Ο 3ος γύρος του παγκόσμιου πρωταθλήματος enduro πραγματοποιήθηκε στην Πορτογαλία στις 5 και 6 Μαΐου 2007. Ο αγώνας έγινε στο Marco de Canaveses και θεωρήθηκε ένα από τα σκληρότερα Σαββατοκύριακα για τους 112 αναβάτες. Η διαδρομή που είχε μήκος 55 χιλιομέτρων, γεμάτη από τεχνικά περάσματα και αρκετή πέτρα, οδηγήθηκε τελικά επί τρεις φορές και όχι τέσσερις που ήταν αρχικά προγραμματισμένη. Τους αναβάτες δεν τους πείραξε καθόλου! Έτσι κι αλλιώς είχαν να συναγωνιστούν μεταξύ τους για επτά ώρες. Πρωταγωνιστές πάλι οι ίδιοι, όπως στην Ισπανία. Οι Juha Salminen, Johnny Aubert, Ivan Cervantes και Christophe Nambotin αναδείχτηκαν νικητές και τις δυο ημέρες στις κατηγορίες τους και προβάλλουν ως οι κύριοι διεκδικητές του τίτλου. Η βροχή είχε δώσει την σκυτάλη στον ήλιο το Σαββατοκύριακο. Παρόλα αυτά η διαδρομή είχε σκόνη με τους αναβάτες να τα δίνουν όλα στην κουραστική απλή και στις τρεις ειδικές ανά κύκλο.

Enduro 1
O Juha Salminen (#19-KTM) είναι ο αναβάτης που δείχνει αχτύπητος για φέτος. Ακλόνητος και στην Πορτογαλία. Την πρώτη ημέρα άφησε πίσω τον Marc Germain (#15-Yamaha) κατά 31 δευτερόλεπτα. O Cristobal Guerrero (#16-Yamaha) που ήταν τρίτος, ήταν πιο αποφασιστικός την δεύτερη ημέρα κατάφερε να είναι πίσω με 40 δευτερόλεπτα και να ανεβεί στο δεύτερο σκαλί. Τρίτος και τις δυο ημέρες ήταν ο Bartoz Oblucki (#3-Husqvarna), που επέστρεψε με καλές εμφανίσεις. Ο Salminen προηγείται με 150 βαθμούς στην βαθμολογία, με τον Guerrero να ανεβαίνει στην δεύτερη θέση με 108 βαθμούς ρίχνοντας τον Belometti στην τέταρτη θέση με 103 βαθμούς. Τρίτος παραμένει ο Oblucki με 104 βαθμούς.


Enduro 2

Ο Γάλλος Jonny Aubert (#4-Yamaha) ήταν κατά τα λόγια του αντιπάλου του Mika Ahola (#2-Honda) άπιαστος. Το Σάββατο είχε διαφορά 11 δευτερολέπτων και την Κυριακή 38 δευτερόλεπτα από τον δεύτερο Ahola. Σημαντική η παρουσία του Stefan Merriman (#3-Aprilia) που ανέβηκε πάλι σε βάθρο (3ος) την πρώτη ημέρα με τον Samuli Aro (#1-KTM) να είναι την δεύτερη ημέρα αυτός που καλύπτει το τρίτο σκαλί του βάθρου. Στην βαθμολογία ο Ahola (133 β) νιώθει την ανάσα του Aubert που τον πλησίασε στον έναν βαθμό. Ο περσινός παγκόσμιος πρωταθλητής Samuli Aro (#1-KTM) γλιστράει από την δεύτερη, στην τρίτη θέση και έχει πλέον 123 βαθμούς. Ακολουθεί ο Merriman με 100 βαθμούς.

Enduro 3
Το Σάββατο υπήρξε πραγματικά σκληρή μάχη στις ειδικές μεταξύ τριών αναβατών. Ο Sebastien Guillaume (#2-Husqvarna) έλεγχε την κατάσταση στις πρώτες τέσσερις ειδικές, με τον Marko Tarkkala (#3-KTM) να πιέζει και αυτός τον Ivan Cervantes (#1-KTM),. Η ζυγαριά όμως έγειρε προς το μέρος του Cervantes, που κέρδισε στις τέσσερις τελευταίες ειδικές και κατάφερε να τερματίσει πρώτος. Ο Guillaume είχε την νίκη στα χέρια του, αλλά τον καθυστέρησε το τραυματισμένο, από πτώση, πιρούνι του. Παρόλα αυτά έμεινε μόλις έξι δευτερόλεπτα πίσω από τον Cervantes. O Tarkkala με 29 δευτερόλεπτα διαφορά τερματίζει τρίτος. Την Κυριακή ο Ivan Cervantes δέχτηκε πίεση από τους υπόλοιπους δύο, αλλά και πάλι καταφέρνει να τερματίσει πρώτος και να έχει αυτή την φορά τον Tarkkala ως δεύτερο και τρίτο τον Guillaume. Στην βαθμολογία ο Cervantes (140 β) πέρασε μπροστά και άφησε τον Tarkkala με τέσσερις βαθμούς πίσω στην δεύτερη θέση (136 β)δεύτερο. Τρίτος ο Bjorne Carlsson (#4-Husaberg).

Enduro Junior
O Christophe Nambotin (#19-Gas-Gas) πλησίασε ακόμη περισσότερο, τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Joachim Ljunggren (#1-Husaberg). Μετά και τις δύο επιτυχίες του στην Πορτογαλία, μικραίνει η ψαλίδα κατά 19 βαθμούς. Ο Ljunggren το μόνο που κατάφερε ήταν οδηγήσει την μοτοσικλέτα του στην 3η και 2η θέση. Στην τρίτη θέση της βαθμολογίας με 89 βαθμούς ανέβηκε ο Tom Sagar (#34-KTM), με 2η και μια 8η θέση στις δυο ημέρες αντίστοιχα.

Περισσότερες φωτογραφίες

Φωτογραφίες: Annalisa Valente και Ingo Riedl

[download id=”40,41″]