Το Motocross των Εθνών πλέον έχει περάσει σε άλλες διαστάσεις. Μετά το Ernee, Γαλλία το 2005 όλοι κατάλαβαν τι ήθελαν οι θεατές και φέτος τους το έδώσαν απλόχερα. Κατασκεύασαν μια πίστα στα μέτρα και τις ανάγκες του αγώνα και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε.

Για άλλη μια φορά η πίστα είναι χτισμένη σε δύο λόφους χαμηλότερους αλλά και μεγαλύτερους από το Ernee, μέσα στα λιβάδια της ευρύτερης περιοχής του Winchester. Το πλεονέκτημα είναι πολύ μα πολύ μεγαλύτερα parking, camping sites και περισσότερα σημεία για τον θεατή να παρακολουθήσει τους αγώνες. Όταν πέρσι λέγαμε καλύτερα δεν γίνεται σίγουρα δεν υπολογίζαμε στις προθέσεις της Youthstream να κατασκευάσει μια τέτοια πίστα. Εφ’ όσον τέλειο δεν μπορεί να υπάρχει, τότε το καλύτερα γίνεται και έγινε στο Matterley Basin.

Θα μπορούσε όμως να γίνει καλύτερο MXDN χωρίς τον Ricky Carmichael. Γιατί όχι, ξέρω ότι πολύ ταξίδεψαν για να δούνε μόνο αυτόν και τελικά αποφασίστηκε να μην αγωνιστεί και να αντικατασταθεί από τον Ivan Tedesco. Πιστεύω όμως ότι κανένας από αυτούς δεν θα φύγει από τον Matterley Basin απογοητευμένος. Τα πράγματα εδώ μαρτυρούν για το κορυφαίο γεγονός της χρονιάς στο Motocross και πώς να φύγεις απογοητευμένος.

Προκριματικός αγώνας ΜΧ1
Την εκκίνηση πήρε ο Stefan Everts με τον James Stewart να τον ακολουθεί και να τον περνάει μερικές στροφές πιο κάτω. Από την τρίτη θέση ο Sebastian Pourcel πίεσε και πέρασε στους πρώτους γύρους τον Everts, και με την πολύ καλή του επίδοση από τα δοκιμαστικά (είχε τον δεύτερο χρόνο πίσω από τον Stewart) έδειξε να θέλει και να μπορεί να πιάσει τον Stewart. Ήταν ο πρώτος που πήδηξε το μεγάλο τριπλό ανηφορικό άλμα αλλά παρόλα αυτά, δεν κατάφερε να μειώσει την διαφορά του με τον πρωτοπόρο που αντίθετα μεγάλωνε. Πίσω από την πρώτη τριάδα ο Billy Mackenzie έκανε φοβερό αγώνα και παρά την μέτρια εκκίνηση του άρχισε να πιέζει τον Tanel Leok και τον David Philippaerts για την τέταρτη θέση. Στον πέμπτο γύρο ο Everts ανέβασε ρυθμό και πέρασε τον S.Pourcel για την δεύτερη θέση αρχίζοντας να πλησιάζει τον Stewart που πλέον δεν πίεζε έχοντας διαφορά, δέκα τουλάχιστον δευτερολέπτων. Για την τέταρτη θέση τα πράγματα άρχισαν να γίνονται ακόμα πιο δύσκολα όταν ο Joshua Coppins αποφάσισε να μπει στο club των διεκδικητών. Μερικούς γύρους μετά αυτή η μάχη έγινε για την τρίτη θέση καθώς ο μπροστινός τροχός του S.Pourcel έσπασε αρκετές ακτίνες αναγκάζοντας τον να κόψει αρκετά (τα τριπλά τα έχουν αυτά). Ο Mackenzie που βρέθηκε τρίτο έπρεπε να κρατήσει τον Coppins πίσω του και τα κατάφερε με την βοήθεια των χιλιάδων άγγλων φιλάθλων. Την καρό σημαία πήρε σχετικά άνετα ο Stewart με τον Everts δεύτερο. Η πέμπτη θέση κατέληξε στον T.Leok που δέχτηκε την πίεση στον τελευταίο γύρο από τον έκτο Maximilian Nagl. Στα μισά του αγώνα ο Philippaerts είχε ένα σβήσιμο αλλά η μίζα του ΚΤΜ τον έσωσε και δεν έχασε πολλές θέσεις τερματίζοντας τελικά έβδομος.

