ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY

European Trophy Tout Terrain

Cross Country Rally Raid 2012

Σέρρες 28 Αυγούστου – 2 Σεπτεμβρίου

Hellas Rally Raid

CROSS BORDERS WHEELS

Serres 2012 – Μια απίθανη εβδομάδα!

1 Day – Πρόλογος – καλή αρχή!

Tο Serres Rally 2012 ξεκίνησε με ένα πανηγυρικό πρόλογο με την Super Ειδική Διαδρομή στην περιοχή της Ραχωβίτσας! Οι αναβάτες από όλη την Ευρώπη ευχαριστήθηκαν μια υπέροχη διαδρομή, απαιτητική σε πολλά σημεία, και άκρως θεαματική για θεαματική για θεατές και φωτογράφους! Το ελικόπτερο της διοργάνωσης πετούσε πάνω από την ειδική τραβώντας απίθανα αγωνιστικά πλάνα που θα απολαύσετε τις επόμενες μέρες ως video!

Ο καιρός στάθηκε σύμμαχος, και το ωράριο βοήθησε ώστε να μην υπάρχει σκόνη! Πολλοί δημοσιογράφοι, και ειδικά από όλη την Βόρειο Ελλάδα μας τίμησαν με την παρουσία τους ενώ η πόλη των Σερρών αγκάλιασε τον αγώνα γεμίζοντας την ειδική με κόσμο!

Αρκετοί αναβάτες είχαν τις ατυχίες τους, ενώ το δορυφορικό σύστημα παρακολούθησης My-Track και το μοναδικό πλάνο ασφαλείας έδινε απόλυτη σιγουριά τόσο στους συμμετέχοντες όσο και στην οργάνωση.

Το Elpida Resort & Spa, Οι άνθρωποι του Αυτοκινητοδρομίου, του Off Road Team, τα μέλη Λέσχης Αυτοκινήτου και Μοτοσυκλέτας Σερρών, η ομάδα του North Star, οι Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού και το έμπειρο προσωπικό του ΕΚΑΒ με ειδικά ασθενοφόρα οχήματα 4Χ4 συνεργάζονται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, το οποίο ελπίζουμε να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο τρόπο.

Νικητής στον πρόλογο ήταν ο Ιταλός Christian Pastori με Sherco 450, μπροστά από τον φίλο του Sandro Calesini με ΚΤΜ 530 EXC. 3ος και 1ος Έλληνας ολοκλήρωσε την ημέρα ο Μιχάλης Μπισμπιρούλιας με Honda CRF 450. Ο περσινός νικητής Christian Woelfl με Yamaha WR 250F ήρθε 4ος ενώ ακολούθησε 5ος ο Tάκης Ιωνάς με Quad Kawasaki KFX 400. O Jiri Kalat με Yamaha WR 450F ολοκλήρωσε τον αγώνα στην 6η θέση ενώ ο Josef Machacek με Race Buggy 1000 ήταν 7ος.

Η 2η ημέρα του αγώνα περιλαμβάνει 3 ειδικές διαδρομές και οι οδηγοί θα διανύσουν 320 αγωνιστικά χιλιόμετρα!

2nd Day – Τρεις λίμνες, τρία βουνά, τρεις ειδικές!

H πρώτη μεγάλη μέρα του αγώνα με τις 3 ειδικές διαδρομές ήταν ότι καλύτερο για το δυνατό ξεκίνημα του κυρίως αγώνα! Συνολικά 320 χιλιόμετρα, με 3 ειδικές διαδρομές, στα καλύτερα μέρη που υπάρχουν στην περιοχή γύρω από τη λίμνη Κερκίνη! 65 χιλιόμετρα μέχρι το Σιδηρόκαστρο, 80 χιλιόμετρα πάνω στο Μπέλλες με απίθανη θέα προς την Δοϊράνη, και 90 σχεδόν χιλιόμετρα πάνω στα χρυσά χώματα στα Κρούσια αγναντεύοντας την Κερκίνη κούρασαν τους αγωνιζόμενους αλλά και τους πρόσφεραν απίθανες αγωνιστικές στιγμές!

