5η Αγωνιστική Συνάντηση (9ος και 10ος Αγώνας) Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Enduro MAXXIS FIM WEC
19 και 20 Ιουλίου 2008

GP Ουαλίας (Μεγάλης Βρετανίας), Llanidloes
Βροχή και κρύο

Η καρδιά του καλοκαιριού μπορεί να παραπέμπει αυτόματα σε διακοπές, θάλασσα και πολύ ζέστη στην Ελλάδα, στην Ουαλία όμως το προηγούμενο Σαββατο-Κύριακο συνέβη ακριβώς το αντίθετο! Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εντούρο μεταφέρθηκε στην περιοχή Llanidloes της Ουαλίας στα κεντροδυτικά του Νησιού και είχε ένα εκλεκτό καλεσμένο, τον David Knight! Ο πρωταγωνιστής στο αμερικάνικο πρωτάθλημα Cross Country (GNCC), επωφελήθηκε του δίμηνου διαλύματος, φροντίζοντας για την καλύτερη προπόνηση που θα μπορούσε να κάνει κόντρα στους Juha Salminen και Johny Aubert!

Σε άμεση αντιπαράθεση λοιπόν με τις υψηλές θερμοκρασίες στην Ελλάδα, βροχή και κρύο επικράτησαν που σε συνάρτηση με το γρασίδι της περιοχής, δημιούργησαν ένα γλιστερό και δύσκολο τερέν που εξελισσόταν στα πανέμορφα δάση και λόφους της Ουαλίας.

Στην κατηγορία Ε1, ο Γάλλος οδηγός της Yamaha Marc Germain, κατάφερε να επικρατήσει το Σάββατο του Ιταλού, επίσης οδηγού της Yamaha, Simone Albergoni, ύστερα από σκληρή μάχη που διήρκεσε σε όλη την διάρκεια της ημέρας. Στην τρίτη θέση του Σαββατιάκου βάθρου βρέθηκε ο Φινλανδός Mika Ahola με ΗΜ Honda που αντιμετώπισε προβλήματα με το καρμπυρατέρ στην αρχή της ημέρας. Πίσω από τον Ahola τερμάτισε ο Ισπανός οδηγός της ΚΤΜ, Ιvan Cervantes που δεν κατάφερε να ακολουθήσει τον ρυθμό των πρώτων ενώ ο νεοφερμένος από την Junior, Βρετανός Tom Sagar με ΚΤΜ τερμάτισε Πέμπτος.

Προερχόμενος από τραυματισμό στο χέρι ο Πολωνός Bartosz Oblucki ήταν ευχαριστημένος με μία έκτη και μία έβδομη θέση στην κατηγορία Ε1

Την Κυριακή τα πράγματα άλλαξαν στην κορυφή. Ο Mika Ahola πάλεψε δυνατά και κατάφερε να σκαρφαλώσει από την τρίτη θέση του Σαββάτου στην κορυφή του βάθρου. Φυσικά ούτε ο Cervantes ήταν ικανοποιημένος από την απόδοση της προηγούμενης ημέρα και παρά το στραβοπάτημα στο πρώτο πέρασμα της Extreme Test σκαρφάλωσε στην δεύτερη θέση της κατηγορίας, λίγο πίσω από τον μεγάλο του αντίπαλο για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος, Mika Ahola. Φαίνεται πως οι δύο πρώτοι του Σαββάτου Marc Germain και Simone Albergoni, επαναπαύτηκαν από το αποτέλεσμα του Σαββάτου και άφησαν το περιθώριο στον Ahola και Cervantes να τους αφήσουν στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα την Κυριακή. Πέμπτος τερμάτισε και πάλι ο “νέος” Tom Sagar σε έναν αγώνα που ο αρχηγός της ομάδας της ΚΤΜ, Fabio Farioli χαρακτήρισε σαν “ρουλέτα”…

Marc Germain και Yamaha 250

Ε1 Αποτελέσματα Σαββάτου
1. Marc Germain, Γαλλία, Yamaha
2. Simone Albergoni, Ιταλία, Yamaha
3. Mika Ahola. Φινλανδία, Honda
4. Ivan Cervantes, Ισπανία, KTM
5. Tom Sagar, Μ.Βρετανία, KTM

Ε1 Αποτελέσματα Κυριακής
1. Mika Ahola. Φινλανδία, Honda
2. Ivan Cervantes, Ισπανία, KTM
3. Marc Germain, Γαλλία, Yamaha
4. Simone Albergoni, Ιταλία, Yamaha
5. Tom Sagar, Μ.Βρετανία, KTM