Προκριματικός αγώνας ΜΧ2
Η μάχη των πρωταθλητών έγινε σε αυτό το σκέλος με τον Cristophe Pourcel να εκπροσωπεί την Ευρώπη και το παγκόσμιο και τον Ryan Villopoto την Αμερική. Από την αρχή του αγώνα ο Villopoto έφυγε μπροστά με τον C.Pourcel να τον ακολουθεί και να προσπαθεί να τον πιέσει. Στην τρίτη θέση βρισκόταν ο Tyla Rattray που κράταγε τον ιδιαίτερα επιθετικό Antonio Cairoli πίσω του. Μετά από κακή εκκίνηση ο Ben Townley το πάλεψε και σύντομα βρέθηκε πίσω από τον Cairoli. Όσο τα πράγματα έδειχναν να μην αλλάζουν μπροστά τόσο ρευστά ήταν από την τρίτη θέση και πίσω. Ο Rattray άρχισε να κουράζεται την στιγμή που ο Townley πέρναγε τον Cairoli. Το γνωστό πείσμα όμως του Ιταλού δεν άφησε τον Νέοζηλανδό να πάει μακριά. Τρεις γύρους μετά ο Cairoli ξαναπέρασε τον Townley όπου και οι δύο μαζί, πέρασαν τον Rattray στον επόμενο γύρο. Στους τελευταίους γύρους ο C.Pourcel έκανε την επίθεση του για την πρώτη θέση πλησιάζοντας τον Villopoto. Αν δεν υπήρχαν τόσοι πολλά ντουμπλαρίσματα σε εκείνο το σημείο του αγώνα ο C.Poucel ίσως και να είχε τον Villopoto σε ακτίνα βολής. Πρώτος τερμάτισε ο Αμερικανός βάζοντας την χώρα του στην πρώτη θέση της κατάταξής άσχετα με ότι έκανε ο Ivan Tedesco στην OPEN καθώς οι δύο καλύτεροι τερματισμοί δίνουν την βαθμολογία. Δεύτερος τερμάτισε ο Γάλλος δίνοντας ελπίδες για μια θέση στην τριάδα για την Γαλλία. Η τρίτη θέση πήγε στον Cairoli με τέταρτο τον Townley να δείχνει λίγο κουρασμένος στο τέλος. Κουρασμένος ήταν επίσης ο Rattray που δεν κατάφερε να κρατηθεί τρίτος τερματίζοντας τελικά πέμπτος. Μέτρια εκκίνηση είχε ο Kevin Strijbos που όπως ήταν αναμενόμενο δεν προσαρμόστηκε καλά στην ΜΧ2.

Προκριματικός αγώνας OPEN
Την εκκίνηση με την πρωτοπορία του αγώνα πήρε ο Avis Wyatt έχοντας πίσω του τον Ivan Tedesco και τον Steve Ramon. Η πρώτη τριάδα έκανε αμέσως διαφορά από τους υπόλοιπους και στον πέμπτο γύρο εξελίχθηκε σε μάχη Ramon – Tedesco. Δύο φορές οι δύο οδηγοί άλλαξαν την πρώτη θέση μέχρι ο Ramon να πάρει την πρωτοπορία να κάνει διαφορά και να πάρει τον αγώνα από τον δεύτερο Tedesco. Η τρίτη γνώρισε την απειλή του πρωταθλητή της ΜΧ3 Yves Demaria που αν και δεν είχε καλή εκκίνηση κατάφερε να περάσει τον πέμπτο Jussi Vehvilainen και να απειλήσει τον τρίτο Wyatt. Η τέταρτη θέση ήταν ηρωική για τον Yves. Την έκπληξη του αγώνα την έκανε ο Καναδός αναβάτης Blair Morgan που εκμεταλλεύτηκε την πολύ καλή του εκκίνηση (τέταρτος) και κρατήθηκε μπροστά για να τερματίσει έκτος.

