Στην πολύ όμορφη  και κατάμεστη πίστα του Ernee ξεκίνησαν οι προκριματικοί αγώνες του MXDN. Η  Αμερικανική ομάδα πέρασε πρώτη στους αγώνες της Κυριακής με την Ελληνική συμμετοχή  να στέκεται αξιοπρεπέστατα στα ιδιαίτερα απαιτητικά σκέλη. Οι Ricky Carmichael (ΗΠΑ), Sebastian Tortelli(Γαλλία) και Ben Townley(Νέα Ζηλανδία) κέρδισαν τα σκέλη στις αντίστοιχες MX1, MX2 και ΟΡΕΝ σειρές όπου αγωνίστηκαν.

Η Ελληνική συμμετοχή.
Ο Στέλιος Γαλατιανός (Honda #107) ρίχτηκε πρώτος στην μάχη της πρόκρισης στην ΜΧ1, και σε όλη την διάρκεια του αγώνα έδωσε σκληρές μάχες για να κρατήσει την 18η θέση όπου ξεκίνησε. Αν και είχε ένα μικρό τραυματισμό στα ελεύθερα δοκιμαστικά, έδειχνε να πηγαίνει πολύ σταθερά και άνετα. Τελικά κατάφερε να τερματίσει 23ος ξεκινώντας με ένα σχετικά καλό αποτέλεσμα για την Ελληνική ομάδα. Η επόμενη σειρά ήταν η ΜΧ2, και την σκυτάλη πήρε ο Παναγιώτης Κουζής (Yamaha #108) που αντίθετα με τον Γαλατιανό ήταν αγχωμένος στα ελεύθερα δοκιμαστικά και δεν κατάφερε να βρει ρυθμό. Ο Παναγιώτης όμως μας έχει συνηθίσει σε μέτριες εμφανίσεις στα δοκιμαστικά, στον αγώνα μπήκε πιο δυνατά. Προσπάθησε πάρα πολύ αλλά του στοίχισε το γεγονός ότι δε έβγαζε δυο μεγάλα κατηφορικά άλματα και ίσως ότι το δίχρονο 125cc του, δεν μπορούσε να τα βάλει με τα τετράχρονα 250cc που είχαν πλεονέκτημα στην συγκεκριμένη πίστα. Η 27η θέση όπου τερμάτισε, δεν είναι ενδεικτικό των ικανοτήτων του. Τελευταίος και ίσως με το δυσκολότερο έργο έτρεξε ο Γιώργος Ηλιόπουλος (ΚΤΜ #109) καθώς είχε να αντιμετωπίσει τα μεγάλα λούκια της πίστας με τα κοφτά σκληρά σαμάρια που είχαν δημιουργηθεί. Ο Γιώργος έπρεπε να επιστρατεύσει την πείρα του από τον περσινό αγώνα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στην Ιταλία όπου αγωνίστηκε για να πετύχει ένα θαύμα, την πρόκριση της Ελληνικής ομάδας.

Η Ελληνική ομάδα δεν ήρθε στο Ernee για να κάνει θαύματα, ήρθε για να πάρει εμπειρίες που θα χτίσουν το όποιο μέλλον του Ελληνικού motocross. Ο Ηλιόπουλος έκανε ακριβώς αυτό, καθώς του έτυχε και ένα σκέλος φωτιά, με καταιγιστικό ρυθμό και έμπειρους αναβάτες που ήταν πάρα πολύ δύσκολο να επιβληθεί. Στο τέλος του σκέλους η κούραση κατέβαλε τον Γιώργο, καθώς το ΚΤΜ 450 δεν το είχε οδηγήσει στο παρελθόν αφού επιλέγει τελευταία στιγμή, για την αντικατάσταση του τραυματία Μιχάλη Παναγιωτόπουλου και μετά την επιθυμία του Χρήστου Φωτόπουλου να μην αγωνιστεί. Με άλλη  μία 28η θέση η Ελληνική ομάδα, έχασε το τρένο της πρόκρισης του τελικού και θα αγωνιστεί στον αυριανό αγώνα κατάταξης για την 21η έως την 29 θέση.

