Λίγο έξω από την Brescia στην πίστα Daniel Bonara της Franciacorta ξεκίνησε σήμερα το 63ο MXDN. Πολλοί θεατές και δημοσιογράφοι απόλαυσαν την Ιταλική ομάδα να παίρνει κεφάλι στα δοκιμαστικά του Σαββάτου, σε ένα όμορφα στημένο σκηνικό από τους διοργανωτές.

Οι εγκαταστάσεις του αυτοκινητοδρομίου Daniel Bonara προσφέρθηκαν (όπως και στο Donington) στις υπηρεσίες ενός motocrosss αγώνα κάνοντας τον αγώνα πιο πολιτισμένο, συνεχίζοντας έτσι την ανοδική πορεία του θεσμού και σε αυτόν τον τομέα τα τελευταία χρόνια. Η προσπάθεια που έγινε ώστε ένας επίπεδος χώρος να αποκτήσει κάποιες ανηφόρες και παράλληλα στους γύρο λόφους να μπορέσουν να γίνουν οι χώροι των θεατών, δεν ήταν 100%  επιτυχημένη ειδικά στον τομέα των θεατών. Μεγάλη συμβολή και της Red Bull στο χρώμα και στις εγκαταστάσεις στους αγώνες τα τελευταία χρόνια ειδικά με το πτυσσόμενο κτίριο Energy Stasion που φιλοξενεί πολλά εκλεκτά μέλη των αγώνων.

Αυτό είναι το MXDN, με φόντο πάντα πολλούς θεατές

Με την ελπίδα ότι η ομάδα τους μπορεί να κατακτήσει το φετινό MXDN χιλιάδες Ιταλοί κατέκλυσαν την Franciacirta από σήμερα για να βοηθήσουν τους οδηγούς τους προς την νίκη. Αυτοί με την σειρά τους δεν τους απογοήτευσαν και κέρδισαν τα προκριματικά σκέλη στην ΜΧ1 με τον μεγάλο αστέρα του αγώνα Antonio Cairoli και της ΟΡΕΝ με τον David Philippaerts και κατατάχτηκαν πρώτοι αφαιρώντας το κακό αποτέλεσμα του Davide Guarnery στην ΜΧ2 (όγδοος). Πίσω τους οι άλλοι εκπληκτικοί της ημέρας οι Γάλλοι, με αρχηγό τον Marvin Musquin στην ΜΧ2 που ομολογώ βλέποντας τον πρώτη φορά μέσα σε αγώνα εντυπωσιάστηκα με την εκπληκτική του οδήγηση, αλλά και τους Gautier Paulin και Stephen Frossard που έπιασαν πολύ καλή επίδοση σε μοτοσικλέτες που δεν αγωνίζονται, βρέθηκαν πολύ κοντά στους Ιταλούς. Τρίτοι προκρίθηκαν οι Βέλγοι που και αυτοί έφεραν καλά αποτελέσματα στα δύσκολα σημερινά δοκιμαστικά. Όσο για τους Αμερικανούς η Β ομάδα που κατέβασαν τα πήγε καλά αν αναλογιστεί κανείς ότι κληρώθηκαν 33οι να επιλέξουν θέση στην μπάρα της εκκίνησης και  υπέφεραν και οι τρεις στις εκκινήσεις τους κατατάσσοντας την ομάδα τους στην πέμπτη θέση των προκριματικών. Θυμίζουμε ότι σήμερα τα τρία σκέλη είναι ένα για κάθε κατηγορία και δεν υπάρχουν σκέλη μικτών κατηγοριών.

