Στην μοναδική αμμουδερή πίστα του πρωταθλήματος ΑΜΑ ΜΧ στο Southwick η κυριαρχία των πρωταθλητών των δύο κατηγοριών ήταν αδιαμφισβήτητη. Ο James Stewart κέρδισε και τα δύο σκέλη στην μεγάλη κατηγορία φτάνοντας στην πηγή του αήττητου ένα αγώνα πριν το τέλος κι ο Ryan Villopoto επέστρεψε στις νίκες της Lites.

Ο Mark deReuver στο Southwick
Μιας και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ΜΧ είχε ρεπό, ο νικητής του GP της Mantova Mark deReuver είπε να δοκιμάσει έναν αγώνα στην αμερικάνικη άμμο του Southwick. Έχοντας συμμετάσχει ξανά το 2001 στα 125 μαζί με τον Joel Smets που αγωνιζόταν στα 250, το κλίμα του αγώνα ήταν γνώριμο Με αισιόδοξες δηλώσεις του τύπου “θα τερματίσω πίσω από τον Stewart και στα δύο σκέλη” ο deReuver έκανε καλή εμφάνιση στο πρώτο σκέλος τερματίζοντας μετά από μέτρια εκκίνηση στην τρίτη θέση πίσω από Stewart και Short και εγκατέλειψε στο δεύτερο σκέλος μετά από πτώση στον έβδομο γύρο.

Motocross Class
Σε κάθε Southwick όλοι περιμένουν να δούνε τον σαραντάχρονο (+) John Dowd να βάζει τα γυαλιά σε κατά πολύ νεότερους του στην ιδιαίτερα απαιτητική και αμμώδεις πίστα της πατρίδας του. Ο Dowd έκανε μια ακόμα πολύ καλή και μοναδική εμφάνιση τερματίζοντας πέμπτος στo δεύτερο σκέλος. Πολύ καλός όμως στην άμμο είναι και ο Stewart (και που δεν είναι καλός!) που για ένα ακόμα σκέλος έφυγε από τον πρώτο κιόλας γύρο μακριά στην πρώτη θέση οδηγώντας στον δικό του ρυθμό και κερδίζοντας με τον δικό του τρόπο. Πολύ καλή εκκίνηση είχε και ο ανεβασμένος το τελευταίο διάστημα Andrew Short που και αυτός οδήγησε σε ένα μοναχικό αγώνα από την αρχή μέχρι και το τέλος στην δεύτερη θέση. Η τρίτη θέση αφού πέρασε από πρώτα τα χέρια του Jeff Alessi και του Ivan Tedesco, κατέληξε στον έβδομο γύρο και μέχρι το τέλος του σκέλους στον Mark deReuver που ανέβηκε δυνατά από την όγδοη θέση. Εκτός ρυθμού στους τελευταίους αγώνες βρίσκεται ο Tim Ferry, παρά την καλή του εκκίνηση δεν μπόρεσε να κινηθεί στους ρυθμούς των τριών πρώτων τερματίζοντας τέταρτος. Εκτός από τον Dowd όλοι περίμεναν να δούνε και τον Matthew Goerke πάνω σε ένα ΚΤΜ 450 καθώς οι φήμες τον έφερναν να κινείται ιδιαίτερα γρήγορα με μεγάλη μοτοσικλέτα. Σε αυτό το σκέλος ο Goerke το απέδειξε καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση μετά από κακή εκκίνηση όμως δεν είχε ανάλογη συνέχεια στο δεύτερο σκέλος όταν εγκατέλειψε από μηχανική βλάβη στα μισά του σκέλους κι ενώ βρισκόταν στην ένατη θέση. Ακολουθώντας στην αρχή του σκέλους τον deReuver, ο Sean Hamblin κατάφερε να αναρριχηθεί μέχρι την έκτη θέση όπου και τερμάτισε. Το δεύτερο σκέλος έφερε από την εκκίνηση μπροστά τους Stewart και Cody Cooper με τον πρώτο να ανοίγει την διαφορά του σταδιακά και να κερδίζει τελικά σκέλος και αγώνα. Ο Cooper διάβασε όπως δήλωσε πολλές από τις γραμμές του Stewart που τον βοήθησαν να κρατηθεί μέχρι και τον τερματισμό στην δεύτερη θέση του σκέλους που ταυτόχρονα τον ανέβαζε και στην δεύτερο σκαλί του βάθρού. Καλή εκκίνηση είχε και ο Joshua Hill όπου μετά από μια μικρή μάχη με τον Jeff Alessi κατάφερε να τερματίσει άνετα στην τρίτη θέση. Στο ίδιο μήκος κύματος με το πρώτο σκέλος κινήθηκε ο Tim Ferry καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση σε σκέλος και την τρίτη στον αγώνα αλλά κυρίως κερδίζοντας άλλους δύο βαθμούς από τον φετινό του αντίπαλο για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στην βαθμολογία, τον Short που είχε μια πτώση στην εκκίνηση και τερμάτισε ένατος ξεκινώντας από τελευταίος. Ο θρυλικός Dowd τερμάτισε στην πέμπτη θέση μέσα σε επιδοκιμασίες με τον Hamblin ξανά έκτο.

