Στην Ιταλία στις 26 και 27 Μαΐου συνεχίστηκε το παγκόσμιο πρωτάθλημα enduro, όπου το χιονοδρομικό κέντρο του Borno στην Λομβαρδία φιλοξένησε τον 4 γύρο του “Maxxis FIM WEC 2007” πριν το καραβάνι μεταφερθεί και συνεχίσει στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Οι συμμετοχές ξεπεράσανε τις εκατό σταματώντας στους 125 αναβάτες. Στον βροχερό αγώνα οι Juha Salminen στην Ε1, Mika Ahola στην Ε2 και Christophe Nambotin στην Junior, πετυχαίνουν να ανέβουν στην πρώτη θέση του βάθρου και τις δυο ημέρες. Στην Ε3 οι Marko Tarkkala και Ivan Cervantes μοιράζονται από μια νίκη. Ο Έλληνας Δημήτρης Τσακατσώνης συμμετέχει, όπως και πέρυσι, στον Ιταλικό γύρο και καταφέρνει να πάρει τους πρώτους δυο βαθμούς στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Περιπέτειες με ποινή αποκλεισμού για τον Jonny Aubert την δεύτερη ημέρα, επειδή χρησιμοποιήθηκε η δεύτερη μοτοσικλέτα του.

Enduro 1

Ο Juha Salminen είχε την πρώτη ημέρα κάποιες δυσκολίες για να φτάσει στην τελική πρώτη θέση. Μετά από την πτώση στην ειδική motocross χρειάστηκε να κυνηγήσει τον Marc Germain και να τον αφήσει τελικά για μόλις 6 δευτερόλεπτα στην δεύτερη θέση. Πολύ καλός ήταν και ο Simone Albergoni που κατάφερε να ξεσηκώσει τους Ιταλούς θεατές μετά από δυο πρωτιές σε ειδική. Επιβραβεύτηκε στο τέλος με την κατάκτηση της τρίτης θέσης.
Την Κυριακή φάνηκε ότι ο Juha Salminen είχε λιγότερη πίεση αφήνοντας δεύτερο αυτή την φορά τον Simone Albergoni κατά 40 δευτερόλεπτα. Τρίτος ανέβηκε ο Alessandro Belometti που είχε πολύ καλύτερη απόδοση μετά την έβδομη θέση το Σάββατο.
Στην βαθμολογία ο Juha Salminen (ΚΤΜ) μετά το σερί νικών έχει τους απόλυτους 200 βαθμούς. Ανακατάταξη ακολουθεί στις επόμενες θέσεις. Ο Albergoni (Yamaha) ανεβαίνει με 140 βαθμούς 2ος με τον Cristobal Guerrero (Yamaha) να πέφτει με 139 στην 3η θέση. Καταστροφική ήταν η Κυριακή για τον Bartoz Oblucki (Husqvarna) που τερμάτισε 18ος στον αγώνα με συνέπεια να κατρακυλήσει από την 3η στην 6η θέση της βαθμολογίας. Την 4η θέση κράτησε ο Belometti (KTM) με 137 βαθμούς με τον Marc Germain (Yamaha) να ανεβαίνει στην 5η θέση με 135 βαθμούς.

