Το Parry Sound υποδέχτηκε το “Grand Prix Acerbis of Canada” για τον έκτο γύρο του παγκοσμίου πρωταθλήματος enduro. Οι συνθήκες που είχαν να νικήσουν οι αναβάτες ήταν η αφόρητη ζέστη και η σκόνη. Η διαδρομή των 65 χιλιομέτρων αποδείχτηκε εύκολη και δεν έμοιαζε με αυτή της προηγούμενης εβδομάδας στις ΗΠΑ. Οι ειδικές ήταν μικρές και μόνο η Enduro ειδική που έφτανε τα 10 λεπτά ξεκαθάριζε κάπως τα πράγματα. Οι Juha Salminen (Ε1) και Ivan Cervantes (E3) έφυγαν από τον Καναδά με δυο νίκες και μαζί με τον Mika Ahola (Ε2) είναι τα κυριότερα πρόσωπα για τον τίτλο στις αντίστοιχες κατηγορίες τους.

ENDURO 1
Πάλι, δεν έγινε κάποια έκπληξη στην μικρή κατηγορία, με τον Juha Salminen (KTM) να ανεβαίνει στο πρώτο σκαλί του βάθρου στον Καναδά και τις δυο ημέρες. Επιστρέφει έτσι στην Ευρώπη με διαφορά 74 βαθμών από τον δεύτερο στην βαθμολογία Simone Albergoni (Yamaha) που έδειξε να είναι ο κυριότερος αντίπαλος του Φιλανδού στο πρωτάθλημα. Ο Albergoni κατέκτησε και τις δυο ημέρες την δεύτερη θέση στο βάθρο, με την Κυριακή να καταφέρνει να πάρει 2 από τις 9 ειδικές. Δυο τρίτες είχε και ο Marc Germain (Yamaha) που είχε μάχη και σε αυτό τον γύρο με τον Christobal Guerrero (Yamaha), αφήνοντας τον τέταρτο στον Καναδά και συγχρόνως στην βαθμολογία. Καλύτερος εκπρόσωπος του Καναδά ήταν ο Guy Giroux (Suzuki) που τερμάτισε δυο φορές στην δέκατη θέση.

Juha Salminen #19

Βαθμολογία Ε1
1 Juha Salminen KTM 300
2 Simone Albergoni Yamaha 226
3 Marc Germain Yamaha 215
4 Cristobal Guerrero Yamaha 206
5 Alessandro Belometti KTM 196
6 Bartosz Oblucki Husqvarna 195
7 Maurizio Micheluz Yamaha 152
8 Mike Hartmann KTM 145
9 Antony Jae Roberts Yamaha 79
10 Luca Cherubini TM 59

ENDURO 2

Samuli Aro #1

Ο Samuli Aro (KTM) και ο Mika Ahola (HM-Honda) μοιράστηκαν τις νίκες. Ο Aro πέτυχε μετά από πολύ καιρό μια νίκη στην κατηγορία αφήνοντας τον Ahola για μόλις 1,61 δευτερόλεπτο πίσω στην δεύτερη θέση. Την δεύτερη ημέρα όμως ο Ahola οδήγησε πάρα πολύ γρήγορα, παρά την πτώση με αρκετά χιλιόμετρα και τερμάτισε πρώτος. O Aro προσπάθησε στις τρεις τελευταίες ειδικές, όπου έβγαινε πρώτος, αλλά στο τέλος η διαφορά παρέμενε στα 8 δευτερόλεπτα που τον κατέταξαν δεύτερο. Ο Ahoala δήλωσε μετά τον αγώνα: «Δεν ήταν εύκολη νίκη, γιατί είχα μια πτώση στην ειδική Enduro χτυπώντας πάνω σε πέτρα. Σηκώθηκα γρήγορα, γιατί ένιωθα τον Samuli να έρχεται και οδήγησα όσο πιο γρήγορα μπορούσα. Από την πτώση είχα μαζέψει άμμο μέσα στο κράνος και στα γάντια μου, ενώ το τιμόνι μου είχε στραβώσει. Τελικά νίκησα και αυτό είναι το σημαντικότερο. Τώρα εάν νικήσει ο Aro στους επόμενους τέσσερις αγώνες, εγώ χρειάζομαι να τερματίζω ως και τρίτος και να πάρω τον τίτλο. Δεν θα καθησυχάσω όμως, γιατί στο Enduro όπως έχουμε δει πολλές φορές όλα κρίνονται στο τέλος.» Πιο κοντά στους δυο μονομάχους, αλλά πάντα με αρκετά δευτερόλεπτα διαφορά ήταν στον Καναδά και τις δύο ημέρες ο Γάλλος Jonny Aubert (Yamaha) που κρατάει και την τρίτη θέση στην βαθμολογία, μεγαλώνοντας την διαφορά του από τον τέταρτο Fabien Planet (KTM).

