Το δεύτερο φετινό του GP κατέκτησε ο Mark deReuver και ίσως και το καλύτερο για αυτόν καθώς δεν ήταν άλλο από αυτό της πατρίδας στο Lierop της Ολλανδίας. Χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο ο Tyla Rattray “καθάρισε” και τα δύο σκέλη της ΜΧ2.

MX1
Πάμε για grand finale στην Ιταλία την πατρίδα του πρωτοπόρου της βαθμολογίας David Philipaerts και σίγουρα θα είναι εντυπωσιακό να στεφθεί εκεί πρωταθλητής και νικητής του GP της Faenza. Ο δύσκολος στόχος για τον Ιταλό που ήταν να μην απολέσει βαθμούς στην άμμο του Lierop από τον σπεσιαλίστα σε τέτοια τερέν Steve Ramon, πέρασε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μεγαλώνοντας μάλιστα την βαθμολογική διαφορά. Τώρα απομένει το θεωρητικά εύκολο, να κρατήσει την διαφορά στο GP της πατρίδας του, εκεί θα φανεί πως αντιδρά υπό πίεση. Το Lierop όμως είναι η πατρίδα ενός άλλου σπεσιαλίστα της άμμου, του Mark deReuver που από το πρώτο σκέλος έδειξε γιατί θεωρείτε σπεσιαλίστας. Κάνοντας ένα συντηρητικό σκέλος μέχρι το πρώτο εικοσάλεπτο και αφήνοντας τους Max Nagl, Philipaerts και Ken deDycker να εναλλάσσουν και να παλεύουν για την πρώτη θέση, ανέβηκε σταδιακά και πέρασε στην πρώτη θέση στον ενδέκατο γύρο. Ο μόνος που μπόρεσε να τον ακολουθήσει και να τον πιέσει ήταν ο deDycker που όμως έκανε ένα λάθος έχοντας μια πτώση που τον καθυστέρησε αρκετά. Ο deReuver από εκεί και μετά οδήγησε ανενόχλητος στην πρώτη θέση μέχρι και την καρό σημαία. Πτώση είχε και ο Jonathan Barragan στην αρχή του σκέλους, την στιγμή που οδηγούσε στην δεύτερη θέση όμως κατάφερε να ανασυγκροτηθεί και να περάσει ξανά δεύτερος τρεις γύρους πριν το τέλος.

Αποφασιστικός και έτοιμος εμφανίστηκε ο Philipaerts στην άμμο, σίγουρα η τρίτη θέση που τερμάτισε σε αυτό το σκέλος τον αναδεικνύει σε έναν από τους καλούς αναβάτες σε τέτοια τερέν. Η κακή εκκίνηση του Joshua Coppins δεν τον εμπόδισε να βρεθεί στην τέταρτη θέση στο τέλος του σκέλους, ο Coppins πόνταρε στην καλή του αντοχή και μάζεψε πολλές θέσεις στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα. Στην πέμπτη θέση τερμάτισε ο Nagl που δεν μπόρεσε να βρει καλό ρυθμό μετά την πτώση του στα μισά του σκέλους ενώ ο νικητής του προηγούμενου αγώνα Tanel Leok κυνηγούσε από την αρχή τον Coppins αλλά σταμάτησε να τον ακολουθεί όταν βρέθηκε στην έκτη θέση όπου και τερμάτισε. Το καλύτερο σκέλος της ημέρας ανήκε στην ΜΧ1 και δεν ήταν άλλο από το δεύτερο. Και πάλι ο Nagl ήταν αυτός που οδήγησε το σκέλος όμως στον τρίτο γύρο τον πέρασε ο Philipaerts που με την σειρά του έμεινε δεύτερος όταν τον πέρασε ο deDycker ένα γύρο μετά. Αυτό ήταν το τελευταίο σκέλος της ημέρας και η πίστα βρισκόταν σε απελπιστική κατάσταση. Αυτό οδήγησε τον deDycker να κάνει ένα λάθος και να χάσει την πρωτοπορία από τον deReuver που είχε βρεθεί μπροστά αλλά κι αυτός έκανε ένα λάθος επιτρέποντας στον Manuel Priem να σταθεροποιηθεί για κάποιους γύρους στην πρώτη θέση. Ανασυντάσσοντας τις δυνάμεις τους γύρο με τον γύρο τόσο ο deDycker όσο και ο Nagl έβρισκαν καλές γραμμές και πλησίαζαν την πρώτη θέση. Τα πράγματα έγιναν ποιο εύκολα για αυτούς στον δωδέκατο γύρο όταν ο Priem κατέβαλε το δικό του μερίδιο στο λάθος, χάνοντας αρκετές θέσεις. Έτσι στην πρώτη θέση τερμάτισε ο deDycker στο σκέλος καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση στον αγώνα με δεύτερο στο σκέλος και τρίτο στο σύνολο τον Nagl που παραδοσιακά πάει καλά στην άμμο. Τρίτος στο σκέλος και νικητής του GP αναδείχτηκε ο deReuver κερδίζοντας μέσα στην πατρίδα του το δεύτερο φετινό του αγώνα. Στην τέταρτη θέση τερμάτισε το νέο μεγάλο ταλέντο του Bελγίου ο νεαρός Clement Desalle ενώ στην πέμπτη θέση βρέθηκε ο Philipaerts δείχνοντας πολύ κουρασμένος στο τέλος της ημέρας. Πραγματοποιώντας ξανά ένα σταθερό αγώνα ο Coppins τερμάτισε στην έκτη θέση. Όσο για τον δεύτερο της βαθμολογίας Ramon απογοήτευσε κάνοντας πολλά λάθη στο GP όπου η ομάδα του περίμενε πολλά από αυτόν. Στο τελευταίο αγώνα στην Faenza δεν θα κριθεί μόνο το πρωτάθλημα οδηγών της κατηγορίας αλλά και των κατασκευαστών καθώς Yamaha και Suzuki βρίσκονται σε ισοβαθμία, είπαμε πάμε για grant finale.