Η ελληνική συμμετοχή
Το πρώτο πράγμα που απασχόλησε την ελληνική αποστολή ήταν η προσαρμογή σε μια απαιτητική πίστα, τόσο με τα διαφορετικά άλματα από το Ελληνικό πρωτάθλημα όσο και με το τερραίν που ήταν αρκετά διαφορετικό. Από τα δοκιμαστικά φάνηκε ότι ο Μιχάλης Παναγιωτόπουλος ήταν σε καλή μέρα και ήταν ο πρώτος που βρήκε τον ρυθμό του. Αντίθετα ο Χρήστος Φωτόπουλος και ο Παναγιώτης Κουζής ταλαιπωρήθηκαν αρκετά από τις δυσκολίες και δεν μπόρεσαν να βρουν γραμμές γρήγορα. Στα προκριματικά σκέλη ο Παναγιωτόπουλος είχε την καλύτερη επίδοση τερματίζοντας 24ος στην ΜΧ2. Ο Φωτόπουλος στην OPEN έφερε την 25η θέση και ο Κουζής την 28η. Η τελική κατάταξη της ομάδας ήταν η 28η θέση και αύριο θα αγωνιστεί στον Β τελικό για την κατάταξη 20 έως 31.

Δηλώσεις πρωταγωνιστών.
James Stewart
“Από τα δοκιμαστικά ήμουν καλά και δεν αντιμετώπισα κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Είχα καλή εκκίνηση στο σκέλος και μπόρεσα να κάνω αμέσως διαφορά. Ήξερα ότι ο Everts θα με πιέσει προς το τέλος του αγώνα, αλλά πρόσεχα την δική μου οδήγηση χωρίς να με απασχολεί τι κάνει αυτός. Σήμερα ήταν απλά τα προκριματικά, αύριο είναι ο αγώνας και εκεί μετρούν όλα. Δεν περίμενα να έχει τόσο κόσμο εχτές και σήμερα, είναι φοβερό”

Ryan Villopoto
“ Περίμενα την πίστα να είναι σε χειρότερη κατάσταση στα σκέλη. Στην Αμερική τρέχουμε σε πιο σκληρές πίστες και δεν πίστευα ότι θα πάω καλά. Τελικά είχα καλή εκκίνηση και παρά την πίεση του C.Pourcel κατάφερα να πάρω την νίκη. Ελπίζω να τα πάω και αύριο καλά ώστε να δικαιώσω την ομάδα μου για την επιλογή της.”

Steve Ramon
“ Η πίστα δεν έχει αλλάξει πολύ από το τελευταίο GP. Είχε πολλές γραμμές και κατάφερα να πάρω την πρώτη θέση κάνοντας ένα σταθερό αγώνα. Ξέρω ότι ο Ivan Tedesco δεν πίεζε πολύ γιατί η ομάδα του είχε πάρει ήδη την πρόκριση και έτσι δεν πιέστηκα και εγώ. Αύριο, θα δούμε τι θα γίνει.”

Χρήστος Φωτόπουλος
“ Προσπάθησα να πάρω καλή εκκίνηση και να ακολουθήσω ένα γκρουπάκι των δυνατοτήτων μου. Τελικά βρέθηκα μόνος μου και ακολούθησα τον δικό μου ρυθμό. Τέτοιες συνθήκες δεν είχα ξανασυναντήσει στην ζωή μου, ήταν μεγάλο σχολείο για εμένα.”

Παναγιώτης Κουζης
“ Το αποτέλεσμα ήταν ικανοποιητικό για εμένα. Δεν έχω συνηθίσει σε τέτοια άλματα και ότι κατάφερα να τα βγάλω και να πιάσω ένα ρυθμό εδώ μέσα ήταν καλό. Αύριο θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό ώστε να φέρουμε ένα καλό αποτέλεσμα σαν ομάδα.”

Μιχάλης Παναγιωτόπουλος
“ Οι συνθήκες ήταν δύσκολες για εμάς σήμερα. Νομίζω κάναμε ότι μπορούσαμε. Αύριο έχουμε τον αγώνα μας και θα προσπαθήσουμε πάλι για το καλύτερο.”