Το ιστορικό Donington Park φόρεσε τα γιορτινά του και υποδέχτηκε το κορυφαίο motocross γεγονός της χρονιάς το Red Bull MXDN 2008 με παράδοξο τον ηλιόλουστο και ιδιαίταιρα ζεστό για την εποχή καιρό. Στους προκριματικούς αγώνες δεν υπήρχαν παράδοξα και τα φαβορί επικράτησαν.

Κάθε χρόνο το MXDN μεγαλώνει με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Τα τελευταία χρόνια λέμε συνέχεια ότι είδαμε το καλύτερο MXDN μέχρι να έρθει η επόμενη χρονιά. Ίσως από πλευράς οπτικής ο φετινός αγώνας στο Donington Park να μην είναι όπως των τελευταίων ετών καθώς δεν υπάρχει η πανοραμική άποψη των Ernee, Mattelrey Basin και Budds Creek.  Όμως θα είναι καλύτερο απο πλευράς εγκαταστάσεων (με κερκρίδες τσιμεντένια paddocks, χρησιμοποιώντας πολλούς απο τους χώρους της πίστας του Donington Park) και προσέλευσης θεατών αφού το Σάββατο για τις προκριματικές σειρές υπήρχαν πάνω απο τριάντα χιλιάδες θεατές. Προβλέπω την Κυριακή να έχουμε ρεκόρ προσέλευσης με πάνω από πενήντα χιλιάδες θεατές.

Οι ομάδες
Με φαβορί την Αμερικανική όμαδα για την πρώτη θέση, όλοι οι υπόλοιποι βρέθηκαν να παλεύουν για την δεύτερη θέση. Αν και δύσκολα θα κινδύνευε κάποια από τις κορυφαίες ομάδες να μην προκριθεί, ήταν θέμα γοήτρου περισσότερο παρά το σε ποιά θέση θα στηνώντουσαν στην μπάρα. Με τον James Stewart να κυριαρχεί εύκολα στην ΜΧ1 και τον Ryan Villopoto να επικρατεί ακόμα ποιο εύκολα στην ΜΧ2, η κακή επίδοση του Tim Ferry που είχε μια σύγκρουση με έναν άλλο οδηγό ενώ βρισκόταν στην πρώτη εξάδα στον αγώνα της ΜΧ ΟΡΕΝ πέρασε ανώδυνα καθώς είχαν την ευκαίρια να πετάξουν ένα κακό αποτέλεσμα. Οι αμερικάνοι πήραν την πρώτη θέση με δεύτερους τους Αυστραλούς που βασίστηκαν στα καλά αποτελέσματα των Brett Metcalfe και Michael Byrne καθώς ο πρωταθλητής ΑΜΑ Supercross Chas Reed ειχε μια πτώση στην εκκίνηση του σκέλους του, τερματίζοντας δέκατος. Δυνατές εμφανίσεις και πτώσεις είχαν και οι Γάλλοι με το φαβορί απο τα δοκιμαστικά Nicolas Aubin να έχει μια πτώση με εγκατάλειψη την στιγμή που πίεζε από την τρίτη θέση τους πρωτοπόρους. Ο Sebastien Pourcel με τον πιτσιρικά Anthony Boissiere κατάφεραν τελικά να πλασάριστουν στην τρίτη θέση.

Προκριματικά MXDN
1 H.Π.Α.
2 Αυστραλία
3 Γαλλία
4 Βέλγιο
5 Ιταλία
6 Νέα Ζηλανδία
7 Αγγλία
8 Εσθονία
9 Ισπανία
10 Φιλανδία