Αποτελέσματα πρώτου σκέλους
1 James M. Stewart Kawasaki KX450F
2 Andrew T. Short Honda CRF450R
3 Marc De Reuver Honda CRF450R
4 Timmy M. Ferry Kawasaki KX450F
5 Matthew C. Goerke KTM 450SX
6 Sean D. Hamblin Yamaha YZ450F
7 Cody Cooper Suzuki RM-Z450
8 Jeff Alessi Honda CRF450R
9 John Dowd Suzuki RM-Z450
10 Antonio Balbi Honda CRF450R

Αποτελέσματα δεύτερου σκέλους
1 James M. Stewart Kawasaki KX450F
2 Cody Cooper Suzuki RM-Z450
3 Joshua R. Hill Yamaha YZ450F
4 Timmy M. Ferry Kawasaki KX450F
5 John Dowd Suzuki RM-Z450
6 Sean D. Hamblin Yamaha YZ450F
7 Michael Byrne Suzuki RM-Z450
8 Jeff Alessi Honda CRF450R
9 Andrew T. Short Honda CRF450R
10 Nicholas A. Wey KTM 450SX

Lites
Τα περσινά παράπονα του Ben Townley και του Ricky Carmichael για το στρώσιμο της πίστας ενδιάμεσα στα σκέλη εκφράστηκαν αυτήν την φορά από τον Ryan Villopoto. Σε μια στρωμένη πίστα πολλοί μπορούν να κινηθούν γρήγορα κι αυτό δυσκολεύει τους δυνατούς και ταλαντούχους αναβάτες να κάνουν την διαφορά γρήγορα. Αυτό όμως είναι που θέλουν να πετύχουν οι οργανωτές, να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερες μάχες για όλες τις θέσεις. Άλλωστε οι καλοί αργά ή γρήγορα θα ξεχωρίσουν. Όπως κι έγινε ιδικά στο πρώτο σκέλος όπου ο Ryan Villopoto ξεκινώντας από την τέταρτη θέση, πέρασε γρήγορα τον Ryan Dungey για την τρίτη και μέσα σε τέσσερις γύρους έκανε στην άκρη τον ομόσταυλο του Brett Metcalfe και διαπέρασε τον ερασιτέχνη πιτσιρικά Blake Wharton στον δρόμο για την κατάκτηση του πρώτου σκέλους. Σε όλο το σκέλος οι Metcalfe και Dungey έδιναν σκληρή μάχη για την δεύτερη θέση και λίγο έλειψε να στοιχίσει στον Dungey ένα σοβαρό τραυματισμό όταν βγήκε από την πίστα και χτύπησε ξυστά σε ένα δέντρο. Τελικά η δεύτερη θέση κατέληξε στον Metcalfe οριακά, καθώς ο Dungey τον πίεσε ξανά προς το τέλος του σκέλους από την τρίτη θέση. Συνεχίζοντας τις εκπληκτικές του εμφανίσεις ο Wharton τερμάτισε τέταρτος σε αυτό το σκέλος αλλά δυστυχώς στο δεύτερο σκέλος έπεσε στην εκκίνηση χάνοντας πολύ χρόνο. Από την αρχή του σκέλους οι Kyle Chisholm και Jake Weimer είχαν μεγάλη κόντρα μέχρι το τέλος τερματίζοντας πέμπτος και έκτος αντίστοιχα. Την έχοντας πατήσει στους δύο προηγούμενους αγώνες ήξερε καλά ότι η νίκη στο πρώτο σκέλος δεν ήταν αρκετή. Κλείδωσε το γκάζι τέρμα ανοιχτό και