Στο καλύτερο MXDN που έχει γίνει τουλάχιστον τα δέκα τελευταία χρόνια, απολαύσαμε με ένα μοναδικό ένθερμο Γαλλικό κοινό απολαυστικούς αγώνες κάτω από ένα ανοιξιάτικο ουρανό.  Η επικράτηση των Αμερικανών μπορεί να φάνταζε εύκολη σε πολλούς, πριν την πτώση της μπάρας. Χρειάστηκαν όμως τρία δυνατά σκέλη για τον Carmichael και την παρέα του  για να αποδείξουν ότι είναι οι καλύτεροι του κόσμου.

1ο Σκέλος ΜΧ1 – ΜΧ2
Από την εκκίνηση ο Carmichael έφυγε μπροστά, με τον Joshua Coppins (Νέα Ζηλανδία) και τον Michael Pichon (Γαλλία) να τον ακολουθούν. Ο Pichon πριν ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος έκανε ένα λάθος και είχε μια έξοδο επιτρέποντας στον Tanel Leok με τον Pyrhonen (Φιλανδία) να τον περάσουν. Γρήγορα ο Pichon ξαναβρέθηκε στην τρίτη θέση αλλά οι δυο πρωτοπόροι είχαν απομακρυνθεί αρκετά, με τον Carmichael να μεγαλώνει συνέχεια την απόσταση του από τον Coppins. Οι κάτοχοι του τίτλου Βέλγοι, αντιμετώπιζαν προβλήματα με πτώσεις στην εκκίνηση και προσπαθούσαν να ανέβουν θέσεις με τον Stefan Everts και τον Steve Ramon. Στο τέλος του σκέλους ο Carmichael τερμάτισε άνετα πρώτος με δεύτερο τον Coppins που ήταν αδύνατον να πιάσει το ρυθμό του Αμερικανού παρά τις φιλότιμες του προσπάθειες. Η τρίτη θέση πήγε στον Pichon, που οδήγησε σε πολύ καλούς ρυθμούς σε όλο τον αγώνα. Τέταρτος τερμάτισε ο Leok, δίνοντας αρκετές μάχες και καταφέρνοντας να κρατήσει στο τέλος του αγώνα πέμπτο τον Everts. Την εξάδα έκλεισε ο Ivan Tedesco (ΗΠΑ) που και αυτός χρειάστηκε να δώσει πολλές μάχες για να κρατήσει την έκτη θέση. Στο τέλος αυτού του σκέλους η ΗΠΑ είχαν το προβάδισμα του αγώνα, με την Γαλλία να ακολουθεί δεύτερη και το Βέλγιο στην τρίτη θέση.

Αποτελέσματα 1ου Σκέλους
1 101 Carmichael, Ricky USA
2 19 Coppins, Joshua NZL
3 7 Pichon, Mickael FRA
4 10 Leok, Tanel EST
5 1 Everts, Stefan BEL
6 102 Tedesco, Ivan USA
7 8 Tortelli, Sebastien FRA
8 4 de Reuver, Marc NED
9 2 Ramon, Steve BEL
10 25 Mackenzie, Billy GBR

2ο Σκέλος ΜΧ2 – ΟΡΕΝ
Την εκκίνηση πήρε ο Kevin Windham (ΗΠΑ) έχοντας πίσω του τους Davi Phillipaerts (Ιταλία), David Vuillemin (Γαλλία) και Ben Townley (Νέα Ζηλανδία) να τον ακολουθούν. Ο Windham άρχισε να δημιουργεί διαφορά από τους διώκτες του που καθυστερούσαν μαχόμενοι για την δεύτερη θέση. Στον πέμπτο γύρο ο Townley πέρασε δεύτερος και άρχισε να καταδιώκει τον πρωτοπόρο, που βρισκόταν δεκαπέντε δεύτερα μπροστά. Πιο πίσω ο Tortelli πάλευε με τον Tedesco για την πρώτη θέση στην βαθμολογία των χωρών, αλλά και οι δυο υπέπεσαν σε λάθη που είχαν σαν αποτέλεσμα να συγκρουστούν και να πέσουν. Πτώση είχε και ο Windham, όταν έχασε την μοτοσικλέτα του στην επαφή του με μια πέτρα, χάνοντας παράλληλα και την πρωτοπορία του αγώνα από τον Townley. Ο Windham αντιμετώπιζε προβλήματα με το μπροστινό του δισκόφρενο με αποτέλεσμα να έχει άλλη μια έξοδο πέφτοντας κι άλλο στην κατάταξη. Την καρό σημαία πήρε ο Townley με δεύτερο τον Vuillemin και τρίτο τον Ramon που κέρδισε την μάχη στο τέλος του αγώνα από τον τέταρτο Philippaerts. Ο Windham πήρε τελικά την πέμπτη θέση μπροστά από τον έκτο Kevin Strijbos (Βέλγιο) που με τους δυο τερματισμούς στην εξάδα το Βέλγιο αναρριχήθηκε στην πρώτη θέση. Η ΗΠΑ έπεσαν στην δεύτερη θέση με την Γαλλία να ακολουθεί σταθερά τρίτη. Το επόμενο σκέλος θα έκρινε τον τελικό νικητή.

