6η Αγωνιστική Συνάντηση (11ος και 12ος Αγώνας) Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Enduro MAXXIS FIM WEC

26 και 27 Ιουλίου 2008
GP Γαλλίας, Uzerche
Ζέστη και σκόνη

Μόλις πέντε ημέρες. Τόση ήταν η ανάπαυλα για τους αναβάτες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Enduro ανάμεσα στον αγώνα της Ουαλίας και σε αυτόν της Γαλλίας που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Στον αντίποδα οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή Uzerche της Νότιας Γαλλίας σε σχέση με την Ουαλία με αρκετή ζέστη και σκόνη να σηκώνεται από το ξερό μεσογειακό τερέν.

Οι εκπλήξεις με έκτακτες συμμετοχές αναβατών συνεχίστηκαν και σε αυτόν τον αγώνα με τον δύο φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή Motocross, Mickaël Pichon με ΚΤΜ, να λαμβάνει μέρος για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Enduro και να καταφέρνει να αποσπάσει μεγάλη νίκη μπροστά από τους ισχυρούς άντρες της Ε2, Juha Salminen και Johnny Aubert!! Δεν μπορεί βέβαια να μείνει απαρατήρητη η συμμετοχή του Mickaël Pichon μετά από αυτή του David Knight, όπου και οι δύο αγωνίστηκαν με ΚΤΜ, ακριβώς την στιγμή που κορυφώνεται η μάχη στην κατηγορία μεταξύ του Salminen και του πρωτοπόρου Aubert, δύο μόλις αγώνες πριν την αυλαία του Πρωταθλήματος!

Αναγνωρίζετε τον κύριο στο "σκαλοπατάκι" με το νούμερο 1; Ναι, είναι ο Mickaël Pichon, δύο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής ΜΧ!! Αριστερά του ο Juha Salminen και δεξιά του ο Johnny Aubert, βασικοί πρωταγωνιστές του Πρωταθλήματος της Ε2...

Αξίζει να σημειωθεί η προσέλευση θεατών στον αγώνα της Γαλλίας που υπολογίζεται ότι ξεπέρασαν τους 8500, ένα γεγονός που αποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον του γαλλικού κοινού για τους αγώνες Enduro. Σίγουρα η διοργάνωση από την χώρα μας του 83ου ISDE στην πόλη των Σερρών αποτελεί μοναδική ευκαιρία να δείξουμε και εμείς οι Έλληνες πόσο πολύ αγαπάμε και υποστηρίζουμε το άθλημα.

Ανατροπή στην κατηγορία Ε1, και κορύφωση του ενδιαφέροντος καθώς ο Ισπανός αναβάτης της ΚΤΜ, Ivan Cervantes κατάφερε να επικρατήσει των υπολοίπων και να στεφθεί νικητής και τις δύο ημέρες. Με τον τρόπο αυτό μείωσε την διαφορά του από την κορυφή της βαθμολογίας στην οποία συνεχίζει να βρίσκεται ο Φινλανδός οδηγός της Honda, Mika Ahola. “Δεν είναι εύκολο να κερδίζεις στην Ε1, καθώς τόσο ο Ahola όσο και o Germain είναι πάντοτε γρήγοροι στην Γαλλία. Μετά από όλα τα λάθη που έκανα στην Ουαλία, ήθελα πραγματικά να οδηγήσω όσο πιο καλά μπορούσα εδώ στην Γαλλία. Στο εξής και όσο αφορά το Πρωτάθλημα, είμαι συγκεντρωμένος σε ένα και μόνο στόχο, να κερδίζω, να κερδίζω και μόνο να κερδίζω”, δήλωσε ο Cervantes! Το Σάββατο ο Ahola τερμάτισε στην δεύτερη θέση αφού ήταν φανερό ότι το ξερό τερέν εξυπηρετεί περισσότερο το οδηγικό στυλ του Cervantes. Στην τρίτη θέση και μόλις 8’’ πίσω από τον Ahola, βρέθηκε ο Γάλλος οδηγός της Yamaha France, Marc Germain με την έντονη υποστήριξη του κοινού, ενώ τις επόμενες τρεις θέσεις κατέλαβαν αντίστοιχα οι τρεις οδηγοί της UFO Corse Yamaha, Ισπανός Cristobal Guerrero και οι δύο Ιταλοί, Simone Albergoni και Maurizio Micheluz.