Αποτελέσματα πρώτου σκέλους
1 de Reuver, Marc Honda
2 Barragan, Jonathan KTM
3 Philippaerts, David Yamaha
4 Coppins, Joshua Yamaha
5 Nagl, Maximilian KTM
6 Leok, Tanel Kawasaki
7 Ramon, Steve Suzuki
8 de Dycker, Ken Suzuki
9 Pourcel, Sebastien Kawasaki
10 Schiffer, Marcus KTM

Αποτελέσματα δεύτερου σκέλους
1 de Dycker, Ken Suzuki
2 Nagl, Maximilian KTM
3 de Reuver, Marc Honda
4 Desalle, Clement Suzuki
5 Philippaerts, David Yamaha
6 Coppins, Joshua Yamaha
7 Schiffer, Marcus KTM
8 Ramon, Steve Suzuki
9 Priem, Manuel Kawasaki
10 Leok, Aigar Yamaha

ΜΧ2
Μια και βρισκόμαστε στην άμμο και μιλάμε για σπεσιαλίστες σε αυτό το δύσκολο και απαιτητικό τερέν να πούμε ότι δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί αναβάτες που να πηγαίνουν πολύ καλά στην άμμο όσοι υπάρχουν στην ΜΧ2. Πάνω από όλους αυτούς όμως είναι ο Tyla Rattray και το απέδειξε στο Lierop το πόσο καλά οδηγεί στην άμμο κερδίζοντας τους δύο από τους τρεις αμμουδερούς αγώνες του πρωταθλήματος. Στο πρώτο σκέλος ο Rui Goncalves έφυγε μπροστά από την εκκίνηση και έδωσε τον δικό του ρυθμό στον αγώνα που όπως φάνηκε κανείς δεν κατάφερε να τον ακολουθήσει. Τα πράγματα όμως όσο περνούσαν οι γύροι γινόντουσαν πολύ έντονα στην μάχη της δεύτερης θέσης αλλά και για τους βαθμούς μεταξύ των Rattray και Tommy Searle. Το γεγονός αυτό έφερε στον 15ο γύρο τον Rattray στην πρώτη θέση με τον Searle κολλημένο πίσω του ενώ ο Goncalves είχε αρχίσει να μένει από δυνάμεις. Για του επόμενους τρεις γύρους μέχρι την καρό σημαία οι τρεις πρώτες θέσεις δεν άλλαξαν με τον Rattray σταθερά πρώτο και τον Searle να μην μπορεί κάτι καλύτερο από την δεύτερη θέση. Μετά από πολύ καιρό ο Goncalves μπήκε στην πρώτη εξάδα τερματίζοντας τρίτος ενώ ο Nicolas Aubin έκανε ένα φοβερό σκέλος μετά από μέτρια εκκίνηση και μια πτώση, τερματίζοντας τελικά στην τέταρτη θέση και κερδίζοντας στο τέλος του αγώνα την μάχη με έναν από τους σπεσιαλίστες της άμμου και πέμπτο Joel Roelants. Σε έναν αγώνα όπου κρινόταν η αντοχή ο νεαρός Shaun Simpson τα πήγε περίφημα αν σκεφτεί κανείς ότι γυρίζει μετά από εγχείριση, καταλαμβάνοντας την έκτη θέση. Στο δεύτερο σκέλος ο νικητής του άλλου αμμουδερού αγώνα στο Lommel Gert Krestinov πέρασε