Η σειρά αγώνων Freestyle Motocross που έχει γίνει θεσμός, το Red Bull X-Fighters κλείνει φέτος 10 χρόνια, ξεκινά με τον πρώτο αγώνα την Παρασκευή 16 Απριλίου.

Φέτος το πρόγραμμα έχει έξη αγώνες, με την Ισπανία, το Μεξικό και την Αγγλία να είναι οι γνωστές τοποθεσίες από προηγούμενες χρονιές, ενώ Αίγυπτος, Ρωσία και Ιταλία ντεμπουτάρουν στον θεσμό. Το πρόγραμμα για το 2010 έχει ως εξής:

1.    16 Απριλίου, Μεξικό
2.    14 Μαίου, Αίγυπτος
3.    26 Ιουνίου, Ρωσία
4.    22 Ιουλίου, Ισπανία
5.    14 Αυγούστου, Αγγλία
6.    01 Οκτωβρίου, Ιταλία

Αυτό που ξεκίνησε σαν ένας αγώνας το 2001 στην Βαλένθια, έγινε παγκόσμιος θεσμός το 2008 και φέτος γιορτάζει τα 10α γενέθλιά του. Το whip ήταν το πρώτο fmx τρικ που έγινε ποτέ σε αγώνα x-fighters ενώ δυο χρόνια αργότερα στην ίδια πόλη έγιναν και τα πρώτα backflip τα οποία ξεσήκωσαν τους θεατές. Πλέον κάθε αθλητής των Red Bull X-Fighters πρέπει να έχει στο οπλοστάσιό του ένα συνδυασμό με backflip απλά για να λάβει μέρος.

Σίγουρα ο αθλητής που άφησε εποχή στους αγώνες ήταν ο Travis Pastrana. Παρουσιάζοντας μεγάλη συλλογή τρικ με backflip ήταν ο πρώτος που επιχείρησε το διπλό backflip και το πέτυχε. Ο κόσμος τον λάτρεψε για το στυλ του, το χαμόγελό του και την άνεση που είχε πάνω στην μοτοσυκλέτα.

Ας θυμηθούμε το έγινε πέρυσι στον αντίστοιχο αγώνα (Μεξικό 2009))