Ο πρώτος αγώνας του ΑΜΑ Motocross πραγματοποιήθηκε στην διάσημο Glen Helen και όπως κάθε χρόνο υπήρχαν εκπλήξεις σε αυτήν την πίστα που λίγο πολύ δεν φάνηκαν στα αποτελέσματα. Για παράδειγμα η νίκη του Ryan Villopoto στα 450 ήταν αναμενόμενη αλλά όχι στον βαθμό που συνέβη όπως αντίστοιχα και η νίκη του Ryan Dungey στα 250 την ποιο δύσκολη κατηγορία, σκιάστηκε από την εκπληκτική επίδοση ενός νέου οδηγού.

Κατηγορία 450
Οι εκπλήξεις στην κατηγορία ξεκίνησαν από τις δηλώσεις συμμετοχών όπου ο Chad Reed παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του ότι δεν θα αγωνιστεί τελικά συμμετείχε, και αν πάνε καλά τα πράγματα θα συνεχίσει και στο υπόλοιπο της σεζόν. Αυτόματα έγινε για πολλούς και το φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος αλλά όπως φάνηκε στο Glen Helen θα πρέπει να περάσει πρώτα από το πτώμα του Ryan Villopoto. Την επιθυμία του να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα εξέφρασε πριν μια εβδομάδα και ο Kevin Windham αλλά η ομάδα του είχε κλείσει θέσεις και δεν ήταν εφικτό (τότε που το θυμήθηκε!).

O Villopoto έδειξε τα δόντια του από τον πρώτο αγώνα

Στον αγώνα τώρα οι κλασικοί motocrosser του αμερικανικού ΜΧ είχαν την τιμητική τους στο Glen Helen με πρώτο και καλύτερο τον Mike Alessi που πήρε όπως πάντα πήρε την εκκίνηση στο πρώτο σκέλος και οδήγησε τον αγώνα έχοντας πίσω του τους Josh Grant, Andrew Short και τον γερόλυκο Mike Brown. Στον πρώτο γύρο ο Villopoto ήταν έβδομος με τον  pole-man Chad Reed να ξεκινάει από την δωδέκατη θέση την στιγμή που μπροστά η μοτοσικλέτα του M.Alessi έσβησε σε ένα λούκι ρίχνοντας τον στην τρίτη θέση. Πολύ γρήγορα ο Villopoto βρήκε τον ρυθμό του πιάνοντας γυρολόγιο κοντά στον καλύτερο χρόνο των δοκιμαστικών και κατάφερε να περάσει δεύτερος, έξι δεύτερα πίσω από τον Grant. Με τους δύο πρώτους να γυρίζουν σε παραπλήσιους χρόνους η διαφορά δεν έδειχνε να μειώνεται μέχρι τον ένατο γύρο όπου ο Grant άρχισε να κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο επιτρέποντας στον Villopoto να τον πιάσει και να τον περάσει σχετικά εύκολα. Αμέσως ο Grant παραιτήθηκε από την πρώτη θέση αφήνοντας τον Villopoto να τερματίσει άνετα πρώτος, καταλαμβάνοντας έτσι την δεύτερη θέση. Τρίτος τερμάτισε ο M.Alessi με τέταρτο τον Reed που δεν κατάφερε να καλύψει το πραγματικά μεγάλο έδαφος από την κακή του εκκίνηση. Η πέμπτη θέση πήγε στον Short ενώ η πέμπτη στον ομόσταυλο του Davi Millsaps. Στο δεύτερο σκέλος ο M.Alessi πήρε και πάλι την εκκίνηση και χωρίς λάθη κατάφερε να δημιουργήσει διαφορά από τον και πάλι δεύτερο Grant. Πίσω από τον Grant ακολουθούσαν οι Short και Millsaps με τον Reed στην πέμπτη θέση και ακριβώς πίσω του ο Villopoto. Σε ένα μόνο γύρο ο Villopoto κατάφερε να περάσει δεύτερος γεγονός που ξύπνησε τον Reed και τον έφερε πίσω από τον οδηγό της Kawasaki. Στον έβδομο γύρο ο Villopoto επιτέθηκε και πέρασε τον Grant βρισκόμενος 13 δεύτερα πίσω από τον πρωτοπόρο M.Alessi έχοντας μισό αγώνα μπροστά του. Μεγάλη διαφορά αλλά ο Villopoto δεν έχασε ποτέ τις ελπίδες του, κράτησε σφιχτό γυρολόγιο και δεν άργησε να δει μπροστά του τον M.Alessi που έκανε πολλά λάθη από κούραση. Τρεις γύρους πριν από τον τερματισμό ο Villopoto τελικά κατάφερε να περάσει στην πρώτη θέση και να πάρει τον πρώτο αγώνα της χρονιάς. Δεύτερος σε σκέλος και σύνολο τερμάτισε ο M.Alessi που έδειξε ότι θα είναι στο παιχνίδι του τίτλου φέτος. Αντίθετα ο Reed δεν είχε καλό αγώνα και σίγουρα η μεγάλη προσπάθεια που κατέλαβε στο πρώτο σκέλος τον περιόρισαν στην τρίτη θέση σε αυτό το σκέλος και στην τέταρτη του συνόλου. Καλή εμφάνιση και αναμενόμενη από τον Grant που κατέλαβε την τρίτη θέση του βάθρου με την τέταρτη θέση που τερμάτισε σε αυτό το σκέλος. Συμπληρώνοντας την πρώτη πεντάδα με διαφορετικούς κατασκευαστές ο Davi Millsaps έφερε την πρώτη Honda στην πέμπτη θέση μπροστά από τον έκτο Tommy Hahn που παρά τις πολύ κακές του εκκινήσεις και στα δύο σκέλη κατάφερε να πλησιάσει την πρώτη εξάδα.