Προκριματικός αγώνας ΜΧ1
Το γεγονός ότι η κλήρωση της εκκίνησης, που γίνεται για τους προκριματικούς αγώνες του MXDN, έφερε τον James Stewart να επιλέγει 19ος θέση στην μπάρα, δεν τον εμπόδισε να κάνει μια εκπληκτική εκκίνηση και να στρίψει πρώτος στην πρώτη στροφή. Για ένα γύρο προσπάθησε να τον πιέσει ο Billy Mackenzie αλλά ο φετινός πρωταθλητής του ΑΜΑ Motocross βρήκε γρήγορα ρυθμό και άνοιξε την διαφορά. Μόνο ένα λάθος του Stewart μπορούσε να φέρει τον συναγωνισμό κοντά του και αυτό το λάθος ήρθε για τον αμερικανό στον τρίτο γύρο με μια μικρή πτώση, ζεσταίνοντας την ατμόσφαιρα στο Donington Park. O δεύτερος Mackenzie όμως δεν κατάφερε να κοντράρει τον Stewart παρά τις επεφημίες των συντοπιτών του. Με την πρώτη θέση να ξεκαθαρίζει νωρίς, το ενδιαφέρον του αγώνα συγκεντρώθηκε στην δεύτερη θέση που αντίθετα είδε πολλούς διεκδικητές. Ο Βέλγος Ken deDycker βρέθηκε από τον πρώτο γύρο στην τρίτη θέση και με φοβερά κέφια (έκανε απίστευτα whips στο μεγάλο τραπέζι) πίεσε και τελικά κατάφερε να πάρει την δεύτερη θέση απο τον Mackenzie που εξασθενούσε. Από την έκτη θέση όπου ξεκίνησε ο Γάλλος Sebastien Pourcel βρέθηκε στον έβδομο γύρο πίσω από τον deDycker περνώντας τον Mackenzie που λίγο μετά είχε ένα σβήσιμο στον κινητήρα που το έριξε κι άλλες θέσεις. Μετά από μια μάχη δύο γύρων ο S.Pourcel που είχε και τον δεύτερο καλύτερο χρόνο στα ελεύθερα δοκιμαστικά πίσω από τον Stewart, πέρασε τον deDycker για την δεύτερη θέση. Stewart και S.Pourcel τερμάτισαν άνετα πρώτος και δεύτερος αντίστοιχα ενώ ο deDycker κράτησε οριακά την τρίτη θέση από τον παγκόσμιο πρωταθλήτη David Philipaerts που πίεζε σε όλο το σκέλος από την πέμπτη θέση όπου ξεκίνησε για κάτι καλύτερο. Προς το τέλος του αγώνα μάζεψε και μια κορδέλα στον πίσω τροχό του αλλά ο Philipaerts συνέχισε να πιέζει τερματίζοντας τελικά τέταρτος. Καλή εκκίνηση πήρε κι ο Tanel Leok έχοντας επιλέξει δεύτερος θέση στην μπάρα επιδεικνύοντας όμως σθεναρή αντίσταση σε όποιον τον απείλησε τερματίζοντας τελικά πέμπτος. Ο Max Nagl είχε όλη την μέρα καλές επιδόσεις και κατάφερε να κρατηθεί στον αγώνα στην πρώτη εξάδα μέχρι το τέλος.

Αποτελέσματα προκριματικών ΜΧ1
1 James Stewart Kawasaki
2 Sebastien Pourcel Kawasaki
3 Ken deDycker Suzuki
4 David Philipaerts Yamaha
5 Tanel Leok Kawasaki
6 Max Nagl KTM
7 Billy Mackenzie Honda
8 Mark deReuver Honda
9 Josh Coppins Yamaha
10 Chad Reed Suzuki


