Ο πρώτος νυχτερινός αγώνας στην ιστορία του ΑΜΑ Μotocross είναι γεγονός. Στην πίστα του Thunder Valley στο Colorado, κάτω από το φως των προβολέων ο James Stewart με τον Ryan Villopoto δεν δυσκολεύτηκαν να προσαρμοστούν και να επικρατήσουν στις νέες συνθήκες του αγώνα.

Οι νυχτερινοί αγώνες motocross με ή χωρίς προβολείς, δεν είναι κάτι καινούργιο στην Αμερική. Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει ο 24ωρος αγώνας του Glen Hellen όπου οι μοτοσικλέτες αγωνίζονται με φώτα καθώς επίσης υπάρχουν εκατοντάδες ιδιωτικές πίστες σε όλη την χώρα που διαθέτουν προβολείς για νυχτερινή προπόνηση και αγώνες. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που στα AMA Nationals γίνεται αγώνας υπό το φως των προβολέων. Το αποτέλεσμα δεν ήταν και τόσο καλό γιατί αγωνιστικά υπήρχαν πολλές σκιές που μπέρδευαν τους αναβάτες και από προβολή δεν φαίνεται τίποτα από τους χορηγούς και θεατές στις νυχτερινές φωτογραφίες. Πιστεύω ότι οι υπαίθριοι αγώνες (όχι το supercross, speed way κτλ που γίνονται σε κλειστά στάδια) μοτοσικλέτας έχουν πολύ χρώμα και είναι κρίμα να κρύβεται με το πέπλο της νύχτας.

Motocross Class
Οι οδηγοί της κατηγορίας δεν έδειξαν να επηρεάζονται από τον νυχτερινό αγώνα παρά το γεγονός ότι όλοι δήλωσαν πως θα ήταν καλύτερα να υπάρχουν περισσότερος φωτισμός. Σίγουρα υπάρχει και το γεγονός ότι αγωνίζονται εδώ και πολλά χρόνια σε αγώνες supercross που γίνονται πάντα την νύχτα αλλά σε σαφώς καλύτερο φωτισμό. Για άλλη μια φορά την εκκίνηση πήρε ο Μike Alessi στο πρώτο σκέλος έχοντας πίσω του τον James Stewart που τον πέρασε άμεσα, οδηγώντας τον αγώνα μέχρι και τον τερματισμό. Ο Alessi δεν έχασε ποτέ την επαφή του με τον πρωτοπόρο, που βέβαια αυτό μετριέται σε 10 με 15 δευτερόλεπτα με αντίπαλο τον Stewart και τερμάτισε κι αυτός άνετα στην δεύτερη θέση. Από την αρχή του σκέλους στην τρίτη θέση βρέθηκε ο τοπικός Andrew Short όπου και αυτός δεν πιέστηκε και τερμάτισε στην τρίτη θέση 34 δευτερόλεπτα πίσω από τον Stewart! Μετά από μέτρια εκκίνηση ο Davi Millsaps εκμεταλλεύτηκε την πτώση του Ivan Tedesco και πήρε την τέταρτη θέση. Ο Michael Byrne έχει καθυστερήσει αρκετά να επιστρέψει από τον τραυματισμό του στην πρώτη εξάδα. Το κατάφερε στο Thunder Valley καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση τερματίζοντας μπροστά από τον έκτο Sean Collier που έκανε ένα εκπληκτικό για αυτόν αγώνα. Στο δεύτερο σκέλος ο M.Alessi φάνηκε για άλλη μια φορά επιθετικός, πήρε κι αυτήν την εκκίνηση και οδήγησε τον αγώνα για τρεις γύρους μπροστά από τον Stewart. Στον τέταρτο γύρο όμως ο Stewart τον πέρασε για να τελειώσει το σκέλος και τον αγώνα εκεί, παραμένοντας αήττητος φέτος. Ο M.Alessi τερμάτισε δεύτερος κι έδωσε συγχαρητήρια στον Stewart μετά τον τερματισμό γεγονός που δείχνει ότι συνειδητοποιεί το αήττητο του Stewart. Κρίμα πάντως γιατί ήταν ο μόνος που πίστευε και προσπαθούσε να του στερήσει έστω και μια νίκη. Μεγάλη μάχη έγινε για την τρίτη θέση του σκέλους που οδηγούσε στην τρίτη θέση του βάθρου. Οι οδηγοί της Honda David Millsaps και Andrew Short κυνηγιόντουσαν σε όλο τον αγώνα αλλά τελικά νικητής της μάχης ήταν ο Millsaps αφήνοντας τέταρτο τον Short. Μετά από ένα καταστροφικό πρώτο σκέλος ο Tim Ferry κατάφερε να πάρει καλή εκκίνηση και να τερματίσει στην πέμπτη θέση σε αυτό το σκέλος. Άλλον ένα καλό αγώνα έκανε ο Michael Byrne τερματίζοντας έκτος.