O Andrea Cosentino με ΚΤΜ 450 ήταν ο νικητής της 1ης ειδικής, ενώ ο Christian Pastori με Sherco 4.5i κέρδισε τις δύο επόμενες, κρατώντας το προβάδισμα στον αγώνα.

Από ελληνικής πλευράς, ο Άγγελος Παντελίδης με ΚΤΜ 520 είναι ο πρώτος Έλληνας πολύ κοντά με τον Ζήκο Μπαφέτη με GAS GAS EC 300 (διαφορά 0,3 δευτερόλεπτα!)

Οι αναβάτες Enduro Βασίλης Σιαφαρίκας με Honda CRF 250 και Ανδρέας Γκλαβάς με ΚΤΜ 500 EXC ταλαιπωρήθηκαν από ατυχίες στα όργανα πλοήγησης αλλά μπαίνουν σιγά σιγά στο παιχνίδι της πλοήγησης. Προβλήματα στα όργανα πλοήγησης και για τον ο Μιχάλη Μπισμπιρούλια με Honda CRF 450 που τον έριξαν πολύ πίσω στην κατάταξη…

Στα Quad προηγείται σταθερά ο Τάκης Ιωνάς με Kawasaki KFX 400. Ο θρύλος του Dakar Josef Machacek με το τρομερό του buggy, προσπαθεί να προσαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα, αλλά είχε αρκετές ατυχίες και σκασμένα λάστιχα! Ο Christian Woelfl με Yamaha WR 250F χρεώθηκε 22’ ποινή από λάθος στην απλή διαδρομή και έμεινε επίσης πίσω!

Η 2η ημέρα του αγώνα περιλαμβάνει την Μαραθώνια ειδική των300 χιλιομέτρων στον ορεινό όγκο του Μπόσδακα, του Λαϊλιά και του Άγκιστρου!

3rd Day – Η Μαραθώνια ειδική

O αγώνας έχει μπει για τα καλά στο πετσί των αναβατών, έπειτα και από την σημερινή μαραθώνια ειδική διαδρομή των 300 χιλιομέτρων! Τέσσερις ορεινοί όγκοι, και πάνω από 20 χιλιόμετρα συνεχούς υψομετρικής διαφοράς, απ’ άκρη σ’ άκρη του Νομού Σερρών, από το Μενοίκιο έως το Άγκιστρο, και από την Φαιά Πέτρα έως το Λαϊλιά!

Δύσκολη και απαιτητική ημέρα, που έφτασε αρκετούς οδηγούς στα όριά τους, διαχώρισε τους γρήγορους και δυνατούς οδηγούς, ενώ οι διαφορές άρχισαν να μεγαλώνουν.

Άτυχος στάθηκε ο Sandro Calesini KTM 530, που προηγούταν, όταν έμεινε από λάστιχο και καθυστέρησε να επανεκκινήσει. Ήταν όμως η μέρα του Andrea Cosentino KTM 450 που ευνοήθηκε από την δυσκολία της διαδρομής και κάλυψε λίφη διαφορά από τον έμπειρο Cristian Pastori – Sherco 4.5i.

Από Ελληνικής πλευράς, οι οδηγοί enduro μας άρχισαν να μπαίνουν στο ρυθμό, τερματίζοντας ο Ανδρέας Γκλαβάς με ΚΤΜ 500 3ος και ο Βασίλης Σιαφαρίκας με Honda CRF 250 4ος γενικής! Πρώτος Έλληνας όμως συνολικά παραμένει ο Άγγελος Παντελίδης που έκανε για μια ακόμη φορά εξαιρετικό αγώνα με το παλιό του ΚΤΜ 520!

