Ως αποτέλεσμα της πτώσης και μετέπειτα τραυματισμού που υπέστη κατά τον τέταρτο γύρο του παγκοσμίου πρωταθλήματος MXGP στο Τρεντίνο, ο 27χρονος αναβάτης της Kawasaki έχει λάβει τη δύσκολη απόφαση να σταματείσει να αγωνίζεται στο άθλημα που έχει καταφέρει να είναι ένας από τους σπουδαιότερους αθλητές.

O πρώτος εθνικός τίτλο για τον Villopoto ήρθε με μια Kawasaki KX 125 το 2005 (AMA Amateur). Αφού υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο, σαρώσε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα AMA Motocross 2006 – 2008 στην κατηγορία των 250cc, ενώ, επίσης, κέρδισε το πρωτάθλημα 250SX AMA West Supercross, 2007.  Μόλις μεταπήδησε στο Kawasaki KX 450F, o Villopoto κέρδισε τέσσερις συνεχόμενους τίτλους Monster Energy AMA Supercross 2011 έως 2014, ενώ επίσης κατέκτησε δύο τίτλους AMA Motocross (2011, 2013), σύνολα εννέα επαγγελματικά πρωταθλήματα AMA, κάτι που τοποθετεί τον Villopoto δεύτερο στο βιβλίο των ρεκόρ πίσω μόνο από τον Ricky Carmichael.

Δυστυχώς, το ασυνήθιστο δυστύχημα στην Ιταλία είχε ως αποτέλεσμα τόσο τον τραυματισμό του και, μετά από περαιτέρω λεπτομερή έρευνα, άλλα τραύματα στο κάτω μέρος της πλάτης του, τα οποία βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία της επούλωσης. Συγκέντρωσε τις σκέψεις του αποφασίζοντας να σταματήσει τους αγώνες μετά από μια μεγάλη καριέρα υποστηριζόμενος από την Kawasaki και την Monster Energy, ο Villopoto έχει γράψει μια συναισθηματική ανοιχτή επιστολή προς τους χιλιάδες των οπαδών σε όλο τον κόσμο που περιλαμβάνει τα ακόλουθα αποσπάσματα:

“Είμαι ευγνώμων για το ότι είχα την ευκαιρία να κάνω κάτι που έχω αγαπήσει από τότε που ήμουν παιδί. Είμαι ευγνώμων για την υποστήριξη της οικογένειάς μου για όλα τα χρόνια που πέρασε μεταφέροντας τις μοτοσυκλέτες μου στους αγώνες, διακόπτοντας τη ζωή τους. Είμαι ευγνώμων για την υποστήριξη πολλών χορηγών όλα αυτά τα χρόνια, πρώτα απ ‘όλα η Kawasaki, η οποία μου παρείχε τις μοτοσυκλέτες από τα πρώτα στάδια της καριέρας μου. Έχουν μαζί μου σκαμπανεβάσματα, σοβαρούς τραυματισμούς και μεγάλες επιτυχίες. Η Kawasaki είναι ένα εμπορικό σήμα που είναι συνώνυμη με την αγωνιστική καριέρα μου. Είμαι ευγνώμων που είχα την ευκαιρία να αγωνιστώ με τους καλύτερους αθλητές στον κόσμο, στο Supercross, Motocross, καθώς και στο MXGP. Είμαι ευγνώμων πως η ανταγωνιστικότητά μας βοήθησε να συνεχιστεί την ανάπτυξη του αθλήματός μας.”

Ryan-Villopoto-retires-from-racing