Αποτελέσματα πρώτου σκέλους
1 James M. Stewart Kawasaki KX450F
2 Mike A. Alessi Suzuki RM-Z450
3 Andrew T. Short Honda CRF450R
4 David D. Millsaps Honda CRF450R
5 Michael Byrne Suzuki RM-Z450
6 Sean T. Collier Kawasaki KX450F
7 Sean D. Hamblin Yamaha YZ450F
8 Timmy M. Ferry Kawasaki KX450F
9 Jeff Alessi Honda CRF450R
10 Kyle T. Summers KTM 450SX

Αποτελέσματα δεύτερου σκέλους
1 James M. Stewart Kawasaki KX450F
2 Mike A. Alessi Suzuki RM-Z450
3 David D. Millsaps Honda CRF450R
4 Andrew T. Short Honda CRF450R
5 Timmy M. Ferry Kawasaki KX450F
6 Michael Byrne Suzuki RM-Z450
7 Joshua R. Hill Yamaha YZ450F
8 Sean D. Hamblin Yamaha YZ450F
9 Sean T. Collier Kawasaki KX450F
10 Nicholas A. Wey KTM 450SX

Motocross Lites
Σε αυτόν τον αγώνα είχαμε την δυναμική επιστροφή του Josh Grant ο οποίος ήταν και ο μοναδικός που έδειξε φέτος ότι μπορεί να δημιουργήσει αντίσταση. Στο πρώτο σκέλος όμως όλα ήταν Ryan Villopoto, έφυγε από την εκκίνηση και κάνοντας ένα σταθερό αγώνα πήρε το σκέλος άνετα. Ο πολύ ανεβασμένος στους τελευταίους αγώνες Nico Izzy βρέθηκε νωρίς στην δεύτερη θέση και περισσότερο προσπάθησε να κρατηθεί εκεί παρά να πιέσει τον πρωτοπόρο καταλαμβάνοντας έτσι την δεύτερη θέση. Πολύ κοντά στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Ryan Dungey όπου η μάχη του με τον Austin Stroupe στην αρχή του σκέλους τον κούρασε και τον καθυστέρησε ώστε να είναι ποιο φρέσκος στην μάχη της δεύτερης θέσης με τον Izzy. Προσπαθώντας να συνηθίσει τους αγωνιστικούς ρυθμούς ο Josh Grant είχε καλή εκκίνηση και δεν έβαλε το χέρι του στην φωτιά σε όλο το σκέλος τερματίζοντας άνετα τέταρτος. Την πέμπτη θέση κατέλαβε ο Trey Canard με έκτο τον Matthew Georke που είχε καιρό να επισκεφτεί την πρώτη εξάδα. Συνηθίζοντας γρήγορα τους αγωνιστικούς ρυθμούς ο Grant πήρε την εκκίνηση και εξαφανίστηκε μπροστά στο δεύτερο σκέλος, έχοντας μακριά του στην ένατη θέση τον Villopoto. Στον έβδομο γύρο όμως ο οδηγός της Pro Circuit Kawasaki αναρριχήθηκε στην δεύτερη θέση και άρχισε να κυνηγάει τον πρωτοπόρο. Τέσσερις γύρους πριν τον τερματισμό ο Villopoto έπιασε και πέρασε τον Grant που δεν το έβαλε κάτω και πίεσε για την πρώτη θέση μέχρι και τον τερματισμό. Η πρώτη θέση όμως πήγε και πάλι στον Villopoto που πήρε και τον αγώνα αφήνοντας δεύτερο σε σκέλος και σύνολο τον Grant στον πρώτο του φετινό motocross αγώνα. Τρίτος τερμάτισε μετά από ένα πολύ καλό αγώνα ο Canard με τέταρτο τον Izzy που ανέβηκε στην τρίτη θέση του βάθρου για πρώτη φορά στην καριέρα του. Στην πρώτη εξάδα βρέθηκε για πρώτη φορά φέτος ο Matthew Lemoine τερματίζοντας πέμπτος ενώ έκτος τερμάτισε ο Mike Brown που έφυγε πρόσφατα από το παγκόσμιο της ΜΧ1 για να συνεχίσει την καριέρα του στην πατρίδα του και την Lites.

Αποτελέσματα πρώτου σκέλους
1 Ryan D. Villopoto Kawasaki KX250F
2 Nico A. Izzi Suzuki RM-Z250
3 Ryan M. Dungey Suzuki RM-Z250
4 Joshua M. Grant Honda CRF250R
5 Trey G. Canard Honda CRF250R
6 Matthew C. Goerke KTM 250SXF
7 Dan Reardon Honda CRF250R
8 Martin Davalos KTM 250SXF
9 Jake T. Weimer Honda CRF250R
10 Matthew J. Lemoine Yamaha YZ250F

Αποτελέσματα δεύτερου σκέλους
1 Ryan D. Villopoto Kawasaki KX250F
2 Joshua M. Grant Honda CRF250R
3 Trey G. Canard Honda CRF250R
4 Nico A. Izzi Suzuki RM-Z250
5 Matthew J. Lemoine Yamaha YZ250F
6 Mike Brown Yamaha YZ250F
7 Dan Reardon Honda CRF250R
8 Jake T. Weimer Honda CRF250R
9 Ryan Sipes KTM 250SXF
10 Matthew C. Goerke KTM 250SXF

Βαθμολογίες
Motocross Class

1 J. Stewart 250
2 M. Alessi 199
3 D. Millsaps 188
4 T. Ferry 179
5 A. Short 141
6 M. Byrne 130
7 N. Wey 103
8 S. Hamblin 102
9 I. Tedesco 95
10 J. Alessi 94

Motocross Lites
1 R. Villopoto 241
2 R. Dungey 183
3 A. Stroupe 152
4 J. Weimer 152
5 B. Metcalfe 143
6 J. Lawrence 120
7 D. Reardon 104
8 N. Izzi 92
9 M. Goerke 89
10 T. Canard 83

Επόμενος αγώνας 13/07/08 Red Bud AB.
Φωτογραφίες: SXGP (Frank Hoppen), AMA