Καλή μέρα και για τον Μιχάλη Μπισμπιρούλια με Honda CRF 450, κακή όμως για την Τίμη Κυριακοπούλου με Husaberg FE 450 που χτυπήθηκε από ατυχίες – όχι όμως τόσο όσο η αντίπαλός της Patsy Quick με KTM 690 που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει μετά από πρησμένο μάτι λόγω τσιμπήματος!!!

Στα Quad η μέρα ανήκε στον Γιάννη Γιαννόπουλο Bombardier Can Am 800 μπροστά από τον συμμετέχοντα με GPS Δανιήλ Τσομίδη (Bombardier Can Am 800 επίσης) αφού ο Τάκης Ιωνάς είχε σκασμένο ελαστικό και καθυστέρησε πολύ με το Kawasaki KFX 400. Ο Josef Machacek με το buggy είχε επιτέλους μια καλή μέρα, χωρίς ατυχίες και χασίματα!

Η 4η ημέρα του αγώνα είναι και η μεγαλύτερη, και απλώνεται μέχρι τα μαγευτικά μέρη της Ροδόπης, στο Δάσος του Καράντερε και του Νέστου.

Περιλαμβάνει 3 ειδικές διαδρομές, την Ορεινή των 50km, την Ροδόπη των 85km και τον Δρόμο του Νερού στο Φαλακρό των 85km επίσης. Κατάληξη του αγώνα θα έχουμε στην Πρωτοτσάνη, για να ξεκουραστούν οι συμμετέχοντες με μια επίσκεψη στην Πανελλήνια Συνάντηση Enduro που γίνεται στην περιοχή.

4th Day – Στο απόγειο της απόλαυσης!

Η 4η μέρα του Serres Rally Raid θα μείνει βαθιά χαραγμένη στην μνήμη των αναβατών για τις φανταστικές διαδρομές που πρόσφερε!

Ένας αγώνας χωρίς προηγούμενο, μια διαδρομή με κάθε είδους τερέν, τρεις σπουδαίες ειδικές διαδρομές, πανέμορφες και απαιτητικές, που περνούσαν από το Καρά Ντερέ της Ροδόπης, το Λιβαδερό της Δράμας και την Ορεινή του Λαϊλιά!

Οι αναβάτες από Ελλάδα και ιδίως από το εξωτερικό, ομολογούσαν ότι δεν έχουν ξανασυναντήσει τόσο όμορφα μέρη, και ότι δεν έχουν ξαναοδηγήσει σε τόσο καλές ειδικές διαδρομές! Παρόλη την κούραση, τερμάτιζαν κατενθουσιασμένοι στην Προτοτσάνη στην Δράμα, όπου διεξαγόταν η Πανελλήνια Συνάντηση Enduro και απολάμβαναν κρύα μπύρα και ζεστό σουβλάκι!

Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Sandro Calesini KTM 530 EXC κυριάρχησε, χωρίς να κερδίσει ειδικές διαδρομές, μετά από οδηγικό λάθος στην πλοήγηση από τους Christian Pastori και Andrea Cosentino (4ος) που μάλιστα κέρδισε τις 2 από τις 3 ειδικές διαδρομές! O Christian Woelfl με Yamaha WR 250F τερμάτισε 2ος ενώ ο Βασίλης Σιαφαρίκας που πμήκε για τα καλά στο ρυθμό του παιχνιδιού τερμάτισε 3ος. Ο Μιχάλης Μπισμπιρούλιας με Honda CRF 450 στην 5η θέση κέρδισε την 2η ειδική διαδρομή της ημέρας στην Ροδόπη, χαρίζοντας έτσι μια νίκη στην ελληνική ομάδα. 6ος ο Marco Grandini με ΚΤΜ 530 ΕΧC.

Αρκετές ατυχίες για πολλούς οδηγούς, όπως συμβαίνει στις μεγάλες αγωνιστικές ημέρες, όπως η εγκατάλειψη του Κώστα Χατζημιχάλη από σπασμένο κάρτερ και οι καθυστερήσεις από βλάβες και λάστιχα όπως του Τάκη Ιωνά με το Quad.

