Στο ηλιόλουστο Valkenswaard της Ολλανδίας πραγματοποιήθηκε ο τρίτος αγώνας της χρονιάς. Αξιοσημείωτη, η παρουσία των 25.000 θεατών που απόλαυσαν τον καλύτερο αγώνα του πρωταθλήματος μέχρι στιγμής. Οι αναβάτες της ΚΤΜ έκλεψαν ξανά τις εντυπώσεις αφού Αntonio Cairoli & Jeffrey Herlings ανέβηκαν στο υψολότερο σκαλί του βάθρου.

Ο 15χρονος Ολλανδός Jeffrey Herlings κέρδισε τον πρώτο του αγώνα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μόλις στην τρίτη του συμμετοχή ενώ φωτιά πήρε και η βαθμολογία των οδηγών της ΜΧ2 κατηγορίας, με πρωτοπόρο για ένα βαθμό τον Γερμανό αναβάτη Ken Roczen!

MX2 RACE1
Από την 14η θέση ξεκίνησε ο Jeffrey Herlings αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να στρίψει πρώτος και να γίνει ο επικεφαλής της κούρσας για τους πρώτους γύρους, ενώ τον ακολούθησαν δυναμικά οι Shaun Simpson, Tonus, Ken Roczen & Steven Frossard. O πρωταθλητής του 2009 Marvin Musquin ξεκινώντας από την 21η θέση στο δεύτερο γύρο βρισκόταν στην 9η θέση. Σταθερά πρώτος συνέχισε να βρίσκεται στους πρώτους γύρους ο Jeffrey Herlings με γρήγορη και αποτελεσματική οδήγηση. Χαρακτηριστικό της αποτελεσματικότητας του η διαφορά των 6.1” μόλις στον τρίτο γύρο από τον δεύτερο Ken Roczen. Πιο πίσω, εντυπωσιακά μάχονται Tonus & Simpson για την τρίτη θέση ενώ ο Μarvin Musquin έχει κερδίσει μια και έχει ανέβει στην 8η και o Steven Frossard στην 5η θέση, με 18 “ διαφορά από τον πρωτοπόρο Herlings. Στον έβδομο γύρο πτώση για τον Τonus με αποτέλεσμα να τον προσπεράσουν οι Steven Frossard, Charlier και Roelands. Στον δέκατο γύρο η διαφορά μεταξύ του “οδηγού” της κούρσας Jeffrey Herlings και του δεύτερου Ken Roczen φτάνει τα 13,1” ενώ οι θεατές επιδοκιμάζουν τον Ολλανδό αναβάτη σε κάθε του πέρασμα! Στον 16ο γύρο ο Tonus ξανακερδίζει τις 2 από τις 3 χαμένες θέσεις λόγω της πτώσης του και βρίσκεται στην 5η θέση ακολουθώντας τον Steven Frossard. Δύο γύρους πριν την καρό σημαία Jeffrey Herlings παραμείνει σταθερά πρώτος με διαφορά ασφαλειάς 10,6” από τον δεύτερο Ken Roczen και με τους Shaun Simpson, Steven Frossard &Tonus να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Μέσα σε τρελούς πανηγυρισμούς από 25.000 θεατές ο Ολλανδός Jeffrey Herlings αντικρίζει πρώτος την καρό σημαία και βάζει πλώρη για την πρώτη του νίκη σε αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος motocross. Ken Roczen,Shaun Simpson, Steven Frossard και Tonus τερματίζουν στην πρώτη πεντάδα, ενώ στην 8η θέση φανερά επηρρεασμένος από την πτώση του σαββάτου τερματίζει ο πρωταθλητής του 2009 Marvin Musquin.

