Στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στις Σέρρες το κλείσιμο το όγδοου γύρου του Παγκοσμίου πρωταθλήματος είδε την στέψη τριών πρωταθλητών (κατηγορίες Enduro 1, Enduro 2, Enduro 3), κερδίζοντας έτσι λίγη από τη δόξα των Παγκόσμιων πρωταθλητών. Την επόμενη ημέρα, οι φωτογραφίες του αγώνα των Σερρών έκαναν το γύρο του κόσμου καθώς καθώς ο ενθουσιασμός και η ευχαρίστηση για την στέψη των τριών πρωταθλητών ήταν μεγάλος.

Όπως και το Σάββατο με τον Ivan Cervantes, έτσι και την Κυριακή όλη η ομάδα της ΚΤΜ, περίμεναν τους Samuli Aro και David Knight στο τέλος της xtreme ειδικής για να τους περιλούσουν με σαμπάνια και να πανηγυρίσουν και αυτοί την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος. Για τον Samuli Aro είναι το τρίτο πρωτάθλημα (2002 και 2004) αλλά οι Cervantes και Knight θα θυμούνται για πάντα αυτές τις στιγμές καθώς αυτός ήταν ο πρώτος τίτλος στην καριέρα τους. Για την ΚΤΜ, δεν θα μπορούσε να ήταν καλύτερα, καθώς εκτός των πρωταθλημάτων στις τρεις κατηγορίες, η ομάδα ΚΤΜ Farioli κέρδισε τον τίτλο των αγωνιστικών ομάδων και η ΚΤΜ τον τίτλο των κατασκευαστών στις κατηγορίες Ε1 και Ε3. Ο μόνος τίτλος που μένει να αποφασιστεί είναι ο τίτλος των κατασκευαστών στην κατηγορία Ε2.

Στο parc ferme, ο Aro είχε να πει “Αυτό το πρωτάθλημα ήταν πολύ διαφορετικό από τα άλλα. Δεν ήμουν πάντα ο γρηγορότερος αλλά στο τέλος ήμουν ο καλύτερος και η επιμονή μέτρησε για άλλη μια φορά. Οι Merriman, Planet και Pohjamo ήταν πολύ γρήγοροι καθ’ όλη τη χρονιά, είχαν όμως σοβαρά ατυχήματα. Και εγώ είχα ένα ατύχημα, αλλά ήμουν τυχερός που δεν ήταν κάτι σοβαρό, έτσι μπόρεσα να κερδίσω άλλο ένα πρωτάθλημα.” Εντωμεταξύ ο Knight ήταν περισσότερο συγκινημένος “Επιτέλους τα κατάφερα. Έχω ξοδέψει πολύ καιρό τερματίζοντας δεύτερος, αλλά αυτήν τη φορά τα κατάφερα. Ήμουν πολύ νευρικός το πρωί έτσι είμαι πολύ ευχαριστημένος που όλα τελείωσαν τώρα και μπορώ να έχω ένα χαλαρωτικό Σαββατοκύριακο στην Ιταλία. Αυτήν τη φορά ήταν όλα καλά από την αρχή.”

Την Κυριακή η προσέλευση του κόσμου στις Σέρρες ήταν εντυπωσιακή. Περισσότεροι από 4.000 θεατές παρακολούθησαν τις προσπάθειες των εκπληκτικών, στο σύνολο, αναβατών του Παγκοσμίου όπως και χειροκρότησαν θερμά την προσπάθεια, για πρώτη φορά 19 Ελλήνων αναβατών. Ίσως το πιο θετικό μήνυμα για τη χώρα μας, εκτός της διοργάνωσης, είναι η συμμετοχή τέτοιου αριθμού αναβατών σε αγώνα Παγκοσμίου πρωταθλήματος. Την καλύτερη Ελληνική επίδοση πέτυχε ο Βασίλης Σιαφαρίκας (Honda Σαρακάκης) τερματίζοντας 47ος στην σημερινή κατάταξη.

Η στέψη των τριών πρωταθλητών της ΚΤΜ στις κατηγορίες Enduro 1, Enduro 2 και Enduro 3 ολοκλήρωσε τη φετινή προσπάθειά τους. Είχε προηγηθεί o μικρός Cristobal Guerrero (Gas Gas) στην Φινλανδία, όταν κατέκτησε και μαθηματικά τον πρώτο τίτλο Junior. Αναλυτικά οι πρωταθλητές 2005:
Κατηγορία Junior: Cristobal Guerrero (Gas Gas)
Κατηγορία Enduro 1: Ivan Cervantes (ΚΤΜ Farioli)
Κατηγορία Enduro 2: Samuli Aro (ΚΤΜ)
Κατηγορία Enduro 3: David Knight (ΚΤΜ Farioli)

Ίσως η μόνη διαμαρτυρία για τον αγώνα των Σερρών είναι ο χώρος που φιλοξενήθηκαν οι εκπρόσωποι του τύπου. Δεν ταιριάζει αυτός ο χώρος για την ποιότητα αυτής της οργάνωσης.