Η 5η και τελευταία ημέρα του αγώνα είναι σχετικά μικρή και περιλαμβάνει 2 ειδικές διαδρομές, μια των 180 χιλιομέτρων γύρω από το Λαϊλιά και μία 18 χιλιόμετρα στο χώρο της Ραχωβίτσας δίπλα στις Σέρρες, κι έτσι θα ολοκληρωθεί ο αγώνας!

5th Day – Εντυπωσιακός επίλογος

Η 5η μέρα του Serres Rally Raid ήταν και η τελευταία για τον καλύτερο και μεγαλύτερο αγώνα που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα! 222 χιλιόμετρα, 2 ειδικές διαδρομές, πολύ κέφι και αρκετή κούραση, αλλά όχι όση τις προηγούμενες ημέρες.

Είχε όμως ένα κοινό σημείο με τις υπόλοιπες: Το χαμόγελο στα χείλη και την έκδηλη ευχαρίστηση για όλα! Το επίπεδο της οργάνωσης ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, εντυπωσιάζοντας και τους πιο έμπειρους αγωνιζόμενους από το εξωτερικό που συμμετέχουν σε ανάλογους αγώνες και διοργανώσεις, αφού ομολόγησαν πως οργανωτικά το Serres Rally ξεπερνούσε κατά πολύ αγώνες Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, και συνολικά κερδίζει σε συγκρίσεις μαζί τους!

Ο γύρος του Λαϊλιά ήταν και είναι πάντα μια εμπειρία, και ταχύτερος όλως ήταν ο Andrea Cosentino με ΚΤΜ 450 ΕΧC που άφησε πίσω του 6 λεπτά τον Christian Pastori μειώνοντας σημαντικά την μεταξύ τους διαφορά στη μάχη της νίκης! Τρίτος ήταν ο Sandro Calesini KTM 530 ΕΧC, ενώ ο Josef Machacek με το εντυπωσιακό του buggy των 954cc από κινητήρα Honda Fireblade ακολούθησε με εντυπωσιακή οδήγηση! Ο Μιχάλης Μπισμπιρούλιας με Honda CRF 450 ήταν ο πρώτος από ελληνικής πλευράς, ακολουθούμενος από τον Ανδρέα Γκλαβά με ΚΤΜ 500EXC και τον Ζήκο Μπαφέτη με Gas Gas EC 300.

Η τελευταία ειδική διαδρομή πήγε πάλι σε ελληνικά χέρια με τον Βασίλη Σιαφαρίκα να κερδίζει την πρώτη του ειδική σε Rally Raid! H 5ήμερη εμπειρία που απέκτησε σε συνδυασμό με την δεδομένη ταχύτητά του έκανε την διαφορά!

Συνολικά, η νίκη την 5η μέρα πήγε στον ιταλό Andrea Cosentino που όμως δεν κατάφερε για μόλις ένα λεπτό να κερδίζει στην γενική κατάταξη τον φίλο του Christian Pastori με Sherco 4.5i που στέφεται νικητής του Serres Rally 2012 γράφοντας το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του αγώνα! Έπαιξε αναμφισβήτητα και η τύχη το ρόλο της, καθώς τελικά ο Cosentino δεν κατάφερε να ανατρέψει την διαφορά των 14’ από ποινές ταχύτητας την πρώτη ημέρα! Όμως ο Pastori είναι ένας δυνατός αναβάτης και η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς!

H 3η θέση της γενικής πήγε στον Marco Grandini με KTM 530 EXC λίγα μόλις λεπτά μπροστά από τον Βασίλη Σιαφαρίκα με το αδύνατο Honda CRF 250 που ήταν 1ος Έλληνας. Ο Άγγελος Παντελίδης τον ακολούθησε πολύ κοντά με το παλιό του ΚΤΜ 520 EXC, κάνοντας έναν τέλειο αγώνα ξορκίζοντας τις ατυχίες!