Αντάξιος των προσδοκιών του ιταλικού κοινού ο Cairoli

Κατηγορία ΜΧ1
Μεγάλη μάχη από την εκκίνηση έστησε ο Billy Mackenzie με τον Chad Reed που στους πρώτους γύρους αντάλλαξαν την πρώτη θέση δύο φορές. Πίσω τους ο Cairoli κατέφερε γρήγορα να κάμψει την αντίσταση του ορεξάτου Clement Desalle και μετά πέρασε γρήγορα τον Reed που ολίσθαινε. Με τους θεατές να επευφημούν τον Σικελό σε κάθε του πέρασμα η προσπέραση για την πρώτη θέση δεν άργησε να έρθει και στον έκτο γύρο ο Cairoli πέρασε τον μαχητικότατο Mackenzie. Αν και οι βρετανοί έδειξαν μεγάλο σθένος και μαχητικότητα σε όλες τις κατηγορίες ωστόσο δεν κατάφεραν να κρατηθούν ψηλά στον προκριματικό πίνακα. Ο Mackenzie κράτησε την δεύτερη θέση με νύχια και με δόντια μέχρι να τον εγκαταλείψουν οι δυνάμεις του προς το τέλος του σκέλους.  Δυναμικός ήταν και ο Desalle που κράτησε προς το τέλος του σκέλους τον Cairoli στο κοντινό οπτικό του πεδίο αλλά και αυτός έμεινε από δυνάμεις στους τελευταίους γύρους. Αντίθετα ο Reed έκανε οικονομία δυνάμεων και δικαιώθηκε ανεβαίνοντας από τέταρτος δεύτερος όπου και τερμάτισε. Το τελικό σπρίντ του Αυστραλού επηρέασε και το γεγονός ότι ο Ryan Dungey τον είχε φτάσει από την δωδέκατη θέση όπου ξεκίνησε τερματίζοντας τελικά τρίτος, σώζοντας την υπόληψη των αμερικανών. Εκπληκτική η μάχη του Stephen Frossard να κρατήσει την τρίτη θέση από τον Dungey αλλά τελικά κουράστηκε και αυτός επιτρέποντας να τον περάσει τόσο ο Dungey όσο και ο Desalle που ακολουθούσε. Από την πέμπτη θέση ο Joshua Coppins προσπάθησε να πιέσει στην αρχή τον τέταρτο Reed αλλά μια μικρή του πτώση τον κράτησε πίσω τερματίζοντας τελικά έκτος.

Αποτελέσματα προκριματικών κατηγορίας ΜΧ1

1 Cairoli, Antonio Yamaha
2 Desalle, Clement Honda
3 Reed, Chad    Suzuki
4 Coppins, Joshua Yamaha
5 Dungey, Ryan Suzuki
6 Swanepoel, Gareth Kawasaki
7 Frossard, Steven Kawasaki
8 Barragan, Jonathan KTM
9 Bill, Julien  Aprilia
10 Bobryshev, Evgeny Yamaha
29 Παναγιώτης Κουζής Yamaha

M.Musquin o απόλυτος οδηγός της ημέρας, κέρδισε τις εντυπώσεις

Κατηγορία ΜΧ2
Λιγότερο δράμα και εξελίξεις είχαμε σε αυτήν την κατηγορία όπου ο Marvin Musquin δεν είχε αντίπαλο και με υποδειγματική οδήγηση κέρδισε άνετα το σκέλος της κατηγορίας του. Πάρα πολύ καλή εμφάνιση έκανε ο Joel Roelants (είπαμε οι Βέλγοι έκαναν καλούς προκριματικούς φέτος) που προσπάθησε να κρατήσει τον Musquin αλλά και την δεύτερη θέση κοντά του αλλά ο μαχητικός Tommy Searle κατάφερε να τον περάσει μετά τα μισά του σκέλους. Δεύτερος ο Searle τρίτος ο Roelants ενώ ο πάντα μαχητικός Bret Metcalfe έδωσε σκληρές μάχες και κέρδισε την τέταρτη θέση. Η κακή εκκίνηση του Tyla Rattray τον έφερε να δίνει ειδικά προς το τέλος του αγώνα σκληρές μάχες με τον Rui Goncalves που αντίθετα με την καλή εκκίνηση έχανε θέσεις. Έτσι η πέμπτη θέση πήγε στον Rattray και η έκτη στον Goncalves. Κακή εκκίνηση και για τον Jake Weimer που κατάφερε να βρεθεί μέχρι και την πέμπτη θέση από την δέκατη που ξεκίνησε όμως μια πτώση του στην προσπάθεια να πιέσει τον Metcalfe τον έστειλε στην όγδοη θέση.

Αποτελέσματα προκριματικών κατηγορίας ΜΧ2
1 Musquin, Marvin KTM
2 Searle, Tommy KTM
3 Roelants, Joel KTM
4 Metcalfe, Brett Honda
5 Rattray, Tyla Kawasaki
6 Goncalves, Rui KTM
7 Herlings, Jeffrey KTM
8 Weimer, Jake Kawasaki
9 Roczen, Ken     Suzuki
10 Guarneri, Davide Yamaha
31 Γιώργος Ηλιόπουλος ΚΤΜ

Την καλύτερη διαφήμιση για τους αυριανούς αγώνες συμπλήρωσε με την νίκη του ο Philippaerts