Οι αγώνες πρόκρισης

ΜΧ1

Την εκκίνηση πήρε ο Φιλανδός Anti Pyrhonen με τον Michael Pichon (Γαλλία) να τον περνάει πριν ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος, μέσα σε ξέφρενους πανηγυρισμούς. Ο Carmichael είχε ένα μικρό μπλέξιμο στην εκκίνηση και ακολουθούσε στην τέταρτη θέση πίσω από τον τρίτο Stefan Everts (Βέλγιο). Βλέποντας τον Pichon να απομακρύνεται, ο RC έκανε την κίνηση του στον Everts, όπου και οι δυο μαζί πέρασαν τον δεύτερο Pyrhonen. Μετά από τέσσερις δυνατούς γύρους ο Carmichael πέρασε τον Γάλλο και δεν απειλήθηκε μέχρι και τον τερματισμό. Δεύτερος και με το κοινό να τον παροτρύνει σε όλο τον αγώνα τερμάτισε ο Pichon, με τρίτο τον Everts να κάνει μάλλον αγώνα τακτικής. Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Antonio Cairoli (Ιταλία) παρά την κακή εκκίνηση της ένατη θέσης δάμασε το τετράχρονο 450 Yamaha του. Πολύ δυνατός σε όλο τον αγώνα εμφανίστηκε ο Brian Jorgensen (Δανία)  τερματίζοντας πέμπτός, μπροστά από τον έκτο Billie Mackenzie (Αγγλία).

ΜΧ2
Την πρωτοπορία το

υ αγώνα πήρε από την εκκίνηση ο Joaquim Rodrigues (Πορτογαλία) έχοντας αρκετά πίσω του τους Andrew MacFarlane (Αυστραλία), Tortelli και Tyla Rattray (Νότιος Αφρική) να μάχονται για την δεύτερη θέση. Γρήγορα ο Tortelli καθάρισε αυτήν την μάχη και κάτω από τις επευφημίες των συμπατριωτών του άρχισε να κυνηγάει τον πρωτοπόρο. Τρεις γύρους μετά, ο Rodriques δεν ήταν σε θέση να αντεπεξέλθει στην πίεση του μεθοδικού Tortelli και υπέπεσε στην δεύτερη θέση. Ο Tortelli έδωσε με την πρώτη του θέση στο Γαλλικό κοινό έναν επιπλέον λόγο να πανηγυρίσουν, καθώς η Γαλλία βρισκόταν στην πρώτη θέση των προκριματικών. Η εκπληκτική εμφάνιση του Rodrigues ανταμείφθηκε με την δεύτερη θέση. Μετά από ένα φοβερό αγώνα ο Steve Ramon (Βέλγιο), από την δωδέκατη θέση όπου ξεκίνησε τερμάτισε τρίτος, δίνοντας μάχες με τον τέταρτο Ivan Tedesco (ΗΠΑ) και τον πέμπτο MacFarlane. Την εξάδα έκλεισε ο Carl Nunn πραγματοποιώντας ένα σταθερό αγώνα.

ΜΧ3

Την εκκίνηση του τρίτου σκέλους πήρε ο Kevin Strijbos (Βέλγιο), έχοντας πολύ κοντά του του Townley και Kevin Windham (ΗΠΑ). O Strijbos δεν μπορούσε να οδηγήσει τον αγώνα και στον τρίτο γύρο ο Townley με τον Windham, τον πέρασαν για να συνεχίσουν την δική τους μάχη. Προσπάθησε να πιέσει σε όλο το σκέλος ο Windham τον πρωτοπόρο Townley, αλλά ο Νέο Ζηλανδός ήθελε την νίκη και τελικά την πήρε. Ο Windham περιορίστηκε στην δεύτερη θέση που αυτόματα έδινε την πρώτη θέση στις ΗΠΑ, στην μπάρα του Κυριακάτικου αγώνα. Τρίτος τερμάτισε ο Strijbos οδηγώντας το Βέλγιο στην τρίτη θέση, με τέταρτο τον David Vuillemin που ευτύχισε να δει την Γαλλία δεύτερη με ισοβαθμία (στην ισοβαθμία μετράει ο καλύτερος χρόνος). Άλλη μια μεγάλη μάχη για Ιταλό αναβάτη, αυτή την φορά του David Philippaerts που πάλεψε για την τρίτη θέση μετά από μέτρια εκκίνηση  τερματίζοντας πέμπτος. Φοβερή επανεμφάνιση στις Ευρωπαϊκές πίστες του Juss Laansoo που κατάφερε να αναρριχηθεί στην έκτη θέση από την 12η όπου ξεκίνησε.

Κατάταξη Χωρών
1 Η.Π.Α
2 Γαλλία
3 Βέλγιο
4 Ιταλία
5 Αγγλία
6 Νέα Ζηλανδία
7 Πορτογαλία
8 Εσθονία
9 Ελβετία
10 Νότιος Αφρική
11 Φιλανδία
12 Ιαπωνία
13 Αυστραλία
14 Ισπανία
15 Δανία
16 Γερμανία
17 Τσεχία
18 Σουηδία
19 Καναδά
20 Ολλανδία

Μη προκριθέντες / Αγώνα κατάταξης

21 Ιρλανδία
22 Σλοβενία

23 Λετονία
24 Ρωσία
25 Αυστρία
26 Ουγγαρία
27 Ελλάδα
28 Γουατεμάλα
29 Κύπρος