Enduro 2

Mika Ahola

O Mika Ahola με Honda ανέβηκε και τις δυο ημέρες στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας δεν άφησε περιθώρια στον Samuli Aro που τον ακολούθησε από την δεύτερη θέση το Σαββατοκύριακο. Η διαφορά από τα 48 δευτερόλεπτα το Σάββατο ανέβηκε στο 1:24 λεπτά την Κυριακή.
Περιπέτειες είχε ο Johnny Aubert στον γύρο της Ιταλίας. Μετά την πολύ καλή επίδοση με την κάλυψη της τρίτης θέσεις το Σάββατο, ήρθε η ακύρωση την Κυριακή. Μετά από μια αρχική πτώση που του κόστισε ένα λεπτά καθυστέρηση ακολούθησε μηχανικό πρόβλημα που τον καθήλωσε και δέχτηκε 8 λεπτά χρόνο ποινής στο πέρασμα της γραμμής τερματισμού. Αποκαλύφτηκε όμως, μετά την ένσταση της ομάδας της ΚΤΜ, από την κάρτα του Aubert, ότι δεν πέρασε η μοτοσικλέτα από το σημείο ελέγχου διέλευσης (ΣΕΔ), αλλά ο μηχανικός του με την δεύτερη μοτοσικλέτα. Έτσι ακυρώθηκε την Κυριακή, με αποτέλεσμα να χάσει τους βαθμούς της ημέρας και να πέσει από την δεύτερη, στην 3η θέση της βαθμολογίας με 152 βαθμούς.
Ο Stefan Merriman ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου την Κυριακή, μετά τα προβλήματα της προηγούμενης ημέρας, όπου τερμάτισε τελευταίος. Διεκδίκησε την δεύτερη θέση, αλλά έμεινε για μόλις 2 δευτερόλεπτα πίσω από τον Aro.

Δημήτρης Τσακατσώνης

Η κατηγορία είχε και χρώμα ελληνικό με τον Δημήτρη Τσακατσώνη να κατακτά τους πρώτους δυο βαθμούς σε παγκόσμιο πρωτάθλημα enduro με την 19η θέση στην κατηγορία. Η συμμετοχή κρίνεται επιτυχημένη, παρά την εγκατάλειψη την Κυριακή.
Στην βαθμολογία προηγείται ο Mika Ahola (Honda) με 183 βαθμούς και ακολουθεί ο Samuli Aro (KTM) με 167 βαθμούς. Μετά τον 3ο Johnny Aubert (Yamaha) ακολουθούν οι Fabien Planet (KTM), Stefan Merriman (Aprilia) και Jari Mattila με 126, 121 και 106 βαθμούς αντίστοιχα.

 

 

Κατηγορία Ε3

Ο Marko Tarkkala απέδειξε ότι μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο στην κατηγορία κλείνοντας την ψαλίδα στους δυο βαθμούς από τον πρωτοπόρο Ivan Cervantes. Το Σάββατο η νίκη του Tarkkala επέφερε 15 δευτερόλεπτα διαφορά από τον δεύτερο Sebastian Guillaume με τον Cervantes να ακολουθεί από κοντά από την τρίτη θέση.
Ο Tarkkala έδειξε επιθετικός στις δυο πρώτες ειδικές της Κυριακής, αλλά ο Ισπανός Ivan Cervantes δεν είχε πει την τελευταία του λέξη και με σταθερή άνοδο απέκτησε στο τέλος μια διαφορά 33 δευτερολέπτων, αφήνοντας δεύτερο τον Tarkkala. Στο βάθρο ξανά ο Guillaume, ανεβαίνοντας αυτή την φορά στο τρίτο σκαλί.
Στην βαθμολογία ο Cervantes (KTM) με 185 βαθμούς προηγείται, με τον Tarkkala (KTM) να ακολουθεί με 183 βαθμούς. Ο Bjorne Carlsson (HUSABERG) παραμένει σταθερά στην τρίτη θέση με 148 βαθμούς, ενώ ο Guillaume (Husqvarna) ανέβηκε στην τέταρτη ρίχνοντας τον Alessandro Botturi (Honda) πέμπτο.

Οι επόμενοι δυο γύροι του WEC θα γίνουν στην Βόρεια Αμερική στις 21-22 Ιουλίου στο Hancock των ΗΠΑ (230 km από New York) και μια εβδομάδα μετά στις 27-28 Ιουλίου στο Parry Sound του Καναδά (230 km από Toronto).

Περισσότερες φωτογραφίες
Φωτογραφίες Annalisa Valente – Ingo Riedl, J. Edmond

[download id=”43,44″]