Κατηγορία ΟΡΕΝ
Η ολοκλήρωση της Ιταλικής επιτυχίας ήρθε σε αυτό το σκέλος με την εκπνευσμένη απόδοση του David Philippaerts. Στρίβοντας πρώτος από την εκκίνηση ο Philippaerts έδωσε τον δικό του ρυθμό στον αγώνα και περιόρισε κάθε επίθεση του άλλου εκπληκτικού Γάλλου της ημέρας του Gautire Paulin. Η νίκη του Philippaerts, σφράγισε την ιταλική επιτυχία παρά τις φιλότιμες προσπάθειες πάνω σε μια μεγαλύτερη μοτοσικλέτα από αυτήν που αγωνίζεται του δεύτερου τελικά Paulin. Κοντά στους δύο πρώτους ήταν από την αρχή ο Steve Ramon όπου τελικά τερμάτισε σε αυτήν την θέση κρατώντας πίσω του στους πρώτους γύρους τον Shaun Simpson που και αυτός πάνω σε μεγάλη μοτοσικλέτα κατάφερε να πάρει την τέταρτη θέση. Σε όλο το σκέλος ο Ivan Tedesco είχε μάχη με τον Simpspon αλλά ποτέ δεν κατάφερε να τον περάσει και μάλιστα μια πτώση του προς το τέλος του σκέλους τον έφερε να τερματίζει πέμπτος. Την εξάδα έκλεισε ο Tanel Leok που είχε τον ταχύτερο χρόνο στα δοκιμαστικά.

Αποτελέσματα προκριματικών Κατηγορία ΟΡΕΝ

1 Philippaerts, David Yamaha
2 Paulin, Gautier Kawasaki
3 Ramon, Steve Suzuki
4 Simpson, Shaun KTM
5 Tedesco, Ivan Honda
6 Leok, Tanel Yamaha
7 Byrne, Michael Suzuki
8 Campano, Carlos Yamaha
9 Balbi Jr., Antonio Jorge Honda
10 Nagl, Maximilian KTM
31 Θανάσης Αυγέρης ΚΤΜ

Η Ελληνική αποστολή
Σε μια ομάδα-αποστολή όπου οι αγωνιζόμενοι βάζουν όλα τα χρήματα για να στηθούν στην μπάρα, όλα μπορούν να συμβούν ακόμα και ο Θανάσης Αυγέρης να αγωνιστεί με την ελληνική ομάδα στο MXDN. Βέβαια να τονίσουμε ότι αρκετοί πρωτοκλασσάτοι Έλληνες οδηγοί αρνήθηκαν να αγωνιστούν βάζοντας τα έξοδα τους και να σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν οδηγοί στο εξωτερικό που θα μπορούσαν να πάρουν Ελληνικά πρωταθλήματα “με το ένα χέρι” και δεν έχουν καμία ελπίδα ακόμα και με πληρωμή να εκπροσωπήσουν την πατρίδα τους. Πέραν όλων αυτών η ελληνική εκπροσώπηση κατάφερε να προκριθεί στις 32 χώρες και να μπει στο αγωνιστικό πρόγραμμα της Κυριακής. Κορυφαίος Έλληνας για άλλη μια χρονιά ο Παναγιώτης Κουζής χωρίς όμως να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό από τα προηγούμενα χρόνια. Τέλος να τονίσουμε ότι οι Έλληνες είχαν την χειρότερη εμφάνιση στην παρουσίαση των εθνικών ομάδων κάτι που είναι απαράδεκτο γενικώς αλλά ειδικά την εποχή που το Motocross των Εθνών είναι τόσο δημοφιλές.


Αποτελέσματα προκριματικών Εθνών
1 Ιταλία
2 Γαλλία
3 Βέλγιο
4 Αγγλία
5 Αυστραλία
6 Η.Π.Α.
7 Νότιος Αφρική
8 Νέα Ζηλανδία
9 Ισπανία
10 Εσθονία
11 Γερμανία
12 Πορτογαλία
13 Ελβετία
14 Φιλανδία
15 Ολλανδία
16 Σουηδία
17 Λετονία
18 Δανία
19 Βραζιλία

Χώρες που προκρίνονται για τον Β Τελικό όπου η νικήτρια περνάει στον τελικό.
20 Καναδάς
21 Ιρλανδία
22 Ρωσία
23 Σλοβενία
24 Σλοβακία
25 Αυστρία
26 Πόρτο Ρίκο
27 Νορβηγία
28 Τσεχία
29 Ουγγαρία
30 Κροατία
31 Ισλανδία
32 Ελλάδα

Δεν προκρίνονται για το πρόγραμμα της Κυριακής
33 Μογγολία
34 Ταϊλάνδη
35 Λιθουανία
36 Κύπρος

Φωτογραφίες: racephoto.gr