ΜΧ2 RACE2
Ο Βρετανός αναβάτης Jack Nicholls ξεκινά εντυπωσιακά και στρίβει πρώτος στην εκκίνηση της ΜΧ2 για τον δεύτερο αγώνα της ημέρας. Τον ακολουθούν Jeffrey Herlings, Charlier, Marvin Musquin & Verbruggen. O ολλανδός αναβάτης της ΚΤΜ δεν αφήνει να χαρεί και πολύ ο Βρετανός και τίθεται επικεφαλής της κούρσας βάζοντας από την αρχή τα θεμέλια για την πρώτη του νίκη. Σχεδόν συγκλονιστική η συμπαράσταση του κόσμου που με την ηχήρη τους βοήθεια σπρώχνουν τον Ολλανδό για την νίκη. Επίσης πολύ καλό ξεκίνημα και για τον Marvin Musquin που αν και ξεκίνησε από την 21η θέση με την συμπλήρωση του πρώτου γύρου βρέθηκε στην 4η. Την ανάσα του γερμανού Ken Roczen αρχίζει και νοιώθει ο Βρετανός Jack Nicholls και προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει την 2η θέση. Ο Γερμανός αναβάτης δεν θα ργήσει να κάνει την επίθεση του και να προσπεράσει τον Jack Nicholls ενώ μια θέση πιο πίσω ακολουθεί ο Marvin Musquin. Πραγματικός χαμός για τις θέσεις 4,5,6 & 7 με τους αναβάτες Charlier, Tonus, Steven Frossard & Jack Nicholls να προσφέρουν άπλετο θέαμα στους σχεδόν 25.000 θεατές που έχουν κατακλύσει την πίστα του Valkenswaard. Πρώτος συνεχίσε να βρίσκεται ο Jeffrey Herlings που οδεύει για την νίκη, ενώ εντυπωσιακός όπως πάντα ο Γερμανός Ken Roczen προσπαθεί να ροκανίσει την απόσταση που τον χωρίζει από τον Jeffrey Herlings. Στον ένατο γύρο η διαφορά μεταξύ Herlings & Roczen βρίσκεται στα 10”, ενώ συνεχίζουν τις μάχες για τις υπόλοιπες 3 θέσεις Charlier, Frossard & Nicholls. Από κοντά και ο Ολλανδός Van Horebeek. Πτώση για τον Jack Nicholls στον δωδέκατο γύρο και σχεδόν χάνει όσα είχε κερδίσει από την εκπληκτική του εκκίνηση. Στους τελευταίους 2 γύρους Herlings & Roczen απέχουν 13”, ενώ μια πτώση είχε o Marvin Musquin η οποία του κοστίζει τρεις θέσεις πέφτοντας στην 5η ανάμεσα σε Steven Frossard και Van Horebeek. Η καρό σημαία συναντά πρώτο τον 15χρονο Ολλανδό αναβάτη Jeffrey Herlings με δεύτερο τον Γερμανό Ken Roczen που σε συνδιασμό με την 5η θέση του Μarvin Musquin θα βρεθεί πρωτοπόρος στη βαθμολογία των αναβατών. Η 3η θέση ανήκει στον Γάλλο Steven Frossard ενώ τερμάτισαν στην 4η και 5η θέση oι Jeremy Van Horebeek & Marvin Musquin αντίστοιχα.

ΜΧ1 RACE1
Tην μάχη της εκκίνησης του πρώτου σκέλους κέρδισε ο Antonio Cairoli με τον Max Nagl να ακολουθεί τον Ιταλό αναβάτη και πιο πίσω Ken De Dycker, Boryshev και Rui Goncalves να συμπληρώνου την πρώτη πεντάδα. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε μετά από μια μικρή μάχη με τον Max Nagl, ο Ken De Dycker, ενώ θετικότητα η παρουσία στους πρώτους γύρους του Ρώσου Βobrishev που βρίσκεται στην 3η θέση. Νωρίς εγκατέλειψε τον αγώνα ο Joshua Coppins αφού μετά από μια πτώση που είχε η μοτοσυκλέτα του δεν ήταν σε κατάσταση τέτοια ώστε να του επιτρέψει να επανέλθει στον αγώνα. Μέτριο το ξεκίνημα του αγώνα για τους David Philippaerts, Steve Ramon & Leok, αλλά γύρο με τον γύρο πλησιάζουν προς τις θέσεις της κορυφής. Στον τέταρτο γύρο ο Antonio Cairoli σταθερά προηγείται και οδηγεί την κούρσα του αγώνα ενώ ο Ρώσος Bobrishev εξακολουθεί να είναι δεύτερος. Πραγματικό ενδιαφέρον, είχε η μάχη για την τρίτη θέση ανάμεσα στους Ken De Dycker & Max Nagl, ενώ επίθεση προς όλους που βρίσκονταν μπροστά του εξαπέλυσε ο Ιταλός αναβάτης David Philippaerts με αποτέλεσμα στον ένατο γύρο να παλεύει με τον Βρετανό αναβάτη Max Nagl για την Τρίτη θέση. Δωδέκατος γύρος και οι μάχες συνεχίζονται με τους Steve Ramon & David Philippaerts να μάχονται για την 3η θέση ενώ για την 4η θέση Max Nagl και ο πολύ δυνατός στο δεύτερο μισό του σκέλους Tanel Leok κάνουν τον δικό τους αγώνα. Στον 13ο γύρο από την υπερπροσπάθεια που έχει καταβάλει ο Ρώσος Bobrishev να παραμείνει στην 2η θέση υποκύπτει σε λάθος και χάνει 4 θέσεις. Με το πέσιμο της καρό σημαίας ο Antonio Cairoli τερματίζει πρώτος με δεύτερο τον συμπατριώτη του David Philippaerts. Steven Ramon, Max Nagl & Tanel Leok συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα, ενώ ο εντυπωσιακός Ρώσος Bobrishev τερματίζει στην 6η θέση.

ΜΧ1 RACE2
O Ιταλός David Philippaerts ήταν ο κερδισμένος από την μάχη της εκκίνησης,ενώ μια πτώση σχεδόν 10 αναβατών χώρισε στους πρώτους γύρους τον αγώνα σε δύο γκρουπ. Ο νικητής του πρώτου σκέλους Antonio Cairoli ακολουθεί στην 2η θέση τον David Philippaerts και λίγο πιο πίσω Marc De Reuver, Albertson και Tanel Leok παλεύουν για τις θέσεις 3,4 και 5. Εντυπωσιακό, το τρενάκι των πρώτων 9 οδηγών με διαφορά μόλις 4,8”. Στον δεύτερο γύρο ο David Philippaerts κόβει την πορεία του Antonio Cairoli με αποτέλεσμα την πτώση του δεύτερου και χάνοντας 3 θέσεις. Την ευκαιρία να αντεπιτεθεί βρίσκει ο Βέλγος αναβάτης Steve Ramon και καταφέρνει να βρεθεί επικεφαλής της κούρσας που βρίσκεται σχεδόν στο μέσο της. 4 γύρους πριν την καρό ο Αntonio Cairoli προσπαθεί να κερδίσει τον στοίχημα με τον χρόνο που απομένει και ξεκινάει την επίθεση με πρώτο θύμα αυτής, τον Βρατανό Max Nagl που ήταν στην 4η θέση. Στον επόμενο γύρο προσπερνά και τους Tanel Leok, David Philippaerts & Steve Ramon και βρίσκεται μόλις λίγα λεπτά πριν την μεγάλη του νίκη. Στους δύο τελευταίους γύρους δεν άλλαξαν κια πολλά με τον Antonio Cairoli άξιο νικητή. Δεύτερος ο αθόρυβος αλλά άκρα αποτελεσματικός Steve Ramon με τον Tanel Leok να τερματίζει τρίτος και τους David Philippaerts & Evgeny Bobryshev στην 4η και 5η θέση αντίστοιχα.


Αποτελέσματα πρώτου σκέλους ΜΧ2
1 Jeffrey Herlings, KTM
2 Ken Roczen, Suzuki
3. Shaun Simpson, KTM
4. Steve Frossard, Kawasaki
5. Arnaud Tonus, Suzuki
6. Christophe Charlier, Yamaha
7. Joel Roelants, KTM
8. Marvin Musquin, KTM
9. Harri Kullas, Yamaha
10. Zach Osborne, Yamaha
11. Jeremy Van Horebeek, Kawasaki
12. Loic Larrieu, Yamaha
13. Dennis Verbruggen, KTM
14. Nikolaj Larson, Honda
15. Petr Smitka, KTM

Αποτελέσματα πρώτου σκέλους ΜΧ1
1. Antonio Cairoli, KTM
2. David Philippaerts, Yamaha
3. Steve Ramon, Suzuki
4. Max Nagl, KTM
5. Tanel Leok, Honda
6. Ken De Dycker, Yamaha
7. Davide Guarneri, Honda
8. Jimmy Albertson, Honda
9. Evgeny Bobryshev, Honda
10. Marc De Reuver, Suzuki
11. Xavia Boog, Kawasaki
12. Gareth Swanepoel, Honda
13. Manuel Monni, Yamaha
14. Kevin Strijbos, Suzuki
15. Tom Soderstrom, Yamaha

Αποτελέσματα δεύτερου σκέλους ΜΧ2
1. Jeffrey Herlings, KTM
2. Ken Roczen, Suzuki
3. Steven Frossard, Kawasaki
4. Jeremy Van Horebeek, Kawasaki
5. Marvin Musquin, KTM
6. Joel Roelants, KTM
7. Shaun Simpson, KTM
8. Christophe Charlier, Yamaha
9. Arnaud Tonus, Suzuki
10. Jake Nicholls, KTM
12. Dennis Verbruggen, KTM
13. Zach Osborne, Yamaha
14. Alessandro Lupino, Yamaha
15. Matiss Karro, Suzuki

Αποτελέσματα δεύτερου σκέλους ΜΧ1
1. Antonio Cairoli, KTM
2. Steve Ramon, Suzuki
3. Tanel Leok, Honda
4. David Philippaerts, Yamaha
5. Evgeny Bobryshev, Honda
6. Max Nagl, KTM
7. Ken De Dycker, Yamaha
8. Jimmy Albertson, Honda
9. Josh Coppins, Aprilia
10. Gareth Swanepoel, Honda
11. Davide Guarneri, Honda
12. Kevin Strijbos, Suzuki
13. Sebastien Pourcel, Kawasaki
14. Manuel Monni,Yamaha
15. Xavier Boog, Kawasaki

Βαθμολογίες
MX1

1 Cairoli 138
2 Nagl 120
3 Ramon 101
4 David Philippaerts 100
5 De Dycker 94
6 Desalle 79
7. Boog 70
8 Leok 66
9. Barragan 56
10 Guarnier 56

MX2
1 Roczen 130
2 Musquin 129
3 Herlings 122
4 Frossard 107
5 Tonus 90
6 Simpson 87
7 Van Horebeek 80
8 Osborne 78
9 Kullas 61
10 Charlier 60