Mika Ahola #20

Βαθμολογία E2
1 Mika Ahola Honda 280
2 Samuli Aro KTM 254
3 Johnny Aubert Yamaha 227
4 Fabien Planet KTM 196
5 Stefan Merriman Aprilia 188
6 Valtteri Salonen Husaberg 147
7 Xavier Galindo KTM 134
8 Fabrizio Dini Yamaha 130
9 Nicolas Deparrois 120
10 Jari Juha Mattila Beta 102

ENDURO 3

S. Guillaume - I.Cervates - A.Botturi

Η μονομαχία μεταξύ τον δυο πρωτοπόρων Cervantes και Tarkkala έλυξε άδοξα όταν o Φιλανδός κατέστρεψε την μοτοσικλέτα του στα μέσα του αγώνα και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον αγώνα. Ο Ισπανός κατέκτησε έτσι άνετα την νίκη την πρώτη ημέρα. O Ισπανός Ivan Cervantes (KTM) δήλωσε μετά τον αγώνα του Σαββάτου: «Ήταν μια δύσκολη ημέρα, γιατί πάλευα με τον Marko. Μετά την εγκατάλειψή του ήταν δύσκολο να μείνω συγκεντρωμένος. Είχα να οδηγήσω και να φτάσω με σιγουριά στον τερματισμό, για να συλλέξω τους βαθμούς κα να ετοιμαστώ για τον επόμενο γύρο στην Σλοβακία.» Δεύτερος με 26 δευτερόλεπτα διαφορά τερμάτισε ο Sebastien Guillaume (Husqvarna) που πήρε 3 από τις 7 ειδικές και έδειξε σκληρό καρύδι στον γύρο του Καναδά. Τρίτος τερμάτισε ο Alessandro Botturi (HM-Honda) που ήταν και ο καλύτερος ως τώρα τερματισμός για το 2007.

Την δεύτερη ημέρα ξαναμπήκε στην μάχη ο Tarkkala, αλλά δεν κατάφερε να νικήσει τον Cervates που παρά το άσχημο ξεκίνημα, έχτισε μετά από 9 ειδικές διαφορά 36 δευτερολέπτων και πήρε μια δεύτερη και πολύτιμη βαθμολογική ανάσα. Καταπληκτικός και πάλι ήταν ο Guillaume που προσπάθησε να διεκδικήσει την δεύτερη θέση, την οποία έχασε για μόλις 1,79 δευτερόλεπτο και έμεινε στην τρίτη θέση.
Στην βαθμολογία ο Cervantes απογειώθηκε για την Ευρώπη για τους δυο τελευταίους γύρους για το 2007 έχοντας μια διαφορά 28 βαθμών του κυριότερου αντίπαλου και συγχρόνως ομόσταυλό του Tarkkala. Ο τρίτος στον βαθμολογικό πίνακα Bjorne Carlsson δέχεται πίεση από τον ασταμάτητο Guillaume που βρίσκεται 3 βαθμούς πίσω του και αφήνει στιγμές αγωνίας για τις υπόλοιπες τέσσερις αγωνιστικές ημέρες.

Βαθμολογία E3
1 Ivan Cervantes KTM 280
2 Marko Tarkkala KTM 252
3 Bjoerne Carlsson Husaberg 220
4 Sebastien Guillaume Husqvarna 217
5 Alessandro Botturi Honda 195
6 Anders Eriksson Husqvarna 151
7 Vita Kuklik KTM 149
8 Marcus Kehr KTM 123
9 Jordan Curvalle Sherco 100
10 Evan Maconnell TM 74

ENDURO JUNIOR

Joakim Ljunggren #1

Μετά από ένα απογοητευτικό αμερικάνικο Σαββατοκύριακο, ο Christophe Nambotin (Gas-Gas) βρήκε πιο εύκολο έδαφος στον Καναδά. Οδήγησε και πάλεψε με τον Joakim Ljunggren (Husaberg) και νικητής βγήκε στην Special ειδική, όπου ο Σουηδός Ljunggren κατάφερε να αποσπαστεί με μια διαφορά 3,26 δευτερολέπτων και να βγει νικητής. Τρίτος αναδείχτηκε ο Βρετανός Tom Sagar (KTM). Την δεύτερη ημέρα τα πράγματα δεν πήγαν καλά για τον Ljunggren που μετά από πολλά λάθη τερματίζει τέταρτος. Αυτό όμως δεν του απαγορεύει να είναι πρώτος στην βαθμολογία με 269 βαθμούς και 59 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο Nambotin που βγήκε τελικός νικητής της δεύτερης ημέρας. Οι T.Sagar και T.Oldrati προσπάθησαν και βγήκαν πρώτη σε ειδικές, με τον Sagar να καλύπτει την δεύτερη και να αφήνει με 1,49 δευτερόλεπτο στην τρίτη θέση τον Oldrati.

Βαθμολογία Junior
1. Joakim Ljunggren 269
2. Christophe Nambotin 216
3. Tom Sagar 205
4. Thomas Oldrati 186
5. Marc Bourgeois 175
6. Mirco Gritti 90
7. Lorenzo Santolino 88
8. Benoit Fortunato 85
9. Oscar Balleti 79
10. Yannick Bossi 74

Φωτογραφίες: J. Edmunds KTM, HM Honda, ABC

Επόμενος γύρος του WEC θα γίνει στο Krompachy της Σλοβακία στις 1-2 Σεπτεμβρίου 2007.

Συντάκτης Άρθρου : Ιωσήφ Βάγγερ