Δύο στα δύο για τον Ivan Cervantes στην Γαλλία. "όσο αφορά το Πρωτάθλημα, είμαι συγκεντρωμένος σε ένα και μόνο στόχο, να κερδίζω, να κερδίζω και μόνο να κερδίζω”, δήλωσε ο Cervantes

Καθώς την Κυριακή δεν άλλαξαν τα πράγματα στις δύο πρώτες θέσεις της κορυφής, ο Guerrero κατάφερε να αναρριχηθεί μια θέση ψηλότερα, αφήνοντας τον Germain εκτός βάθρου. Στην πέμπτη θέση ο Albergoni, ενώ την εξάδα συμπλήρωσε ο “νέος” Tom Sagar με ΚΤΜ. Μακριά για μια ακόμη φορά από καλό αποτέλεσμα βρέθηκε ο Πολωνός Bartosz Oblucki με Husqvarna, καθώς μια πτώση με τραυματισμό στην enduro test του δεύτερου κύκλου, δεν του επέτρεψε να κυνηγήσει το αποτέλεσμα που μπορεί, όπως δήλωσε στο τέλος του αγώνα.

Cristobal Guerrero, Yamaha

Ε1 Αποτελέσματα Σαββάτου
1. Ivan Cervantes, Ισπανία, KTM
2. Mika Ahola. Φινλανδία, Honda
3. Marc Germain, Γαλλία, Yamaha
4. Cristobal Guerrero, Ισπανία, Yamaha
5. Simone Albergoni, Ιταλία, Yamaha

 

 

Mika Ahola. Honda

Ε1 Αποτελέσματα Κυριακής
1. Ivan Cervantes, Ισπανία, KTM
2. Mika Ahola. Φινλανδία, Honda
3. Cristobal Guerrero, Ισπανία, Yamaha
4. Marc Germain, Γαλλία, Yamaha
5. Simone Albergoni, Ιταλία, Yamaha

 

 

Χωρίς νίκη έμεινε στην Γαλλία o Johnny Aubert αλλά συνεχίζει να προηγείται με 16 βαθμούς του μεγαλύτερου ανταγωνιστή του, Juha Salminen

 Η κατηγορία Ε2 είχε την τιμητική της KAI στην Γαλλία. Guest Star, αυτή την φορά ήταν ο Γάλλος δύο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής MX, Mickaël Pichon με KTM. Ο Pichon στον πρώτο του αγώνα Enduro, κέρδισε το Σάββατο την πρώτη θέση, μόλις 5΄΄ μπροστά από τον επίσης Γάλλο οδηγό της UFO Corse Yamaha, Johnny Aubert και 25΄΄ μπροστά από τον Φινλανδό οδηγό της ΚΤΜ, Juha Salminen . Γνωρίζοντας εξ’ αρχής ο Aubert, ότι ένας τερματισμός μπροστά από τον Salminen ήταν σαφώς περισσότερο σημαντικός για το Πρωτάθλημα από το να ρισκάρει μια πτώση κυνηγώντας να κερδίσει την πρώτη θέση από τον Pichon, αρκέστηκε στην δεύτερη θέση. Πολύ μακριά από την πρώτη τριάδα (1’51’’) στην τέταρτη θέση ο Γάλλος Antoine Meo με Husqvarna, ενώ ο επίσης Γάλλος Rodrig Thain ΤΜ κατάφερε για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα να φέρει το ΤΜ πολύ κοντά στο βάθρο.