χαιρέτισε τον συναγωνισμό από την εκκίνηση. Πίσω του ο Dungey έκανε φιλότιμες προσπάθειες να κρατηθεί κοντά του αλλά δεν τα κατάφερε. Δύο γύρους πριν το τέλος όμως ο Villopoto έκανε ένα λάθος είχε μια έξοδο και με την βοήθεια της τύχης αφού η μοτοσικλέτα του δεν έσβησε συνέχισε τον αγώνα στην πρώτη θέση έχοντας πλέον πολύ κοντά τον Dungey. Οι δύο πρώτες θέσεις δεν άλλαξαν μέχρι και τον τερματισμό με τον Villopoto να παίρνει την πρώτη θέση σε σκέλος και αγώνα και τον Dungey δεύτερο. Δύσκολο αγώνα είχε ο Metcalfe κυρίως λόγο της μέτριας εκκίνησης του αλλά και τις αποφασιστικότητας των αντιπάλων που βρέθηκαν στον δρόμο του. Κατάφερε από έβδομος να τερματίσει στην τρίτη θέση στο σκέλος, αποτέλεσμα που του έδωσε και την τρίτη θέση στο σύνολο. Αντίθετα καλή εκκίνηση είχε ο Ryan Sipes και κατάφερε να κρατήσει τους υπόλοιπους από τον Metcalfe που τον πίεζαν για να του στερίσουν την τέταρτη θέση όπου και τελικά τερμάτισε. Οι υπόλοιποι δεν ήταν άλλοι από τους Kyle Chisholm που πήρε ξανά την πέμπτη θέση κι ο Kyle Cunningham που τερμάτισε έκτος ανεβαίνοντας από την δωδέκατη θέση δίνοντας αρκετές μάχες.

Αποτελέσματα πρώτου σκέλους
1 Ryan D. Villopoto Kawasaki KX250F
2 Brett Metcalfe Kawasaki KX250F
3 Ryan M. Dungey Suzuki RM-Z250
4 Blake Wharton Honda CRF250R
5 Kyle P. Chisholm Kawasaki KX250F
6 Jake T. Weimer Honda CRF250R
7 Matthew J. Lemoine Yamaha YZ250F
8 Dan Reardon Honda CRF250R
9 Steven J. Clarke Suzuki RM-Z250
10 Robert S. Kiniry Honda CRF250R

Αποτελέσματα δεύτερου σκέλους
1 Ryan D. Villopoto Kawasaki KX250F
2 Ryan M. Dungey Suzuki RM-Z250
3 Brett Metcalfe Kawasaki KX250F
4 Ryan Sipes KTM 250SXF
5 Kyle P. Chisholm Kawasaki KX250F
6 Kyle B. Cunningham Kawasaki KX250F
7 Nico A. Izzi Suzuki RM-Z250
8 Dan Reardon Honda CRF250R
9 Jake T. Weimer Honda CRF250R
10 Jake Moss Yamaha YZ250F

Βαθμολογίες
Motocross Class

1 J. Stewart 550
2 T. Ferry 370
3 A. Short 362
4 M. Byrne 341
5 C. Cooper 266
6 N. Wey 246
7 J. Alessi 231
8 M. Alessi 221
9 J. Hill 208
10 D. Millsaps 203

Motocross Lites
1 R. Villopoto 535
2 R. Dungey 418
3 B. Metcalfe 347
4 J. Weimer 286
5 N. Izzi 254
6 R. Sipes 210
7 K. Cunningham 191
8 T. Canard 173
9 J. Grant 173
10 K. Chisholm 170

Επόμενος αγώνας 30/08/08 Steel City.
Φωτογραφίες: ΑΜΑ, SXGP (Frank Hoppen)
[nggallery id=4]