Enduro 1. Ο Ivan Cervantes (ΚΤΜ Farioli) είχε ολοκληρώσει την χθεσινή ημέρα, έχοντας κερδίσει τον τίτλο στην μικρή κατηγορία του Παγκοσμίου πρωταθλήματος. Οι πανηγυρισμοί και οι σαμπάνιες δεν του επέτρεψαν να αλλάξει ελαστικά στην μοτοσυκλέτα του το Σάββατο έτσι ώστε να αγωνιστεί την Κυριακή. Παρ’ όλα αυτά τερμάτισε πρώτος και την Κυριακή κερδίζοντας όλες πλην της τελευταίας ειδικής, προσφέροντας άπλετο θέαμα στους θεατές. Δεύτερος τερμάτισε ο Ιταλός Alessandro Belometti (ΚΤΜ Farioli) και τρίτος ο Bartosz Oblucki (UFO Corse Yamaha), o οποίος ανεβαίνει για πρώτη φορά στο βάθρο και τις δυο ημέρες. Μόνο δυο Έλληνες κατάφεραν να τερματίσουν σήμερα, ο Δημήτρης Τσακατσώνης (ΚΤΜ Makina) στην 10η θέση και ο Παντελής Σκόδρας (Husqvarna Hellinmoto) στην 11η θέση.

Enduro 2. Ο Stefan Merriman ήταν ο νικητής και της δεύτερης ημέρας, μένοντας μακριά από τους διώκτες του αλλά ούτε αυτή του η νίκη ήταν ικανή να σταματήσει τον Aro. Ήταν από τους πρώτους που συγχάρηκε τον Aro για το φετινό του πρωτάθλημα, αμέσως μετά το τελευταίο extreme test. Αργότερα δήλωνε “Ήταν μια πραγματικά παράξενη χρονιά, παρόλο που κανείς δεν μπορεί να πάρει από τον Aro αυτό που κέρδισε με την επιμονή του όλη τη χρονιά”. Ο Samuli Aro κέρδισε την δεύτερη θέση την Κυριακή και ο έτερος συναθλητής του στην ομάδα της KTM Farioli, Alessandro Botturi ήταν τρίτος. Στην 17η θέση στην απαιτητική κατηγορία τερμάτισε ο καλύτερος Έλληνας, ο Βασίλης Σιαφαρίκας (Honda Σαρακάκης) και ακολούθησαν στην 20η θέση ο Αδάμος Πράσσος (Beta Hellinmoto), στην 21η ο Χρήστος Θεοδωσόπουλος (KTM Hellinstore 018), στην 22η θέση ο Γιώργος Κοινωνάς (ΚΤΜ), στην 23η θέση ο Χαρίλαος Βόβλας (ΚΤΜ) και στην 24η θέση ο Χρήστος Γιασσάρης (Yamaha).

Enduro 3. Εάν ήταν νευρικός ο Knight, σίγουρα δεν το έδειξε καθώς σταδιακά απομακρύνθηκε από τους υπόλοιπους αναβάτες και κέρδισε ξανά τον αγώνα. Όλοι ευχαριστήθηκαν το burn-out που χάρισε στους θεατές στους ψηλούς κορμούς της τελευταίας ειδικής. Ο Marko Tarkkala ήταν δεύτερος και ο νεαρός Xavier Galindo (KTM) τερμάτισε στην τρίτη θέση, για πρώτη φορά στην καριέρα, παίρνοντας επίσης τον τίτλο του καλύτερου νεοεισερχόμενου αναβάτη της χρονιάς. Έχει ήδη συμφωνήσει με την ΚΤΜ Ισπανίας για μεγαλύτερη υποστήριξη το 2006. Στην μοναδική Ελληνική συμμετοχή της κατηγορίας ο Νίκος Μπουρτζόπουλος (Gas Gas) τερμάτισε στην 15η θέση της κατάταξης.

Junior. Ξανά στην πρώτη θέση του βάθρου βρέθηκε ο Jacob Stapleton (ΤΜ) o οποίος κέρδισε με μεγαλύτερη διαφορά από τον δεύτερο Daryl Bolter (Husqvarna) και τον τρίτο Oriol Mena (Gas Gas). Ο δικός μας Γιάννης Τρίγκας (ΚΤΜ) τερμάτισε στην 11η θέση.

Φωτογραφίες: Ιωσήφ Βάγγερ

Περισσότερες φωτογραφίες
Διαβάστε για τον αγώνα του Σαββάτου
Η επίσημη ιστοσελίδα της διοργανώτριας ΛΑΜΣ
Η επίσημη ιστοσελίδα του πρωταθλήματος WEC