Την Κυριακή, ο Pichon κατέβασε ρυθμούς και τελικά αποφάσισε να εγκαταλείψει τον αγώνα. Άλλωστε το προηγούμενο απόγευμα είχε δηλώσει “Σκέφτηκα πως μια νίκη ήταν σήμερα η ποτέ, μιας και δεν μπορώ να είμαι ανταγωνιστικός για δύο συνεχόμενες ημέρες αγώνα”. Νικητής ο Salminen, καθώς ο Φινλανδός δεν έχει αφήσει ποτέ να τον νικήσουν δύο συνεχόμενες φορές! Με μερικές αλλαγές στις ρυθμίσεις της μοτοσικλέτας του και καλύτερη διάθεση κατάφερε τοποθετηθεί μπροστά από τον μεγάλο του αντίπαλο, Johnny Aubert. Από την άλλη, ο Aubert, γνωρίζοντας ότι ο Pichon, είχε πλέον εγκαταλείψει την προσπάθεια, φαίνεται πως έκανε αγώνα τακτικής, αφού μένοντας μια θέση πίσω από τον Salminen, θα του στοίχιζε μόνο ένα βαθμό λαμβάνοντας υπόψη το συνολικό αποτέλεσμα του Σαββατοκύριακου. “Γνώριζα από την αρχή πως ο αγώνας αυτός θα ήταν δύσκολος καθώς είχαμε μόνο πέντε ημέρες για να επανέλθουμε από τον πολύ δύσκολο αγώνα της Ουαλίας. Θα ήταν καλύτερα αν είχα καταφέρει να κερδίζω τουλάχιστον την μία από τις δύο ημέρες αλλά το πιο σημαντικό ήταν ότι έχασα μόλις ένα βαθμό από τον Salminen στην προσπάθειά μου για το Πρωτάθλημα. Ημουν πάρα πολύ κοντά στον Pichon και τον Salminen το Σάββατο και ήταν λίγο απογοητευτικό που δεν κατάφερα να κερδίσω. Τώρα πρέπει να ετοιμαστώ καλά για τον αγώνα της Ιταλίας αφού τα δύο τελευταία χρόνια ο αγώνας της Ιταλίας ήταν καταστροφικός για μένα και πρέπει να καταφέρω αυτή την χρονιά να πάνε όλα καλά”. Στην τρίτη θέση και πάλι μακριά από τους δύο πρώτους βρέθηκε ο Γάλλος Antoine Meo με Husqvarna. Πιο κοντά στο βάθρο την Κυριακή ο Rodrig Thain με το TM, ενώ στην πέμτπη θέση κατάφερε να φέρει το BMW o Simo Kirsi. O Ιταλός αναβάτης της ΚΤΜ, Alessandro Belometti τερμάτισε στην έκτη θέση και τις δύο ημέρες.

Juha Salminen, KTM

Ε2 Αποτελέσματα Σαββάτου
1. Mickael Pichon, Γαλλία, KTM
2. Jonny Aubert, Γαλλία, Yamaha
3. Juha Salminen, Φινλανδία, KTM
4. Antoine Meo, Γαλλία , Husqvarna
5. Rodrig Thain, Γαλλία, TM

 

 

 

Simo Kirssi, BMW

Ε2 Αποτελέσματα Κυριακής
1. Juha Salminen, Φινλανδία, KTM
2. Jonny Aubert, Γαλλία, Yamaha
3. Antoine Meo, Γαλλία , Husqvarna
4. Rodrig Thain, Γαλλία, TM
5. Simo Kirssi, Φινλανδία, BMW

 

 