Αποτελέσματα 2ου Σκέλους
1 21 Townley, Ben NZL
2 9 Vuillemin, David FRA
3 2 Ramon, Steve BEL
4 45 Philippaerts, David ITA
5 103 Windham, Kevin USA
6 3 Strijbos, Kevin BEL
7 36 Garcia Vico, Francisco SPA
8 115 Ristori, Marc SUI
9 51 Atsuta, Yoshitaka JPN
10 17 Seistola, Matti FIN
3ο Σκέλος ΜΧ1 – ΟΡΕΝ
Οι Αμερικάνοι μπήκαν αποφασισμένοι σε αυτό το σκέλος με τον Carmichael και τον Windham να οδηγούν τον αγώνα. Ο Townley είχε άλλη άποψη, πέρασε γρήγορα τον συμπατριώτη του Coppins στην τρίτη θέση και ένα γύρο μετά το ίδιο έκανε και στον δεύτερο Windham. Ο Carmichael ένοιωσε την πίεση του Νέο Ζηλανδού, αλλά μπορούσε εύκολα να κρατήσει την μικρή διαφορά που την οποία είχαν. Προσπάθησε πολύ ο Townley να αποδείξει ότι μπορεί να συναγωνιστεί τον RC, αλλά στο τέλος του αγώνα κουράστηκε εγκαταλείποντας την μάχη. Έτσι πρώτος τερμάτισε ο Carmichael που σε συνδυασμό με την τρίτη θέση του Windham η ΗΠΑ κατέκτησαν το 59ο Motocross των Εθνών. Ο δεύτερος Townley με τον τέταρτο Coppins κατάφεραν να πάρουν την τέταρτη θέση στην κατάταξη αλλά πάνω από όλα να ανεβάσουν το γόητρο της χώρας τους. Ο Pichon πάλεψε σχεδόν σε όλο τον αγώνα να περάσει τον Windham αλλά στον τελευταίο γύρο είχε μια πτώση που τον ανάγκασε να τερματίσει πέμπτος. Έκτος τερμάτισε ο Mark DeReuver (Ολλανδία) που ήταν απελπιστικά μόνος σε αυτό το MXDN και δεν μπόρεσε να επαναλάβει την περσινή επιτυχία. Η έβδομη θέση του Vuillemin χάρισε στην Γαλλία την δεύτερη θέση στον αγώνα κάτω από τις επευφημίες του Γαλλικού κοινού. Καταστροφικό ήταν το σκέλος για τους κατόχους του τίτλου Βέλγιο, καθώς οι αναβάτες του Strijbos και Everts δεν είχαν για άλλη μια φορά καλές εκκινήσεις και ταλαιπωρήθηκαν στην κίνηση. Η τρίτη θέση ήταν ένα καλό αποτέλεσμα αν αναλογιστεί κανείς τον ένα βαθμό διαφορά από τους τέταρτους Νέο Ζηλανδούς.

Αποτελέσματα 3ου Σκέλους

101 Carmichael, Ricky USA Suzuki
21 Townley, Ben NZL KTM
103 Windham, Kevin USA Honda
19 Coppins, Joshua NZL Honda
7 Pichon, Mickael FRA Honda
4 de Reuver, Marc NED KTM
9 Vuillemin, David FRA Yamaha
3 Strijbos, Kevin BEL Suzuki
1 Everts, Stefan BEL Yamaha
10 Leok, Tanel EST Kawasaki

Συνολικά αποτελέσματα Εθνών
1 USA 16
2 France 24
3 Belgium 31
4 New Zealand 32
5 Great Britain 56
6 Estonia 59
7 Netherlands 82
8 Portugal 83
9 Republic of South Africa 86
10 Spain 99

Η Ελληνική συμμετοχή.
Το βράδυ του Σαββάτου έπεσε αρκετή βροχή στην περιοχή της πίστας, με αποτέλεσμα το πρωί να υπάρχει σε πολλά σημεία λάσπη. Οι Έλληνες οδηγοί δεν είχαν καλές εκκινήσεις και πλην του Παναγιώτη Κουζή (Yamaha #108) δεν μπήκαν και κλίμα του αγώνα. Δυο πτώσεις του Γιώργου Ηλιόπουλου (ΚΤΜ #109) στον πρώτο γύρο τον ανάγκασαν να βρεθεί τελευταίος και αρκετά πίσω. Ο Γιώργος δεν το έβαλε κάτω και αγωνίστηκε κανονικά, αν και τελευταίος, μέχρι το τέλος του αγώνα. Πτώση είχε και ο Στέλιος Γαλατιανός (Honda #107) που καθυστέρησε αρκετά να βάλει την μοτοσικλέτα του μπροστά χάνοντας αρκετές θέσεις. Ο Κουζής αντιμετώπιζε πρόβλημα στον κινητήρα του αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να κάνει ότι καλύτερο μπορούσε. Πάρά την κακή του εκκίνηση πάλεψε δυνατά με τους αντιπάλους του, οδηγώντας χωρίς λάθη, τερματίζοντας 18ος από την εικοστή θέση όπου ξεκίνησε. Η τελευταία θέση στο 59ο  MXDN της ομάδος μας ακούγεται πικρή αλλά η θέση δεν ήταν ποτέ το ζητούμενο. Για την Ελληνική αποστολή ο στόχος επιτεύχθηκε, αποκομίστηκαν εμπειρίες με πάνω από όλα την εξασφάλιση της αρτιμέλειας των αθλητών μας, σε μια πίστα όπου έγιναν πολλά σοβαρά ατυχήματα. Η πρώτη επίσημη Ελληνική αποστολή στο MXDN είναι γεγονός, και αποτελεί την βάση για τις επόμενες που ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσουν.