Προ μηνών, ανακοίνωση της ΕΛΠΑ/ΠΟΜ έδινε στην δημοσιότητα την πρότασή της για συγκρότηση ομάδων Junior και Trophy για τον φετινό αγώνα ISDE, που διοργανώνεται στις Σέρρες 1 έως 6 Σεπτεμβρίου 2008.

Σε αυτήν την ανακοίνωση «πέρασε» μια πρόταση η οποία αποδεικνύει πως ότι και να πράξει η (νέα) ΠΟΜ θα παραμείνει η ΕΛΠΑ που όλοι γνωρίσαμε τόσα χρόνια. Ας δούμε όμως τι ακριβώς έλαβε υπ’ όψιν η ΕΛΠΑ/ΠΟΜ την φετινή χρονιά, γιατί ως γνωστό κάθε χρόνο ο τρόπος επιλογής των αθλητών αλλάζει ανάλογα και με τις ορέξεις του εκάστοτε ΕΘΕΑΜ. Ενδιαφέρον έχουν μόνο οι δυο πρώτες προτάσεις καθώς οι υπόλοιπες είναι γενικόλογες και υπάρχουν εκεί μόνο για να εξυμνήσουν (!) το μηχανοκίνητο έπος της ΕΛΠΑ/ΠΟΜ.

1η ΠΡΟΤΑΣΗ. Την έκβαση των περσινών πρωταθλημάτων και των έως τώρα αγωνιστικών συναντήσεων.
2η ΠΡΟΤΑΣΗ.Την ιστορία, την προσφορά και την γενικότερη συμβολή αγωνιζομένων και άλλων παραγόντων στο θεσμό του ISDE.

O Γιώργος Μανωλίδης με το Husaberg 450cc στον αγώνα της Καλαμπάκας

Και μιας και κανείς δεν είχε παράπονο αποφάσισαν (σιωπηλός) και ανακοίνωσαν τους εξής:

Ελληνική ομάδα Junior
Τρίγκας Γιάννης
Ούσλιος Μιχάλης
Κουλουκάτσης Λεωνίδας
Βαγγελάκος Δημήτρης (αποσύρθηκε)

Ελληνική ομάδα Trophy
Πράσσος Αδάμος
Σιαφαρίκας Βασίλης
Κόκκινος Δημήτρης
Τσακατσώνης Δημήτρης
Μαντάς Σταμάτης
Κοινωνάς Γιώργος

Αλλάζοντας ελαστικό στο διήμερο αγώνα των Γρεβενών

Στο πρώτο άκουσμα της ομάδας trophy, έμεινα άναυδος καθώς σύμφωνα και με τις εξαγγελίες των αγωνιζομένων (στον αγώνα της Χαλκίδας παραβρέθηκαν και ψήφισαν περισσότεροι από 90 ενεργοί αθλητές) φέτος είχαν προτείνει (και θα επέμεναν) στην ΕΛΠΑ/ΠΟΜ ειδικά η ομάδα Trophy να εμπεριέχει ΜΟΝΟ όλους τους αθλητές της γενικής (την πρώτη εξάδα). Ειδική μεταχείριση να γίνει μόνο για τον αναγνωρισμένης αξίας αθλητή Σταμάτη Μαντά που είχε τραυματιστεί, άποψη όλων ήταν πως έπρεπε να συμπεριληφθεί στην ομάδα.

Με άλλα λόγια έχουμε και λέμε (βάση φετινής γενικής κατάταξης πρωταθλήματος ΑΜΟΤΟΕ)

 1. Σιαφαρίκας Βασίλης
 2. Τρίγκας Γιάννης
 3. Κοινωνάς Γιώργος
 4. Τσακατσώνης Δημήτρης
 5. Πράσσος Αδάμος
 6. Μανωλίδης Γιώργος
 7. Τράντζας Μιχάλης
 8. Κόκκινος Δημήτρης

Αν εξαιρέσουμε τον δεύτερο Γιάννη Τρίγκα που πηγαίνει στην ομάδα Junior και συμπεριλάβουμε στην ομάδα και τον τραυματία Μαντά Σταμάτη, ο Γιώργος Μανωλίδης θα έπρεπε να ήταν δικαιωματικά στην ομάδα (έχεις επιλεγεί να συμμετάσχει σε ομάδα club). Τι έγινε όμως και δεν συμπεριλήφθη ο κατά τα άλλα νέος, ανερχόμενος και ταλαντούχος αθλητής στην ομάδα Trophy;

Βρήκε μπροστά του την δεύτερη πρόταση – κανόνα της ΕΛΠΑ/ΕΘΕΑΜ που με λίγα λόγια λαμβάνει υπ’ όψιν της «Την ιστορία, την προσφορά και την γενικότερη συμβολή αγωνιζομένων και άλλων παραγόντων στο θεσμό του ISDE»! Και ως δια μαγείας ΚΑΝΕΙΣ δεν παραπονέθηκε για αυτήν την ΑΔΙΚΙΑ εις βάρος του Γιώργου Μανωλίδη.

 • Η ΕΘΕΑΜ/ΠΟΜ δεν έλαβε υπόψη της πως ο Γιώργος Μανωλίδης κέρδισε το Attika Enduro Cup το 2007.
 • H ΕΘΕΑΜ/ΠΟΜ δεν έλαβε υπόψη της πως ο Γιώργος Μανωλίδης κέρδισε την πρώτη νίκη για την Husaberg το 2008 σε μια κατηγορία που η εταιρεία αγνοούσε την νίκη από τότε που παρουσιάστηκε το μοντέλο 450cc.
 • Η ΕΘΕΑΜ/ΠΟΜ δεν έλαβε υπόψη της πως ο Γιώργος Μανωλίδης είχε επιλεχθεί από την Red Bull να λάβει μέρος στο φετινό αγώνα Erzberg ως επιβράβευση της νίκης του στο Attika Enduro Cup.
 • Είναι αποδεδειγμένα ο ανερχόμενος αθλητής της φετινής χρονιάς που κατάφερε ερχόμενος από το … Attika endurο cup να κερδίσει τον μεγάλο του αντίπαλο φέτος, Δημήτρη Τσακατσώνη σε αγώνας Πανελληνίου πρωταθλήματος.
 • Αν η καλή επίδοση ενός αθλητή όλη τη χρονιά δεν φτάνει για να πιάσει το όριο της συμμετοχής με την Ελληνική ομάδα τότε τι άλλο πρέπει να κάνει;

Και φυσικά… κανένας αθλητής από όλους όσους επιλέχθηκαν δεν παραπονέθηκε για αυτήν την αδικία. Αντί παραπόνων έκπληκτος άκουσα κάποιους να υποστηρίζουν πως ο αθλητής που πήρε τη θέση του Μανωλίδη, ο Δημήτρης Κόκκινος επιλέχθηκε δίκαια γιατί έχει 4 χάλκινα μετάλλια και πολλές συμμετοχές σε αγώνες ISDE. Ήμαρτον… αν ήταν έτσι θα έπρεπε φέτος να τιμήσουν και το Βασίλη Ορφανό που με ένα ασημένιο και ένα χάλκινο είναι πιο ψηλά στην κατάταξη των Ελληνικών μεταλλίων απ’ ότι ο Δημήτρης Κόκκινος και έχοντας συμμετάσχει σε τόσα Rally Paris Dakar, καλύτερη μοίρα θα είχαμε ως Ελληνική ομάδα.

Στενοχωρήθηκα επίσης που όλοι όσοι ψηφίστηκαν από τους αθλητές στον αγώνα των Γρεβενών για να λειτουργήσουν ως φωνή των αθλητών για την επιλογή στο ISDE, χτυπούσαν τα χέρια τους στα έδρανα της Χαλκίδας,  όταν ήρθε όμως η ώρα να υψώσουν την φωνή όλων των αθλητών μπροστά στην ΕΛΠΑ/ΠΟΜ δεν έπραξαν τίποτα αφήνοντας να περάσει αυτή η κατά τα άλλα αδικία για το σύνολο των Ελλήνων αθλητών. Γιατί ως γνωστό, σήμερα ο Μανωλίδης αύριο κάποιος άλλος.

Με άλλα λόγια ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΜ, ανακοίνωσε (φαντάζομαι πως έχει ακόμη τον πρώτο λόγο) τα ονόματα που απαρτίζουν τις ομάδες χωρίς να έχει παρακολουθήσει κανένα αγώνα enduro το 2008. Επίσης η ΕΛΠΑ/ΠΟΜ δεν διοργάνωσε αγώνες enduro φέτος, ούτε πρωτάθλημα, ούτε κύπελλο, ούτε καν φιλικό αγώνα!

Η Ελληνική ομάδα πηγαίνει στο ISDE στις Σέρρες, που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, χωρίς την καλύτερη σύνθεσή της την ώρα που έχουμε ρεκόρ συμμετοχών στην κατηγορία trophy. Επίσης, την χρονιά που η ΕΛΠΑ επέλεξε να δημιουργήσει την ομοσπονδία ΠΟΜ είναι ενδιαφέρον να δούμε τι κάνουν άλλες ομοσπονδίες στον αθλητισμό.

Παράδειγμα 1. Ο ΣΕΓΑΣ για την ολυμπιάδα ορίζει βάσεις σε κάθε αγώνισμα που πρέπει κάθε αθλητής να περάσει για να προκριθεί και να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο αγώνισμά του. Αν αποφάσιζε η ΕΛΠΑ/ΠΟΜ στο στίβο θα έστελνε στο Πεκίνο, τον Κεντέρη και  τη Θάνου λόγω πρόσφατων επιτυχιών, αλλά τη Βερούλη και τη Σακοράφα επειδή στην εποχή τους έσκιζαν!
Παράδειγμα 2. Ο Ολυμπιακός κέρδισε το πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο, ο Παναθηναϊκός τερμάτισε δεύτερος και η ΑΕΚ τρίτη. Αν αποφάσιζε η ΕΛΠΑ/ΠΟΜ στο ποδόσφαιρο θα έστελνε στα προκριματικά του Champions League την ΑΕΚ γιατί έχει πρόσφατη ιστορία στα προκριματικά του θεσμού!
Παράδειγμα 3. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης διάλεξε τους 12 καλύτερους Έλληνες αθλητές θυσιάζοντας – ούτε καν προσπάθησε να μεταπείσει τεράστιους παίκτες με εμπειρία όπως ο Παπαδόπουλος και ο Ντικούδης (μετράνε χρυσά μετάλλια από τις μικρές εθνικές ομάδες). Δεν θα μου έκανε εντύπωση αν η ΕΛΠΑ/ΠΟΜ ζητούσε από τον Νίκο Γκάλη να κατέβει στο προ-ολυμπιακό τουρνουά.

Για να σοβαρευτούμε όμως, αξίζει να σκεφτούμε τι ακριβώς γίνεται για την επιλογή Ελληνικής ομάδας κάθε χρόνο. Ένας απλός κανόνας «οι καλύτεροι έξη αθλητές βάση γενικής» ή ακούγεται εξαιρετικά εύκολο και δίκαιο όμως κάθε χρόνο γίνεται κάτι διαφορετικό από την ΕΛΠΑ/ΠΟΜ. Η εκπροσώπηση στις Ελληνικές ομάδες έχει γίνει μοχλός πίεσης κατά των αθλητών με σκοπό η ΕΛΠΑ/ΠΟΜ να εκπληρώσει υποχρεώσεις και να μετουσιώσει πιέσεις.

Ο αγώνας Six Days Enduro είναι όμοιος είτε συμμετέχεις στην ομάδα Trophy, είτε σε ομάδα club. Ας ελπίσουμε η ΕΛΠΑ/ΠΟΜ να καταλάβει το λάθος της και να επαναφέρει τον άσημο Γιώργο Μανωλίδη εκεί που δικαιωματικά του αξίζει, στην Ελληνική ομάδα Trophy. Άλλωστε απομένουν μόνο 48 ημέρες.