O Christophe Nambotin με το δίχρονο Gas Gas κέρδισε το Σάββατο στην χώρα του

O Christophe Nambotin με το δίχρονο Gas Gas κέρδισε το Σάββατο στην χώρα του. Η κορυφή της Ε3 τώρα, ήταν Γαλλική υπόθεση και τις δύο ημέρες. Επαναλαμβάνοντας το 1-2 του διημέρου της Ουαλίας, οι Christophe Nambotin με Gas Gas και Sebastien Guillaume με Husqvarna, αμφότεροι με δίχρονα 300αρια και με την υποστήριξη του κοινού της πατρίδας τους, κράτησαν μακριά από την πρώτη θέση τους υπόλοιπους μνηστήρες του τίτλου και τις δύο ημέρες, κερδίζοντας πολύτιμους βαθμούς και πλησιάζοντας τους Aro και Tarkkala στην κορυφή της βαθμολογίας. Το Σάββατο οι δύο Γάλλοι ανταγωνίζονταν καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας με τον οδηγό της Gas Gas να κερδίζει την πρώτη θέση. Ο Guillaume βρέθηκε πολύ κοντά στη νίκη, μόλις 4’’ την πρώτη ημέρα αλλά επίσης πολύ κοντά στην καταστροφή, όταν η μοτοσικλέτα του κατέληξε μέσα σε ένα ποτάμι, ένα μέτρο κάτω από το νερό, θυμίζοντας Γρεβενά σε μερικούς Έλληνες αναβάτες. Συνεχίζοντας τις αποφασιστικές εμφανίσεις του στο βάθρο, ο 4 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής, Νέο-Ζηλανδο-Αυστραλός Stefan Merriman, έχει βαλθεί να αποδείξει τις δυνατότητες του μεγάλου τετράχρονου RX-V 550 της Aprilia. Άλλη μια απογοητευτική εμφάνιση εκτός βάθρου για τον Φινλανδό αναβάτη της ΚΤΜ, Samuli Aro με την δικαιολογία του σπασμένου δάκτυλου κράτησε το δίχρονο 300 στην τέταρτη θέση. Παρά τους 3 τελευταίους αγώνες χωρίς νίκη, συνεχίζει να διατηρείται στην πρώτη θέση της βαθμολογίας λόγω των πολύ καλών εμφανίσεων στην αρχή ης χρονιάς. Όπως και να έχει όμως, αν ο Aro θέλει να κερδίσει αυτό το Πρωτάθλημα, θα πρέπει στους δύο τελευταίους αγώνες να ξεπεράσει τον τραυματισμό του. Στην πέμπτη θέση τερμάτισε ο έτερος διεκδικητής, Φινλανδός Marko Tarkkala με τετράχρονο ΚΤΜ, ενώ στην έκτη ο Ισπανός Gavier Galindo με ΚΤΜ.

Δύο τρίτες θέσεις για τον Stefan Merriman με το μεγάλο Aprilia RX-V 550

Την Κυριακή ο Christophe Nambotin δεν κατάφερε να απειλήσει καθώς μια πρωινή πτώση και ένα καπέλο 8 λεπτών από σπασμένη ντίζα γκαζιού τον έριξε στην 16η θέση. Αυτό όμως που δεν κατάφερε ο οδηγός της CH Husqvarna, Seb Guillaume το Σάββατο το έκανε την Κυριακή, κερδίζοντας την πρώτη θέση στην Ε3 για Τρίτη φορά φέτος. “Είχα μια φοβερή μάχη με τον Nambotin και τον Merriman σε όλες τις ειδικές. Αλλά στην τελευταία extreme, έπεσα και έχασα 9΄΄, που μου στέρησαν την νίκη. Αυτό σίγουρα δεν ήταν καλό για το Πρωτάθλημα. Ήμουν όμως τυχερός που τερμάτισα το Σάββατο, καθώς ένα λάθος μου οδήγησε την μοτοσικλέτα μου μέσα σε ένα ποτάμι. Χρειάστηκε να αδειάσω το νερό από τον κινητήρα και ευτυχώς πήρε μπροστά και δούλεψε μια χαρά. Στην αρχή της δεύτερης ημέρας πίεσα πάρα πολύ. Ήξερα πως μπορούσα να κερδίσω, οπότε φρόντισα να μην κάνω λάθη. Στην συνέχεια δεν πίεσα στο 100%, απλά έκανα ότι χρειαζόταν για να μείνω μπροστά”. Μια θέση επάνω ο Tarkkala και πάλι ο Merriman στην τρίτη θέση, ενώ σημαντική η τέταρτη θέση του Γερμανού μη-εργοστασιακού αναβάτη Marcus Kehr με δίχρονο ΚΤΜ. Στην έκτη θέση ο Samuli Aro.