στον πρώτο γύρο τον Rattray που είχε πάρει την εκκίνηση και δοκίμασε την τύχη του και στο Lierop. Ο Rattray όμως δεν είχε όρεξη για παιχνίδια με τους πιτσιρικάδες της άμμου και γρήγορα έδωσε τα μπρατσάκια και τα κουβαδάκια στο χέρι του Krestinov, μπαίνοντας μπροστά και δυναμώνοντας τον ρυθμό του αγώνα. Κοντά του βρισκόταν ο Searle που και για αυτόν ο ρυθμός παρά ήταν δυνατός για να τον ακολουθήσει για του υπόλοιπους δεκαπέντε γύρους. Σκέλος και αγώνας πήγαν άνετα στον Rattray με τον Searle να είναι για ακόμα ένα αγώνα ο απόλυτος δεύτερος. Εντυπωσιακή ήταν εμφάνιση του Aubin σε αυτό το σκέλος καθώς θύμισε Cairoli με τον τρόπο που ανέβαινε από την δωδέκατη θέση στην τρίτη όπου τερμάτισε σε σκέλος και αγώνα. Φορτσάροντας προς το τέλος του σκέλους ο Goncalves κατάφερε να πάρει την τέταρτη θέση μπροστά από τον πέμπτο Krestinov που ξεφούσκωνε σιγά σιγά. Με καλή στρατηγική χωρίς ξεσπάσματα και σπατάλη ενέργειας, ο Simpson κατάφερε να πάρει άλλη μια έκτη θέση.

Αποτελέσματα πρώτου σκέλους
1 Rattray, Tyla KTM
2 Searle, Tommy KTM
3 Goncalves, Rui KTM
4 Aubin, Nicolas Yamaha
5 Roelants, Joel KTM
6 Simpson, Shaun KTM
7 Boog, Xavier Suzuki
8 van Horebeek, Jeremy KTM
9 Karro, Matiss Honda
10 Swanepoel, Gareth Kawasaki

Αποτελέσματα δεύτερου σκέλους
1 Rattray, Tyla KTM
2 Searle, Tommy KTM
3 Aubin, Nicolas Yamaha
4 Goncalves, Rui KTM
5 Krestinov, Gert KTM
6 Simpson, Shaun KTM
7 Bobryshev, Evgeniy Yamaha
8 Karro, Matiss Honda
9 Swanepoel, Gareth Kawasaki
10 van Horebeek, Jeremy KTM

Βαθμολογίες
ΜΧ1

1 Philippaerts, D. 477
2 Ramon, Steve 463
3 de Dycker, Ken 452
4 Barragan, J. 419
5 Coppins, J. 415
6 Nagl, M. 394
7 Pourcel, S. 392
8 Leok, Tanel 337
9 Mackenzie, B. 293
10 de Reuver, M. 277

ΜΧ2
1 Rattray, Tyla 596
2 Searle, Tommy 563
3 Aubin, Nicolas 381
4 Simpson, Shaun 367
5 Goncalves, Rui 365
6 Cairoli, A. 357
7 Frossard, S. 289
8 Boog, Xavier 283
9 van Horebeek, J. 277
10 Monni, Manuel 259

Κατασκευαστών ΜΧ1
1 Suzuki 543
2 Yamaha 543
3 KTM 525
4 Kawasaki 494
5 Honda 443
6 TM 33
7 Aprilia 23

Κατασκευαστών ΜΧ2
1 KTM 666
2 Yamaha 597
3 Kawasaki 430
4 Suzuki 347
5 Honda 262

Επόμενος αγώνας 13-14/09/2008 Faenza, Ιταλία.
Φωτογραφίες: Youthstream, Yamaha.