O Sandro Calesini με ΚΤΜ 530 EXC τερμάτισε τελικά 6ος, αργώντας πολύ στην τελευταία ειδική λόγω διαλυμένου mousse, διαλαλώντας όμως περίτρανα ότι ήταν ο καλύτερος αγώνας που έχει συμμετάσχει – άποψη που συμμερίστηκαν ΟΛΟΙ οι ξένοι αναβάτες που συμμετείχαν!

Ο Christian Woelfl με Yamaha WR 250F έκανε μια μεγάλη στάση για φαγητό και ξεκούραση, κάτι που τον έριξε 7ο, ενώ 8ος ολοκλήρωσε την πρώτη του συμμετοχή σε Rally Raid o Ανδρέας Γκλαβάς!

Στο λεπτό παίχτηκε και η επόμενη θέση, με τον Jiri Kalat με Yamaha WR 450F να αφήνει 10ο τον Μιχάλη Μπισμπιρούλια, που εντυπωσίασε τους ξένους, τόσο με την πλοήγηση, όσο και με τη ταχύτητα, αλλά και με τις ατυχίες του! (4η μέρα τερμάτισε χωρίς… γρανάζι!)

Ο Ζήκος Μπαφέτης είχε την μεγαλύτερη κατανάλωσε στον αγώνα με το δίχρονο Gas Gas του, και έφτασε 13ος! Ο Στέλιος Βιτούνης από την Δράμα, με το Yamaha WR450F κουράστηκε αρκετά αλλά τα κατάφερε, τερματίζοντας 15ος. Ο Τάκης Ιωνάς είχε λάστιχο με το «καλημέρα» και η βόλτα στο βουλκανιζατέρ για μια ακόμη φορά του στοίχισε αρκετές θέσεις στην γενική – 18ος. Ο Κωνσταντίνος Βύρας από τις Σέρρες με Honda CRF 250 ενθουσιάστηκε που κατάφερε να ολοκληρώσει έναν τέτοιο αγώνα, ενώ η Πολυτίμη Κυριακοπούλου πάλεψε με τις ατυχίες της για να βγει «νικητής» και πάλι!

Ο Γιάννης Γιαννόπουλος με το Can Am Bombardier 800 έφερε κι αυτός εις πέρας τους στόχους του, χωρίς ατυχίες και με σταθερό ρυθμό!

Τέλος, πολλά συγχαρητήρια αξίζουν και στον Γιώργο Γεωργόπουλο, που πάλεψε με ένα παλιό KTM 640 LC4, με το οποίο ήρθε οδικώς, έχοντας υποστήριξη το 2ο του αδελφού του, και ολοκλήρωσε και αυτός το όνειρό του!

Άτυχοι στο «παρά πέντε» ο Κωνσταντίνος Χατζημιχάλης με Husaberg FE 570 και ο Αλέξανδρος Αγαπάκης με KTM 530 που δεν είχαν την χαρά της τελευταίας μέρας και του τερματισμού από –ευτυχώς μικρά- προβλήματα.

Η παρέα της κατηγορίας GPS είχε πρωτοπόρο τον Δανιήλ Τσομίδη με Can Am Outlander 800, με τον Γιάννη Ιωαννίδη πάνω στο ΚΤΜ 400 του να ξεπερνά πολλές προσδοκίες, ενώ στην παρέα προστέθηκε και ο Νίκος Καρατζιός για να πλαισιώσει το βάθρο των νικητών!

Η οργάνωση του αγώνα ήταν εντυπωσιακή σε κάθε επίπεδο, κάνοντας τους συμμετέχοντες να μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για το Serres Rally 2012. Ήταν και υπόσχεση που εκπληρώθηκε, βάζοντας παρακαταθήκη για το 2013.

Σε αυτόν τον αγώνα ήταν όλοι νικητές!

Μπράβο σε όλους σας!

Σας ευχαριστούμε τόσο για την συμμετοχή σας, όσο και για την εικόνα που δώσαμε στους ξένους φίλους μας!

Περισσότερες πληροφορίες στο www.serresrally.gr

[download id=”31″]