Η κατηγορία Ε2 είχε την τιμητική της στην Ουαλία. Και μόνο η έκτακτη συμμετοχή του αναβάτη από το Isle of Man, David Knight ήταν αρκετή για να τραβήξει επάνω της το ενδιαφέρον. Έχοντας ήδη κατακτήσει δύο τίτλους στο WEC και ένα στο GNCC, ενώ προηγείται και στην φετινή διοργάνωση του Grand National Cross Country, ήρθε στην Ουαλία για να δοκιμάσει τις δυνάμεις του ενόψει και της οριστικής του επιστροφής στο WEC από τις αρχές του 2009. Το τελικό του αποτέλεσμα βέβαια με μία δεύτερη θέση το Σάββατο και μία τρίτη την Κυριακή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί απόλυτη επιτυχία αλλά ούτε και αντιπροσωπευτικό των δυνατοτήτων του καθώς από την μία δεν θα ήθελε να ρισκάρει πιθανό τραυματισμό που θα του στοίχιζε πολύ σοβαρά στην συνέχιση του GNCC, από την άλλη ένα πλασάρισμα μεταξύ Salminen και Aubert θα έδινε μια ανάσα στον έτερο αναβάτη της ΚΤΜ (Juha Salminen) στην βαθμολογική διένεξη του με τον οδηγό της Yamaha, Johnny Aubert, κάτι που έγινε τελικά αλλά μόνο το Σάββατο. Την Κυριακή ο Γάλλος αναβάτης της Yamaha κατάφερε να όχι μόνο να μην αφήσει τον Knight να του αποσπάσει βαθμούς αλλά στην ουσία διέσυρε και τους δύο οδηγούς της ΚΤΜ, κερδίζοντας την πρώτη θέση 45’’ μπροστά από τον Salminen και 1’29’’ από τον Knight και συνεχίζει να προηγείται στο Πρωτάθλημα με 17 βαθμούς διαφορά από τον Φινλανδό. Τις μονομαχίες της πρώτης τριάδας παρακολούθησαν το Σάββατο ο Βρετανός γερόλυκος Paul Edmondson με Suzuki και ο Σουηδός Joakim Ljunggren με Husaberg που συνεχίζει να βρίσκεται μακριά από το βάθρο. Στην έκτη θέση το Aprilia του Γάλου Nicolas Paganon.

Την Κυριακή στην τέταρτη θέση βρέθηκε και πάλι ο Paul Edmondson, ενώ ευχάριστη έκπληξη ήταν η πέμπτη θέση του Γάλλου Rodrig Thain με ΤΜ. Στην έκτη θέση ο Φινλανδός Jari Mattila με ΗΜ Honda.

Απονομή του Σαββάτου για την Ε2. Η έκτακτη συμμετοχή του David Knight κράτησε τον Johnny Aubert στην τρίτη θέση του βάθρου. Την Κυριακή άλλαξε το σκηνικό με την εκδίκηση του Aubert!

Ο Johnny Aubert με Yamaha WRF-450

Ε2 Αποτελέσματα Σαββάτου
1. Juha Salminen, Φινλανδία, KTM
2. David Knight, Μ.Βρετανία, KTM
3. Johnny Aubert, Γαλλία, Yamaha
4. Paul Edmondson, Μ.Βρετανία, Suzuki
5. Joakim Ljunggren, Σουηδία, Husaberg

Ε2 Αποτελέσματα Κυριακής
1. Johnny Aubert, Γαλλία, Yamaha
2. Juha Salminen, Φινλανδία, KTM
3. David Knight, Μ.Βρετανία, KTM
4. Paul Edmondson, Μ.Βρετανία, Suzuki
5. Rodrig Thain, Γαλλία, TM

Στην κατηγορία Ε3, το Σάββατο ο Γάλλος αναβάτης της Gas Gas με το δίχρονο 300, Christophe Nambotin διπλασίασε τις νίκες του στον φετινό θεσμό αποδεικνύοντας τις δυνατότητες του στα τεχνικά εδάφη και δημιουργώντας μια πειστική διαφορά 1’10’’. Ο επίσης Γάλλος με επίσης δίχρονο 300, οδηγός της CH Husqvarna, Sebastien Guillaume τερμάτισε στην δεύτερη θέση μπροστά από τους Φινλανδούς Marko Tarkkala με τετράχρονο ΚTM και Samuli Aro με δίχρονο ΚΤΜ 300. Ο Aro δεν έχει αναρρώσει ακόμα από τον τραυματισμό στο χέρι του με αποτέλεσμα να χάνει πολύτιμους βαθμούς για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος αν και συνεχίζει να ηγείται με διαφορά 17 βαθμών χάρη στα πολύ καλά προηγούμενα αποτελέσματα. Στην πέμτπη θέση ο Γερμανός Marcus Kehr με δίχρονο ΚΤΜ 300 ενώ στην έκτη θέση του Σαββάτου ο Σουηδός αναβάτης της Husaberg, Bjorne Carlsson.

