Οι πρώτοι αθλητές του φετινού Rally Dakar χρησιμοποίησαν ρουχισμό Kenny.

Την περίμενε τρια χρόνια. Αμέσως μετά τον τερματισμό του ο Cyril Despres ξέσπασε σε δάκρυα χαράς σημάδι της μεγάλης προσπάθειας που κατάφερε. Έχουν περάσει τρια χρόνια από την τελευταία του νίκη στο Dakar. Τότε που το Rally Dakar διέσχιζε για τελευταία φορά την Αφρικανική ήπειρο πριν τα γνωστά γεγονότα με την ακύρωση του αγώνα το 2008 και την μεταφορά του αγώνα στην Λατινική Αμερική. Η περσινή χρονιά σημάδεψε τον Despres με προβλήματα ελαστικών αφήνοντας τελικά μακριά από την πρώτη θέση. Φέτος ήταν πραγματικά σταθερός, πιο σοφός από κάθε άλλη χρονιά. Πλέον με τρεις νίκες (2005, 2007 και 2010) ισοβαθμεί με τον Richard Sainct.

Η ΚΤΜ αντίστοιχα συμπληρώνει 9 νίκες ισοβαθμώντας με την Yamaha στην πρώτη θέση. Και τι χρονιά ήταν αυτή για την KTM. Η οργάνωση ASO ανακοίνωσε στα μέσα της χρονιάς την αλλαγή κανονισμών που επέτρεπαν μόνο μοτοσυκλέτες 450cc να αγωνιστούν. H KTM έχοντας ήδη ετοιμάστει σε μεγάλο μέρος αποφάσισε αρχικά να μην συμμετέχει στο φετινό αγώνα. Η οργάνωση αναγκάστηκε να συμβιβαστεί επιτρέποντας τελικά μοτοσυκλέτες μεγάλου κυβισμού (τα KTM είναι 690cc) να συμμετέχουν αλλά με περιορισμό ισχύος που θα τα έκαναν ανταγωνίσιμα με τις υπόλοιπες εταιρείες. H KTM τελικά ανακάλεσε συμμετέχοντας με αθλητές στον αγώνα στέλνοντας το φορτηγό όχημα υποστήριξης για να βοηθήσει τους πολυάριθμους ιδιώτες.

Ένα άλλο σημείο είναι οι ατυχίες που χτύπησαν τον Marc Coma φέτος, αρχικά η υπερθέρμανση του κινητήρα και μετά τα προβλήματα με τα ελαστικά ανάγκασαν τον Ισπανό περσινό νικητή του αγώνα να κυνηγά από την αρχή τον Cyril Despres. Το λάθος του στην συνέχεια με την “αντικανονική υποστήριξη” και η ποινή των έξη ωρών ουσιαστικά τον έβγαλαν εκτός αγώνα. Τελικά τερμάτισε στην 15η θέση +6 ώρες και 34 λεπτά από την κορυφή.

Με τον Coma εκτός διεκδήκισης ένας άλλος αθλητής πάνω σε ένα KTM, ο Νορβηγός Pal anders Ullevalseter κατάφερε να τερματίσει στη δεύτερη θέση. Έχοντας βάλει στόχο την πρώτη τριάδα ο Νορβηγός καταφέρνει τον καλύτερο τερματισμό στην καριέρα του σημειώνοντας την πρώτη του νίκη σε ειδική. Στην τέταρτη συμμετοχή του ο Francisco Lopez καταφέρνει να τερματίσει και να τερματίσει στην τρίτη θέση με ένα Aprilia 450cc.

Δείτε κορυφαίες φωτογραφίες από τον αγώνα.

Τελικά αποτελέσματα.

Ο νικητής του Rally Dakar 2010 Cyril Despres

Ο νικητής του Rally Dakar 2010 Cyril Despres

από αριστερά Francisco Lopez (3ος), Cyril Despres (1ος), Pal Anders Ullevalseter (2ος)

από αριστερά Francisco Lopez (3ος), Cyril Despres (1ος), Pal Anders Ullevalseter (2ος)