31o Dakar 2009 Αργεντινή – Χιλή
Πρώτο μέρος
1η ως 7η αγωνιστική ημέρα

Το ιστορικό χωμάτινο Rally γιορτάζει την 31η χρονιά διοργάνωσης στην νότια Αμερική, διασχίζοντας δύο μόνο χώρες, εγκαταλείποντας την αφρικάνικη ήπειρο όπου γεννήθηκε και κέρδισε την φήμη του πιο σκληρού χωμάτινου αγώνα για τον άνθρωπο και την μηχανή. Η ακύρωση του περσινού αγώνα από τους διοργανωτές, ενώ συμμετέχοντες και κόσμος ήταν έτοιμοι για την εκκίνηση, έσπειρε απογοήτευση. Δικαιολογία, ότι ο κίνδυνος επιθέσεων στην Μαυριτανία έφερε το τέλος στα αφρικάνικα εδάφη έδωσε την ευκαιρία στην άλλη άκρη του κόσμου και στις ισπανόφωνες χώρες της Αργεντινής και Χιλής.

Η ονομασία Dakar παρέμεινε και ας άλλαξε ήπειρο, ας άλλαξε πόλη τερματισμού. Αλλά το ερώτημα είναι το πνεύμα, η σκληρότητα, η μοναξιά που είχε τόσα χρόνια στα πέρασμα των δυτικών χωρών της Αφρικής μέχρι την παραλία του Dakar στην Σενεγάλη.

Παρόλα αυτά και φέτος οι συμμετοχές σε κάθε κατηγορία είχαν κλείσει από νωρίς, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει πάντα το όνειρο τις συμμετοχής σε έναν τέτοιο σκληρό αγώνα. Ο αριθμός των αναβατών στις μοτοσικλέτες και στα quad έφτασαν τους 217 και 25 αντίστοιχα. Στα αυτοκίνητα φτάνουν τα 177, ενώ τα φορτηγά των αριθμό των 81 συμμετοχών. Τα συνολικά χιλιόμετρα που είχαν ανακοινωθεί ότι θα διανύσουν οι συμμετέχοντες από το διάστημα 3 έως 18 Ιανουαρίου 2009 είναι 9574, από τα οποία τα 3922 χιλιόμετρα είναι ειδικές χρονομετρημένες διαδρομές. Αλλά φτάνοντας στην μέση του αγώνα, μετά από επτά ημέρες (10 Ιανουαρίου), η οργάνωση έχει πραγματοποιήσει πολλές αλλαγές, μειώνοντας ή και ακυρώνοντας ειδικές.

Η εκκίνηση πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιανουαρίου στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, το Buenos Aires με τον Έλληνα Βασίλη Ορφανό (Honda) να παίρνει εκκίνηση για 4η φορά στο φημισμένο rally. Τα αναμενόμενα μεγάλα ονόματα είναι: για την αρμάδα της ΚΤΜ ο Γάλλος Cyril Despres και ο Ισπανός Marc Coma, αλλά και Γάλλος David Fredigne (Yamaha) και ο Βραζιλιάνος Jose Helio Rodrigues (Honda).

Ο Ισπανός Marc Coma (KTM) κρατώντας μια επιθετική γραμμή έφτασε να έχει 52 ολόκληρα λεπτά διαφορά από τον δεύτερο Γάλλο David Fredigne (Yamaha) με το τέλος και της 7η ημέρας και 1 ώρα και 6 λεπτά από τον τρίτο Αμερικανό Jonah Street (KTM). Τέταρτος κατατάσσεται ο Νορβηγός Pal anders Ullevalseter (KTM) με 1 ώρα 24 λεπτά διαφορά από την κορυφή. Στην πέμπτη θέση ανέβηκε μετά από περιπέτειες τις πρώτες ημέρες στην Αργεντινή, ο Γάλλος Cyril Despres (KTM) που είναι 1 ώρα 35 λεπτά πίσω από τον Coma. Ευχάριστη έκπληξη είναι ο Χιλιανός Franceso Lopez (KTM) που κατάφερε να κερδίσει την 7η ειδική και αυτό μέσα στην χώρα του, με τους συμπατριώτες του να τον αποθεώνουν, σκαρφαλώνοντας παράλληλα στην δέκατη θέση της γενικής. Ο Έλληνας Βασίλης Ορφανός (HONDA) βρέθηκε στην 108η θέση μεταξύ των 141 αναβατών που κατάφεραν να κλείσουν το πρώτο μέρος του αγώνα.

Ο αριθμός των αναβατών που εγκατέλειψαν συνολικά τις πρώτες επτά ημέρες, έφτασαν τους 76 αναβάτες. Μεταξύ αυτών δύστυχως συγκαταλέγετε και ο Γάλλος Pascal Terry που βρέθηκε νεκρός μετά από δυο ημέρες ερευνών της οργάνωσης και της τοπικής αστυνομίας. Μετά από πτώση στις 4 Ιανουαρίου έχασε βενζίνη και χρειάστηκε να περιμένει για βοήθεια. Είχε πατήσει το πομπό μετάδοσης SOS. Βοήθεια στάλθηκε την επόμενη χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα. Την Τρίτη 6 Ιανουαρίου οργανώθηκε ξανά αποστολή για την εύρεση του αναβάτη. Τελικά βρέθηκε σε μια δύσβατη περιοχή, βάση δελτίου τύπου της οργάνωσης, νεκρός κάτω από ένα δέντρο, δεκαπέντε μέτρα μακριά από την μοτοσικλέτα του, με επαρκή διατροφή και νερό δίπλα του. Η τελική νεκροψία έδηξε «έμφραγμα του μυοκαρδίου». Από την αρχή του Rally Dakar το 1978 μέχρι σήμερα έχουν χαθεί 56 ανθρώπινες ψυχές.

Στα quad ο Τσέχος Josef Machacek (Yamaha Raptor) προηγείται με αρκετή διαφορά από τον δεύτερο Αργεντινό Marcos Patronelli (Can-Am) κατά 2 ώρες και 27 λεπτά. Τρίτος ανέβηκε ο Πολωνός Rafal Sonik (Yamaha Raptor) με διαφορά 4 ώρες 31 λεπτά από τον πρώτο. Δύο γυναίκες κατέχουν την ενδέκατη και τελευταία δέκατη πέμπτη θέση. Πρόκειται αντίστοιχα για την Γαλλίδα Elisabeth Kraft (Polaris) και την Ιταλίδα Camilia Liparoti (KTM).

Στα αυτοκίνητα προηγείται μετά από επτά αγωνιστικές ημέρες ο Ισπανός Carlos Sainz με συνοδηγό τον Γάλλο Michel Perin. Ακολουθούν με εννέα δευτερόλεπτα στην δεύτερη θέση το πλήρωμα Giniel de Villiers και Dirk von Zitzewitz με τρίτους το πλήρωμα Mark Miller – Ralph Pitchford με διαφορά κοντά στα 14 λεπτά.

Τα φορτηγά είναι τα τέρατα της ερήμου, το ρωσικό πλήρωμα με οδηγό τον Firdaus Kabirov με KAMAZ προηγούνται των επίσης Ρώσων με οδηγό τον Vladimir Chagin με KAMAZ. Τρίτο το ολλανδικό πλήρωμα με οδηγό τον Gerald de Rooy. Η έβδομη αγωνιστική ημέρα δεν μέτρησε για τα φορτηγά και ακυρώθηκε.