrey Herlings 45pts
2. Ken Roczen 42pts
3. Steven Frossard 40pts
4. Marvin Musquin 39pts
5. Gautier Paulin 32pts
6. Joel Roelants 31pts
7. Harri Kullas 24pts
8. Christophe Charlier 23pts
9. Arnaud Tonus 22pts
10. Shaun Simpson 21pts

MX2 Championship
1. Marvin Musquin 404pts
2. Ken Roczen 330pts
3. Steven Frossard 308pts
4. Jeffrey Herlings 286pts
5. Zach Osborne 249pts
6. Shaun Simpson 246pts
7. Arnaud Tonus 236pts
8. Joel Roelants 214pts
9. Jeremy van Horebeek 209pts
10. Harri Kullas 182pts


MX1 Overall

1. Clement Desalle 47pts
2. Antonio Cairoli 43pts
3. Steve Ramon 40pts
4. Evgeny Bobryshev 40pts
5. Xavier Boog 31pts
6. David Philippaerts 31pts
7. Max Nagl 28pts
8. Tanel Leok 25pts
9. Davide Guarneri 24pts
10. Rui Goncalves 22pts

MX1 Championship
1. Antonio Cairoli 384pts
2. Clement Desalle 323pts
3. David Philippaerts 298pts
4. Steve Ramon 277pts
5. Max Nagl 276pts
6. Ken De Dycker 269pts
7. Xavier Boog 248pts
8. Tanel Leok 207pts
9. Evgeny Bobryshev 189pts
10. Davide Guarneri 189 pts

Φωτογραφίες & Κείμενο : Γιώργος Λεγάκης