Προκριματικός αγώνας ΜΧ2
Στον αγώνα της κατηγορίας υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον καθώς όλοι περίμεναν να δούν αν ο συναγωνισμός μειώσε την διαφορά απο τον Ryan Villopoto που τα είχε κερδίσει όλα στον περσινό αγώνα του θεσμού. Η εκκίνηση πήγε στον Γάλλο Anthony Boisseiere που αντικατέστησε τελευταία στιγμή τον Stephen Frossard. Ο νεαρός Γάλλος αποδείχτηκε σκληρό καρύδι σε όλο τον αγώνα αφού όμως είχε παραδώσει την πρώτη θέση από τον πρώτο γύρο στον Villopoto που ξεκίνησε πέμπτος και μέσα σε ένα γύρο είχε πάρει την πρώτη θέση και να κάνει διαφορά. Από την τρίτη θέση ο Αυστραλός Bret Metcalfe που αγωνίζεται στην Αμερική, κατάφερε στον τρίτο γύρο να περάσει τον Boissiere και να σταθεροποιηθεί στην δεύτερη θέση. Με 25 δευτερόλεπτα διαφορά απο τον δεύτερο Metcalfe ο πρωταθλητής ΑΜΑ Motocross Lites Villopoto, πήρε τον αγώνα επαναλαμβάνοντας την περσινή του εμφάνιση. Πολύ καλή εμφάνιση έκανε κι ο Boissiere τερματίζοντας στην τρίτη θέση και κρατώντας πίσω του στην τέταρτη θέση τον παγκόσμιο πρωταθλητή Tyla Rattray που μετά απο μέτρια εκκίνηση δεν κατάφερε να βρει καλό ρυθμό. Η κακή εκκίνηση του Tommy Searle μαζί με την πίεση για μια καλή θέση απο το Βρετανικό κοινό δυσκόλεψαν τον Άγγλο να αναρριχηθεί σύντομα στην πρώτη εξάδα τερματίζοντας τελικά πέμπτος. Αντάξιος της Βελγικής παράδοσης και της επιλογής του Joel Smets, o Jeremy vanHorebeek πάλεψε και έφερε την έκτη θέση, τερματίζοντας σε καλή θέση για τον αυριανό αγώνα για την χώρα του.

Αποτελέσματα προκριματικών ΜΧ2
1 Ryan Villopoto Kawasaki
2 Brett Metcalfe Kawasaki
3 Anthony Boissiere KTM
4 Tyla Rattray KTM
5 Tommy Searle KTM
6 Jeremy van Horebeek KTM
7 Carlos Campano KTM
8 Manuel Monni Yamaha
9 Scott Columb Suzuki
10 Mattis Karro Suzuki


Προκριματικός αγώνας ΜΧ ΟΡΕΝ
Ήταν ο μόνος αγώνας όπου απο την αρχή της ημέρας δεν υπερίσχυσαν οι Αμερικάνοι. Κι αυτό γιατί ο Tim Ferry έφερε τον δεύτερο χρόνο στα ελεύθερα δοκιμαστικά πίσω απο τον Γάλλο Nicolas Aubin. Την εκκίνηση του αγώνα πήρε ο Νέο Ζηλανδός Cody Cooper που και αυτός αγωνίζεται στην Αμερική, καταφέρνοντας να κρατηθεί στην πρώτη θέση σε όλο τον αγώνα χωρίς να απειληθεί ουσιαστικά. Η δεύτερη θέση άλλαξε πολλά χέρια περνώντας από τον Καναδό Dusty Klatt που κράτησε τον Ιταλό Alex Salvini πίσω του για τέσσερις γύρους πριν τους περάσει και τους δύο ο Αυστραλός Michael Byrne (γνωστός κι αυτός από το αμερικάνικο πρωτάθλημα) για να κυνηγίσει τον πρωτοπόρο. Όμως ο Zach Osborne που αν και είναι αμερικανός αγωνίζεται με το Πόρτο Ρίκο, ξεκινώντας από την ενδεκάκτη θέση κατάφερε να δώσει πολλές μάχες και στον τελευταίο γύρο λίγο πριν το άλμα του τερματισμού, πέρασε και τον Byrne για την δεύτερη θέση. Ελαφρώς εκνευρισμένος ο Byrne για την θέση που έχασε τερμάτισε τρίτος ενώ ο Salvini έκανε μια εκπληκτική εμφάνιση τερματίζοντας τέταρτος, κρατώντας οριακά πίσω του τον πέμπτο Steve Ramon που ανέβασε απόδοση προς το τέλος του σκέλους. Μετά από καλή εκκίνηση και δυνατή οδήγηση ο Φιλανδός Matti Seistola πήρε την έκτη θέση αντέχοντας στην πίεση του Βρετανού Shaun Simpson.

Αποτελέσματα προκριματικών ΟΡΕΝ
1 Cooper, Cody Suzuki
2 Osborne, Zach Yamaha
3 Byrne, Michael Suzuki
4 Salvini, Alex     Suzuki
5 Ramon, Steve Suzuki
6 Seistola, Matti Honda
7 Simpson, Shaun KTM
8 Klatt, Dusty    Kawasaki
9 Ferry, Tim Kawasaki
10 Lozano, Alvaro KTM

Πτώση του James Stewart στον αγώνα