Bjorne Carlsson, Husaberg

Marko Tarkkala, KTM

Ε3 Αποτελέσματα Σαββάτου
1. Christophe Nambotin, Γαλλία, Gas Gas
2. Sebastien Guillaume, Γαλλία, Husqvarna
3. Stefan Merriman, Αυστραλία, Aprilia
4. Samuli Aro, Φινλανδία, KTM
5. Marko Tarkkala, Φινλανδία, KTM

Ε3 Αποτελέσματα Κυριακής
1. Sebastien Guillaume, Γαλλία, Husqvarna
2. Marko Tarkkala, Φινλανδία, KTM
3. Stefan Merriman, Αυστραλία, Aprilia
4. Marcus Kehr, Γερμανία, KTM
5. Xavier Galindo, Ισπανία, ΚΤΜ

 

 

 

 

 

Στην Junior με τον Γάλλο Marc Bourgeois της Husqvarna να παρακολουθεί το διήμερο με το χέρι στο γύψο λόγω ατυχήματος στην προπόνηση πριν το αγώνα της Ουαλίας, ο Ιταλός αναβάτης της ΚΤΜ, Thomas Oldrati, έδρασε ανενόχλητος και τις δύο ημέρες. Ο Ισπανός Oriol Mena με ΚΤΜ, εγκατέλειψε το Σάββατο ενώ την Κυριακή έμεινε δεύτερος. Σίγουρα όμως, οι φοβερές μάχες της περσινής χρονιά δεν επαναλαμβάνονται φέτος στην junior.

Πλέον απομένουν δύο αγώνες για την αυλαία του φετινού WEC, όπου θα κριθούν οι Πρωταθλητές. Επόμενος αγώνας στην Ιταλία στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου, παραδοσιακά σκληρός, ενώ ο τελευταίος θα πραγματοποιηθεί και πάλι στην Γαλλία στις 11 και 12 Οκτωβρίου, επονομαζόμενος ως το GP της Ευρώπης.

Ανάμεσα στους δύο αυτούς αγώνες θα έχουμε την δυνατότητα και την χαρά να παρακολουθήσουμε από κοντά τους πιο γρήγορους αναβάτες του κόσμου και να εμψυχώσουμε την Ελληνική ομάδα στο 83ο International Six Days Enduro, που θα λάβει χώρα στην πόλη των Σερρών μεταξύ 1 και 6 Σεπτεμβρίου.

Βαθμολογίες Αναβατών μετά από 6 συναντήσεις (12 αγώνες):

E1
1. AHOLA Mika, FIN, Honda, 275
2. CERVANTES Ivan, SPA, KTM, 266
3. ALBERGONI Simone, ITA, Yamaha, 237
4. GERMAIN Marc, FRA, Yamaha, 198
5. GUERRERO Cristobal, SPA, Yamaha, 185

E2
1. AUBERT Jonny, FRA, Yamaha, 272
2. SALMINEN Juha, FIN, KTM, 256
3. BELOMETTI Alessandro, ITA, KTM, 185
4. LJUNGGREN Joakim, SWE, Husaber, 165
5. THAIN Rodrig, FRA, ΤΜ, 160

Ε3
1. ARO Samuli, FIN, KTM, 255
2. TARKKALA Marko, FIN, KTM 243
3. GUILLAUME Sebastien, FRA, Husqvarna, 232
4. NAMBOTIN Christophe, FRA, Gas Gas, 228
5. KEHR Marcus, GER, KTM, 180

Φωτογραφίες: CH Husqvarna, Edmunds J. KTM Images, Aprilia Racing, Yamaha-Racing, ABC Com