Samouli Aro και Marko Tarkkala στην εκκίνηση της Ε3

O Nabotin προσπάθησε να επαναλάβει τον θρίαμβο την Κυριακή αλλά τελικά ήταν ο έτερος Γάλλος, Sebastien Guillaume που τα κατάφερε! Ο “Seb” αποφεύγοντας τα σημαντικά λάθη στο βαρύ κυριακάτικο τερέν ισοβαθμούσε στην ένατη ειδική με τον Marko Tarkkala. Με αποφασιστική οδήγηση τερμάτισε 6’’ μπροστά από τον Φινλανδό κερδίζοντας την πρώτη θέση και αποφέροντας το καλύτερο αποτέλεσμα για την ομάδα της CH Husqvarna. Στην Τρίτη θέση βρέθηκε ο άτυχος το Σάββατο Stefan Merriman με το μεγάλο Aprilia ενώ την τέταρτη κατέκτησε ο νικητής του Σαββάτου Christophe Nambotin. Και πάλι πέμπτος ο μη-εργοστασιακός Γερμανός Marcus Kehr, ενώ ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας, Samuli Aro πέρασε συνολικά ένα άσχημο διήμερο, τερματίζοντας έκτος την Κυριακή. Τα ΒΜW έμειναν μακριά από την πρώτη εξάδα αυτή τη φορά με τον Anders Eriksson να τερματίζει στην όγδοη θέση το Σάββατο και ένατη την Κυριακή.

Ε3 Αποτελέσματα Σαββάτου
1. Christophe Nambotin, Γαλλία, Gas Gas
2. Sebastien Guillaume, Γαλλία, Husqvarna
3. Marko Tarkkala, Φινλανδία, KTM
4. Samuli Aro, Φινλανδία, KTM
5. Marcus Kehr, Γερμανία, KTM

Ε3 Αποτελέσματα Κυριακής
1. Sebastien Guillaume, Γαλλία, Husqvarna
2. Marko Tarkkala, Φινλανδία, KTM
3. Stefan Merriman, Αυστραλία, Aprilia
4. Christophe Nambotin, Γαλλία, Gas Gas
5. Marcus Kehr, Γερμανία, KTM

Στην κατηγορία Junior ήρθαν τα πάνω κάτω, καθώς ο Γάλλος οδηγός της Husqvarna, Marc Bourgeois, έσπασε τον καρπό του στην προπόνηση μια εβδομάδα πριν τον αγώνα. Ενώ δεν είναι ακόμα γνωστό πόσο καιρό θα μείνει ο Marc εκτός αγωνιστικής δράσης, σίγουρα θα χάσει τον αγώνα στα πάτρια εδάφη που θα γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο. Χωρίς τον δυνατό ανταγωνισμό από τον Bourgeois, o Ιταλός οδηγός της ΚΤΜ, Thomas Oldrati αναμενόταν να υπερισχύσει άνετα στην κατηγορία κάτι που τελικά δεν συνέβη καθώς κόλλησε σε μια λασπολακούβα για 18 λεπτά κατά την διάρκεια απλής διαδρομής και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει. Ταχύτερος αναδείχθηκε τελικά ο Ισπανός Oriol Mena με KTM πολύ μπροστά από τον Σουηδό Robert Kvarnstrom με TM και τον Βρετανό Simon Wakely με Husqvarna.

Την επόμενη ημέρα ο Oldrati αποφασισμένος να μην αφήσει την κακή τύχη να ξαναχτυπήσει, επιβλήθηκε στην κατηγορία 42΄΄ μπροστά από τον Mena ενώ τρίτη θέση κατέκτησε ο Ιταλός Oscar Balletti.

Καταπληκτικά τοπία στην Ουαλία. O Βρετανός αναβάτης της KTM, Tom Sagar στην πρώτη του χρονιά στην Ε1 μετά από μια επιτυχημένη πορεία στην Junior

Μην φύγετε για διακοπές πριν διαβάσετε την περιγραφή στο enduro.gr της επόμενης αγωνιστικής συνάντησης του MAXXIS FIM WEC που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο 26 και 27 Ιουλίου στην πόλη Uzerche της Γαλλίας!

Βαθμολογίες μετά από 5 συναντήσεις (10 αγώνες):

Enduro 1
1. AHOLA Mika, FIN, Honda, 231
2. CERVANTES Ivan, SPA, KTM, 216
3. ALBERGONI Simone, ITA, Yamaha, 205
4. GERMAIN Marc, FRA, Yamaha, 160
5. GUERRERO Cristobal, SPA, Yamaha, 147

Enduro 2
1. AUBERT Johnny, FRA, Yamaha, 228
2. SALMINEN Juha, FIN, KTM, 211
3. LJUNGGREN Joakim, SWE, Husaber, 155
4. BELOMETTI Alessandro, ITA, KTM, 155
5. THAIN Rodrig, FRA, Yamaha, 122

Εnduro 3
1. ARO Samuli, FIN, KTM, 222
2. TARKKALA Marko, FIN, KTM 205
3. NAMBOTIN Christophe, FRA, Gas Gas, 198
4. GUILLAUME Sebastien, FRA, Husqvarna, 185
5. KEHR Marcus, GER, KTM, 154

Φωτογραφίες: CH Husqvarna Racing, Edmunds J. KTM Images

[vimeo]http://vimeo.com/1398692