Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις σε σχέση με τα προγνωστικά ολοκληρώθηκε η 1η μέρα του πολυαναμενώμενου αγώνα στα εδάφη της νότιας Φινλανδίας. Ο καλός καιρός της προηγούμενης βδομάδας έδωσε τη θέση του στις βροχές που ξεκίνησαν το απόγευμα της Κυριακής και συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας του αγώνα. Αυτό βοήθησε μεν στο να κρατηθούν οι θερμοκρασίες σε ιδανικά επίπεδα για οδήγηση enduro και να αποφευχθεί η σκόνη στην αμμώδες γενικώς διαδρομή, αλλά δυσκόλεψε πολύ τα πολλά τεχνικά και δύσκολα περάσματα στην απλή διαδρομή αλλά και στις ειδικές.

Οι δύο από τις τέσσερις ειδικές του κύκλου της σημερινής αλλά και αυριανής διαδρομής με ονομασία Saksankangas και Ravijoki είναι αμμώδες με ένα πέρασμα από μεγάλο επίπεδο βράχο σε κάθε μία. Η ειδική με ονομασία Lelu είναι ένα μιξάρισμα άμμου με περισσότερες φυτευτές αλλά και κυλιόμενες πέτρες και η ειδική με ονομασία Kymi είναι το αλατοπίπερο των δύο πρώτων ημερών περιλαμβάνοντας πάνω από 200 μέτρα απαιτιτικό βραχόκηπο προς το τέλος των 4 χιλιομέτρων που διαρκεί. Επίσης, η απλή διαδρομή είναι πολύ απαιτιτική με πολλά δύσκολα περάσματα αλλά και σφιχτούς χρόνους, για τους οποίους ακόμη και ο Juha Salminen παραξενεύτηκε.ISDE2011_Salvini_Alex_I_Husqvarna449_Trophy_Day1

 

Καταιγιστικός κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας ήταν ο Eero Remes κερδίζοντας εύκολα την Ε1 αλλά και την γενική. Ο 2ος της Ε1 Juha Salminen ξεκίνησε πιο συγκρατημένα και έχασε με μεγάλη διαφορά. 3ος στην E1 τερμάτησε ο επίσης φινλανδός Matti Seistola συμβάλοντας σε ένα πολύ δυνατό ξεκίνημα για την ομάδα Trophy της Φινλανδίας. Στην 4η και 5η θέση ακολούθησαν οι ισπανοί Marion Roma και Lorenzo Santolino και στην 6η θέση βρέθηκε ο πολύ καλός πορτογάλλος  Luis Oliveira.

Τον αγώνα της ζωής του φαίνεται να πραγματοποιεί ο άγνωστος για πολλούς μέχρι σήμερα αυστραλός Matthew Phillips στην Ε2. Τελικά τερμάτισε στην 2η θέση ανάμεσα στον 1ο αμερικανό Kurt Caseli και 3ο ιταλό Alex Salvini. Ηταν τόσο καλή η απόδοση του αυστραλού που πολλές ειδικές για την γενική τις έχασε στο δευτερόλεπτο από τον Remes. Αν βελτιώσει ελάχιστα τους χρόνους του αύριο στην ειδική με τον βραχόκηπο, ίσως μπορέσει να πάρει την γενική. Στην 4η θέση ακολούθησε ένας ακόμη αυστραλός, ο λίγο πιο γνωστός στο ευρύ κοινό, Toby Price που εκτόπισε στην 5η θέση για μόλις 1,37 δεύτερα τον πασίγνωστο από το παγκόσμιο πρωτάθλημα enduro, ισπανό Cristobal Guerrero. Στην 6η θέση τερμάτισε ο πορτογάλλος Luis Correia.

Μεγάλη μάχη δώθηκε για την νίκη στην Ε3 με τελικό νικητή τον φινλανδό Marko Tarkkala. Κέρδισε τον 2ο ισπανό Ivan Cervantes με 26 δεύτερα διαφορά βελτιώνοντας απόδοση προς το τέλος της μέρας. Με την σειρά του ο πασίγνωστος ισπανός κέρδισε τον σουηδό Joakim Ljunggren για μόλις 10 εκατοστά του δευτερολέπτου. Στην 4η θέση βρέθηκε ο ισπανός Oriol Mena, στην 5η θέση ο φινλανδός Valtteri Salonen και στην 6η θέση ο σουηδός Jonas Karlsson.

Στην κατηγορία των γυναικών νίκησε η σουηδέζα Jessica Jonsson με πολύ μικρή διαφορά από την φινλανδέζα Marita Nyqvist. Και οι δύο είχαν ίδιο καπέλο 14 λεπτών. Στην 3η θέση τερμάτισε η γαλλίδα Juliette Berez με καπέλο 21 λεπτών και η πασίγνωστη Ludivine Puy μετά από κολλήματα στην απλή και καπέλο 42 λεπτών βρέθηκε στην 5η θέση τελικά.

Στην κατάταξη για τις ομάδες χωρών, World Trophy, προηγείται η Φινλανδία με ήδη πολλά λεπτά διαφορά από την δεύτερη ομάδα της Ισπανίας. Ακολουθεί η έκπληξη της μέρας, ομάδα της Αυστραλίας που εκτόπισε την ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών στην 4η θέση. 5η βρίσκεται η ομάδα της Ιταλίας. 6η ομάδα στην κατάταξη αυτή της Πορτογαλλίας που εκτόπισε στην 7η θέση την ομάδα της Σουηδίας.

Στην κατάταξη για τις ομάδες Junior World Trophy προηγείται η ομάδα της Σουηδίας με 2η την ομάδα της Γαλλίας και 3η την ομάδα της Αγγλίας. Στην 4η θέση βρίσκεται η ομάδα της Αυστραλίας, στην 5η θέση η ομάδα της Ισπανίας και στην 6η θέση η ομάδα της Χιλής. Καταστροφική ήταν η μέρα για την ομάδα της Φινλανδίας με εγκατάλειψη του Roni Nikander και του Kimo Hurri που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ο πρώτος με διάσειση και ο δεύτερος με βγαλμένο ώμο. Επίσης άσχημη ήταν η μέρα για την ομάδα της Ιταλίας με εγκατάλειψη του Thomas Oldrati.

Στις ομάδες των club προηγούνται κυρίως πολλές σουηδικές ομάδες εκτός από την ομάδα Husaberg-Czech στην 3η θέση.

Γενικώς όλοι οι κορυφαίοι οδηγοί δήλωσαν ότι στον δεύτερο γύρο η διαδρομή, ειδικά η απλή, είχε σχεδών καταστραφεί σε διάφορα σημεία και απορρούν για το πώς θα εξελιχθεί η αυριανή 2η μέρα του αγώνα αν οι βροχές συνεχιστούν. Να σημειωθεί ότι τα προγνωστικά καιρού αναφέρουν βροχές στην περιοχή μέχρι και το Σάββατο.

Εδώ όλα τα αποτελέσματα της πρώτης μέρας.

Εδώ μπορείτε να δείτε ένα slideshow με φωτογραφίες της ημέρας.

Και εδώ ένα video.

Πολύ σύντομα στο άρθρο θα προσθεθούν πολλές φωτογραφίες και videos όταν είναι διαθέσιμα.

Οργανωτική επιτροπή ISDE φωτογραφίες και videos
Ιταλική ομοσπονδία (video από την 1η μέρα)
Live αποτελέσματα
Επίσημη ιστοσελίδα
Αμερικάνικη ματιά στους αγώνες ISDE, φωτογραφίες και videos

Συντάκτης Άρθρου : Λεωνίδας Τσιόπουλος