Αποτελέσματα  Glen Helen, κατηγορία 450
1. Ryan Villopoto 1-1
2. Mike Alessi 3-2
3. Josh Grant 2-4
4. Chad Reed 4-3
5. Davi Millsaps 6-5
6. Tommy Hahn 7-6
7. Mike Brown 8-7
8. Cody Cooper 11-12
9. Weston Peick 13-11
10. Andrew Short 5-21

Δύο στις δύο οι εκκίνήσεις για τον M.Alessi

O Ryan Dungey έδειξε ποιος είναι το μεγάλο αφεντικό στην κατηγορία

Κατηγορία 250
Μεγάλα ονόματα με βαριά προϊστορία στη κατηγορία παρατάχτηκαν στην μπάρα της εκκίνησης για τον πολυπόθητο τίτλο των 250 όπως θα λέγεται από φέτος. Μαζί τους και ο Justin Barcia που είναι γνωστός μόνο από τους ερασιτεχνικούς αγώνες που έχουν γίνει ειδικά στο Glen Helen και εμφανίστηκε σε αυτόν τον αγώνα σαν rookie
με τα χρώματα της Geico Honda θυμίζοντας έναν άλλο που είχε αγωνιστεί πριν από  μερικά χρόνια (το 2005) στην ίδια πίστα με Honda που έκανε και αυτός τότε πολλούς να τρίβουν τα μάτια τους, γνωστός ως Ryan Villopoto. Την πρώτη εκκίνηση του πρώτου σκέλους πήρε ο Trey Canard αλλά ο αγώνας σύντομα διεκόπη από την σοβαρή πτώση του Michael Hall. Στην δεύτερη εκκίνηση του σκέλους ο Trey Canard έστριψε και πάλι πρώτος όμως ο team-mate του Justin Barcia τον πέρασε για την πρωτοπορία του σκέλους. Πίσω του συγκεντρώθηκαν οι Tommy Searle, Christophe Pourcel, Ryan Dungey και ο Canard. Για επτά γύρους κανένας δεν κατάφερε να περάσει τον Barcia, όμως το κατάφεραν όλοι μαζί στον αμέσως επόμενο γύρο με πρώτο και καλύτερο τον Pourcel που στο μεταξύ είχε αλλάξει θέσεις δύο φορές με τον Dungey. Από εκεί και μετά ο C.Pourcel δεν είχε αντίπαλο και κέρδισε εύκολα το πρώτο σκέλος της χρονιάς. Η δεύτερη θέση πήγε στον Dungey με τρίτο τον Canard και τέταρτο τον Searle. Έχοντας πολύ κακή εκκίνηση ο παγκόσμιος πρωταθλητής ΜΧ2 Tyla Rattray κατάφερε να βρει τον δρόμο για την πέμπτη θέση όπου και τερμάτισε. Την εξάδα έκλεισε ο Bret Metcalfe που έδειξε αρκετά δυνατός στον πρώτο του αγώνα μετά τον τραυματισμό του στην αρχή της χρονιάς. Στο δεύτερο σκέλος ο Barcia ήταν αυτός που πήρε την εκκίνηση και για άλλη μια φορά οδήγησε τον αγώνα αποφασισμένος να μην αφήσει τις ατυχίες του πρώτου σκέλους (μηχανικό πρόβλημα χάνοντας την πρώτη θέση και πτώση ενώ βρισκόταν στην πέμπτη θέση). Πίσω του βρέθηκαν να παλεύουν για την δεύτερη θέση οι Rattray, Searle, Dungey και Canard ενώ ο C.Pourcel βρισκόταν όγδοος. Σταθερά και σταδιακά ο Dungey άρχισε να ανεβάζει ρυθμό και να ανεβαίνει θέσεις και γρήγορα βρέθηκε δεύτερος πίσω από τον Barcia. Στους γύρους που ακολούθησαν ο Dungey κυνηγούσε τον Barcia και τους δύο καταδίωκε ο Rattray. Με τρεις γύρους να απομένουν ο Dungey πέρασε τον Barcia για την πρώτη θέση και στον τελευταίο γύρο το ίδιο έκανε και ο Rattray. Μεγάλος νικητής του σκέλους και του αγώνα αναδείχτηκε ο Dungey με δεύτερο στο σκέλος και τρίτο στο σύνολο τον Rattray. Η έκπληξη του αγώνα ο Barcia κατέλαβε την τρίτη θέση όμως η πτώση του στο πρώτο σκέλος δεν τον έφερε κοντά στο βάθρο που σίγουρα δικαιούται. Ο απόλυτος τέταρτος τη ημέρας ήταν ο Searle ενώ ο απόλυτος άτυχος της ημέρας ήταν ο Austin Stroupe που αντιμετώπισε πολλά προβλήματα και στα δύο σκέλη τερματίζοντας σε αυτό πέμπτος. Την εξάδα έκλεισε ο Metcalfe που άφησε πίσω του τον έβδομο στο σκέλος και δεύτερο τελικά στο βάθρο C.Pourcel.

Αποτελέσματα  Glen Helen, κατηγορία 250
1. Ryan Dungey 2-1
2. Christophe Pourcel 1-7
3. Tyla Rattray 5-2
4. Tommy Searle 4-4
5. Trey Canard 3-8
6. Justin Barcia 9-3
7. Brett Metcalfe 7-6
8. Jake Weimer 6-9
9. Austin Stroupe 13-5
10. Blake Wharton 8-10

Ο Grant μπήκε δυνατά στην σεζόν

Βαθμολογίες
Κατηγορία 450

1. Ryan Villopoto 50(1 νίκη)
2. Mike Alessi 42
3. Josh Grant 40
4. Chad Reed 38
5. Davi Millsaps 31
6. Tommy Hahn 29
7. Mike Brown 27
8. Cody Cooper 19
9. Weston Peick 18
10. Andrew Short 16

Η αντηλιά στις ανηφόρες φόβισε στο β’σκέλος
τον Pourcel που δεν είναι έτοιμος 100%

Κατηγορία 250
1. Ryan Dungey 47(1 νίκη)
2. Christophe Pourcel 39
3. Tyla Rattray 38
4. Tommy Searle 36
5. Trey Canard 33
6. Justin Barcia 32
7. Brett Metcalfe 29
8. Jake Weimer 27
9. Austin Stroupe 24
10. Blake Wharton 24

Ο Barcia κέρδισε τις εντυπώσεις στον πρώτο
αγώνα, να δούμε αν θα συνεχίσει έται

Επόμενος αγώνας 30/05/09 Hangtown, CA.
Φωτογραφίες: amamotocross.com